Гормони жіночого організму - назви, де виробляються і за що відповідають, норма та лікування відхилень

Розвиток і функціонування статевої системи жіночого організму забезпечують жіночі гормони, тому важливо знати, що відповідає нормі рівень кожного з них, щоб не допустити дисбалансу. Від кількості вироблюваних гормонів залежить психологічний стан, зовнішній вигляд, здатність до зачаття і виношування дитини. Якщо присутнє відчуття дискомфорту в якій-небудь з перерахованих сфер, варто здати аналізи, щоб перевірити рівень гормонального фону.

Що таке гормони

Узагальнений опис поняття "гормони" зводиться до виділення їх основної якості — впливу на інші клітини. Це біологічно активні речовини, що виробляються організмом, які, потрапляючи у кров, впливають на функціонування фізіологічних систем. Завдяки цим речовинам, кожен окремий вид живих істот має свої відмінні особливості в способі репродукції та зовнішньому статевому відмінності.

Статеві гормони людини обумовлюють формування статури і внутрішніх статевих органів за жіночим або чоловічим типом. Синтезовані статевими залозами, ці речовини впливають на рецептори клітин-мішеней, чим забезпечується репродуктивна здатність людини. Будь-яке відхилення від норми за їх кількістю або якістю відбивається як на жіночому, так і чоловічому здоров'ї.

Жіночі статеві гормони

Ендокринологія виділяє два основних гормону, які відіграють суттєву роль для жіночого організму. Перший — це естроген, представлений трьома видами: естрон, естрадіол, естріол. Синтезируясь в яєчниках, він впливає не тільки на статеву систему, але і на функціонування інших систем. Другий — прогестерон, вироблення якого відбувається після виходу яйцеклітини з фолікула і утворення жовтого тіла. Ці гормони у дівчат діють тільки спільно, надаючи протилежний вплив на організм, чим досягається цілісність системи.

Крім головних, існують інші жіночі гормони, не менш важливі для життєдіяльності організму. Їм відведена другорядна роль тільки тому, що вони включаються в роботу на певних стадіях життя. Так, наприклад, пролактин викликає вироблення молока в лактаційний період, окситоцин стимулює скорочення матки під час вагітності, а лютеінізуючий (ЛГ) та фолікулостимулюючий (ФСГ) відповідають за розвиток вторинних статевих ознак і менструальний цикл.

Де виробляються

Основними органами ендокринної системи, які відповідають за те, що статеві гормони у жінок виробляються в необхідній кількості, є яєчники і гіпофіз. Інформація про виробляють залозах представлена в таблиці:

Назва

Де виробляються

Естроген

Оболонка фолікула яєчника, наднирники, жовте тіло

Прогестерон

Яєчники

Соматотропін

Гіпофіз

Норадреналін

Наднирники

Окситоцин

Гіпофіз

Серотонін і його индольное похідне мелатонін

Шишкоподібна залоза

Тиреоїдна група (тироксин, трийодтиронін)

Щитовидна залоза

Тестостерон

Наднирники

ЛГ та ФСГ

Гіпофіз

Пролактин

Гіпофіз

Інсулін

Підшлункова заліза


Норма статевих гормонів

Перші симптоми, що вказують на дисфункцію якої-небудь системи, є сигналом про те, що слід здати гормональні аналізи для жінок. Результати діагностики видаються на руки і містять інформацію про те, скільки гормонів в організмі жінки. Для того щоб зрозуміти, чи є показники, зазначені в розшифровці, нормальними – варто дізнатися норми статевих гормонів. У таблиці представлені дані про граничні межі допустимого кількості (у встановлених одиницях виміру):

Назва

Нижня межа

Верхня межа

Естрадіол

43,8

211

Прогестерон

5,3

86

Тестостерон

0,45

3,75

Пролактин

67

726

ФСГ

1

11,8

ЛГ

1

8,8

Тироксин

9

22

Трийодтиронін

2,6

5,7


Вплив гормонів на організм жінки

Кожна жінка, нехай і несвідомо, але відчуває на собі вплив гормонів. Воно проявляється в постійній мінливості характеру, зміни в зовнішності, зміни самопочуття. Гормони для жінок здатні впливати на що відбуваються в організмі процеси, а найбільш значущі серед них:

  • Набуття жіночних пропорцій фігури під час статевого дозрівання дівчини — відбувається за рахунок різкого викиду естрогену.
  • Припливи ніжності у жінки — свідоцтво надходження в мозок сигнали про підготовку до синтезу лютеінізуючих гормонів, так як організм готовий до запліднення.
  • Посилення апетиту після овуляції — наслідок різкого викиду естрогену через те, що хімічні речовини продовжують свою роботу по підготовці до виношування дитини, незалежно від того, відбулося зачаття чи ні.
  • Період вагітності — характеризується різким підвищенням рівня естрогенів і прогестерону, потім до них підключається окситоцин і пролактин.
  • Початок менопаузи і клімаксу у зрілому віці — відбувається зниження рівня естрогенів.

Які гормони за що відповідають

Жіночий організм являє собою злагоджену роботу взаємопов'язаних процесів. Кожен учасник цієї системи виконує певні функції і у кожного є своя сфера відповідальності. Інформація про це наведена в таблиці:

Назва

Сфера відповідальності

Естроген

Розвиток статевих органів, підготовка до відтворення потомства

Прогестерон

Здатність яйцеклітини до запліднення, стимуляція збільшення матки під час вагітності

Соматотропін

Зміцнення м'язів для забезпечення можливості виношування плоду

Норадреналін

Зниження рівня стресу під час гормональних перепадів при вагітності

Окситоцин

Стимулювання скорочення матки під час схваток

Серотонін

Знижує больові відчуття при пологової діяльності

Тиреоїдна група

Формування і підтримання функціонування щитовидної залози у плода

Тестостерон

Потяг до протилежної статі

ЛГ та ФСГ

Управління дозріванням яйцеклітини

Пролактин

Сприяє початку вироблення молока в період лактації

Надлишок гормонів

Відхилення в кількості хімічних речовин в ту або іншу сторону може свідчити про наявність патології, надлишкова їх вироблення приводить до появи таких захворювань:

  • гіперандрогенії — підвищеного вироблення тестостерону, що призводить до маскулінності, проблем з зачаттям;
  • тиреотоксикозу — надлишок тироксину, що характеризується порушенням терморегуляції і, як наслідок, можливістю появи ускладнень у вигляді тиреоїдиту;
  • гіперпролактинемії — підвищення вироблення пролактину, при цьому виникає порушення менструального циклу;
  • гіперстрогенії — надлишок естрогенів, що викликає ожиріння, порушення обміну речовин.

Недолік гормонів

Знижений продукування гормонів у жінок становить загрозу викидня при вагітності, неможливості виношування плоду, нездатності до запліднення. Крім цього, існує ряд захворювань, викликаних нестачею певних речовин, серед них найпоширенішими є:

  • гіпотиреоз — недолік тироксину і трийодтироніну;
  • цукровий діабет — слабка вироблення інсуліну;
  • депресія — низький рівень окситоцину.

Аналізи на гормональний фон у жінок

Рівень гормонів визначається за допомогою здачі венозної крові. Діагностика проводиться в лабораторних умовах і займає від 2 до 5 днів. Для аналізу на визначення кількісного складу кожного виду хімічних речовин необхідно виконання певних умов, пов'язаних з фазою менструального циклу. Ознайомитися з інструкцією та правилами здачі аналізів на жіночі гормони можна в діагностичному центрі.

Як підвищити жіночі гормони

Якщо результати аналізів показали нестачу біологічно активних речовин, існує кілька варіантів, як підвищити рівень жіночих гормонів. До способів підвищення гормонального фону відносять:

  1. Гормонозамісну терапію — лікування з допомогою синтетичних замінників.
  2. Вживання в їжу продуктів, що містять фітоестрогени.
  3. Народні засоби.

Гормони у таблетках

Препарати, що призначаються лікарем, необхідно приймати в точній відповідності з рекомендаціями. Жіночі статеві гормони в таблетках бувають: комбіновані та прогестиновые. Об'єднані призначені як для запобігання вагітності, так і для прискорення її настання. Прогестиновые запобігають розвитку тромбозів і атеросклерозу в клімактеричний період.

Продукти

Зміст в певних продуктах рослинних сполук з будовою, подібним з естрадіол, дозволяє використовувати їх як природний каталізатор вироблення гормонів. Список найбільш ефективних фитоэстрогеносодержащих продуктів включає:

  • кави;
  • шишки хмелю;
  • морква;
  • баклажани;
  • боби;
  • молочні продукти.

Народні засоби

Для природного підвищення працездатності залоз, що виробляють гормони, необхідно пити рослинні і трав'яні відвари з насіння подорожника, багаторічного алое, кропива, листя малини і дикого ямсу. Приготування засобів народної медицини не займе багато часу, але перед початком лікування таким способом слід проконсультуватися з лікарем. Пиво в якості гормоноповышающей терапії вживати не рекомендується через відсутність доказів ефективності такого методу.

Відео

Жіночі статеві гормони

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!