Лікування прищів антибіотиками

Для лікування висипів і прищів на шкірі першочерговими заходами є косметичні маски, скраби для обличчя, прийом спеціальних вітамінів, вмивання очисними засобами. Однак перераховані кошти не завжди надають очікуваний ефект, тому люди вживають більш серйозні заходи. Антибіотики від прищів є радикальним методом позбавлення від акне і вугрової висипки. Однак, незважаючи на безвідмовність даної групи засобів, лікарі сперечаються про доцільність таких масштабних заходів.

Переваги лікування антибіотиками

Людський організм є ідеально збалансованою, але тендітної системою. Найменший збій в його роботі може спричинити непередбачені наслідки. Застосування антибіотиків для лікування прищів здатне негативно позначитися на вашому здоров'ї. Самим серйозним аргументом для прийому таких ліків служить той факт, що вони гарантовано надають допомогу в боротьбі з вуграми і акне навіть в самих важких формах шкірного захворювання. Крім того, антибіотики при прищах на обличчі мають інші переваги:

  • Величезний асортимент засобів. Існують ліки внутрішнього (ін'єкції, таблетки) і зовнішнього застосування (лосьйони, мазі, креми, гелі). Лікар допоможе вам визначитися з необхідною формою антибіотика від прищів. У разі, якщо препарат не підійшов, можна відразу ж поміняти його на інший.
  • Швидке дію. Наприклад, антибіотики-макролиты, що містяться в багатьох мазях для лікування шкіри, здатні при серйозних формах прищів за кілька днів практично повністю вивести висипання з обличчя або тіла.
  • Антибіотики широкого спектра дії роблять масштабне дію на організм. При їх прийомі ви можете ліквідувати в організмі інші віруси/інфекції, про існування яких не знали.

Схема прийому антибіотиків для лікування прищів на обличчі і тілі

Прийом антибіотиків від прищів – вірний спосіб позбутися від тяжких форм акне і вугрової висипки з шкіри обличчя і тіла. Терапія з використанням даних коштів допомагає прибрати інфекцію, яка провокує висипання, проте вона нерідко призводить до дисбактеріозу, порушуючи мікрофлору кишечника. Це одна з причин, чому не можна призначати собі прийом препаратів самостійно. Тільки лікар-дерматолог здатний визначити потрібний вид антибіотика і створити відповідну схему прийому. Препарати від прищів часто комбінують, наприклад, призначають:

  1. Крем проти прищів «Зинерит» і таблетки «Далацин».
  2. Таблетки на основі тетрацикліну: «Доксициклін», «Міноціклін» або «Юнідокс» і мазь з антибіотиком «Базирон».

Антибіотики у формі таблеток призначаються при наявності тяжких форм захворювань шкіри, якщо висип проявилася на голові, грудях, на спині або плечах (обробляти дані місця маззю важко). При пероральному прийомі препаратів, їх часто комбінують з місцевими ліками і спеціальними косметичними зволожуючими засобами. Це служить зростання ефективності антибіотиків, тому позитивні результати лікування стають помітними протягом декількох днів.

Які антибіотики найбільш ефективні

В аптеках представлені дві групи препаратів-антибіотиків: для внутрішнього і місцевого використання. Різниця полягає в тому, що перші (таблетки, капсули) приймаються всередину і надають дію зсередини. Кошти місцевого призначення (гелі/лосьйони) наносяться безпосередньо на зони висипань і діють на вугри та прищі ззовні. Який засіб краще, вирішує лікар.

Засоби зовнішнього застосування

Нижче наведено список найбільш ефективних препаратів зовнішнього застосування для терапії шкірних висипань:

  • «Еритроміцин» («Зинерит»). Мазь від прищів на обличчі містить ацетат цинку, завдяки якому має здатність глибоко проникати під шкіру для боротьби з інфекцією, стимулювала появу проблем. Засіб зупиняє розмноження бактерій, діючи як антисептик і прискорює процес загоєння. Використовувати його слід 2-3 рази на добу.
  • «Кліндаміцин» і його аналоги («Клиндовит», «Делавит», ін) Ефективно бореться з пропионибактериями, стафілококами. Примирення крему дає видимий результат через 1-2 місяців, однак терапія в деяких випадках триває до півроку. Наносять засіб від прищів двічі в день.
  • «Скінорен». Крем має сильну антибактеріальну дію на шкіру, тому часто застосовується для лікування вугрів і акне. Препарат створений на основі азелаїнової кислоти, завдяки чому має здатність пригнічувати розвиток і зростання аномальних меланоцитів. Застосовують крем від прищів зранку і ввечері на очищену, висохлу шкіру.
  • «Діфферін». Гель від прищів на обличчі надає протизапальний ефект. У складі антибіотика є ретиноєва кислота, що сприяє швидкому загоєнню шкіри. Використовується переважно для лікування вугрової висипки, в добу допускається наносити його 1 раз на пошкоджені ділянки шкіри (не втирати). Курс лікування становить 3 місяці.
  • «Куріозін». Стимулює відновлення, оновлення клітин шкіри. Гель застосовують двічі на добу, наносячи тонким шаром на уражені зони обличчя або тіла. Тривалість лікування визначає лікар.
  • «Ацикловір». Це ефективний засіб від вірусів, яке діє на конкретні види збудників прищів, які стимулюють розвиток герпесу. Застосування Ацикловіру» дозволено як дорослим, так і дітям. Використовують мазь 3-5 разів на добу до повного зникнення висипки.
  • «Зовиракс». Лосьйон наноситься на очищену шкіру 4-5 разів на добу не менше 5 днів. Препарат надає переважну дію на патогенні бактерії, що стимулюють виникнення прищів або вугрів.
  • Синофлановая мазь. Лікує безліч шкірних патологій, включаючи алергічні висипання, червоний лишай, нейродерміт, псоріаз та ін Застосовувати засіб для лікування висипу коштує 3 рази на добу, втираючи невелику кількість мазі на пошкоджені ділянки шкіри. Під час терапії варто відмовитися від синтетичної або тісного одягу (якщо висип локалізується на тілі, а не на обличчі).

Препарати для прийому всередину

Нижче наведено список найбільш ефективних препаратів внутрішнього застосування для терапії шкірних висипань:

  • «Ципротерон». Відноситься до групи антиандрогенну (гормональних препаратів). Лікар може призначити антибіотик для лікування акне/вугри, якщо причиною їх появи став збій гормонального балансу. Дозування і тривалість терапії виключно індивідуальні і підбираються в залежності від результатів аналізів.
  • «Азитроміцин». Є антибіотиком широкого спектра дії, має бактерицидну дію на вогнища запалень. Приймають таблетки за 60 хвилин до їжі двічі на добу. Тривалість лікування регулюється лікарем індивідуально.
  • «Доксицилин». Капсули від прищів ліквідують багато інфекції, які стимулювали шкірні висипання. Дорослі використовують препарат двічі на добу, запиваючи його водою/молоком. При терапії антибіотиком обов'язковим заходом є прийом пробіотиків і кисломолочних продуктів для підтримання нормальної мікрофлори кишечнику.

Є побічні ефекти і протипоказання

Крім позитивного ефекту антибіотиків від прищів, існує чимала ймовірність виникнення побічних ефектів. Тому досвідчений дерматолог перш, ніж призначити пацієнту сильнодіючий препарат, зважує всі «за» і «проти», визначаючи ризик розвитку негативних наслідків такого лікування. Найпоширенішими побічними ефектами від прийому антибіотиків для лікування акне є:

  • блювання;
  • шкірний свербіж, іноді супроводжується висипкою;
  • нудота, пронос;
  • шкірні набряки;
  • різка втрата ваги;
  • запаморочення, слабкість;
  • підвищена пітливість.

Протипоказання:

  1. Вагітність, годування груддю.
  2. Чутливість або непереносимість до компонентів препарату.
  3. Ниркова/печінкова недостатність.
  4. Порфирія.
  5. Діти до 12 років.
  6. Захворювання крові.

Видеорекомендации досвідченого дерматолога

Антибіотики від Прищів!? Як і Що Пити? Секрети Дозування Антибіотиків!

Відгуки про результати після застосування

Ліза, 21 рік Влітку у мене почалися серйозні проблеми зі шкірою обличчя: густо висипало лоб і підборіддя. Потрібно було терміново вирішувати цю проблему і в аптеці я купила розрекламований «Зинерит». Робила все, як зазначено в анотації. Шкіра від препарату почала сильно сохнути, тому я скоротила кількість застосувань до 1 добу. Лікувалася їм близько місяця, обличчя стало виглядати краще, але до ідеалу все ще далеко.
Марія, 19 років Кілька років намагаюся вивести вугровий висип на щоках і носі. Використовувала різні косметичні засоби, робила різні маски для обличчя, вмивалася відварами трав – толк від цього був невеликий. Пішла до дерматолога, він направив мене на аналізи. Виявилося, що причина проблем зі шкірою у будь-інфекції. Призначили лікування антибіотиком («Доксицилин»). Зараз проблема з шкірою для мене неактуальна.
Валентина, 27 років Багато років безуспішно боролася з гнійними акне, які систематично з'являлися в невеликій кількості на різних ділянках шкіри. В інтернеті прочитала, що проблема може бути внутрішньою і пішла до лікаря, оскільки самостійно впоратися із захворюванням не змогла. Він призначив антибіотики від прищів, серед котрих була мазь «Скінорен». Минув тиждень і позитивні результати вже видно.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!