Можна мед хворому на цукровий діабет

Цукровий діабет – надзвичайно небезпечне ендокринне захворювання, пов'язане з порушеннями метаболізму. При відсутності належного лікування та правильного харчування в організмі діабетика поступово руйнуються дрібні кровоносні судини, через що з'являються серйозні ускладнення. Головне правило харчового поведінки людини з діагнозом ЦД – повна відмова від солодощів. Але чи можна при цукровому діабеті є мед? Так, медицина дозволяє вживання деяких сортів натурального бджолиного продукту, однак потрібно знати міру. Детальніше про це читайте нижче.

Чим корисний мед при цукровому діабеті

Цілющі властивості натурального бджолиного меду для діабетика складно переоцінити. Цей продукт високо цінується всіма народами у всі часи, і наш вік не став винятком. Але можна діабетикам мед? Яка користь бджолиної продукції для хворих людей, яким лікарі суворо забороняють солодке? За словами фахівців в області ендокринології, цей продукт не варто повністю виключати з раціону з діагнозом цукровий діабет. Обрані сорти бджолиного нектару не тільки допустимі, але ще й рекомендовані, оскільки забезпечують масу позитивних ефектів, таких як:

  • насичення виснаженого організму простими видами цукру, які засвоюються без участі інсуліну;
  • заповнення запасів хрому, сприяє нормалізації гормонального фону, що стабілізує рівень цукру і поліпшує процес утворення жирових тканин;
  • нормалізація кров'яного тиску;
  • зниження концентрації глікілірованного гемоглобіну до нормальних показників;
  • заповнення дефіциту натуральних компонентів, необхідних для нормальної роботи імунної системи (вітамінів, природних кислот, білків, мікроелементів тощо);
  • активне придушення розвитку/розповсюдження хвороботворних мікробів/грибків;
  • підвищення тонусу і зміцнення організму;
  • нормалізація роботи нервової системи;
  • часткове (а в отбельных випадках і повне усунення побічних ефектів від препаратів, призначених лікарем для боротьби з діабетом та його ускладненнями;
  • загоєння ран і виразок на шкірі;
  • нормалізація функцій печінки, серця, органів ШЛУНКОВО-кишкового тракту, нирок, кровоносних судин.

Діабет і мед – думка лікарів

Дивлячись на значний список достоїнств бджолиного продукту, втомлений від вічної боротьби з діабетом людина неодмінно захоче ввести його в свій раціон, однак не можна забувати: у цієї медалі є й зворотний бік! Без консультації лікаря коригувати харчування суворо заборонено! Тільки кваліфікований фахівець зможе компетентно розсудити, чи можна пацієнту при цукровому діабеті є мед. Якщо вас цікавлять нюанси вживання цього продукту при діагноз СД, спершу ознайомтеся з медичними застереженнями:

  1. Високий рівень цукру. На стадії декомпенсації, коли виникають серйозні ускладнення, мед і цукровий діабет несумісні.
  2. Бджолиний нектар містить фруктозу. Цей компонент міститься в меді, і коли він потрапляє в організм людини, відбувається перетворення його в жир, що тягне за собою ряд ускладнень.
  3. Зловживання медом порушує роботу серцево-судинної системи, погіршує пам'ять і призводить до пошкодження мозкових судин.
  4. Висока калорійність. Характерне оману багатьох «недосвідчених» діабетиків полягає в тому, що вони приймають цей продукт за легку їжу, яку можна вживати у великих обсягах. Насправді ж мед зіставимо з чистою глюкозою, якої не можна зловживати ні за яких обставин.

Поняття цукрового діабету складно вписати в чіткі рамки, оскільки воно охоплює широкий спектр порушень і ускладнень. Як би те ні було, другий тип діабету вважається більш «примхливим» стосовно продукції бджільництва. Так, тому фахівці дуже обережно обговорюють тему «мед і діабет 2 типу»... Медицина шукає і, що найголовніше, знаходить способи поєднати ці поняття! Отже, настав час дізнатися, чому може бути рекомендований мед при діабеті:

  • насичення організму корисними натуральними компонентами;
  • антибактеріальний і нейростабилизирующий ефект;
  • нормалізація нічного сну діабетика;
  • насичення організму фруктозою без шкоди енергетичного балансу;
  • низький глікемічний індекс, відсутність ускладнень.

Який мед можна їсти при цукровому діабеті 2 типу

Щоб продукція бджільництва приносила користь людині, що страждає на діабет, потрібно знати, які сорти можна вживати, а які – ні. Фахівці рекомендують:

  • липовий;
  • каштановий;
  • гірчичний;
  • акацієвий.

Цукровий діабет – хронічна хвороба, яку потрібно лікувати изо дня в день протягом десятків років, щоб не допустити декомпенсації. Бджолиний продукт у цій справі буде відмінним помічником. Чи можна при цукровому діабеті є багато меду? Ні, не можна. Лікарі кажуть раціонально вживати в помірних кількостях, щоб не викликати порушення балансу речовин. Рекомендована добова доза становить 2 столові ложки (близько 60 грам), але не варто її з'їдати за один раз. Додавайте бджолиний нектар у фруктові салати, молочні напої, чаї і т. д.

Дізнайтеся,що можна їсти при цукровому діабеті.

Відео: чим гарний мед для діабетиків

Мед при цукровому діабеті

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!