Препарати для розширення судин головного мозку

З плином часу або під впливом негативних факторів судинна система поступово зношується. Просвіт вен і артерій звужується, збільшується кількість шлаків, наслідком чого є незворотні зміни, і навіть хвороб. Тут вже не допоможуть народні засоби – потрібно приймати ліки. Судинорозширювальні препарати для головного мозку корисні тим, що покращують кровопостачання, збільшують просвіт в артеріях, коли звужувати його вже нікуди.

Ви знаєте, які ліки володіють таким ефектом? Інструкції нижче допоможуть розібратися, як розширити судини медикаментами.

Види судинорозширювальних препаратів для поліпшення пам'яті і роботи мозку

Для механізму впливу судинорозширювальних препаратів для головного мозку характерні деякі особливості. Загальним для всіх є один недолік, такий, як вплив на інші судини в тілі людини. Часто це стає причиною зниження артеріального тиску, що має зворотну дію – кровопостачання мозку погіршується. Таке явище характерне для літнього віку і навіть може призвести до інсульту. З цієї причини ліки потрібно підбирати індивідуально за рекомендацією лікаря.

Судинні препарати для головного мозку нового покоління

На сьогодні вчені продовжують розробки судинорозширювальних препаратів для головного мозку, тому існує ліків, об'єднані загальною назвою – нове покоління. Найпопулярнішими з них є:

  1. «Пірацетам». Виробляється у вигляді таблеток, сиропу, капсул або розчинів для крапельниць та ін'єкцій. Здатний підвищити швидкість утилізації глюкози, поліпшити мозковий кровообіг, зменшити запаморочення і біль. Для дорослих доза змінюється в межах 30-160 мг, причому її потрібно розділити на 3-4 прийоми. Ціна таблеток від 25 р.
  2. «Мексидол». В аптеці можна знайти таблетки або розчини для ін'єкцій. Збільшує надходження крові до головного мозку, збільшує метаболізм, нормалізує мембрану еритроцитів і тромбоцитів, знижує рівень холестерину, розширює судини. Всередину лікарський препарат приймають по 0,125 мг до 3 разів на день. Терапія триває від 2 до 6 тижнів. Ціна таблеток від 260 р.
  3. «Актовегін». Форма випуску – таблетки, мазь, крем, гель або розчин для поліпшення роботи мозку. Є гипксантом, прискорює видалення з клітин глюкози. Здатний наситити киснем тканини, нормалізувати клітинний обмін речовин. Показаний при судинних порушеннях головного мозку. Приймати слід по 1 або 2 таблетки до 3 разів щодоби. Ціна від 1500 р.

Для лікування атеросклерозу

Профілактика атеросклерозу і його лікування проводиться медикаментозними засобами, що мають функцію поліпшення кровопостачання і розширення стінок вен і артерій. Ефективними і швидкими в дії є наступні препарати:

  1. «Папаверин». Представлений в таблеткової форми, розчині або свічках. Показаний при спазмах і підвищеному тонусі судин головного мозку, а також гладких м'язів черевної порожнини. Приймати потрібно по 40-60 мг до 5 разів за добу. Вартість від 20 р.
  2. «Кавінтон». Таблетки для мозку або концентрат для розчину для інфузій. Показаний для зменшення неврологічних симптомів недостатності кровопостачання головного мозку. За добу доза має максимальний поріг – 30 мг. Для прийому необхідно розділити на кілька разів. Вартість від 240 р.
  3. «Ангионорм». Таблетки ведуть до підвищення фізичної працездатності, зменшенню стресів. Показаний при судинних порушеннях. Рекомендується вживати 1 таблетку через 40 хвилин після їди тричі на день. Ціна від 250 р.

При остеохондрозі шиї

Це захворювання характерне тим, що знижується кровотік та насичення киснем через запалення оточуючих міжхребетні суглоби тканин. Розширення судин головного мозку при шийному остеохондрозі здійснюється наступними препаратами:

  1. Таблетки: «Еуфілін», «Пірацетам», «Ксантинолу нікотинат».
  2. Уколи: «Кетонал», «Кеторолак», «Мільгамма», «Диклофенак», «Вольтарен».

«Еуфілін»:

  1. Препарат, що випускається у формі розчину.
  2. Таблетки коштують всього 9-10 р. Приймати їх необхідно до 3 разів щодня, доза при цьому не перевищує межі в 450 мг.

Серед уколов особливою популярністю користується «Мільгамма»:

  1. Випускається ще у формі драже, причому в аптеці їх можна придбати тільки за рецептом.
  2. Препарат відмінно справляється з неврологічними проявами остеохондрозу.

Вітаміни для судин головного мозку

Назва

Вплив

Продукти, в яких міститься

Медикаментозні препарати

Вітамін А або ретинол

Розчиняє жири, виробляє чистку від холестерину

Мокровь, гарбуз, молоко, риб'ячий жир

«Дуовіт», «Центрум Сильвер», «Алфавіт для дітей»

Вітамін В3 або нікотинова кислота

Зміцнює стінки судин мозку

Риба, гречка, волоські горіхи, бобові, яйця

«Ніацин», «Нікотинамід», «Ніацинамід»

Вітамін Е або токоферол

Запобігає пошкодженню судин

Яєчний жовток, рослинні масла, печінка, горішки

«Реотон Комплекс», БАД «Антиокс», «Вітрум Кардіо»

Вітамін Р або рутин

Зміцнює судинні стінки

Яблука, цитрусові, малина, шипшина

«Аскорутин», «Троксерутин»

Вітамін В6

Розщеплює жири, знижує холестерин

М'ясо, риба, молоко, бобові, рис

«Направить», БАД «Гриффония», «Ортомол Ментал»

Вітамін В1, або тіамін

Нормалізує мікроциркуляцію крові

Зернові культури

«Ескузан», «Нейромультивит», «Орто Таурин Ерго»

Препарати, що розріджують кров і зміцнюють стінки судин

Препарати, спрямовані на розрідження крові, зменшують її в'язкість, що знижує ризик інфарктів, інсультів, закупорки судин і гіпертонічних кризів. Такі ліки поділяються на 2 основні групи:

  1. Антикоагулянти. Послаблюють згортання крові, роблячи її менш густий. Сюди відносяться такі препарати, як «Зилт», «Варфарин», «Синкумар», «Гепарин».
  2. Антиагреганти. Впливають на тромбоцити, не даючи їм склеюватися. Такою дією володіють «Аспірин», «Аспекард», «Магнікор», «Тромбо АСС».

Укріпити ж кровоносну систему головного мозку допомагають наступні медикаменти:

  1. Спазмолітичні: «Но-шпа», «Папаверин».
  2. Зменшують атеросклеротичні нарости: «Симвастатин», «Левостатин».
  3. Зміцнюють стінки судин: «Аскорутин», «Дигидроквертицин», «Церебролізин».

Ліки для поліпшення мозкового кровообігу у літніх

Для літніх людей характерно погіршення пам'яті і зниження уваги при розумової діяльності, порушення зору і слуху. Покращити ситуацію можуть такі препарати, як «Ноотропіл» і «Фенотропіл». Ці ліки серед показань до застосування мають навіть хвороба Альцгеймера, яка часто зустрічається у людей у пізньому віці. Іншими ефективними препаратами є «Гінкго», «Танакан», «Мемоплант». Вони впливають на вікові зміни: покращують пам'ять, зорову та слухову функції, еластичність судин, а ще відновлюють мова і рухову активність.

Дізнайтеся, які препарати для поліпшення пам'яті і роботи мозку найкраще.

​​​​​​​

Відео про таблетках при порушенні мозкового кровообігу

Препарати, які поліпшують кровопостачання та обмін речовин в мозку.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!