Мікседема - причини виникнення і симптоми, діагностика, лікування, ускладнення та методи профілактики

Головним гормонпродуцирующим органом в організмі людини є щитовидна залоза. Вона регулює обмін речовин більшості систем в тілі. З причини хронічної нестачі гормонів можуть розвиватися симптоми і ознаки претибіальної, тиреодиной, ідіопатичною мікседеми. Назва патології перекладається як «слиз» і «набряк», що вказує на основні характеристики недуги.

Що таке мікседема

Захворювання розвивається при нестачі викиду гормонів щитовидки. Термін з'явився більше 100 років тому, зараз частіше використовується формулювання «гіпотиреоз», а мікседема – наслідок цієї хвороби. У групі ризику знаходяться жінки під час клімаксу, коли загальний гормональний фон організму змінюється. Чоловіки страждають від патології рідше, вони відчувають проблеми в сексуальному житті. Недуга протікає в кількох формах, які залежать від рівня вироблення гормонів щитовидною залозою:

  • при гіпотиреозі;
  • претибіальна або мікседема при гіпертиреозі;
  • при нормальному гормональному фоні.

Причини

Зумовлено розвиток патології дефіцитом гормонів, що виробляються щитовидною залозою. Це ендокринне захворювання проявляється через зміни структури щитовидної залози, нестачі мікроелементів. У 90% випадків хвороба стає ускладненням гіпотиреозу, в ранньому віці прояви є вродженою патологією з-за проблем в анатомічній будові залози. Виділяють такі основні причини мікседеми:

  1. Первинна форма. Розвивається сама по собі, інші хвороби на неї не впливають, носить вроджений характер. Вади розвитку щитовидної залози трапляються у дітей при нестачі йоду в організмі вагітної. Отримувати вона його має з їжі в умовах здорової екології. Розвиток відхилення відзначається при вживання радіоактивного йоду під час вагітності.
  2. Вторинна мікседема. Стає наслідком серйозних хвороб, порушень, травм щитовидної залози. Працездатність органу знижується при наявності аутоімунних, онкологічних захворювань, ангіни, сифілісу, тяжких інфекцій. Спровокувати микседему можуть операції з видалення залози, її частини. Опромінення радіоактивними елементами.
  3. Третинна форма. Діагностується при наявності збоїв між структурами головного мозку. Відбувається порушення проходження імпульсів між гіпоталамусом і гіпофізом, мозок втрачає контроль над тим, що відбувається в щитовидці і формується недолік гормонів.

Симптоми

Робота всіх систем, органів осіб регулюється гормонами, тому при порушенні синтезу в залозі у людини проявляються симптоми захворювання. Якщо ж мікседема розвивається у дитини, то він з народження має важкі вади розвитку. Часто діагностується важка форма кретинізму (відставання в фізичному, розумовому розвитку). Серед інших ознак виділяють наступні прояви хвороби:

  1. Стан шкіри. Микседематозный набряк уражається підшкірні шари на обличчі, шкіру, кінцівки. Відбувається це із-за великого скупчення гіалуронової кислоти в товщі дерми, порушується міміка, формуються мішки під очима, грубіють і збільшуються в розмірі риси. У медичній практиці цей симптом називаються мікседематозні особа. На ногах утворюються бляшки, вузли, шкіра свербить, червоніє, набрякає і потім лопається.
  2. Нігті, волосся стають крихкими, ламкими, рідшають і сильно випадає, практично повністю зникають вії, брови.
  3. Голосовий апарат. Із-за набряку відбувається зміна голосових зв'язок голос стає хрипким, низьким, розпухає мову, стає складніше розмовляти. Мова пацієнта нерозбірлива, невиразна.
  4. Загальна слабкість. Працездатність людини знижується, він стає повільним, хоче постійно спати. У хворого розвиваються сильні головні болі, сильно потіє, мерзне, легко впадає в депресивні стани, втрачає концентрацію уваги.
  5. Опорно-руховий апарат. Пацієнт скаржиться на скутість в суглобах, прогресує поліартрит, остеоартроз.
  6. Органи ШЛУНКОВО-кишкового тракту. Відзначається відсутність апетиту, запори, порушення ковтання, гіпокінезія жовчовивідних шляхів, блювання і нудота, гастрит, гіпотонія кишечнику, шлунка.
  7. Серцево-судинна система. Із-за набряку розвивається збільшення серця, кардіосклероз, серцева недостатність. Хворий скаржиться на ниючі, колючі болі в серці, знижується артеріальний тиск, пульс сповільнюється.
  8. Статева функція. У чоловіків розвивається імпотенція, запліднююча здатність сперматозоїдів втрачається. У жінок порушується менструальний цикл, розвивається безплідність, виникають маткові кровотечі, зривається поточна вагітність.
  9. Видільна система. Фільтраційна здатність тканин нирок знижується, збільшується ризик інфекції цього органу і сечовивідних шляхів. Частіше виникають уретрити, цистити.
  10. Зайва вага. Через порушення обміну речовин пацієнти набирають вагу навіть на тлі зниження апетиту.

Класифікація

Характеризується патолога збій у роботі щитовидної залози, потім відбувається неадекватна вироблення гормонів. Існує кілька видів хвороби в залежності від форми порушення. Виділяють наступні типи мікседеми:

  1. Тиреодиная. Провокується дефіцитів гормонів щитовидки. В залежності від факторів, які спричинили збій, виділяють набуту та вроджену патологію.
  2. Питуитарная. Недолік синтезу гормонів розвивається через порушення зв'язків гіпоталамо-гіпофізарної системи.
  3. Претибіальна мікседема. Стає наслідком підвищеної секреції гормонів щитовидної залози, які отруюють організм. Найпоширенішою формою є постклимактерическая у жінок.
  4. Иодиопатическая. Розвивається при збереженні нормальної функції. Розміру щитовидки, причини патології невідомі. Тканини, органи тіла просто перестають реагувати на гормони.

Ускладнення

Дане захворювання не є самостійним недугою і є наслідком крайньої стадії гіпотиреозу. Відбувається слизовий набряк через ураження щитовидної залози. Ускладнюється ситуація тим, що при збої виробництва гормонів розвиваються ускладнення у всіх системах, органах організму, викликаючи ускладнення хронічний патологій і поява нових. Хворі мікседемою повинні все життя приймати ліки. Які коригують рівень гормонів, добитися повного одужання не вийде.

Ускладнення будуть з'являтися, якщо не проводити терапію супутній хвороб. Таке багатопланове лікування викликає різну реакцію у людей в залежності від індивідуальних особливостей. В окремих випадках уникнути наслідків не вдається навіть при правильно складеному курсі терапії. Запущена стадія мікседеми призводить до коми, при якій розвивається:

  • непрохідність кишечнику;
  • критичне зниження рівня вентиляції легенів;
  • серцева недостатність;
  • накопичення рідини в різних порожнинах;
  • порушення роботи сечовивідних шляхів.

Діагностика

До уваги при діагностуванні приймається весь комплекс симптомів, зовнішніх проявів. Для уточнення показників синтезу гормонів призначається ряд лабораторних досліджень:

  • УЗД щитовидки;
  • аналізи крові, сечі на гормони;
  • сцинтиграфія залози;
  • цитологія взятих зразків;
  • біопсія тканин залози.

При виявленні у пацієнта претибіальної мікседеми, яка супроводжується сильним набряком гомілок, обов'язково проводиться аналіз крові на антитіла до тиреопероксидазе, щоб виключити аутоимунную природу розвитку захворювання. Після отримання результатів досліджень лікар робить висновок про причини, форми мікседеми – гипертириеоз або гіпотиреоз. Це впливає на призначення подальшої терапії.

Лікування мікседеми

Втрачені функції щитовидної залози, тканини не відновлюються, тому терапія хвороби має довічний характер. Проводиться коригування дозування медикаментів, залежно від результатів планових аналізів, обстежень. Використовуються наступні основні напрямки терапії:

  1. Глюкокортикостероїди. Необхідні для зняття запальних процесів, свербежу при претибіальної формі патології.
  2. Гормонозаместітельная терапія. При виявленні нестачі синтезу тиреоїдних гормонів у пацієнта, прописують їх у лікарській формі. Дозування і сам препарат, курс прийому підбирає лікар тільки в індивідуальному порядку. У кожному випадку схема прийому буде відрізнятися в залежності від навантаження на серце, інші системи організму.
  3. Симптоматичне лікування. Ідіопатична мікседема лікується за допомогою придушення ознак патології.
  4. Дієта. Рекомендується скорегувати раціон пацієнта так, щоб підвищити вміст йоду, морепродуктів, вітамінів.
  5. Компресійні панчохи необхідні при сильних набряках кінцівок.
  6. Санаторне лікування. Хворому необхідно щороку відпочивати на морському узбережжі. Це природний спосіб поповнення запасів йоду в організмі вітаміну Д, зміцнення імунітету, профілактики крихкості нігтів, волосся, кісток.

Гормональні препарати

Завдання терапії захворювання – відновлення рівня тироїдних гормонів до необхідного рівня. Цю замісну терапію ендокринолог вирішує за допомогою препаратів з вмістом тироксину, трийодтироніну. Схема терапії підбирається виключно індивідуально, тому проводити самолікування суворо заборонено. Дозування знаходиться в прямій залежності від ступеня ураження щитовидної залози, джерела захворювання, віку пацієнта, загальної клінічної картини і наслідків розвитку мікседеми на інші органи.

Прогноз на одужання

Хвороба не піддається повному лікуванню, тому лікарі ставлять несприятливий прогноз. При виникненні недостатності щитоподібної залози, набряку слизових є ймовірність прогресування навіть при проведенні адекватного системного лікування. Замісна терапія, диспансерний облік з обов'язковим проходженням планових обстежень двічі в рік допомагають стабілізувати стан людини, уповільнити розвиток патологічних процесів, які викликані недоліком гормонів.

Для дітей з вродженою мікседемою прогноз невтішний. Дуже важливо вагітній жінці препарати йоду, дотримуватися рекомендацій лікаря. Дитина страждає серйозними захворювання, які несумісні з нормальним життям:

  • фізичні каліцтва;
  • кретинізм;
  • загальмованість інтелектуального, психологічного розвитку.

Профілактика

Головне завдання профілактичних заходів при мікседемі – недопущення розвитку нестачі гормонів залози, інших ендокринних патологій. Включає в себе профілактика наступні рекомендації:

  1. Своєчасно відвідуйте лікаря для планового обстеження щитоподібної залози. Необхідно контролювати її стан, рівень вироблення тиреотропних гормонів. Це особливо важливо для людей, які входять у групу ризику потрапили під радіаційне опромінення проживають у йододефіцитних регіонах, жінки після менопаузи, після операції на щитовидці, вагітним
  2. Поповнення йоду в організмі – вживання багатої мінералами, йодом їжі, перебування на морському узбережжі, прийом курсів вітамінів.
  3. Зміцнення загального імунітету, щоб підвищити опірність хворобам інфекційного, запального характеру. Вкрай небажано приймати імуностимулюючі, імуномодулюючі препарати без погодження з лікарем. Самолікування може призвести до непередбаченої аутоімунної реакції, що викличе руйнування тканин залози.

Відео

Мікседема. Як зберегти енергію

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!