Самогон з пшениці без дріжджів в домашніх умовах

Приготувати гарний самогон з пшениці в домашніх умовах реально. Є багато перевірених часом рецептів. Брагу, або сусло (продукт, одержуваний в результаті процесу бродіння) для напою роблять з дріжджами і без них. Це впливає на швидкість бродильного процесу і визначає смак готового продукту. Важливо, яке обладнання є – саморобний апарат сумнівної якості або сучасний, зручний для використання, з хорошого металу, оснащений всім необхідним (фільтрами, термометрами).

Що таке самогон

Міцний алкоголь, який проводиться методом кустарної дистиляції браги з допомогою спеціальних апаратів, називається самогоном. Апарати можна зробити самим, але обладнання заводської збірки набагато ефективніше. Брага, з якої отримують самогон, виходить в ході бродіння цукрового сиропу, зерна, картоплі, буряка, фруктів. Якщо все зроблено правильно, ви будете мати напій домашнього виробництва, який перевершить магазинну горілку, віскі, зможете створити на його основі смачні натуральні наливки і настоянки.

Як зробити самогон з пшениці

Класичний рецепт самогону з пшениці в домашніх умовах відомий з глибокої давнини. Є й російські традиції створення міцного алкоголю, але змінилися технологічні умови – процес приготування солоду, браги, пшеничного самогону став менш складним і більш швидким. Самогон з пшениці на домашній гуральні робити більш трудомістке, ніж з цукру, зате якість продукту набагато вище. Можна використовувати дріжджі і обходитися без них, брати пророщені зерна і звичайні. Головне – слідувати вказівкам:

  • підготувати якісне насіння;
  • виготовити брагу і перегнати її;
  • очистити отриманий продукт.

Як вибрати пшеницю

З неякісного злаку не вийде гідного напою, тому при виборі сировини потрібно завжди орієнтуватися тільки на високоякісне зерно. Строк придатності насіння – важлива умова виробництва, оскільки прогірклий смак обов'язково позначиться на якості і ароматі отриманого алкогольного продукту. Зерно шукайте свіже, зібране не менше двох місяців тому, сухий, без цвілі, сміття і лушпиння. Тоді самогон на пшениці без дріжджів виправдає очікування.

Пророщування пшениці

Приготувати хороший пшеничний самогон можливе лише з зерна, без зайвого цукру. Щоб це був по-справжньому якісний алкогольний напій, пшеницю варто підготувати. Її слід проростити, щоб кожне зернятко утворило ферменти, що сприяють повному розщепленню крохмалю на цукор. Як це правильно зробити, щоб самогон з пророщеної пшениці без дріжджів вийшов вдалим:

  1. Вибрати якісне зерно, для вирощування і обробки якого не використовувалися хімікати.
  2. Очищене зерно викласти на плоскі піддони або страви шаром 2 см, залити водою (кімнатна температура), покривши зверху на 3-5 див.
  3. Залишити на добу в теплому місці, потім злити воду. Зернята мають розм'якнути і «підрости», стати більше.
  4. Волога сировина розкласти по шухлядах і залишити в теплі і темряві.
  5. Вміст ящиків постійно перемішувати, щоб видаляти вуглекислий газ. Належить зволожувати (не заливати водою!) зерно кожні 7-8 годин. Можна закрити ящики вологою тканиною, яку покладено змочувати по мірі висихання.
  6. Паростки повинні з'явитися на 3-й день, якщо цього не сталося, доведеться все починати спочатку з іншою партією зерна. Непроросшее зерно використовувати не можна – воно вважається «мертвим».
  7. Пророслі зерна можна підсушити на користь і використовувати для виготовлення самогону. Сушити треба зерно з пагонами довжиною 6-7 мм, у вентильованому приміщенні, за допомогою вентилятора. Допускається нагрівати сировину в духовці (тримати не менше доби при постійній температурі 40°С), під сонцем або на гарячому радіаторі батареї. Солодкуватий запах скаже про готовність солоду.

Рецепт пшеничного самогону без дріжджів

З давніх часів на Русі готували зерновий самогон – натуральний алкогольний напій великої фортеці. Вже тоді існувало чимало рецептів традиційного напою, і донині старовинні способи мають велику популярність. Сировина для самогону використовується натуральне – це фрукти, овочі, ягоди, будь-які плоди. Але лідером залишається пшеничний напій. До початку процесу необхідно підготувати цукор, чисту, краще – джерельну або колодязну воду і гарний, сучасний самогонний апарат.

Інгредієнти:

  • вода – 7 л;
  • пшениця – 1,5 кг;
  • цукор – 1,5 кг

Спосіб приготування:

  1. 200 г цукру розмішайте в літрі води.
  2. Очищене від сміття і лушпиння зерно просійте.
  3. У посуд з широким горлом засипте зерно, залийте його підготовленим сиропом і залиште на 3-5 днів, щоб суміш гарненько забродила.
  4. Насипте в ту ж ємність інший цукор і воду, закрийте за допомогою гідрозатвору. Залиште на 10 днів, але не без нагляду, а періодично збовтуючи і перемішуючи, щоб пшеничне брага для самогону повністю переграла. Колір браги повинен бути прозорим.
  5. Процідіть рідину через шар марлі.
  6. Переженіть брагу через самогонний апарат не менше 2-3 разів до отримання чистого, міцного, якісного алкогольного продукту.

З пророщеної пшениці в домашніх умовах

Схема, як найкраще проростити пшеницю для браги, вже є. Пшениця проростає не повинна бути мокрою – лише трохи вологою, щоб не дати насінню закиснути, зіпсуватися, загнити. Тоді брага вийде правильною, а самогон з пшениці без дріжджів порадує споживача. Напій буде створений за всіма правилами і вийде живим, м'яким, з приємним хлібним присмаком. Треба мати на увазі, що готова брага не може зберігатися довго, її треба вчасно перегнати.

Інгредієнти:

  • вода (м'яка) – 14,5 л;
  • цукру – 5,5 кг;
  • пшеничне сировина – 5 кг.

Спосіб приготування:

  • В каструлю або бутель великого розміру викласти пророщену пшеницю, залити ледь теплим сиропом, що складається з одного кілограма цукру і семи літрів води, перемішати, залишити на 4 дні. Вийде закваска.
  • Додати закваску залишилися цукор і воду, поставити на 10 днів під гідрозатвор або надіти на шийку бутля гумову рукавичку з отвором.
  • Надувшаяся під час бродіння рукавичка опаде приблизно через півтора тижні. Брага готова до перегонці.
  • Густий осад можна розбавити водою повторно, вийде ще одна, вторинна брага для другої порції напою.

На диких пшеничних дріжджах

Зброджування самогону на диких дріжджах пшениці в результаті дає хлібну горілку. Такі дріжджі не мають вираженого кислуватого запаху, а готовий напій буде мати аромат натурального пшеничного зерна. Післясмак вийде приємним, м'яким, хлібним. Приготувати такий «дикий самогон» можна як пшениці, так і з інших злакових. Спочатку треба зайнятися закваскою, для якої потрібно зерно будь ярої культури, вода, цукор. Насіння треба обов'язково відбирати, очищати, просіяти.

Інгредієнти:

  • пшениця – 1 кг;
  • цукор пісок – 2200 м,
  • вода – 11 л.

Спосіб приготування:

  1. Розчинити 200 г цукру літром нагрітої води, остудити.
  2. У скляну або емальовану ємність всипати підготовлену пшеницю, вилити сироп, щоб він покрив зерно на 2-3 див.
  3. Прикриту марлею посуд поставити в тепло на 3 дні, щоб вийшов заброд. Дочекатися появи в суміші бульбашок і кислуватого запаху квасу.
  4. Розчинити 2 кг цукру в 10 літрах води, остудити до 30°С. В простерилизованную бродильну ємність перелити заброд і сироп.
  5. Поставити посуд під гідрозатвор, відправити бродити при 26-29°С. Зникла солодкість – настав час зливати брагу в перегінний куб і гнати.
  6. Залишилася в ємності пшеницю можна знову залити сиропом і поставити для бродіння, можна навіть не один раз.

З цукром

Варити самогон для власного використання в наш час не заборонено. Можна придбати гарний апарат, щоб зробити процес виготовлення високотехнологічним. Але головне – вибрати хороший рецепт і зерно для приготування напою на пшениці без дріжджів, але з додаванням цукру. Зробити «сорокаградусну» швидко не вийде, на це піде не менше 2 тижнів, зате зусилля будуть винагороджені – ви отримаєте продукт з приємним солодкуватим смаком з ароматом пшениці та хліба. Самогон з пшениці без дріжджів п'ється легко, навіть якщо в ньому більше 40 градусів.

Інгредієнти:

  • пшениця – 4 кг;
  • цукор – 4 кг;
  • вода – 30 л.

Спосіб приготування:

  1. Чисте зерно перед використанням перебрати, промити.
  2. Чверть зерна розкласти на дні ємною посуду. Залити водою, щоб насіння було ледве вкриті. Закрити кришкою, потримати 1-2 дні в темній вологому середовищі, щоб зернятка проклюнулися і дали паростки.
  3. Додати 0,5-літрову банку цукру, все перемішати. Посуд, зав'язавши марлею, потримати в місці, де немає протягів, терміном 10-12 днів, щоб утворилася закваска.
  4. Перелити закваску в скляну пляшку з вузьким горлом, додати решту зерно, цукор, все залити прохолодною, але не холодною водою.
  5. На шийку бутля натягнути гумові рукавички; коли почнеться процес бродіння, вона підніметься. Цей процес триває тиждень-півтори.
  6. Брага переганяли на спирт будь-яким наявним самогонным апаратом – саморобним або купівельними. Трудомісткий процес завершиться отриманням якісного напою.

Без дріжджів і без цукру

Міцний натуральний напій може вийти без дріжджів і цукру, але за умови дотримання технології. Спиртовмісну брагу можна зробити із зерна, картоплі, кукурудзи, заздалегідь разварив сировина: це спростить процес розщеплення крохмалю. Фрукти і овочі теж придатні для обробки, особливо якщо вміст цукру в них висока. У часи дефіциту самогонку в домашніх умовах з успіхом робили навіть з томатної пасти! Обов'язково стежте за процесом бродіння: якщо він йде повільно, в бразі з'являться шкідливі домішки, що погано позначиться на якості продукту.

Інгредієнти:

Для запарки:

  • вода – 2 л;
  • свіжий хміль – жменя (якщо сухий – 2 жмені);
  • пшеничне борошно – 1 жменя.

Для браги:

  • пшеничне зерно – 3 кг;
  • вода – 6 л.

Спосіб приготування:

  1. Очищені зерна викласти в широку ємність, залити водою, покривши зерно на 2-3 див.
  2. Ємність під кришкою, прибрати в прохолодне приміщення на 3-4 дні, щоб закваска почала бродити, утворилася біла піна.
  3. Для запарки хміль і пшеничне борошно залити водою і витримати протягом двох днів, дати настоятися.
  4. Можна додати в бутель з запаркой буряк, картоплю, груші, яблука, ягоди – тобто сировина, яка містить в собі цукор.
  5. Все добре розвести, влити 5 літрів теплуватою води;
  6. Закривши посуд гідрозатворів, залишити настоюватися від 8 до 12 днів. Регулярно перемішувати.
  7. Готову бражку перегнати в самогонку.

Корисні поради по приготуванню

Готувати самогон без дріжджів на домашній кухні – справа трудомістка, яке вимагає часу. Але це захоплюючий процес, що приводить до економії, адже якісні магазинні напої коштують дорого, а ще ж можна придбати небезпечний для здоров'я фальсифікат. Своє – завжди краще, головне – дотримуватися технологію виробництва і слідувати корисним перевірених порад від досвідчених «самогонників»:

  1. Пшеницю можливо замінити кукурудзою, горохом, вівсом, ячменем, житом. На градусі і якості готового самогону це не позначиться.
  2. Гуща, яка залишається після відціджування, ще знадобиться. З неї вийде гарна нова брага, треба лише додати воду, цукор. Такий «другий» самогон вийде навіть більш якісним, з відмінним смаком.
  3. Перевірити готовність браги можна так: налити трохи в ложку, піднести запалений сірник. Поява полум'я в ложці означає повну готовність сировини до перегонці.
  4. Очищення напою можна проводити активованим вугіллям. 50 мг цього кошти розтерти в порошок і всипати в ємність з самогоном на тиждень. Краще замінити аптечний вугілля саморобним. Можна використовувати і марганцівку, але зовсім трохи. Ємність під час очищення треба тримати в темному місці.
  5. Розведення готового самогону проводять дуже чистою водою – співвідношення беріть за смаком і залежно від мети. Для споживання в натуральному вигляді краще всього мати напій, міцність якого складе від 45 до 50 градусів. Для приготування настоянок і наливок краще взяти більш міцний, до 55 градусів.

Відео

Пророщуємо пшеницю, ставимо брагу

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!