Рівень лютеїнізуючого гормону

Робота всіх систем і органів організму людини регулюється особливими хімічними посередниками – гормонами. Вони секретуються внутрішніми залозами і переміщаються по кровоносній системі, стимулюючи ті чи інші клітини. Слово «гормон» походить від грецького «порушувати». Це визначення дуже точно відображає функції гормонів. Вони виступають каталізаторами природних хімічних процесів. Лютеїнізуючий гормон, відомий також як ЛГ або лютеотропин, відповідає за фізіологічні процеси. Він виробляється гіпофізом, і проявляє активність в системі репродукції.

Що таке ЛГ

Лютеинизирующим називають гормоном продукт внутрішньої секреції, що представляє собою складне біологічно активну білкове з'єднання жовтого кольору – глікопротеїн. За своєю будовою ЛГ схожий з багатьма іншими гормонами-глікопротеїнами – ФСГ, ХГЛ, ТТГ. Димерная структура білка включає в себе пару субодиниць і з приєднаними до них вуглеводними залишками.

За що відповідає

Лютеотропин необхідний для підтримки балансу в сечостатевій системі людини. Цей гормон порушує важливі фізіологічні процеси в сечостатевій системі, що забезпечують сприятливі умови для репродукції. Вчені виявили тісний зв'язок між рівнем лютеїнізуючого гормону і здатність до продовження роду, тому можна стверджувати, що без нього людина не може мати потомства.

Норма лютеїнізуючого гормону в організмі

Як і будь-який інший гормон, лютеотропин при нормальних умовах виробляється строго в необхідних кількостях. Медицина чітко встановила нормальні показники рівня лютеїнізуючого гормону у чоловіків і жінок різних віків. Орієнтуючись по цих констант, лікарі можуть робити прогнози наявності певних захворювань або відхилень у сечостатевій системі. Вимірювання рівня ЛГ є одним із засобів діагностики для урологів і гінекологів.

У жінок

В жіночому організмі лютеотропин відповідає за роботу яєчників. Він стимулює секрецію естрогенів. При пікових підвищеннях рівня ЛГ ініціюється овуляція – важливий фізіологічний процес, без якого жінка позбавляється репродуктивних функцій, тобто, стає безплідною. Норма концентрації лютеотропина у жінки залежить від фази менструального циклу. У наведеному нижче списку ви знайдете точні значення для кожної з них:

  • фолікулярна фаза (з 1-го по 12-14-й день від початку місячних) – 2-14 мЕд/л;
  • фаза овуляції (з 12-го по 16-й день) – 24-150 мЕд/л;
  • лютеїнова фаза (після закінчення овуляції і до початку наступних місячних) – 2-17 мЕд.

Норми гормонів у жінок змінюються починаючи з моменту статевого дозрівання і до настання менопаузи. За поточним рівнем лютеотропина можливо точне діагностування безлічі захворювань, визначення овуляції, виявлення вагітності. Як правило, при дослідженні ЛГ лікарі звертають увагу і на фолікулостимулюючий гормон (фоллитропин). Пропорційне співвідношення ФСГ і ЛГ може багато розповісти про стан жінки. Дізнайтеся, яка норма тестостерону у жінок.

У чоловіків

В організмі чоловіка лютеотропин впливає на клітини Лейдега, зосереджені в яєчках. За рахунок цього стимулюється процес вироблення головного чоловічого гормону тестостерону, який безпосередньо відповідає за сперматогенез. У представників сильної статі сплесків лютеотропина не спостерігається. Гіпофіз виділяє ЛГ в рівних кількостях, тому можна стверджувати, що у чоловіків майже завжди статеві гормони в нормі. Прийнятний рівень ЛГ: 1-10 мЕд/л. Помітні відхилення концентрації від цього діапазону прийнято вважати передвісниками серйозних захворювань.

У дітей

Дитячий організм, в якому ще не сформувалася сечостатева система і не активувалися статеві функції, виробляє мінімальна кількість лютеотропина. У перші два тижні життя дитини рівень цього гормону не перевищує 0,7 мЕд/л. З роками концентрація ЛГ у дівчаток підвищується і досягає 25 мЕд/л. Це відбувається до моменту остаточного статевого дозрівання. Після перших місячних відзначається зниження лютеотропина до нормальних показників, характерних для репродуктивного періоду.

Коли треба здавати аналіз крові на лютеїнізуючий гормон

Дослідження концентрації лютеотропина дозволяє фахівцям дізнатися багато чого про стан сечостатевої системи пацієнта, зробити аргументований прогноз з приводу наявності того чи іншого захворювання або навіть встановити точний діагноз. Нижче наведено повний перелік показань до проведення аналізу лютеотропина:

  • гірсутизм (інтенсивний ріст термінальних волосся у жінок);
  • ановуляція (повне або часткове відсутність функцій яєчників);
  • безпліддя;
  • невиношування вагітності;
  • затримка росту;
  • синдром полікістозних яєчників (гіперфункція підшлункової залози, надниркових залоз, гіпофіза і гіпоталамуса, що супроводжується надмірними викидами секретуються речовин);
  • контроль ефективності гормональної терапії;
  • зниження потенції/лібідо;
  • аменорея/олігоменорея;
  • дисфункціональні маткові кровотечі (кров починає виділятися без видимих причин);
  • передчасне/запізніле статевий розвиток;
  • статевий інфантилізм (фізіологічні дефекти/порушення в роботі залоз внутрішньої секреції);
  • ендометріоз.

Співвідношення ЛГ та ФСГ

Пропорційне відношення цих статевих каталізаторів називають гормональним статусом. При нормальному ГС в організмі панує баланс між естрогенами і андрогенами. Нормальне співвідношення лютеїнізуючого та фолікулостимулюючого гормону для чоловіка – 1:1. Що стосується представниць слабкої статі, з цим все йде трохи складніше. Для різних фаз менструального циклу визначені окремі норми.

Про те, що таке ЛГ у жінок, ви вже дізналися, але показник рівня цього гормону сам по собі не дає можливості з упевненістю діагностувати захворювання. З цієї причини медицина завжди зіставляє рівні концентрації ЛГ і ФСГ. В репродуктивному віці нормою є пропорція 1,5 до 1. При настанні фолікулярної фази це співвідношення з природних причин зростає до 2-2,5 до 1.

Якщо результати аналізу покажуть суттєве відхилення концентрації гормонів від норми, це буде означати, що мають місце порушення роботи сечостатевої системи. Для вирішення таких проблем фармакологія розробила ряд препаратів, які допомагають підвищити/знизити рівень гормонів. До таких відноситься пролактин, дюфастон новинет, та інші рилізинг-гормони. Приймати їх без призначень лікаря вкрай не рекомендується. Гормональні інгібітори можуть негативно впливати на внутрішні рецептори, тому лікування повинно контролюватися фахівцями.

Відео про лютеїнізуючий гормон

Ознайомившись з роликом, наведеним нижче, ви дізнаєтеся, що таке лютеїнова фаза у жінок, як вона протікає і чим характеризується. Крім того, дана відеозапис містить рекомендації фахівців з приводу того, наскільки важливо стежити за гормональним фоном при плануванні вагітності. Уважно перегляньте це відео і використовувати отримані відомості собі на благо!

Тестостерон

Тестостерон: гормон чоловічої долі

Гормони у жіночому організмі

Здоров'я. Жіночі статеві гормони

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!