Самогон на пшениці без дріжджів: рецепт приготування

Початковий варіант домашнього алкоголю готувався з погано очищеної браги без застосування найпростіших самогонних апаратів, які складаються лише з перегінного куба. З часом, у міру розвитку технологій дистиляції, очищення, оптимізації процесу бродіння солоду рецепт зазнав сильні зміни. Брага з пшениці без дріжджів для самогону використовується зараз для приготування найпростішого варіанту домашнього алкоголю, має простий зерновий смак, велику фортецю і, найчастіше, велика кількість сивушних масел, несприятливо впливають на організм людини.

Що таке самогон на пшениці без дріжджів

Це домашній міцний алкогольний напій, в декількох варіантах рецептур пахне хлібом, має золотистий або білуватий колір і виготовлений із злакових культур. Продукт в середньому готується 25-35 днів залежно від тривалості бродіння. Після фінальної перегонки він має помірну кількість голів і дуже малий обсяг хвостів, які не відсікаються повністю, щоб пшеничний самогон мав особливий терпкий смак, міг сильно п'янити. Фортеця залежить від кількості води, доданої після фінальної перегонки і варіюється в межах від 38 до 45 градусів.

Зерновий самогон в домашніх умовах

Основою такого продукту є якісне сировину, представлене паростками пшениці, сухими зернами, зібраними менше двох місяців тому. Слідкуйте, щоб в бродильну ємність не потрапляла лушпиння, сміття, прілі зерна, інакше весь продукт може не заграти, а запліснявіти. Самогон з пророщеної пшениці без дріжджів бродить за рахунок натурального оцукрювання, яке забезпечується ферментами, що містяться всередині солоду (пророщених зерен).

Пророщування пшениці

Для даного процесу вибирайте суворо життєздатні зерна. Злак може прорости, тільки будучи зібрана менше двох місяців тому. Пророщування пшениці в домашніх умовах для самогону вимагає наявності злаків, що не пройшли процес обмолоту, глибокої керамічної ємності (посуд з нержавіючої сталі не підходить), металеві листи, суха марганцівка в кількості 2 г на 5 кілограм сухої сировини. Ось як виглядає весь процес:

  1. Просійте злаки через сито, видаливши весь дрібний сміття, каміння, землю.
  2. Залийте зерна водою, ретельно перемішайте, щоб спливли сухі оболонки насіння. Злийте рідину.
  3. Повторюйте процес, поки вода не залишиться чистою.
  4. Знову залийте сировину рідиною, додайте марганцівку, розмішайте. Перманганат калію вб'є всі цвілеві культури на поверхні злаків. Злийте рідину, ретельно промийте зерна.
  5. Залийте пшеницю водою на 6-8 годин. Злийте рідину і дайте насінню «відпочити». Повторіть процес 3-4 рази.
  6. Розкладіть злаки на деко шаром 2-4 см, накрийте чистим лляною або бавовняною тканиною. Залиште лист у добре провітрюваному приміщенні без прямого доступу сонячного світла.
  7. 2-3 рази за день обережно перемішуйте злаки, вирівнюючи потім їх шар.
  8. Через 2-3 дні насіння повинні прорости. Це можна зрозуміти з появи тонких білих паростків.

Приготування браги

Самогон з пшениці без дріжджів готується з використанням стандартної злакової браги, для якої знадобиться велика ємність (10 літрів на 5 кг сировини), темне тепле місце, гідрозатвор, цукор-пісок (співвідношення 2:3 до маси сировини). Злаки замішуються з цукром, накриваються марлею на 7-10 днів для підготовки закваски. Далі суміш перекладається у велику ємність, перемішується. Гідрозатвор встановлюється до кінця процесу бродіння.

Перегонка

Пшениця для самогону, що пройшла процес бродіння, зливається з осаду, при необхідності (дуже мутний розчин) фільтрується бентонітом. Самогонний апарат візьміть з нержавіючої сталі, що має в комплектації сухопарник. Перегонка здійснюється три рази до падіння фортеці струменя на фінальному етапі до 40-45%. Якість роботи сухопарника визначається за наявністю у відстійнику маслянистої рідини, яку покривають кольорові розводи. Вторинні фракції не відокремлюються повністю, щоб самогон мав терпкий аромат.

Очищення

Процес освітлення алкоголю між перегонками знешкоджує його, забирає більшу частину сивушних масел, які згубно впливають на здоров'я людини, викликають сильне похмілля. Кращим методом очищення є використання бентоніту (білої глини) або активованого вугілля – кращого природного абсорбенту. Розгляньте процес очищення на прикладі останнього:

  1. Дрібно розтовчіть таблетки активованого вугілля (5 г на літр).
  2. Додайте порошок до бразі або дистилляту, ретельно розмішайте.
  3. Раз в 1 годину перемішуйте рідина, перевертайте щільно закриту тару.
  4. Через 4-5 годин фільтруйте самогон через шар марлі.
  5. Весь описаний процес можна спростити, якщо 2-3 рази пропустити алкоголь через вугільний фільтр для води.

Визначення якості

Під час приготування самогону на пшениці без дріжджів виділяється велика кількість сивушних масел, які при високій концентрації псують напій. Наявність сивухи визначається трьома основними способами:

  1. Органолептичний. Напій не має різкого запаху ацетону, не гірчить.
  2. Горіння. Наберіть рідина в ложку і підпаліть. Полум'я не повинно сильно тремтіти, бути переривчастим.
  3. Охолодження. Покладіть тару в морозилку. Якісний алкоголь не замерзне. Сивуху легко визначити за утворення кірки льоду на внутрішній стінці тари.

Рецепти самогону з пшениці

Існує багато варіантів виготовлення цього напою, що відрізняються кількістю перегонок, виходом продукту, наявністю цукру, допоміжних добавок, що поліпшують бродіння, смак. Оригінальний самогон на пшениці без дріжджів готується із спеціально пророщених насіння, званих солодом. При зброджуванні злаки можуть самостійно виробляти потрібну кількість цукру, що надає напою хлібний аромат.

З пророщеної пшениці з додаванням цукру

Рецептура самогону з пшениці без дріжджів спрощується, якщо додати цукор. Такий спосіб приготування не вимагає використання солоду або попереднього пророщування зерен перед зброджуванням. Процес бродіння запускається за рахунок цукру, який підживлює дикі дріжджі, покривають насіння. Пам'ятайте, що брага повинна почати «грати» через 6-8 годин після закладки цукру. Іноді процес залишається невидимим ще пару днів, тому не варто турбуватися завчасно про можливу невдачу.

Інгредієнти:

  • пшеничні зерна – 5 кг;
  • цукор – 5,5 кг;
  • вода – 15-18 л.

Спосіб приготування:

  1. Просійте зерна від видимого сміття, видалите суху полову.
  2. Залийте пшеницю водою, перемішайте, залиште на 8-10 годин до набухання.
  3. Розкладіть злаки на деко, накрийте сухою тканиною. Через 2-3 дні вони проростуть.
  4. Змішайте насіння з цукром, залийте водою. Перемішайте, щоб цукор повністю розчинився.
  5. Поставте гідрозатвор до закінчення бродіння.
  6. Відфільтруйте брагу, очистіть її вугіллям.
  7. Переженіть брагу до фортеці 5-10 градусів.
  8. Друга перегонка здійснюється до 40-50 градусів в струмені. Голови відбираються до 5-10%.
  9. Остудіть напій, розбавте дистильованою водою, закрийте кришкою і дайте відпочити 2-3 дні.

З пшениці без дріжджів і цукру

Цей старовинний рецепт самогону не передбачає додавання інгредієнтів, запускають або прискорюють бродіння. Весь цукор, з якого вийде спиртова складова напою, утворюється при пророщуванні насіння пшениці. На них же знаходяться дикі дріжджі, що запускають і підтримують бродіння. Такий алкоголь відрізняється яскравим хлібним смаком і ароматом.

Інгредієнти:

  • пшениця – 6 кг;
  • вода – 12-13 л.

Спосіб приготування:

  1. Просійте зерна, видаливши сміття, лушпиння. Розділіть насіння на дві рівні частини.
  2. Одну частину проростіть, другу ретельно промийте.
  3. Пророщену пшеницю залийте водою, залиште в теплому місці на 5-7 днів для підготовки закваски.
  4. Перемішайте сухі злаки з закваскою, залийте водою, поставте гідрозатвор до закінчення бродіння, яке буде тривати до 20 днів.
  5. Відфільтруйте брагу, очистіть її вугіллям.
  6. Переженіть брагу до фортеці 5-10 градусів.
  7. Друга перегонка здійснюється до 40-50 градусів в струмені. Голови відбираються до 5-10%.
  8. Розлийте алкоголь по скляних бутлях, залиште «відпочивати».

З висушених зерен

Ця рецептура самогону на пшениці без дріжджів відрізняється простотою виконання, не вимагає пророщування злаків. Отриманий напій володіє менш яскравим хлібним смаком, але легше бродить. Дикі дріжджі при виготовленні початкової закваски не вимагають особливо дбайливого поводження, легко «грають» за рахунок доданого цукру. Якщо процес встав, відновіть його, додавши 30 г немитого родзинок на літр браги.

Інгредієнти:

  • пшениця – 5 кг;
  • цукор – 6,5 кг;
  • вода – 14-16 л.

Спосіб приготування:

  1. Просійте злаки, приберіть сміття, лушпиння.
  2. Залийте зерна водою, щоб вона тільки покривала їх, додайте 1,5 кг цукру. Ретельно розмішайте, щоб цукор розчинився.
  3. Залиште закваску на 7-10 днів у теплому сухому місці, накривши щільною тканиною.
  4. Коли насіння проростуть, додайте залишилися цукор, воду, поставте під гідрозатвор до закінчення бродіння.
  5. Відфільтруйте брагу, очистіть її вугіллям.
  6. Переженіть брагу до фортеці 5-10 градусів.
  7. Друга перегонка здійснюється до 40-50 градусів в струмені. Голови відбираються до 5-10%.

Відео

Хлібна горілка, рецепт браги на диких дріжджах пшениці

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!