Гормони, що виробляються залозами

Організм людини так влаштована, що навіть будь-який маленький орган несе велику відповідальність за злагоджену роботу всієї системи. Є і парна залоза, здатна виробляти кілька видів гормонів, без яких життя неможливе. Надниркова залоза – орган, що відноситься до ендокринній системі, – беруть активну участь в метаболізмі. Розібравшись, що таке гормони надниркових залоз, ви зможете більш дбайливо ставитися до цього маловідомого складника найважливішою системи. Дізнайтеся, на які групи поділяються гормони, про їх будову, норми показників та причини збою.

Будову надниркових залоз та особливості їх роботи

Перш ніж говорити про гормони такого органу, як наднирники, варто зупинитися на його визначенні та будову. Незважаючи на своє найменування, наднирники не є придатком нирок, хоча і розташовані безпосередньо над ними. Парна залоза має різну форму будови для правого і лівого наднирника. Кожен з них у дорослої людини важить близько 10 м і має довжину до 5 см, оточений прошарком жиру.

Наднирник зверху оточений капсулою. Через глибоку борозну, іменовану воротами, проходять лимфососуды, відня. Нерви та артерії проходять через передню і задню стінку. За будовою наднирник ділиться на зовнішнє кіркова речовина, що займає до 80% від основного загального обсягу, і внутрішньо мозковий. Обидва відповідають за вироблення різних гормонів.

Мозкова речовина

Перебуваючи в більш глибокій частині залози, мозкова речовина складається з тканини, що містить велику кількість кровоносних судин. Завдяки мозкового речовини в ситуації болю, страху, стресу виробляються два основних гормони: адреналін і норадреналін. Серцевий м'яз починає посилено скорочуватися. Піднімається артеріальний тиск, може відбуватися спазм м'язів.

Кіркова речовина

На поверхні наднирника розташовується кіркова речовина, будова якого поділяється на три зони. Клубочкова зона, розташована під капсулою, містить скупчення клітин, зібраних у групки неправильної форми, які поділяються кровоносними судинами. Пучкова зона утворює наступний шар, що складається з тяжів і капілярів. Між мозковим і кірковим речовиною розташовується третя зона – сітчаста, яка включає в себе більш великі тяжі розширених капілярів. Гормони кори наднирників беруть участь в процесі росту організму, обмінних функціях.

Групи гормонів наднирників їх вплив на організм

Кожна група гормонів, що виробляється наднирковими залозами, важлива і потрібна. Відхилення від норми як в одну, так і в іншу сторону можуть спричинити хвороби надниркових залоз, збої роботи всього організму. Порушується взаємозв'язок, яка негативно впливає на багато органів по ланцюговій реакції. Варто зупинитися на назвах основних трьох важливих для людини групах гормонів надниркових залоз та їх функції.

Мінералокортикоїди: альдостерон

Процеси синтезу, що відбуваються в корі наднирника, утворюють велику кількість різноманітних сполук. Гормон альдостерон є єдиним, який надходить у кров, серед всіх мінералокортикоїдів. Впливаючи на водно-сольовий баланс організму, альдостерон врівноважує співвідношення зовнішнього і внутрішнього кількості води і натрію. Під його впливом на клітини судин відбувається транспортування води всередину клітин, посилюючи при цьому циркуляцію крові.

Глюкокортикоїди: кортизол і кортикостерон

Кортизол і кортикостерон виробляються в пучковій частині кіркової речовини. Глюкокортикоїди беруть участь у всіх обмінних процесах організму і відповідають за швидкість відбуваються метаболічних процесів. Обмінні реакції призводять до розпаду білка в тканинах, через кровоносну систему потрапляють в печінку, потім метаболіти переходять в глюкозу, яка є основним джерелом енергії.

Коли норма кортизолу в крові не виходить за межі допустимого, він для клітин виступає як захисний бар'єр. Надлишок гормонів наднирників кортизолу та кортикостерону може спричинити збільшення вироблення шлункової секреції і привести до виразки. В області живота, талії з'являються жирові відкладення, може розвиватися цукровий діабет, рівень імунітету знизиться.

Стероїди: чоловічі і жіночі статеві гормони

Важливі гормони для людського організму – статеві, які відповідають за своєчасне дозрівання, виношування жінкою плода під час вагітності, продовження роду. У чоловіків гормон тестостерон утворюється в сім'яниках. Жіночий гормон естроген і прогестерон готують жінку до періоду виношування дитини. Підвищений рівень стероїдів в організмі різко посилює апетит, маса тіла починає збільшуватися, з'являються:

  • ожиріння;
  • синдром аритмії;
  • цукровий діабет;
  • набряки.

У жінок при надлишку стероїдів, які потрібно знизити, спостерігається порушення менструального циклу, зміни в настрої, в грудних залозах часто з'являються ущільнення. Коли гормональна норма у жінок порушена, нижче допустимого значення, шкіра стає сухою, в'ялою, а кістки слабкими, крихкими. У спортивному середовищі вживання синтетичних стероїдних гормонів з метою швидкого збільшення м'язової маси прирівнюється до допінгу.

Причини та ознаки гормонального збою

Фактори, які можуть стати причиною гормонального збою, іноді залежать від способу життя. Але часто людина страждає з незалежних від нього обставин, продиктованим віком або іншими умовами. Причинами гормонального збою можуть стати:

  • спадкова генетика;
  • тривалий прийом медикаментів, в тому числі контрацептивного ряду;
  • статеве дозрівання;
  • вагітність і пологи у жінок;
  • жіночий клімакс;
  • часте куріння;
  • алкогольна залежність;
  • порушення функції щитовидної залози, нирок, печінки;
  • тривале депресивний стан, стрес;
  • різкі скачки ваги.

Ендокринна недостатність надниркових залоз має ряд симптомів. За ним лікар може визначити, що в організмі порушені певні функції, які відповідають за гормональний фон. Ознаки, які вказують, що патологія надниркових залоз існує:

  • безпідставна дратівливість, нервозність;
  • гостро переносяться періоди ПМС у жінок;
  • порушення норми менструального циклу у жінок;
  • аденома;
  • порушення сну;
  • підвищена стомлюваність;
  • порушення функції ерекції у чоловіків;
  • жіноча фригідність;
  • безпліддя;
  • випадання волосся;
  • прищі, запалення на шкірі;
  • підвищена набряклість;
  • різкі коливання ваги без причини.

В яких випадках призначають аналіз

Гормональні аналізи проводять тільки у випадку, якщо у лікаря є підозра на ту чи іншу хворобу, пов'язану з ендокринною системою, при появі ознак безпліддя або нездатності виносити дитину. Кров на гормони здається для уточнення чи спростування поставленого діагнозу. При підтвердженні побоювань призначається лікування таблетками. При сумніві здача аналізу на гормони надниркової залози повторюється з періодичністю, призначеної лікарем.

Потрібна підготовка до дослідження

Щоб отримати достовірний результат аналізів, зданих на гормони надниркових залоз, потрібно виконати кілька простих умов:

  • здавати аналіз крові зранку натще;
  • між ним і останнім прийомом їжі повинно пройти не менше 6 годин;
  • відмова від куріння потрібен протягом 4 годин;
  • уникати стресові ситуації напередодні;
  • відмовитися від фізичного навантаження за кілька годин до здачі крові;
  • не вживати протягом двох тижнів протизаплідні засоби;
  • при порушенні функції нирок збирається добова норма сечі;
  • для жінок – знати день менструального циклу.

Показники норми гормонів наднирників

Для різних видів гормонів показники можуть змінюватися залежно від віку, часу доби і навіть у якому положенні перебував хворий при здачі аналізу: лежачи або сидячи. Як перевірити наднирники, отримавши результат зданих аналізів на гормони? Порівняйте свої показники з розшифровкою, виданої лабораторією. Основні види гормонів, їх середні нормативи наведені в зведеній таблиці:

Гормон

Діти до 2 років

Діти від 3 до 16 років

Дорослі лежачи

Дорослі сидячи

Альдостерон

20-1900 пг/мл

15-350 пг/мл

12-43 пг/мл

25-270 пг/мл

Кортизол

80-550 нмоль/л

130-650 нмоль/л

Тестостерон

Чоловіки 2-10 нг/мл Жінки 0,2-1нг/мл

Адреналін

1,9-2,48 нм/ л

Норадреналін

0,6-3,25 нм/л


Відео про хворобах, пов'язаних з гормонами наднирників

Маленькі ендокринні залози виконують велику роль у житті будь-якої людини. Про їх значення ви дізнаєтеся, подивившись запропоноване відео і фото. Залози при нестачі або надлишку вироблення речовин провокують хвороби. Гормони надниркових залоз відповідають за багато функцій організму – починаючи від дозрівання й закінчуючи можливістю продовжувати рід, почувати себе здоровим, гарним, щасливим. Як розпізнати ознаки та симптоми захворювання наднирників, порушення їх роботи, як знизити високий показник гормону, збільшити вироблення, ви зрозумієте, подивившись відео.

Профілактика і лікування захворювань наднирників і гіпофіза.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!