Які гормони виробляє щитовидна залоза - показники норми в аналізі у жінок або чоловіків за віком

Даний орган спільно з імунною системою організму людини приймає важливу участь в регуляції роботи всіх органів людини. Гормони щитовидної залози виконують важливу роль в узгодженні нервових імпульсів, біологічних речовин, тому необхідно вчасно здавати аналізи жінкам і чоловікам, щоб за результатами розшифровки оцінити роботу всього організму в цілому. Кожна клітина, всі тканини потребують, щоб гормони щитовидки надходили до них постійно.

Що таке гормони щитовидної залози

Знаходиться заліза на передній поверхні шиї трохи нижче кадика. У міжнародній медицині цей орган називається тиреоїдної залозою. Нагадує зовні щитовидка підкову або метелика, вона утворює три основні частини: бічні зубчики і перешийок. У кожної третьої людини ще присутній пірамідальна постійно часточка. Який гормон виробляє щитовидна залоза:

  1. Трийодтиронін має в складі три молекул йоду.
  2. Тетрайодтиронин він же триоксин має в складі 4 молекули йоду.

Позначаються скорочено гормони щитовидки скорочується Т3 і Т4. Останній в клітинах і органах з часом перетворюється в Т3, який виступає головним біологічно активним гормоном, що безпосередньо впливає на обмін речовин. Гормони утворюються в щитовидній залозі з двох обов'язкових компонентів: незамінної амінокислоти тирозин і йоду. Ця одна з причин, чому не можна допускати нестача йоду в їжі. Тирозин надходить разом з їжею в організм і є попередником при утворенні дофаміну, меланіну, адреналіну.

Функції

Щитовидна залоза і її гормони надають істотно впливає на роботу всього організму людини. Трийодтиронін і тироксин впливають на наступні процеси:

  • регуляція теплообміну;
  • управління швидкістю обмінних процесів;
  • робота органів травлення;
  • харчування тканин киснем;
  • регуляція функціонування кровоносної системи, серця;
  • репродуктивна функція;
  • рівень гостроти зору, інтелекту, пам'яті;
  • стану нервової системи.

Вплив на організм

Більша частина гормонів людини впливають на цільові клітини-мішені, наприклад, на статеві органи впливає естрадіол. Щитовидна залоза забезпечує нормальну роботу всіх тканин без винятку. Гормональні елементи проникають всередину і направляються до ядра, де взаємодіють з ділянками хромосом, стимулюють комплекс реакцій, що забезпечує активацію процесів відновлення і окиснення. Вплив продуктів щитовидної залози на організм:

  • активізація синтезу білка, який бере участь у побудові нових клітин;
  • підвищення виділення тепла;
  • стимуляція розпаду жирів у жирових депо, що активізує процес схуднення;
  • правильний розвиток, зростання ЦНС, особливо головного мозку, що важливо для маленьких дітей;
  • утворення еритроцитів;
  • анаболічний ефект, при якому йде ріст організму, созреваний, диференціювання кісток;
  • стимуляція процесів утворення глюкози з жирів, білків, зворотного всмоктування в кишечнику, підвищення в крові рівня глюкози;
  • продукування статевих гормонів, нормальний розвиток статевих органів.

Аналіз на гормони щитовидної залози

Кров на гормони ттг і т4 входить в обов'язковий щорічний огляд. Потрібне спеціальне обладнання для його проведення, тому висока вартість аналізу. Проводиться норми ттг і т4 у жінок, чоловіків і дітей однакові способом, відрізняється тільки норма в показаннях при розшифровці. Готові результати будуть тому, спочатку можуть відповісти на вміст Т3 і тироксину, через кілька днів – на кальцитонін. Матеріалом для дослідження є венозна кров, береться обов'язково натщесерце вранці, щоб отримати достовірні дані.

Показання до призначення аналізу

При збої в роботі щитовидної залози в організмі швидко проявляються різного роду порушення. Найчастіше приводом для призначення аналізу на гормони стає один з наступних симптомів:

  • тахікардія (безпричинне почастішання серцебиття);
  • екзофтальм (витрішкуватість);
  • зниження ваги при зростанні апетиту без причини;
  • розвиток зобу (збільшення щитовидної залози в розмірах);
  • проблеми з потенцією у чоловіка, припинення менструального циклу у жінок;
  • патологічні зміни емоційної, фізичної активності (безсоння змінюється гіподинамією, сонливістю);
  • різкі зміни емоційного стану, настрою;
  • зміна температури тіла, мерзлякуватість, часта пітливість.

Підготовка до аналізу

Для проведення дослідження роблять забір венозної крові з ліктьової вени. Перед здачею аналізу необхідно дотримуватися стандартних правил:

  • алкоголь, каву за добу до здачі пити не можна;
  • за день до аналізу уникайте пряної, гострої, смаженої їжі;
  • за 12 годин до здачі уникайте емоційних, фізичних навантажень;
  • палити, їсти перед здачею матеріалу заборонено;
  • місяць до аналізу не можна приймати препарати, які впливають прямо або опосередковано на тиреоїдні гормони;
  • за 3 дні до подачі матеріалу потрібно виключити їх харчування продукти з вмістом йоду (йодована сіль, риба, морська капуста).

Як здавати аналіз

Необхідно для перевірки роботи щитовидної залози дотримуватися всіх вищеописаних правил підготовки. Будь-які порушення можуть призвести до отримання недостовірних даних. Вам необхідно прийти в лабораторію вранці, нічого їсти не можна. Далі лаборант проведе вас в спеціальну кімнату, де проведуть забір крові з вени. Далі зв'яжуться з вами та нададуть таблицю з даними, розшифровку проводить спеціаліст лабораторії.

Розшифровка

Аналіз гормонів щитовидної залози може виявити зниження або підвищення показників, що свідчить про порушення функціонування даного органу. Слід враховувати вікові особливості, статеву належність. Правильно інтерпретувати отримані дані може тільки фахівець, до якого і слід звернутися за роз'ясненнями. У таблиці вказується вміст елементів, які відповідають або не відповідають нормі.

Норма

При аналізі роботи щитовидної залози в результатах буде зазначений діапазон верхніх і нижніх меж норми. Це пов'язано з тим, що різні лабораторії проводять визначення за різними шкалами. Нормальними вважаються такі показники:

Назва

Норма

ТТГ – тиреотропний гормон

0.4 – 4.2 ммоль/л

Т 4 – вільний

9 – 25 пикомоль/л

Т 3 – вільний

1.2 – 6 пикомоль/л

Т 4 – тироксин

60 – 160 ммоль/

Т 3 – трийодтиронін

1.2 – 3 ммоль/л

Відхилення від норми в аналізах

Якщо спостерігаються нетипові значення вмісту гормонів, то це може говорити порушенні роботи щитовидної залози, які приводять до неправильного функціонування систем, окремих органів або розвитку аутоімунних патологій. Нижче представлені основні можливі варіанти відхилень:

Назва гормону

Можливі патології

Гормон щитовидної залози ТТГ

Збільшений показник на тлі зниженого Т4 говорить розвиток явного гіпотиреозу.

При зниженні гормону на фоні підвищеного Т4 ставлять діагноз тиреотоксикоз.

При виході ТТГ за норму, але Т3 і Т4 без відхилень, говорить про прихованій формі порушень щитовидної залози.

Підвищення концентрації тиреотропіну говорить про тиреоїдиті Хашимото, гіпотиреозі. Зростання гормону спостерігається під час вагітності, фізичному перенапруженні, емоційному потрясінні. Низькі показники ТГГ визначаються при тиреотоксикозі, травмі гіпофіза, Базедової хвороби.

Трийодтиронін (Т3)

При аналізуванні допомагає більш точно поставити діагноз тиреотоксикозу. На достовірність впливає наявність таких захворювань: гепатит, імунодефіцит, вагітність.

Підвищення кількості ТЗ зазначають при токсичному зобі, хронічних патологіях печінки, нефротичному синдромі.

Зниження ТЗ гормону відзначається при безбілковою дієті, травматизм, голодуванні, емоційних розладах.

Тироксин (Т4)

Зниження вироблення гормону спостерігається при гіпотиреозі, при підвищенні може діагностуватися гіпертиреоз.
Визначає підвищений тироксин при тиреоїдитах, токсичному зобі, імунодефіциті, мієломі, печінкової недостатності, ожирінні, недостатності функції нирок.
Знижений Т4 при ендемічному зобі, аутоімунному тиреоїдиті, запальних процесах гіпофіза.

Відео

Гормон щитовидної Т4 ,ТТГ - що це.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!