Чим небезпечне забруднення лімфатичної системи людини - будову, функції і захворювання

В організмі людини є структура тканин та протоків зі складною будовою – лімфатична система. Головні її функції – очищення внутрішніх органів, підтримання балансу речовин. Правда, сьогодні присвячують цій темі невиправдано мале число статей, розділів медичної літератури. Чим небезпечне забруднення лімфатичної системи – питання болюче: в результаті цього процесу дають збій функції людського організму, з'являються симптоми захворювань, блокується виведення токсичних речовин. Щоб уникнути подібних проблем, краще заздалегідь знати про ознаки порушень.

Що таке лімфатична система

Це мережа з лімфатичних судин, що доповнює серцево-судинну систему. Вона має ключове значення в підтримці балансу людського організму, виведення токсинів, усунення забруднень. Лімфа – рідка речовина, яка утворюється в організмі за 2-4 л на добу. Її густина – приблизно 1,026 г/л, а кислотність – до pH 9,0. Дана система підтримує водний баланс тіла, вимиває шкідливі мікроорганізми. Рух лімфи відбувається повільно, під невеликим тиском. Лимфоток здійснюється синхронно з роботою кровоносної венозної системи.

Анатомія

Будова цієї частини людського організму складне і багаторівневе. Система складається з лімфатичних капілярів та вузлів, а також самої лімфи. Її судини знаходяться практично у всіх внутрішніх органах, крім головного і спинного мозку, ряду внутрішніх тканин. Найбільша частина лімфатичної системи – протока в грудях недалеко від аорти. Він пов'язаний з усіма органами, що знаходяться нижче ребер, і лівою частиною тіла. Цей лімфатичний протока з'єднаний з лівої підключичної віднем.

Схема руху лімфи

Схема циркуляції лімфи в організмі починається від периферії до центру. Рідина, протікаючи через дрібні капіляри, потрапляє у великі судини. Вона надходить в лімфовузли по великій кількості каналів, а виходить лише по декількох. Лімфа збирається з різних частин організму в спеціальні капіляри, а вони ведуть у лімфатичні судини. Далі рідина тече до групи регіонарних вузлів. Після цього через лімфатичні протоки системи і клапани вона потрапляє в кровоносне русло тіла.

Функції лімфатичної системи

Це одна з ключових структур у тілі, тому за ним потрібно слідкувати і відмовлятися від операцій, під час яких перерізають лімфатичні протоки. Завдяки своєму розгалуженому будовою, вона охоплює практично весь організм і забезпечує відтік зайвої рідини з токсинами і забрудненнями. Крім цього, лімфосістема людини відіграє важливу роль в утворенні імунітету. Основні її функції такі:

  • Дренажна функція полягає у видаленні з лімфи надлишків води, жирів, білків.
  • Очисна допомагає позбутися від продуктів обміну речовин, токсинів.
  • Транспортна – рознесення по тілу ферментів.
  • Імунна – в тому числі, розвиток Т - і В-лімфоцитів в тканини мигдалин глоткового кільця.
  • Гомеостатична функція лімфатичної системи зберігає сталість середовища організму.

Ознаки та симптоматика забруднення лімфи

З-за сильного забруднення лімфосістеми відбувається запалення видільних органів, порушення їх функціонування, через лімфу в тіло потрапляють токсини, з'являються очевидні симптоми хвороб. Як правило, цьому сприяють пошкодження тканин, з-за яких у кров всмоктуються продукти розпаду. Існує ряд симптомів, які дозволяють визначити забруднення лімфи і запобігти появі серйозних хвороб. Приводом для проведення аналізів повинні стати наступні ознаки:

  • блідість шкірних покривів тіла;
  • потовщення складок шкіри;
  • поява набряків легенів;
  • потовщення будь-яких частин тіла, кінцівок;
  • зовнішнє збільшення лімфатичних вузлів;
  • порушення роботи кишечника або печінки;
  • шкірні захворювання, алергії;
  • часті застуди, загальна слабкість організму, зниження імунітету.

Чому очищення лімфи життєво необхідно

Щоб попередити проблеми зі здоров'ям, важливо знати, чим небезпечне забруднення лімфатичної системи. Застій лімфи загрожує життєдіяльності організму. У такому стані знижується його опірність інфекціям, з'являються набряки, людини атакують віруси, не виводяться токсичні речовини, відбувається інтоксикація організму. Часто хронічні інфекції відбиваються і на самому лімфатичному басейні, починається збільшення лімфовузлів на шиї. Через забруднення лімфи зростає ризик захворювання застудою, пневмонією, появи інших порушень, аж до онкозахворювань.

Профілактичне очищення – запорука того, що організм буде захищений, адже захворювання лімфатичної системи – явище небезпечне. Серед них виділяють пухлинні патології, вади розвитку, травматичні ушкодження. Ураження різного ступеня можуть викликати серйозні проблеми з внутрішніми органами: бронхами, печінкою, репродуктивною системою. Серед інших ризиків – тромбування лімфатичних вузлів із-за скупчення паразитів і бактерій в лімфі.

Основні методики очищення лімфи

Для виведення отрут з лімфи і лімфатичних залоз є різні способи, схеми, процедури очищення, лікарські системи. Перед вибором відповідної методики усунення забруднення потрібно проконсультуватися з досвідченим лікарем, оскільки кожен організм індивідуальний. Професіонал швидко і точно допоможе визначити метод, який не перетинається з вашими протипоказаннями. Ось кілька рецептів:

Назва способу

Що знадобиться

Послідовність виконання

Очищення лімфи сумішшю соків і талої води

сік свіжого лимона — 0,2 л

апельсиновий сік — 0,9 л

грейпфрутовий сік — 0,9 л

тала вода — 2 л

яблучний оцет — 2 ст. л.

глауберова сіль

  1. Змішати всі соки і розбавити 2-ма літрами талої води.
  2. Вранці натщесерце робиться клізма на 2 л води. У клізму потрібно додати 2 ст. л. яблучного оцту.
  3. Далі випивається 0,1 л води з глауберової сіллю.
  4. Після цього рекомендується деякий час постояти під гарячим душем.
  5. В кінці процедури випивається 200 мл заздалегідь підготовленої суміші соків.
  6. Далі потрібно ужити її до кінця (по 100 мл кожні півгодини).

Лимонне очищення лімфи і організму за місяць.

свіжі лимони — 240 шт.

фруктовий цукор

мед

  1. Вранці потрібно поставити просту клізму. Далі її виконувати раз в два дні.
  2. Після цього слід з'їсти один натертий лимон, у якого розпарена цедра, разом з фруктовим цукром і медом.
  3. Наступні 15 днів щоранку кількість з'їдених лимонів збільшується на 1.
  4. Після щодня в раціон включається на 1 лимон менше - до повернення до вихідної кількості.

Вітамінно-очисний коктейль для організму

морква — 2 кг

лимони — 2 кг

гранат — 2 кг

буряк — 2 кг

  1. З морквини, лимонів, гранатів і буряків вичавлюється сік, в нього додається мед.
  2. Слід приймати суміш натще протягом 10 днів в кількості 50 мл
  3. Далі потрібно зробити паузу на 5 днів.
  4. Курс проводиться до закінчення отриманого продукту. Його потрібно тримати щільно закритим в дуже холодному місці.

Препарати

Лімфатична система людини тісно пов'язана як з кровоносними судинами і протоками, так і з шлунково-кишковим трактом. Медики радять вирішувати проблему з її забрудненням одночасним прийомом взаємодоповнюючих препаратів. Оптимальною вважається методика з'єднання Ентеросгелю і сиропу солодки. Такий тандем комплексно очищає організм без шкоди для здоров'я.

Ентеросгель – відомий, поширений ентеросорбент. Він вбирає токсини з організму людини, сприяє очищенню кишечника, виводить всі шкідливі речовини і забруднення. При цьому в мікрофлорі кишечнику не відбувається ніяких змін. Ентеросгель не вступає в хімічні реакції, що проходить прямо через шлунково-кишковий тракт. Його вживають внутрішньо за 1-2 години до або після їжі, запиваючи водою. Дорослому потрібно приймати препарат по 1-1,5 столовій ложці за раз.

Солодка – лікарська рослина з широким спектром ефектів. Вона зменшує в'язкість лімфи і сприяє її відтоку, завдяки чому збільшується швидкість виведення токсинів з організму. Її рекомендують пити в якості сиропу спільно з Энтеросгелем для досягнення максимального ефекту очищення лімфи. Приймають засіб по 5-10 мл 2-3 рази на день. При вживанні сироп змішують з несолодким чаєм або водою.

Фізичні руху

Хвороби лімфатичної системи допоможуть запобігти фізичні вправи і масаж. Для прискорення течії лімфи і розслаблення м'язів гімнастика незамінна. Перед вибором комплексу слід передбачити напруга і розслаблення м'язів, вправи повинні стосуватися частини тіла з найбільшим скупченням лімфовузлів. Варто вибрати гімнастику для діафрагми. Всі ці вправи допоможуть не тільки очистити лімфосистему від забруднень, але і поліпшити фізичну форму.

Способи апаратного очищення лімфосістеми

Апаратний лімфодренаж допоможе очистити від забруднень периферійну частину системи. Він передбачає виведення забруднень і продуктів обміну з міжклітинної рідини. Сьогодні в клініках пропонують пресотерапія, вакуумний лімфатичний дренаж і микротоковый лімфодренаж. Процедури позитивно впливають на стан організму, допомагають запобігти захворювання лімфи. Вони відрізняються технікою виконання:

  • Пресотерапія – вплив на організм за допомогою стисненого повітря. Спеціальне обладнання, контролює тиск на певні частини тіла для очищення лімфи.
  • Вакуумний лімфодренаж ґрунтується на зниженні тиску в організмі за допомогою зовнішнього впливу на лімфатичні протоки.
  • Микротоковый лімфодренаж усуває забруднення організму, впливаючи на верхні шари шкіри. Під час цих процедур мікроструми надають дію на нервові і м'язові волокна.

Відео

Лімфатична система людини. Чистка лімфи для відновлення здоров'я

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!