Чорна смородина протерта з цукром на зиму

Така смачна і дуже корисна ягідка, як чорна смородина, всім знайома. З неї можна готувати найрізноманітніші і дуже прості у виконанні рецепти. Це безцінне джерело вітамінів, але в свіжому вигляді ягоди зберігаються не надто довго. Дуже смачною виходить перетерта з цукром чорна смородина, заготовлена на зиму.

Як робити заготовки з чорної смородини на зиму

Збереже всі корисні якості, вітаміни і неповторний смак чорна смородина, протерта з додаванням цукру на зиму. Таке ласощі обожнюють не тільки діти, але і дорослі, адже це прекрасний десерт. Завдяки правильній обробці ягода зберігає набагато більше корисних властивостей і мікроелементів. Це її головна перевага перед термічною обробкою, яка використовується для приготування варення. Для зберігання смородини підійде підвал на ділянці, холодне приміщення, але допустимо і кімнатний варіант розміщення банок.

Як підготувати банки для консервування

Це перший і важливий етап, адже від того, наскільки якісно виконаний цей процес, залежить тривалість зберігання заготовки. Перш ніж стерилізувати ємності, знадобиться виконати такі дії:

  1. Береться банку і уважно оглядається на наявність сколів тріщин, потім ретельно миється.
  2. Дуже зручно застосовувати ємності з закручуються кришками, які обов'язково приміряються до неї. Якщо вона не буде щільно прилягати, заготівля швидко зіпсується.
  3. При використанні простих закаточних кришок необхідно переконатися, що на їх внутрішньої частини немає іржі, є хороша гумова прокладка.
  4. Якщо для миття банок буде застосовуватися сучасне миючий засіб, процес полоскання повинен бути дуже ретельним, щоб скло стало ідеально чистим.

Якщо робиться чорна смородина, протерта з цукром на зиму, може знадобитися виконати стерилізацію банок, робиться яка за наступною схемою:

  • глибоку каструлю потрібно наповнити чистою водою, залишити на плиті (включається максимально сильний вогонь), поки не закипить;
  • зверху розміщується металеве сито або спеціальна підставка, ґрати;
  • на сито ставиться банку (посудина має бути ідеально чистий), залишається на певний час (10-12 хвилин).

Можна застосовувати і сухий метод стерилізації:

  • включається духовка, встановлюється температура 160°С;
  • чистий банку поміщається всередину і залишається на 10-11 хвилин;
  • береться рушник, щоб не обпектися, акуратно дістається банку через зазначений проміжок часу.

Як протерти чорну смородину з цукром

Чорна смородина, протерта з цукром на зиму, легка і проста в приготуванні, але для неї потрібні різноманітні кухонні приналежності:

  • блендер, толкушка, м'ясорубка – ці пристрої допоможуть подрібнити ягоди чорної смородини, а отримане пюре стане однорідним;
  • морозилка – як місце зберігання;
  • каструля – якщо планується варити варення;
  • дрібне сито – потрібно перетерти ягоди, щоб видалити всі кісточки.

Якими закривати кришками варення зі смородини

Чорна смородина з цукром на зиму найзручніше заморожується в спеціальних харчових контейнерах з герметичною кришкою, завдяки чому вона буде довше зберігати свіжий смак і аромат. Краще всього влаштовувати в скляних банках, використовуючи різні варіанти кришок:

  • проста металева – фіксується за допомогою спеціальної машинки, так зберігання ласощі можливо протягом декількох років;
  • з закруткою – цей вид кришок підходить для певних банок.

Рецепт чорної смородини, протертою з цукром

Якщо потрібно зберегти якомога більше вітамінів, варто скористатися наступним рецептом, за яким готується чорна смородина, протерта з додаванням цукру на зиму. В залежності від місця зберігання ласощі буде визначатися кількість використовуваного солодкого інгредієнта. Наприклад, якщо це буде холодний льох, знадобиться приблизно 1,75 кг, а коли корисний десерт планується залишити при кімнатній температурі, його кількість значно збільшується.

Інгредієнти:

  • чорна смородина (стиглі ягоди) – близько 1 кг;
  • цукровий пісок – 1,75-2,2 кг.

Приготування:

  1. Спочатку необхідно добре промити ягоди, видаляючи плодоніжки і листочки.
  2. Потім продукт треба викласти на паперовий рушник, накрити ним зверху, щоб видалити надлишки вологи.
  3. Ягоди переміщуються в пластикову або емальовану миску, а зверху їх необхідно засипати цукром.
  4. За допомогою м'ясорубки або блендера важливо ретельно все перемішати. Краще всього зупинити вибір на дерев'яній толкушке, адже доведено, що в результаті зіткнення з металом відбувається руйнування вітаміну С.
  5. Перетерті ягоди накриваються чистим рушником, потім залишають на пару днів, щоб відбулося повне розчинення цукру. Якщо періодично заважати масу, цей процес трохи прискориться, але не можна допускати бродіння.
  6. Готовий склад важливо розлити по сухим банкам, відступивши приблизно 3-5 см від країв.
  7. Зверху насипають 2 см цукру. Ємності закриваються сухими і прокип'яченими капроновими кришками.
  8. Приготовлена чорна смородина на зиму може бути поміщена на зберігання в холодильник, комору або підвал.

Щоб приготувати чорну смородину для зими, застосовують спосіб, при якому продукт ще більш вигідний і корисний, ніж варення «п'ятихвилинка»:

  1. Заздалегідь перебрані і підготовлені ягоди пересипаються в суху і глибоку ємність.
  2. Зверху насипається шар цукру.
  3. За допомогою блендера або товкачика суміш подрібнюється, поки не вийде пюреподібний складу.
  4. Готова маса залишається, щоб добре настоялася (60-90 хв.).
  5. В чисті пластикові харчові контейнери з герметично закриваються кришками переливається відстояна солодка суміш.
  6. Закриті контейнери з сирої (не провареної) масою поміщаються в морозильну камеру.
  7. Якщо немає можливості використовувати такі контейнери, тоді солодкий складу рекомендується розлити по одноразовим пластиковим стаканчики. Коли рідина замерзне, заготовку потрібно загорнути в шар харчової плівки, щоб запобігти попаданню всередину зимового холоду – інакше вся смачне зимова страва просто висохне.

Відео: як приготувати чорну смородину на зиму

Чорна смородина перетерта з цукром на зиму

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!