Заняття на велотренажері для схуднення будинку

Якщо можливість наносити візити в тренажерний зал, щоб працювати над фігурою, відсутня, людина намагається в домашніх умовах зробити все для продуктивної тренування і купує інвентар. Фахівці радять у такій ситуації розібратися, як схуднути на велотренажері будинку, у чому користь тренувань з цим стаціонарним аналогом велосипеда, чи варто його купувати і кому підходить цей варіант фізичного навантаження.

Що таке велотренажер

Цей спортивний інвентар відноситься до категорії кардіотренажерів, тобто споріднена популярної біговій доріжці, але займає менше місця і дає навантаження ін. груп м'язів. Велотренажер – це майже класичний велосипед, тільки стаціонарний: крутіння педалей до руху не призводить, і з розширеним функціоналом. В залежності від комплектації він не тільки має одометр і може вимірювати пульс, але і змінює швидкість, ступінь навантаження, пропонує різні тренувальні програми, щоб людина навіть вдома міг якісно схуднути.

Для чого потрібен

Велосипедний тренажер можна зустріти навіть в медичних установах, тому його функціонал не обмежується лише використанням в спортзалі. Тренування витривалості серцево-судинної системи – ось для чого потрібен велотренажер першочергово. Він застосовується навіть у терапії у літніх людей, оскільки в порівнянні з іншими тренажерами не шкодить суглобам. Вдома він потрібен і особам з ожирінням, т. к. не провокує тиску надлишкової ваги в коліна (що помітно при бігу, стрибках).

Залежно від придбаної моделі і програми тренування велосипедний тренажер для дому може бути корисним:

  • Під час реабілітації вдома після травм (особливо хребта).
  • З метою стимуляції кисневого обміну.
  • Для зміцнення м'язів ніг.
  • Як поштовху до розгону кровообігу.
  • Для розвитку дихальної системи.
  • Як стартовий етап перед серйозними навантаженнями.

Що дає для фігури

Схуднути з цим аналогом велосипеда для дому не важче, ніж з біговою доріжкою, а для кого-то легше, оскільки протипоказань він має значно менше. Рельєфні м'язи ніг, особливо литок – ось що дає велотренажер для фігури, якщо займатися регулярно. Кардіонавантаження, яку отримує людина, допомагає витрачати з'їдені калорії і вже існуючі відкладення, особливо страждаючим надлишковою вагою. Однак заняття на велотренажері для схуднення повинні здійснюватися згідно з правилами, інакше ви будете позбавлені бажаного результату.

Користь велотренажера для жінок

Велотренування – це аеробне навантаження, тому шаленого зростання м'язів ви не побачите, навіть вирішивши займатися по кілька разів в добу. Однак це не говорить про повну неможливість спровокувати зростання м'язової маси: грамотно побудоване заняття і розподілене навантаження можуть допомогти в цьому питанні, але переважно жінкам велотренування радять для нормалізації кисневого обміну і поліпшення кровообігу в ногах. Вони ж нададуть допомогу у:

  • прогріві зв'язок перед більш важкої тренуванням;
  • поліпшення витривалості;
  • продовження схуднення під час місячних, оскільки немає навантаження для органів малого тазу.

Однак якою б очевидною була користь велотренажера для жінок, існують і заходи щодо його застосування:

  • При наявності проблем з хребтом можна використовувати тільки моделі зі спеціальною спинкою.
  • Особам з гіпертонією не варто намагатися схуднути через такі тренування.
  • Тахікардія і серцева недостатність переважно є протипоказаннями.

Чи можна схуднути за допомогою велотренажера

Як і всі винаходи для кардионагрузок, тренажер готовий допомагати кожному спалювати жири навіть вдома, але потрібно чітко розуміти, які зони він активно зачіпає, а яким не дасть майже нічого. На питання, чи можна схуднути за допомогою велотренажера, всі тренери дають позитивну відповідь, але якщо ви роздумуєте, чи вдасться вам з ним знизити вираженість целюліту або зменшити обсяг живота, тут все неоднозначно. Робота сидяча, тренажер більше допомагає коректувати загальний вагу, ніж окремі вас турбують зони, і прогрітися.

Ефективність для схуднення

Поодиноко тренуватися з ним і думати про спалюванні ваги не зовсім розумно, якщо тільки ви не проводите годинне заняття без перерв. Ефективність велотренажера для схуднення стане максимальною лише в разі тривалої роботи на пульсі близько 160-175 уд/хв, чого дотримуються не всі жінки і чоловіки. Тренування з низькою швидкістю і тривалістю чверть години не дасть вам нічого, крім факту отриманої рухової активності. Таке заняття буде корисним здоров'ю, але схуднути з ним не вийде.

Для будь м'язів

Переважно він опрацьовує ноги: ікри – головний ділянку, отримує навантаження. Навіть якщо ви намагаєтеся тільки схуднути, робота на даному тренажері, як і катання на простому велосипеді, буде зміцнювати ікри і надавати рельєф гомілок. Для будь м'язів корисний велотренажер в меншій мірі? Він зачіпає і:

  • спину;
  • руки;
  • м'язи стегна.

Як правильно вибрати велотренажер

Така покупка не сама бюджетна, так і може принести шкоду здоров'ю, якщо ви не підберете її під себе, тому треба розібратися, як правильно вибрати велотренажер. По-перше, вам потрібна можливість підлаштувати посадку висоту сидіння і керма. По-друге, при надмірній вазі важливо знати цифри максимального навантаження. Після має сенс розібратися, який велотренажер для схуднення з 5-ти видів вам підійде:

  • Класичний (ремінний) – має недолік у вигляді нерівномірного навантаження на суглоби.
  • Магнітний – схуднути з ним можна, але високого рівня навантаження не чекайте.
  • Велоэллипсоид – з ним ви будете крутити педалі у зворотний бік.
  • Велоергометр – найкращий для тих, хто розбирається, як схуднути на велотренажері будинку: велика кількість програм, легко підібрати оптимальний режим, налаштувати систему під себе. Недолік – потрібно електрику, щоб тренуватися.

Як правильно займатися на велотренажері

Користуватися цим обладнанням будинку просто: включити, вибрати зручний варіант посадки і приступити до тренування. Датчики відстежуватимуть, скільки ви спалюєте кКал, ви можете контролювати рівень навантаження. Однак перед цим треба з'ясувати, як правильно займатися на велотренажері:

  • Підібрати зручний одяг та взуття – босими стопами на педалі вставати небажано. Матеріал шорт/штанів повинен бути не гладким, щоб не їздити по сидінню.
  • За ручки триматися міцно (для надійності можна використовувати рукавички – долоні не будуть ковзати) – так ви перешкоджаєте трясці корпусу на високих швидкостях.
  • Сидіти з легким нахилом тіла вперед, але прямою спиною. Корпус "зібрати", тобто напружити прес.
  • Тренування завершувати низькою швидкістю, а не кидати все на високій.

Заняття на велотренажері

Як весь фітнес таке тренування може втомити своєю одноманітністю, тому фахівці рекомендують варіювати швидкості і рівні навантаження, комбінувати заняття на тренажері з аеробними вправами (так ви зможете швидше схуднути), якщо працюєте вдома. Починати ж треба з візиту до лікаря для оцінки стану організму і складання особистої програми: це головні рекомендації, як схуднути за допомогою велотренажера будинку.

Скільки потрібно займатися на велотренажері, щоб схуднути

Тривалість ефективної аеробного тренування – 40 хвилин. Весь цей час пульс повинен мати однакову частоту, щоб спалювати калорії. Це і є відповідь на питання, скільки потрібно займатися на велотренажері, щоб схуднути – мінімум 40 хвилин, а тренера радять годину. Однак це не єдиний фактор, який важливо дізнатися, з'ясовуючи, як схуднути на тренажері будинку. Ви повинні розібратися і в складанні своєї програми.

Методика занять

Класична схема – розігрів, пік і затухання – актуальна для всіх тренувань, і методика занять на велотренажері теж вимагає її дотримуватися. Яку б мету ви поставили – скинути вагу, поліпшити роботу серця, накачати ноги – вам потрібно розписати план тренування. Як займатися на велотренажері будинку правильно? Перші 10 хвилин «їхати» на мінімальній швидкості, наступні 40 хвилин діяти в зоні аеробного пульсу, і ще 10 хвилин знижувати темпи.

Заняття для початківців

Перші тренування, особливо у осіб з відсутністю фізичної підготовки, повинні починатися не з «як схуднути на велотренажері будинку», а з «як забезпечити собі правильну навантаження, не отбивающую бажання продовжувати». Протягом тижня заняття на велотренажері для початківців повинні проходити з перервою в 2 дня і триватиме всього 15 хвилин. Схуднути не зможете, але підготуєтеся до подальшого.

Кардіотренування на велотренажері

Аеробної зоною для людини вважається пульс на рівні від 130 уд/хв, а те, що нижче – це тільки розігрів перед кардиотренировкой на велотренажері. Впливати на витривалість серця ви можете, працюючи на цьому значенні або, навпаки, на дуже високому – близько 190 уд/хв. Однак якщо вас хвилює, як правильно схуднути, крутячи педалі будинку, вам доведеться витримувати пульс в межах 135-160 уд/хв.

Програма для схуднення на велотренажері

Варіювання швидкостей для анаеробної зони – єдине, що вам доступно, тому програма тренувань на велотренажері для початкового рівня та вищої відрізняється лише темпом. На спалювання жиру і спожитих кілокалорій можна використовувати ці варіанти:

  • Середній рівень – тим, хто шукає як м'яко схуднути будинку. Тренування через день, виставлена швидкість в 60 кроків/хв
  • Високий рівень – 5 інтервальних тренувань за тиждень, чергування за схемою «1 хвилина високій швидкості, 2 хвилини – середньої».

Відео:

Схуднення - Поради # 1 - Велотренажер

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!