Скільки треба ходити в день, щоб схуднути - кількість кроків в день і користь різних видів ходьби

Мало хто знає, що ходьба корисна для здоров'я та схуднення навіть більше, ніж біг. Саме природне, просте і звичне заняття значно впливає на стан всього організму, запускаючи корисні функції. Займатися ходьбою може кожен – і жінки, і чоловіки різного віку. Дізнайтеся, скільки потрібно проходити кілометрів в день, щоб скинути зайву вагу і чи можна замінити прогулянкою біг.

Чим корисна ходьба для схуднення

Чим більше ви рухаєтеся, тим краще для вас. Користь ходьби величезна: при найпростішій прогулянці активізується робота кровоносних судин, тиск приходить в норму рівень холестерину знижується, виробляється інсулін. Все це призводить до того, що імунітет підвищується, а це позначається на загальному самопочутті. Крім того, після прогулянки сон міцніше і здоровіше. Всі ці фактори відносяться і до процесу спалювання жиру – схудненню.

Чи можна схуднути від ходьби пішки

Багатьох цікавить, чи корисна ходьба для схуднення? Якщо приділяти цьому заняттю від півгодини в день, ходити в темпі і робити це регулярно, то так, це заняття допоможе схуднути і зробити ваше тіло стрункішим. За допомогою простого заняття ви приведете м'язи в тонус, разгоните лімфу. Обмінні процеси в організмі прискорюються, а це і є головний чинник для ефективного схуднення. Регулярні заняття ходьбою (скандинавської, наприклад) вже давно вважаються чи не найкращим способом залишатися у формі, особливо для людей після сорока років.

Скільки калорій спалюється при ходьбі

Звичайна ходьба спалює калорії, але кількість їх невелика, а залежить від багатьох факторів:

  • віку;
  • ваги;
  • рівня фізичної підготовки;
  • темпу рухів;
  • тривалості;
  • дороги (гірка, рівна і так далі);
  • інтенсивності руху руками.

Чим швидше і довше ви ходите, тим більше калорій спалюєте. У молодих людей розщеплення жирів відбувається швидше, тому більш старшому поколінню знадобитися трохи більше часу на ходьбу, щоб спалити стільки ж калорій, як більш молодому. В середньому:

  • при швидкості 6 км/год ви втрачаєте до 4,5 ккал на 1 кг маси тіла;
  • 4 км/год – 3,2 ккал;
  • 8 км/год – 10 ккал;
  • на природі (пересічена місцевість), підйомі в гору (близько 2 км/год) – 6,4 ккал;
  • спортивній ходьбі – 6,8 ккал.

Скільки потрібно ходити в день

Перше правило початківця – не потрібно відразу проходити багато кілометрів вже в перший день тренування. Почніть з малого. Крім того, необхідно виробити темп ходьби, який буде оптимальним для вашого віку, ваги та інших чинників, вказаних вище. Тільки так тренування піде вам на користь і допоможе зробити тіло струнким, інакше ви витратите час даремно, або ще гірше – нашкодите своєму організму. Скільки в день треба ходити пішки? Не більше години для новачків і до 3 годин в день – вже досвідченим.

Скільки кроків в день треба проходити

Сучасні технології дають можливість не тільки відміряти час тренування, але також дозволяють вимірювати пульс, відраховувати кількість кроків в хвилину чи годину. За допомогою фітнес-браслета ви зможете контролювати свої тренування, виставляючи норму кроків в день для отримання необхідного результату. Для підтримки стрункості тіла щодня бажано проходити не менше 10 тисяч кроків. Це близько 5 кілометрів година ходьби.

Як схуднути за допомогою ходьби

Способів скинути зайву вагу за допомогою цього звичного заняття існує чимало. При цьому правильна ходьба для схуднення не вимагає особливих навичок або спеціального обладнання (не рахуючи палиці для скандинавської ходьби). Все що вам знадобиться – це зручне взуття і одяг, у якої руху не будуть сковуватися, тіло повинно дихати. Для збільшення навантаження можна додати до кроків підняття тяжкості: візьміть в руки гантелі і з кожним кроком притягивайте до себе по одній.

Дуже важливо не тільки займатися фізичним навантаженням, але і змінити спосіб життя. Для початку перегляньте свій раціон, замініть шкідливі продукти, на більш здорові. Відмовтеся від солодкого і мучного, смаженого і солоного. У поєднанні з щоденними тренуваннями ви досягнете ефекту набагато швидше, ніж очікуєте. Не забувайте пити більше води, причому мається на увазі не чай або каву, а мінеральна, багата корисними речовинами, або питна.

Ходьба по сходах для схуднення

Це відмінний спосіб не тільки спалити зайві кілограми, але і привести м'язи в тонус. Багато чим корисна ходьба по сходах, але найголовніше – це те, що під час навантаження прискорюються обмінні процеси в організмі, гойдаються і литкові м'язи стегон. Дихати під час такого тренування теж потрібно правильно: вдихати носом, видихати ротом, при цьому важливо намагатися робити це рівномірно, без ривків. Якщо у вас в будинку багато поверхів, то краще здійснювати підйом по сходам, а спускатися на ліфті. Такий підхід максимально захистить коліна від перевантаження.

Швидка ходьба для схуднення

Ще одним варіантом є швидка ходьба для спалювання жиру. Прискорюються кроки, рухи рук. Інтенсивність такого тренування значно вище, ніж при звичайній прогулянці, тому калорій спалюється більше. Бажано займатися в лісі чи парку, де чисте повітря, тому що дихання відіграє важливу роль – чим якісніше ви дихаєте, тим менше енерговитрати. Якщо приємна тренування буде довше, ви втратите більше калорій.

Спортивна ходьба

Хоча ходити можна самостійно, без допомоги тренера, спортивна ходьба для схуднення є не менш популярною тренуванням у багатьох фітнес-клубах. Такого ефекту буває складно домогтися на звичайних заняттях в залі, крім того, особливий варіант кроку розроблений спеціально для зміцнення м'язів ніг, поліпшення роботи суглобів. Якщо ви задалися метою схуднути за допомогою ходьби, то краще всього займатися з тренером, який скаже, скільки треба ходити в день, щоб схуднути швидше і ефективніше.

Ходьба на місці для схуднення

Якщо можливості займатися на вулиці немає, то цілком можна тренуватися і вдома. Ходьба на місці – універсальне вправа, яку можна виконувати навіть при перегляді телевізора. Важливо приділити увагу не тільки кроків, але і роботі руками, тому що від інтенсивності дуже залежить те, наскільки багато ви спалите калорій. У день необхідно приділити такій тренуванні не менше години. Наявність бігової доріжки спрощує процес: виставите комфортний темп і почніть тренування. Не забувайте міняти рівень нахилу: ходьба по рівній поверхні сильно травмує коліна.

Піші прогулянки для схуднення

Звичайні піші прогулянки теж можуть стати чудовим початком на шляху до стрункої фігури. Ходьба при схудненні володіє особливим оздоровлюючим значенням. Якщо ви сидите на дієті, відвідуєте тренування в спортивному залі, вживаєте спеціальні лікарські препарати або Бади, прогулянки повинні стати невід'ємною частиною вашого життя. Особливо це стосується тих, хто працює в офісі і багато часу проводить сидячи. Скільки треба ходити в день, щоб схуднути, вам доведеться визначити самостійно, враховуючи спосіб життя, стан здоров'я і раціон.

Відео: Користь від ходьби пішки

ЧИМ корисна ХОДЬБА

Відгуки

Марина, 28 роківСтежу за фігурою, їм тільки корисну їжу, відвідую спортзал, але при цьому в прогулянках не відмовляю – мінімум 5 разів за місяць виходжу в парк займатися спортивною ходьбою. При такій активній життя мені скаржитися на зайву вагу не доводиться – тіло підтягнуто. Вечірня або ранкова ходьба додає мені завжди ще більше сил і тримає дихальну систему в нормі.
Віталій, 54 рокиНе мрію про спортивній фігурі, але підтримувати себе в тонусі треба. Недавно записався на скандинавську ходьбу. За одне заняття в одному ритмі вдається пройти відстань у 7 кілометрів. Відчуваю, що техніка покращилася, мені легше підніматися по сходах, зникла задишка. Думаю, що через пару-трійку місяців будуть помітні перші результати по втраті ваги.
Оксана, 40 роківНедавно не пошкодувала і купила собі крокомір, почала займатися ходьбою. Роблю це регулярно, майже кожен день. Змінила раціон і почала худнути – за перший місяць пішли 5 кілограмів! Головне, що і самопочуття з цим покращується. Скоро буду виглядати як на фото зірок з червоної доріжки! Обов'язково рекомендується усім, адже рух – це життя.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!