Як правильно варити яйця круто, некруто і пашот. Як зварити яйце, щоб чистилося добре

Яйця – важлива складова правильного і здорового харчування. Вони насичують організм корисними вітамінами, білками. Щоб приготувати цей продукт, важливо знати деякі хитрощі. Як правильно варити яйця? Існує кілька способів, кожен з яких дає різний результат – круто, в мішечок, некруто. Проте перед приготуванням необхідно розібратися з тим, як вибрати якісний, свіжий продукт.

Як вибрати яйця

На кожному яйці згідно російським стандартам повинен стояти штамп з маркуванням. Це дає встановити максимальний термін зберігання, категорію продукту. Буква «Д» на початку маркування говорить про те, що яйця дієтичні і спожити їх потрібно протягом семи діб, «С» означає те, що столовий і зберігається не більше 25 діб. Другий знак на маркуванні свідчить про сорт, який визначається в залежності від маси:

  • «В» - вища категорія, вага 75 г і більше;
  • «Про» - добірне, вага від 65 до 74,9 г;
  • «1» - перша категорія важить 55-64,9 г;
  • «2» - друга категорія 45-54,9 г;
  • «3» - третя категорія 35-44,9 р.

Якість, свіжість перевіряється при покупці по їх зовнішньому вигляду:

  • Оцініть продукт. Якщо ви купуєте домашні на ринку, то вони повинні бути різними за розміром, кольором. Відмінності можуть бути незначними, але вони є. Недобросовісні продавці можуть видати магазинні за домашні.
  • Домашні можуть бути забрудненими. Виглядає це не здорово, але гарантує їх походження.
  • Свіжість визначається за зовнішнім виглядом шкаралупи, яка повинна бути матовою. Якщо вона глянцева, то яйце не дуже свіже. Колір шкаралупи не впливає на смакові характеристики, якість.
  • Якщо піднести свіже яйце до світла або сонцю, то воно рівномірно просвічується, видно щільний жовток, білок, відсутні плями. Не кожне ви зможете просвітити, але спробувати варто.
  • На дотик свіжість перевіряється шляхом «зважування» в руці: свіже 4-6 днів по тяжкості нагадує камінчик, 7-10 днів відчутне на вагу, більше 18-20 днів практично невагомий, легкий.
  • Візьміть яйце, потрясіть їм біля вуха: якщо жовток перекочується, булькає, то воно лежало довго, могло зіпсуватися.
  • В домашніх умовах свіжість перевіряється так: опустіть продукт у солону воду (на 500 мл води 50 г солі), якщо він спливе, значить не свіжий.
  • Якщо розбити яйце в ємність, то у свіжого білок буде світлим, чистим, без почервонінь, вкраплень, жовток без пошкоджень не розтікається.
  • Зняття шкаралупи зі свіжого продукту буде здійснюватися за працею.

Основні правила: як варити яйця

Як варити яйця? Щоб це зробити, необхідно дотримуватися наступних правил:

  • Щоб рівномірно зварити, покатайте яйце в сирому вигляді по столу або струсніть легко пару раз.
  • Для легкої чистки, додайте при варінні сіль, а після поставте каструлю під холодну воду на 4 хвилини. Далі постукайте по твердій поверхні, щоб шкаралупа тріснула, зніміть її, поддевом пальцями. Рекомендується, щоб легко чистилося, використовувати для варіння продукт після п'яти днів зберігання.
  • Вважається, якщо довго варити, яйце буде погано засвоюватися організмом, а приготування довше 20 хвилин і вживання в їжу шкідливо для здоров'я.
  • Щоб не лопнули під час варіння, готуйте ситі над каструлею, тоді пар створити рівномірну температуру, а продукти не будуть один про одного стукатися.
  • Необхідно варити на помірному вогні, не накриваючи кришкою, а вода повинна тихо вирувати.
  • Якщо у вас немає часу для охолодження варених яєць, промийте їх холодною водою, чистіть під струменем, щоб не обшпарити руки.
  • Ідеальна каструля має невеликий радіус. Це потрібно, щоб налити менше води, але повністю покрити продукт. Тоді вміст швидше скипить, процес готування прискориться. У невеликій каструлі яйця не будуть так сильно стукатися, як великий.
  • Свіжі, які зберігаються не більше 4 днів в холодильнику, правильно варити довше на пару хвилин.
  • Перевірити ступінь готовності, можна обертанням: якщо крутиться швидко, то готове, якщо поволі – то сире.
  • Не кладіть у киплячу воду яйця з холодильника, інакше вони можуть лопнути з-за різкого перепаду температур.

Як зварити яйця – способи і рецепти

Варені яйця – ситне, смачне і корисне блюдо. Готуються вони швидко, можуть вживатися різними способами: самостійно, як доповнення до основної страви, для сендвічів, різноманітних салатів. Правильно приготовані яйця прикрашають будь-яку трапезу. Кожен з методів варіння має свої хитрощі, при дотриманні яких ви отримаєте відмінний результат.

Круто

Покладіть яйця в каструлю, налийте холодної води стільки, щоб вона покривала їх на 1 див. Поставте на вогонь, чекайте закипання. Встановіть таймер на 7 хвилин, щоб вийшло круто варене. Зніміть з вогню, остудіть під проточною водою, опустіть в холодну на пару хвилин.

Некруто

Кладемо сирі яйця в каструлю, заливаємо водою, ставимо на вогонь. Чекаємо закипання вмісту. Якщо хочете жовток і білок зберегти рідкими, то правильно варити три хвилини. Щоб отримати більш твердий білок, але рідкий жовток, готуйте після закипання 4 хвилини.

У мішечку

Якщо ви хочете правильно зварити в мішечку з шкаралупою, то необхідно після закипання готувати 5 хвилин. Відразу після обдайте холодною водою і їжте. Щоб зробити це без шкаралупи, поставте на вогонь каструлю з 1 л води, 50 мл оцту, 1 ч. л. солі. Розбийте яйце в змащений маслом ополоник, опустіть його в киплячу воду. Варити треба під кришкою на слабкому вогні, виймати шумовий.

Як варити яйця перепелині

Перепелині яйця містять більше вітамінів В1, В2, заліза, калію, ніж у курячих. Вони багаті фосфором, вітаміном А, нікотинової кислотою, кобальтом, міддю, амінокислотами. Перепелині не провокують розвиток діатезу, інших алергічних реакцій. Навіть їх шкаралупа, яка на 90% складається з карбонату кальцію, легко засвоюється організмом, містить кремній, мідь, фтор, цинк, сірку та інші корисні елементи.

Перепелині яйця рекомендується вживати сирими, оскільки так зберігаються всі цінні властивості. Перепели виявляють стійкість до сальмонеллезу, тому це абсолютно безпечно для здоров'я. Якщо вам потрібно зварити, то потрібно зробити все правильно. Багато часу приготування не віднімає: досвідчені кулінари радять тримати у киплячій воді продукт не більше двох хвилин, тоді вийде некруто, що збереже корисні властивості даного джерела вітамінів і мінералів. Щоб зварити круто, вистачає п'яти хвилин готування після закипання.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!