Розсіл для капусти

Капуста є дуже популярним, корисним овочем, з якого готують різноманітні страви. Особливо її люблять вживати в солоному і квашеному вигляді. Вона містить мало калорій, але багато вітамінів і мікроелементів, тому нерідко стає частиною меню для схуднення. Існує багато варіантів засолювання білої, червонокачанної, цвітної капусти.

Як солити капусту в домашніх умовах швидко і смачно

Багато хто думає, що між квашением і засолкою немає різниці. Так, ці методики приготування схожі, але є невелика відмінність. Процес соління передбачає використання більшої кількості солі, на відміну від заквашування. Додатково до цього, розсіл для капусти дозволяє значно швидше одержати смачний малосольный або добре просолений салат в скляній банці (3-5 днів). Велика кількість солі гальмує бродіння, тому при такому способі утворюється менше молочної кислоти, ніж при заквасці.

Кілька правил соління капусти:

  1. При бродінні розсіл для білокачанної капусти або інших сортів повинен покривати овоч повністю. Якщо цього не відбувається, то необхідно збільшити масу преса.
  2. Засолювання капусти в банках в розсолі здійснюється виключно за допомогою кам'яної солі крупного помелу.

Як засолити капусту, щоб вона була хрусткою

Існує чимало варіантів засолювання. Любителі страв з цього корисного овоча часто цікавляться, як його правильно посолити, щоб вийшов хрусткий салат. Рецепт засолки капусти дуже простий, але результат перевершить всі очікування. Продукти на 3 літрову банку:

  • капуста – 2 кг;
  • морква – 2 штуки;
  • лаврове листя – 4 шт.;
  • чорний перець горошком за смаком.

Інгредієнти для розсолу:

  • велика сіль – 2 столові ложки;
  • вода – півтора літра;
  • цукор – 2 столових ложки.

Як засолити капусту в банку, щоб шматочки вийшли хрусткими? Технологія приготування виглядає так:

  1. Белокочанный овоч нарізати шматками, а потім на смужки. Морквину натерти на крупній тертці. Все змішати.
  2. Беремо банку на 3 літри, закладаємо овочевий салат всередину, злегка придавлюючи. Між шарами треба покласти лавровий лист і перець.
  3. Готуємо маринад. У кип'яченої теплої води розводять сіль і цукор. Цією рідиною доверху залити салат .
  4. Ємність прикриваємо кришкою або марлею. Краще помістити банку в глибоку тарілку або миску, так як маринад іноді переливається через краї тари.
  5. Залишаємо засолення на 3 дні. Варто спостерігати за тим, щоб верхній капустяно-морквяний шар постійно був покритий маринадом. Готовність визначається на смак.

Як швидко засолити

Швидка засолювання капусти стане в нагоді багатьом господиням. Такий тип соління ідеально підійде для сімейного вечері чи незапланованого візиту гостей, адже смачний овочевий салат буде готовий лише через 60 хвилин. Компоненти для засолювання:

  • капуста – 2-2,5 кг;
  • морква – 3 штуки;
  • часник – 6 зубчиків.

Для «швидкого» розсолу необхідно підготувати:

  • вода – 1 літр;
  • сіль (велика, кам'яного сорту, нейодированная) – 2 ст. л.;
  • цукор – 100 грам;
  • оцет – 100 г;
  • рослинне масло – 200 грам.

Солона капуста швидкого приготування робиться за таким рецептом:

  1. Основною складовою інгредієнт потрібно дрібно покришити, морквину натерти на тертці, часник порізати на пластинки.
  2. Кип'ятимо воду, додаємо в неї сіль, цукор.
  3. Після того, як маринад недовго покипить, в нього вливається оцет. Зняти з вогню, налити в нього масло, добре перемішати.
  4. Овочевий салат, який попередньо укладається у банку, заливають гарячим маринадом.
  5. Залишаємо майбутнє соління до повного охолодження, а після цього поміщаємо в холодильник.

Засолювання капусти на зиму

На сьогоднішній день існує широкий асортимент способів засолювання овочів на зиму. Тим не менш, багато любителі солінь продовжують віддавати перевагу перевіреної роками методикою. Класичний рецепт приготування квашеного белокочанного овоча популярний дуже давно і передається з покоління в покоління. Отже, щоб зготувати смачну, красиву капусту, як на фото, необхідно:

  • морква – 5 штук;
  • капуста – 4-5 кілограм (кілька великих качанів);
  • сіль кам'яна – 3 ст. л.;
  • лавровий лист – 3 штуки;
  • прянощі, спеції.

Процес приготування:

  1. Овочі нарізати: капусту нашаткувати тонкими смужками, моркву натерти на терці. Все перемішується з сіллю. Треба трохи притискати овочі руками, щоб вони пустили сік.
  2. Майбутнє соління викладаємо у велику глибоку тару (відро, миска). Додати лаврушку, спеції.
  3. Зверху ставимо широку тарілку або дерев'яну дошку, притискаємо гнітом (наприклад, банкою з водою).
  4. Залишаємо салатик бродити при кімнатній температурі.
  5. Через добовий проміжок часу прибираємо гніт, викладаємо половину вмісту в іншу ємність і ретельно перемішуємо. Це необхідно для виходу газів. Залишити овочі на півтори години і повернути на колишнє місце під вантаж. Таку процедуру робимо кожен день до повної засолювання інгредієнтів.
  6. Через три-чотири дні маринад стає світліше і осідає, пропадає піна. Це може говорити про готовність соління, що визначається на смак.
  7. Залишається перекласти готове блюдо в банки і прибрати в холодне місце.

Особливості приготування капустяного розсолу

Розсіл для квашеної капусти або її маринованого аналога – розчин солі та води, в який іноді додають прянощі, спеції. Ще маринад виходить в процесі квашення овочів. Основою рідини для соління є розчин різної концентрації (залежить від кількості солі). Ось кілька порад, як зробити розсіл для маринування і закваски овочевого салату.

Для квашеної капусти

Класичний, «бабусин» метод приготування капусти – закваска за допомогою розсолу. Спочатку потрібно підготувати овочі, очистити від забруднень, нашаткувати. Як готується квашена капуста в розсолі? Маринад дуже швидко і просто робиться. Необхідно розвести у воді (1,5 літра) одну столову ложку кам'яної солі і дві столові ложки цукру. Потім треба поставити рідина на вогонь і покіпятіть кілька хвилин. Холодним розсолом заливаємо капусту з морквою. Витримуємо до повної готовності.

Для маринованої капусти

Маринована капуста не менш смачна і корисна, ніж квашена або солона. Розсіл у цій справі відіграє не останню роль, швидше навіть навпаки. Його приготування відрізняється від створення маринаду для закваски овочів. Знадобляться наступні інгредієнти:

  • соняшникова олія – півсклянки;
  • сіль – 2 ст. ложки;
  • цукор – один стакан;
  • оцет – 1 склянка;
  • вода – 1 літр.

Потрібно викласти овочі в банку шарами і додати до них пару зубчиків часнику. Любителі пікантних «гарячих страв, можуть покласти в салат трохи червоного гострого перцю. Змішати продукти для приготування маринаду, розчинивши масло, сіль, цукор і оцет у воді. Закип'ятити воду, залити овочі гарячим розсолом. Через 24 годин страва-закуска буде готове до вживання.

Видеорецепты солоної капусти

Щоб салат вийшов хрустким і смачним, необхідно правильно підготувати інгредієнти і розсіл. Скориставшись відеороликами, розміщеними нижче по тексту, можна дізнатися технологію соління і маринування капусти цікавими рецептами. З допомогою відео ви детально дізнаєтеся у всіх нюансах процесу і навчитеся готувати соковиті, ароматні соління.

Капуста маринована з буряком по-грузинськи

Маринована капуста по-грузинськи (по-гурійськи)

Швидка засолювання з маринадом для капусти

Капуста! Швидкий спосіб маринованої капусти!

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!