Фолієва кислота для чоловіків - як брати. Навіщо пити фолієву кислоту при плануванні вагітності

Людський організм постійно оновлюється, відмерлі клітини замінюються на нові. Це відбувається з усіма тканинами і навіть внутрішніми органами. Це природний процес, який на біологічному рівні контролюється фолієвою кислотою, вітаміном В9. Її недолік серйозно позначається на здоров'я чоловіків і жінок.

Для чого приймають фолієву кислоту

Вітамін В9 організмом людини практично не синтезується. Деяка кількість фолієвої кислоти може утворюватися в товстому кишечнику, якщо в процесі активну участь мікрофлора. Основна частина вітаміну надходить разом з продуктами харчування. Головна перешкода на його шляху до людини – термічна обробка їжі, елемент дуже до неї чутливий. На виснаження запасів вітаміну надає сильний вплив вживання алкоголю. B9 виконує наступну біологічну роль:

  • бере участь у процесах регулювання функцій кісткового мозку;
  • допомагає синтезувати білок, що бере участь у побудові клітин;
  • є одним з елементів синтезу ДНК;
  • допомагає організму засвоювати інші вітаміни групи B;
  • сприяє правильному функціонуванню і утворення лейкоцитів;
  • покращує апетит;
  • запобігає передчасне випадання волосся;
  • бере участь у нівелюванні стресових станів;
  • допомагає запобігти викидень, передчасні пологи у жінок;
  • допомагає вирівнювати пігментацію;
  • нормалізує артеріальний тиск;
  • знижує ймовірність інфаркту, інсульту.

Чи корисна фолієва кислота чоловікам при плануванні вагітності

Навіть у абсолютно здорової чоловіки сперма може містити надмірну або недостатню кількість хромосом у сперматозоїдах. У медицині це явище має назву анеуплоїдія. Цей фактор знижує ймовірність зачати дитину або стає причиною розвитку у дітей генних захворювань. Якщо немає серйозних захворювань, то фолієва кислота для чоловіків допомагає знизити ймовірність анеуплоїдії. Ще одна головна умова для успішного засвоєння вітаміну – відмова від куріння обома батьками.

У США були проведені клінічні дослідження, які підтвердили вплив B9 на ймовірність зачаття і народження дітей без хромосомних аномалій. Вчені особливо підкреслили той фактор, що для експерименту підбиралися тільки здорові чоловіки. Якщо є якісь хронічні або гострі захворювання, то недолік B9 сильно підвищує ймовірність проблем при зачаття або народження хворого потомства. Це доводить, що фолієва кислота дуже корисна для обох батьків в період планування вагітності.

Чоловічі вітаміни для зачаття з фолієвою кислотою

Як правило, норма вітаміну повинна надходити до людини разом з продуктами. Якщо ж відчувається дефіцит, то лікар може призначити вітаміни для чоловіків для зачаття дитини. Елемент може бути частиною інших препаратів (як правило, вітамінні комплекси) або продаватися у вигляді таблеток. Доза вітаміну у всіх варіантах різна, тому призначити прийом повинен лікар. Кілька прикладів медикаментів:

  1. Фолієва кислота. Як правило, частіше прописується жінок під час виношування дитини. Кількість B9 – 1 мг. Одна таблетка містить добову норму вітаміну. Перед зачаттям може бути призначений прийом до 3 разів за день.
  2. Фолацин. Препарат містить 5 мг B9, що значно перевищує необхідну кількість елемента для організму. Шкоди від цього не буде, тому що надлишки речовини швидко виводяться з системи.
  3. Фоліо. Міститься 200 мкг йоду і 400 мкг B9. У складі медикаменту 2 потрібних і корисних мікроелементів, що дозволяє відмовитися від окремого застосування йоду. Дозування В9 повністю покриває потреби організму, якщо не виявлено гострий недолік.
  4. Компливит. Відомий вітамінний комплекс, який має у своєму складі фолієву кислоту. Містить добову дозу В9, якої вистачить при відсутності нестачі елемента.

Ціна на фолієву кислоту для чоловіків

Купити таблетки фолієвої кислоти можна в аптеці або замовити через інтернет. Вартість препарату з дозуванням 1 мг становить від 32 рублів. Вітамінні комплекси коштують трохи дорожче, але можна заощадити, якщо їх купити в інтернет-магазині. Орієнтовна вартість наступна:

  • Фоліо – ціна в різних регіонах від 150 до 730 р.;
  • Фолацин, 30 шт. по 5 мг – ціна від 113 р.;
  • Комплівіт, 60 шт. – ціна від 130 р.

Фолієва кислота в спорті

Знайшла своє застосування фолієва кислота для чоловіків і в спорті, як правило, активно її використовують у бодібілдингу. Враховуючи особливості впливу B9 на організм, він стає дуже важливий під час активних, інтенсивних тренувань. З причини того, що елемент легко розчиняється водою і швидко виводиться з організму, є потреба регулярного застосування фолієвої кислоти в бодібілдингу. Частина речовини надходить разом з продуктами харчування, але надлишок елемента не страшний для спортсмена.

Організм спортсмена завжди потребує активного прийомі вітамінів всіх груп. Корисні властивості В9 в бодібілдингу необхідні для:

  • якісного кровотворення, відсутності незрілих еритроцитів;
  • поліпшення роботи мозку, підтримання гомеостазу;
  • підтримання апетиту, захисту від переїдання (чоловік відчуває реальне почуття голоду);
  • синтезу серотоніну, який знижує одержуваний від надмірних тренувань стрес;
  • утворення норадреналіну, який підтримує спортсмена в бадьорому стані;
  • нормалізації роботи нервової системи;
  • активного синтезу білка, який є основою для майбутніх м'язів у бодібілдингу.

Чи безпечна фолієва кислота для спортсменів

Корисні властивості фолієвої кислоти відомі багатьом, передозування є вкрай рідкісним явищем. Пов'язано це з тим, що речовина не накопичується організмом, швидко виводиться разом з рідинами. Але у кожного медикаменту є протипоказання, тому дози понад 5 мг небезпечно застосовувати людям з:

  • онкологічними захворюваннями;
  • нападами епілепсії, тому що B9 знижує ефективність противоконвульсивных коштів;
  • при тривалій передозуванні вітаміном може початися розлад ШКТ, проявитися підвищена нервова збудливість, порушення функції нирок.

Відео: які вітаміни пити чоловікові при плануванні вагітності

Планування вагітності для чоловіків

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!