Комбінована шкіра обличчя - що це таке і як вибрати засоби догляду, тональний крем або косметику

Змішаний тип шкіри зустрічається у 80% підлітків, у 40% людей до 25 років, у 15% чоловіків і жінок віком 25-35 років. Комбінована шкіра обличчя – це коли щоки, область навколо очей, шия і віскі нормальні або сухі, а лоб, ніс і підборіддя (Т-зона) – жирні. Явище виникає з-за підвищеного синтезу тестостерону. З віком вироблення гормону налагоджується, і змішана шкіра стає нормальною. Щоб цей тип епідермісу виглядав здоровим, необхідно регулярно і правильно за ним доглядати.

Догляд за комбінованою шкірою обличчя

Змішаний тип шкіри вимагає окремого підходу – для сухих і жирних ділянок передбачені різні процедури і лікувальні засоби. Схема догляду залежить від сезону. Рекомендації для всіх часів року:

  • Літо. У жарку пору шкіра потребує догляду як для жирного типу: очищення гелями з протизапальними компонентами, систематичне застосування масок, скрабів.
  • Зима. У морози комбінований тип шкіри стає сухим. За півгодини до виходу на вулицю необхідно наносити на епідерміс зволожуючий крем. Очищення скрабами проводиться один раз в тиждень, а то і рідше.
  • Осінь, весна. В цей час особливу увагу потрібно приділити Т-зоні, яка стає жирною. Проблемну ділянку особи необхідно періодично промакивать спеціальними серветками. Бажано провести комплекс процедур, спрямованих на зменшення сальності Т-зони.

Очищення

Догляд за змішаною шкірою особи здійснюється за таким принципом: усунення надмірного салообразования в Т-зоні і зволоження зневоднених ділянок. Дуже важливо не пересушити щоки, шию, віскі і при цьому не закупорити пори на носі, лобі, підборідді. На жирній шкірі легко утворюються чорні крапки, прищі, тому вам необхідно регулярно видаляти сальні виділення. У вашому розпорядженні повинні бути окремі засоби для сухого і жирного епідермісу, або вибирайте косметику, яка підходить комбінованого типу.

Засоби для вмивання

Для ополіскування особи використовуйте воду кімнатної температури. Якщо вмиватися дуже холодною або гарячою водою, то вироблення шкірного сала збільшиться, і епідерміс стане ще жирніше. Відмовтеся від туалетного мила – воно пересушує щоки, шию, область під повіками, віскі. Для вмивання використовуйте гелі або муси. Головна вимога до них – некомедогенность. В складі не повинні бути присутніми масла та інші компоненти, які забивають пори:

  • масло зародків пшениці, кокосове, мигдальне, персикове масло;
  • ланолін;
  • бутілстеарат;
  • олеиновый спирт;
  • глицерил диизостеарат;
  • algae extract (екстракт морських водоростей);
  • карагенан;
  • SLS (лаурил сульфат натрію), SLES (лаурет сульфат натрію).

Добре, якщо в коштах для вмивання є екстракти трав, фруктові кислоти. Вранці та ввечері необхідно обробляти жирні області за допомогою спеціальної щіточки. На неї нанесіть гель і м'яко помасажуйте Т-зону. На щетині гель або мус краще вспеніваются і глибше проникають в пори. Популярні засоби:

  • Пінка Foamingly Clean, Benefit. Відмінний вибір для сухих і чутливих ділянок шкіри. У засоби легка структура, а до складу входять компоненти, які утримують вологу в клітинах.
  • Перловий мус Carita. Засіб з антибактеріальною дією призначене для комбінованої і жирної шкіри. Регулює вироблення шкірного сала, скорочує пори, володіє легким ефектом ексфоліації. Забезпечує глибоке очищення.
  • Мильний крем з екстрактом бавовни Doux Nettoyant Moussant, Clarins. Засіб підходить для нормальної та комбінованої шкіри. У ньому також міститься екстракт кокосового горіха, який пом'якшує, живить і робить лице сяючим.
  • Очищаючий фіто-гель для вмивання Planeta Organica. Підходить для жирної та комбінованої шкіри. До складу входять органічні масла, рослинні екстракти, вітаміни. Глибоко очищає, звужує пори, освіжає обличчя.

Головна проблема епідермісу змішаного типу – занижена кислотність (рН). Щоб вирівняти показник, вранці нанесіть на обличчя жирний кефір або сироватку, залиште продукт на 10 хвилин. Вмийтеся талою водою або газованої мінералкою. Кефір можна замінити оцтовим розчином: у 1,3 л влийте 30 мл столового оцту. Змочіть цією рідиною ватний диск і протріть Т-зону. Вмиватися потім не потрібно.

Використання серветок для витирання обличчя

Після вмивання не тріть обличчя рушником, а м'яко промокніть його звичайною паперовою серветкою. Протягом дня використовуйте матуючі серветки – невеликі шматочки тканини або паперу, просочені спеціальними розчинами. За допомогою них ви усунете сальний блиск і освіжіть обличчя. Для комбінованого типу шкіри вибирайте серветки з екстрактами ромашки, чайного дерева – вони дезінфікують покрови. Матова папір стане в нагоді в жарку пору року. Застосовувати її треба в міру утворення шкірного сала.

Серед покупців користуються попитом такі матуючі серветки:

  • Chanel Papier Matifiant. За один дотик прибирають зайвий блиск. Серветки упаковані в оксамитову коробочку з люстерком.
  • Bobbi Brown Blotting Papers Refill. В набір входить 100 серветок, які миттєво абсорбують сало. Пам'ятайте, що ними не треба терти проблемні зони, папір слід лише злегка притискати до эпидермису.
  • Jane Iredale Facial Blotting Papers with Compact. Натуральний засіб, виготовлений із зерен льону.

Використання тоніків

Другий етап очищення – тонізація покривів. Краще використовувати два різних засоби – для сухих і жирних ділянок. Нанесіть засіб на ватний диск і протріть їм обличчя по масажних лініях. Завдання тоніка – видалити залишки макіяжу або умывающего кошти, зволожити епідерміс, відновити рН, звузити пори. Бажані компоненти в складі – пантенол, бисабол, екстракти трав. Кращі тоніки і лосьйони для жирної шкіри обличчя:

  • Garnier Skin Naturals Основний догляд. Гіпоалергенний продукт, який ефективно освіжає покрови. До складу входить екстракт винограду, провітамін В5.
  • Чорний Перли для нормальної та комбінованої шкіри. Серед компонентів значиться гіалуронова кислота, рідкий колаген, рослинні екстракти. Вітчизняний продукт зволожує, живить епідерміс, додає матовість, очищає і тонізує.
  • Thalgo Pure Freshness Tonic Lotion. Делікатний лосьйон для жирної шкіри. В складі немає парабенів, ГМО, продуктів тваринного походження. Корисні компоненти – екстракти рідкісних водоростей, грейпфрута.

Застосування скрабів

Видаляти відмерлі частинки епідермісу рекомендується не частіше трьох разів на тиждень. Скраби не повинні містити у складі грубі абразивні речовини, спирт, луг. Ці компоненти стимулюють роботу сальних залоз, пересушують покрови. Скраб легко приготувати в домашніх умовах:

  1. М'якуш чорного хліба залийте кефіром, всипте 2 ч. л. соди, перемішайте. Розподіліть складу по обличчю, акуратно помасажуйте 2-3 хвилини, змити прохолодною водою. Скраб очищає жирні ділянки і зволожує сухі.
  2. Висушену апельсинову шкірку перемеліть в борошно з допомогою кавомолки. В 1 ст. л. борошна додайте 1 ст. л. натурального йогурту. Спосіб нанесення аналогічний попередньому.
  3. В білок одного яйця, додайте 1 ч. л. подрібненої морської солі, перемішайте. Наносите тільки на жирні ділянки обличчя – такий скраб забезпечує глибоке очищення і видалення підшкірного жиру.

В домашніх умовах можна використовувати подрібнену вівсянку, дрібний цукор, соду, кавову гущу. Їх змішуйте з кефіром, йогуртом, яблучним або банановим пюре. Якщо немає часу робити домашні скраби, купите готові. Кращі засоби для комбінованої шкіри обличчя:

  • Vichy Normaderm Unclogging Exfoliating Gel. До складу входить саліцилова кислота, яка бореться із запальними процесами. Відсутні парабени і спирт. М'який гель ніжно очищує покриви і не травмує їх, але сухі ділянки обличчя сильно стягує.
  • Librederm Серацин очищаючий з еко-гранулами. Засіб забезпечує глибоке очищення. До складу входить діоксид кремнію, подрібнений лист чайного дерева, цинк, сірка. Скраб звужує пори, зменшує сальний блиск, кількість чорних крапок. Не підходить для чутливих покривів.
  • КОРА Поліруючий потрійної дії. Об'єднує в собі механічний і легкий хімічний пілінг. Поліруючі частинки – діоксид кремнію, гранули жожоба. Янтарна і молочна кислоти борються з комедонами, вирівнюють тон шкіри.

Зволоження шкіри

Після очищення епідерміс необхідно наситити вологою. Використовуйте спеціальні гідрогелі або сироватки, які на 70% складаються з води, екстрактів рослин. Гарне вікове засіб – Almea H. A. Serum. Дівчатам і жінкам 25-35 років можна вибрати гель-сироватку Missha Super Aqua Ultra Waterfool Gel Serum. Прекрасним леді від 18 підійде основа сироватка Face Serum Magistral Sebatics. Особливо зволоження необхідно взимку і влітку.

Крім сироваток і гидрогелей, можна наносити зволожуючий крем для жирної шкіри обличчя. Формула 2 в 1 дбайливо піклується як про жирному, так і про сухому епідермісі. Бажано, щоб до складу кремів входили такі компоненти:

  • ефірні масла лаванди, чайного дерева, троянди – вирівнюють поверхню обличчя, знімають запалення;
  • розмарин, імбир – тонізують, стимулюють оновлення клітин;
  • зелений чай, календула – освіжають;
  • натуральні екстракти лікарських рослин (ромашки, чебрецю, подорожника, деревію) – знімають запалення.

Комбінований нежирний крем, легкий, швидко вбирається. Денний зволожуючий засіб має бути з матуючим ефектом, а нічний спрямовано на харчування, відновлення і оновлення клітин. Найпопулярніші креми:

  • Натура Сиберика для комбінованої шкіри;
  • Ligne Soin O2ptimal, Revonia Botanica;
  • Normaderm Total Mat, VICHY.

Косметичний лід для комбінованої шкіри

Короткочасний вплив холодом позитивно впливає на епідерміс – стимулює кровообіг і обмін речовин. Завдяки цьому користь трав або фруктових соків, що входять до складу льоду, посилюється. Протипоказання: купероз, запалення шкіри в зоні впливу, підвищена ламкість судин, екзема, пошкодження покривів, зимовий час. Використовуйте косметичний лід за правилами:

  • Кращий час для кріопроцедури – через 15 хвилин після пробудження. Можна протирати обличчя льодом кожен день, а влітку 2-3 рази на добу.
  • Інтервал між кріомасаж і виходом на вулицю повинен бути 0,5-1 годину.
  • Перед процедурою ретельно очистіть шкіру. За 5-10 хвилин до сеансу дістаньте форму з льодом з морозилки.
  • Проводите кубиками по масажних лініях без сильного натиску. Не затримуйтесь довго в одній точці. Область під очима протирайте один раз, по іншим ділянкам можна пройтися двічі. Тривалість процедури – до 2 хвилин.
  • Залиште обличчя на 15-20 хвилин, щоб розтанув лід вбрався в епідерміс.
  • Протріть шкірні покриви тоніком і нанесіть крем.
  • Термін придатності косметичного льоду – 1 тиждень.

Для комбінованої шкіри використовуйте косметичний лід на основі трав. Приготуйте відвар або настій ромашки, петрушки, календули, череди, кори дуба, полину. Розлийте його по формах і заморозьте. Освіжає обличчя м'ятний лід. Для жирних ділянок підійдуть кубики з соку мандарина, апельсина, грейпфрута, розведеного мінеральною водою без газу. Зони з нормальною або сухою шкірою можна протерти замороженим зеленим чаєм.

Маски

Правильно підібраний склад приводить в норму роботу сальних залоз, підсушує Т-зону і зволожує щоки. Перед нанесенням маски бажано очистити пори за допомогою парової ванночки на травах. Для її приготування використовуйте шавлію, ромашку або календулу. Жирні ділянки обробіть скрабом. Після цього приступайте до нанесення активного складу. Повний курс складається з 10-15 процедур, виконуваних 1-2 рази в тиждень, потім зробіть перерву на 2-3 тижні.

Поживні

До складу цих масок входять компоненти, які насичують епідерміс вітамінами, мінералами, корисними жирними кислотами та іншими активними сполуками. Регулярне нанесення на обличчя поживних сумішей вирівнює її колір, нормалізує водно-ліпідний бар'єр, покращує регенерацію шкірного покриву. Ефективні маски:

  • Рецепт №1:
    1. Склад: 2 ст. л. манної крупи, 1 ст. л. кислого молока, 1 ст. л. пюре зі свіжого огірка (без шкірки), 2 ч. л. соку алое.
    2. Змішайте манку з кислим молоком, додайте огіркове пюре і сік алое, ретельно перемішайте.
    3. Розподіліть складу по обличчю, почекайте 15-20 хвилин, змийте проточною водою.
  • Рецепт №2:
    1. Склад: 100 г зрілої дині, 1 ст. л. кефіру.
    2. Перетворіть м'якоть дині в кашку, додайте кефір.
    3. Нанесіть склад на обличчя, змийте через 20 хвилин. Маска живить і підтягує покрови, звужує пори, запобігає зневодненню епідермісу.
  • Рецепт №3:
    1. Склад: 2 ч. л. сухих дріжджів, 2 ч. л. сметани.
    2. Змішайте інгредієнти в чашці, опустіть її в ємність з гарячою водою. Як тільки почнеться бродіння, маска готова.
    3. Очистіть епідерміс, змастіть його легким кремом.
    4. Нанесіть маску, змийте через чверть години.

Очищаючі

Принцип дії цих масок – розм'якшення шкіри і розширення часу. Активні компоненти проникають глибоко в дерму і витягують з неї шлаки. В результаті особа набуває рівний здоровий колір, стає пружним, гладким. Ефективні маски:

  • Рецепт №1:
    1. Склад: 3 ч. л. білої глини, сік з однієї часточки лимона.
    2. З'єднайте інгредієнти: повинна вийти густа кашка.
    3. Нанесіть суміш на Т-зону.
    4. Змийте маску, коли вона повністю висохне і утворює скориночку.
  • Рецепт №2:
    1. Склад: 1 ст. л. вівсяних пластівців, молоко або ромашковий відвар (на око).
    2. Перетворіть вівсянку в борошно з допомогою кавомолки. Додайте стільки молока або відвару ромашки, щоб вийшла кашка консистенції сметани.
    3. Нанесіть маску на обличчя, змийте через чверть години.
  • Рецепт №3:
    1. Склад: 1 білок курячого яйця, 2 ст. л. манної каші без цукру і солі, 1 ч. л. лимонного соку.
    2. Збийте білок в густу піну, додайте лимонний сік. Введіть теплу манку.
    3. Нанесіть маску на жирні ділянки шкіри, тримати не довше 10 хвилин. Склад ефективно видаляє чорні крапки, позбавляє від прищів і вугрів.

Відновлюючі

Такі маски сприяють регенерації клітин і зволоженню. Регулярне застосування відновлюють сумішей робить шкіру молодою, позбавляє від зморшок, нерівностей, приховує судинну сітку, усуває набряки. Ефективні і прості маски:

  • Рецепт №1:
    1. Склад: 50 г м'якоті гарбуза без шкірки, 1 ст. л. картопляного крохмалю, 2 ч. л. оливкової олії.
    2. Гарбуз відваріть до м'якості, перетворити на пюре. Додайте крохмаль, оливкову олію, ретельно перемішайте.
    3. Нанесіть на обличчя на третину години, змийте теплою водою.
  • Рецепт №2 (для власниць дуже сухих щік):
    1. Склад: 2 ст. л. лляного насіння, вода (на око).
    2. Подрібніть в кавомолці насіння, залийте отриману борошно водою. Проварити на маленькому вогні до утворення клейкої кашки.
    3. Остудіть суміш до температури тіла, розподіліть по щоках і вилицях, залиште на 15 хвилин. Змийте теплою водою.
  • Рецепт №3:
    1. Склад: 2 ст. л. вологого сиру, 2 ст. л. оливкової олії, 2 ст. л. мигдалевого масла, 1 ч. л. молока, 1 ч. л. морквяного соку.
    2. Змішайте всі інгредієнти в блендері або добре розімніть сир виделкою до утворення однорідної маси, а потім додайте інші компоненти.
    3. Розподіліть суміш по эпидермису, змийте через 10-15 хвилин.

Косметика для жирної шкіри обличчя

Засоби для змішаного типу шкіри повинні бути багатокомпонентними, тільки так вони зможуть позитивно впливати одночасно і на сухе, і на жирні ділянки шкіри. Віддавайте перевагу косметиці з такими інгредієнтами в складі:

  • ефірні олії: апельсин, лимон, зелений чай, календула, чайне дерево, лаванда, троянда, ромашка, розмарин, бергамот, ментол;
  • екстракти перерахованих вище рослин, до цього переліку додаються екстракти ананаса, лілії, кануки, ірису, алое, виноградних кісточок;
  • будь-які вітаміни, мікро - та макроелементи;
  • гліцерин;
  • гіалуронова кислота;
  • пантенол;
  • колаген.

Бажано вибирати засоби спеціально для комбінованої шкіри (відмітка про це повинна бути на упаковці). Обов'язково враховуйте вік – юним дівчатам не підійде косметика 35+, а для дорослих жінок марні крему 25+. Не поспішайте закуповуватися великими обсягами коштів, для початку придбайте пробники і адекватно оцініть реакцію шкіри. Поступово змішаний епідерміс стане сухим або нормальним, вам потрібно відстежити цей момент і вчасно змінити косметику.

Якщо у вас комбінована шкіра, не використовуйте пудру. Альтернатива – тональний крем на водній основі. На ньому є маркування "oil-free", "non-oil". Популярний тональний крем – Power Fabric від Giorgio Armani. В арсеналі дівчата і жінки зі змішаним типом епідермісу повинні бути такі засоби для догляду:

  • косметичне молочко;
  • м'ятна або термальна вода;
  • очищаюча пінка для сухих ділянок і гель, мус для жирного;
  • тонік без спирту;
  • підсушуючий, зволожуючий крем;
  • м'який скраб;
  • матуючі серветки;
  • живильні, очищають, зволожують, відновлюють маски.

Жінки оцінили позитивний результат від антиоксидантних капсул Premium Age-Out Treatment Antipolution Capsules від Eldan (Швейцарія). Засіб швидко повертає шкірі пружність і блиск. Якщо ви шукаєте бюджетну та якісну косметику, зверніть увагу на очищаючий гель Нескінченна свіжість l'oréal, заспокійливий лосьйон Лаванда Мі&Ко, матуючим емульсію Sebium Mat Bioderma. Глибоке очищення забезпечує маска Purifying mask PCA Skin. Якщо ви не можете підібрати підходящу косметику, зверніться за допомогою до дерматолога-косметолога.

Відео

Комбінована Шкіра | Догляд І Косметика

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!