Види та техніки виконання медичного масажу - показання для лікування, реабілітації та профілактики хвороб

Популярність сеансів лікувального масажу пов'язана з тим, що при невеликих обмеження ця процедура показана при проблемах зі здоров'ям і для лікування багатьох захворювань. Крім того, лікувально-профілактичний масаж при грамотному застосуванні, не викликає побічних ефектів. Він є частиною комплексу оздоровчих процедур, спрямованих на відновлення людей, які перенесли серйозні травми.

Що таке лікувальний масаж

Опис техніки виконання лікувального масажу було виявлено ще в папірусах Древнього Єгипту. Дану процедуру потім перейняли греки, які й стали її використовувати для лікування різних захворювань. Сьогодні це одне з основних напрямків мануальної терапії, яке володіє широким спектром застосування. Лікувальний масаж – процедура, яка використовується для прискорення відновлення роботи органів, ділянок тіла при травмах і захворюваннях. Його застосовують у медичних закладах та спортивних школах.

Лікування масажем сприяє зменшенню терміну реабілітації хворого при ушкодженнях різного ступеня. Під впливом процедури швидше знижуються больові відчуття, прискорюється утворення кісткової мозолі, розсмоктуються набряки, поліпшується еластичність м'язових волокон, нормалізується обмінний процес, у людини з'являється енергія і бадьорість. Медичний масаж впливає на рецептори, розташовані на поверхні тіла. Процедура активно впливає на судини, м'язи, внутрішні органи.

Свідчення

Масування в якості реабілітаційного і лікувального засобу обов'язково повинен призначати фахівець після ретельного обстеження пацієнта. Дану процедуру можна використовувати в косметології при усуненні лімфатичних набряків і для боротьби з целюлітом. Його проводять при посиленні тонусу шкіри, затримці рідини, при надмірній вазі. Крім того, процедура призначається при таких проблемах:

  • патологіях ШЛУНКОВО-кишкового тракту (метеоризмі, запорах);
  • ревматичних хворобах рухової системи (артриті, радикуліті);
  • недугах нервової системи (перевтомі, головного болю, безсоння, стрес);
  • захворюваннях органів дихання (хронічному і гострому бронхіті);
  • м'язових спазмах і підвищених фізичних навантаженнях;
  • патологічних процесах, які відбуваються в опорно-руховому апараті;
  • захворюваннях серцево-судинної системи (інфаркт міокарда, хронічної недостатності серця);
  • функціональних розладах після переломів (м'язових зміни, тугоподвижности суглобів).

Масування можна використовувати для:

  • зменшення фізичної та психологічної втоми;
  • стимулювання кістково-м'язового апарату;
  • поліпшення загального самопочуття;
  • знеболювання, заспокоєння, розслаблення тканин опорно-рухової системи;
  • розширення судин шкірних покривів;
  • поліпшення кровообігу, активізації метаболізму в організмі.

Особливості

Лікувальний професійний масаж спини – це поширений вид класичної процедури. Регулярне проведення такої терапії сприяють підвищенню захисту організму і появи позитивних емоцій. Фахівці своїм пацієнтам рекомендують не менше 2 разів на рік проходити курс мануальної терапії. Завдяки цьому імунітет буде укріплений, а пацієнт буде здоровим і бадьорим протягом усього року.

До особливостей оздоровчої процедури відноситься чітке планування кількості використовуваних прийомів і часу сеансу. Якщо при одному недугу потрібно годину приділити розминанню, то при іншому – необхідно робити акцент на розтиранні. Ці тонкощі може визначити лише лікар. Перші сеанси обов'язково повинні бути вступними, щадними – процедура проводиться трохи вище травмованого місця. Далі після 3 сеансів вже можна буде переходити до основної частини.

Дитячий лікувальний масаж

На організм дитини масування надає всебічний вплив. Він стимулює розвиток і розслаблення м'яких тканин, допомагає швидко виявити напружені зони, де малюк відчуває дискомфорт. Лікувальний сеанс мануальної терапії для дітей вважається конструктивним та ефективним засобом, який повністю задовольняє потребу малюка в фізичному контакті. Регулярні процедури створюють відмінні умови для повноцінного розвитку дитини.

Масаж корисний для малюків, чий вік становить більше трьох місяців і старше. Процедуру батьки можуть робити самостійно або запрошувати додому фахівця. Всі маніпуляції повинні застосовуватися через годину після їжі, їх не можна проводити перед сном. При цьому лікарі не радять використовувати крем. Дитячий сеанс виконується при контролі реакції малюка, він не повинен плакати. Основними прийомами при проведенні маніпуляцій є розтирання, погладжування, розминання, вібрація.

Види

Лікувальний масаж можна розділити на загальне і місцеве. При загальному спеціаліст масажує все тіло (крім голови) з впливом на уражені ділянки тіла. Перед процедурою лікар повинен провести діагностичне і візуальне обстеження, ознайомитися з анамнезом пацієнта. Лише після цього він може дати висновок про ефективність обраної терапії. Проводити маніпуляції краще вранці, після сніданку, але не кожен день. Час сеансу необхідно збільшувати поступово – з 20 до 60 хвилин.

Місцевий лікувальний масаж – це процедура, при якій масажується лише одна частина тіла. Всі рухи повинні виконуватися по струму лімфи – у напрямку до лімфовузлів. Ефективність локальної процедури буде вище, якщо поєднувати її з лікувальними препаратами, мазями. Добре, коли в процес лікування входить ЛФК і фізіотерапія. Як правило, сеанс, залежно від хвороби, триває від 15 до 40 хвилин, і проводиться щодня. Існує і немедичний масаж, до якого належить профілактичний, розслабляючий.

Техніка лікувального масажу

Курс лікувального масажу, як правило, складається з 10 або 20 процедур. Призначають процедуру щодня, після неї рекомендується відпочинок 30 хвилин. Перерви між основними прийомами можуть тривати кілька місяців. Масаж складається з вступної, основної, заключної стадії. Часто, щоб досягти максимального ефекту, фахівець може їх всі застосовувати в комплексі:

  1. Вступний період (1-3 процедури). Передбачає щадні прийоми (розтирання, погладжування), які готують людину.
  2. Основний розділ (3-16). Включає дифференцируемый масаж, який проводиться згідно з клінічним особливостям хвороби і стану хворого.
  3. У заключному розділі протягом 3 хвилин спеціаліст знижує інтенсивність прийомів, закінчуючи терапію погладжуванням масажованої області. При необхідності в цій стадії хворого можуть навчити самомасажу з використанням масажера.

Особи

Лікувальна процедура масажу лицьової частини проводиться за медичними показаннями: шкірні захворювання, себорея, акне. Всі ці хвороби мають загальну етіологію, вони викликані поганою роботою сальних залоз, що часто провокує висипання на голові та обличчі. Показаннями до масажу можуть стати рубці і шрами, комедони, пігментація шкіри. Даний вид мануальної терапії не має ефект підтяжки. Хоча завдяки цій процедурі нормалізується робота сальних залоз, шкіра очищається, знижується запалення.

Масаж особи припускає наявність класичних прийомів: розминання, погладжування, розтирання, хоча їм приділяється небагато уваги. Основними є щипки. Вони проводяться подушечками великого і вказівного пальців. Техніка щипковой процедури покращує обмінні процеси і кровообіг, бере активну участь у відновленні клітин шкіри. Руху не допускають ніжності і плавності, все виконується інтенсивно. При цьому не можна допустити розтягування шкіри і зайвого зрушування. Процедура болюча.

При остеохондрозі

Комплекс порушень в суглобах або остеохондроз шийного відділу діагностують у людей різного віку. Основна причина появи недуги – деформація міжхребцевих дисків. Масаж при остеохондрозі може допомогти при перших симптомах хвороби. Він передбачає використання таких прийомів, як вижимання, погладжування, розтирання, потряхіваніе, розминання, активні рухи з опором, удари і струшування. Курс масажу спини повинен складатися хоча б з 10 процедур.

При спостереженні загострення недуги, вплив на хвору область може змінюватися. На початку курсу використовуються менш активні рухи. Далі ступінь їх сили нарощується. При цьому масажист орієнтується на стан пацієнта. Під час лікувальної процедури фахівець впливає на особливі зони. Це точки, що мають рефлекторну зв'язок з кровоносними судинами, нервами, м'язами. Такі маніпуляції їх розслаблюють, відновлюють природне положення хребта.

Протипоказання

Методика, тривалість і кількість сеансів для кожного пацієнта підбирається індивідуально. Не можна використовувати лікувальний масаж при важкому стані хворого, запальних процесах, загострення хронічних хвороб. Масаж м'язів, стегон, живота, попереку не можна робити при вагітності, менструації, грижі. Крім того, протипоказаннями до проведення процедури є:

  • гарячкові стану;
  • хвороби крові;
  • кровотеча;
  • варикозне розширення вен;
  • шкірні хвороби;
  • гнійні процеси;
  • атеросклероз периферичних судин;
  • пошкодження шкірних покривів,
  • тромбоз;
  • захворювання нирок;
  • ангіїт.

Ціна

Лікувальний масаж не можна проводити самостійно, лише після відвідування фахівця. Цю послугу пропонують провести різні клініки. Ціна буде залежати від тієї частини тіла, на якій він буде проводитися. Середня вартість на масажні послуги в Москві представлена в таблиці:

Масаж

Час проведення в хвилинах

Ціна в рублях

шийного відділу хребта

15

860

спини

40

1200

дитячий

20

1000

поперекового відділу

30

800

грудної клітки

60

1500

антицелюлітний

60

3200

голови

20

1030

особи

20

1200

Відео: масаж медичний

МЕДИЧНИЙ МАСАЖ

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!