Кутикула на нігтях: як правильно прибрати в домашніх умовах

В жінці все має бути прекрасно – аж до кінчиків пальців. Недоглянуті нігті, необроблена кутикула помітні відразу. Виділяють різні техніки манікюру, в число яких входить обробка шкірного наросту. Процедура займає небагато часу, але облагороджує нігтики значно. По еластичності, формою та структурою розрізняють кілька видів околоногтевой шкірочки.

Що таке кутикула

Кутикула – це щільний шкірний валик навколо нігтя. Її основна функція – захист від проникнення всередину мікробів, бактерій. У разі потрапляння В ростковую зону нігтя чужорідних частинок може виникнути запалення або грибок. В основі відбувається формування нігтьової пластини та її подальший розвиток. Цінність шкірного освіти очевидна.

Кутикула на нігтях складається з двох частин – эпонихий і птеригий. Перша складова включає в себе кровоносні судини, друга – ороговілі частинки, залишки эпонихия, які щільно зрослися з нігтьової пластиною. Їх слід прибирати, щоб не з'явилися задирки, розтріскування. Залежно від фізіології виділяють два види шкірки, що росте біля основи нігтя:

  • Активна. Клітини утворюють грубий, сухий шкірний наріст. Характерна велика швидкість росту тканин. Видаляють хімічним або механічним способом.
  • Слабоактивная. М'яка частина шкірного покриву, яку можна не видаляти, а зволожувати і відсувати.

Підготовка до видалення кутикули

При видаленні шкірного наросту без підготовчих процедур можна завдати шкоди. Не варто нехтувати відповідальним етапом, результатом якого має стати розмежування тканини на живу, основну, відмерлу. Попередні заходи включають процедури розм'якшення і зволоження. Для цього потрібно:

  1. Налити у ванну гарячу воду.
  2. Розчинити в ній кілька крапель ефірного масла. Можна додати морську сіль або лимонний сік.
  3. Помістити у воду руки на 10-20 хвилин.
  4. Ретельно витерти рушником.
  5. Нанести зволожуючий крем. Відразу стануть помітні ділянки шкіри, що потребують видалення.
  6. Промокнути долоньки серветкою для видалення надлишків.

Видалення кутикули в домашніх умовах

Кутикула на нігтях повинна видалятися вкрай акуратно. Робити це потрібно, намагаючись не пошкодити живу частину тканини. Для того щоб не занести в здорові клітини інфекцію, важливо стерилізувати манікюрні інструменти. В домашніх умовах обробляти їх можна кип'ятінням або за допомогою дезінфікуючих засобів. Для цих цілей підійде спирт, хлоргексидин, горілка, одеколон, борна кислота. Щоб не завдати шкоди, важливо знати, як прибрати кутикулу.

Обрізний

Суть механічного методу полягає в обрізанні шкірного наросту. Цей вид не рекомендується людям, що страждають цукровим діабетом. Обрізний метод краще здійснювати у професійного майстра в салоні, з причини великої травмоопасності. Для самостійного видалення кутикули на нігтях потрібно:

  1. Продезінфікувати інструменти: манікюрні ножиці, щипчики або спеціальну вилочку.
  2. Провести підготовчі процедури: розм'якшення і видалення.
  3. Відсунути шкірний наріст до основи за допомогою палички або пушера.
  4. Зрізати кутикулу з бічної сторони у напрямку до центру. Видалення проводите плавно: не потрібно тягнути, відщипувати, відкушувати відмерлу тканина.
  5. У підстави слід заводити інструмент так, щоб зачепити птеригий близько до нігтя.
  6. Після всіх дій треба обробити руки перекисом водню або живильним кремом.

Необрізний спосіб

За допомогою спеціальної палички (пушера) та засоби для видалення кутикули на нігтях легко провести косметичну процедуру в домашніх умовах. Пушер буває силіконовий, пластиковий або дерев'яний. В останньому випадку він підходить тільки для одноразового застосування. Кошти, які розчиняють і видаляють відмерлі клітини епітелію, називають ремуверами. В основі цих препаратів – молочні, фруктові або інші кислоти, які розщеплюють отшелушенный епітелій.

Покроково алгоритм обробки виглядає так:

  1. Проведіть підготовчі процедури щодо пом'якшення і зволоження.
  2. Нанесіть ремувер на 3 нігтя. Не рекомендується наносити препарат відразу на всі пальці, щоб уникнути передерживания.
  3. Почекайте час, згідно інструкції.
  4. Промокніть надлишки ватяним диском.
  5. Варто придивнути шкіру навколо нігтя до основи за допомогою косметичної паличкою.
  6. Видаліть залишки омертвілої шкірки ваткою.
  7. Обробіть руки маслом, сповільнює зростання шкірних тканин.

Відсунення

На думку більшості фахівців в області манікюру, власникам малопомітною кутикули немає сенсу її обрізати. Рекомендується використовувати метод відсування, який передбачає наступний порядок дій:

  • підготовка нігтів;
  • нанесення пом'якшує кошти;
  • відсунення зрощеної кутикули до основи нігтя;
  • обробка рук живильним кремом.

Догляд за кутикулою

Для здорових, міцних нігтів потрібен спеціальний догляд. Існують косметичні засоби, які запобігають ороговіння шкіри, перешкоджають появі задирок, зміцнюють нігтьові пластини. Серед косметичних засобів виділяють:

  • Поживне масло від компанії Famous Names – Dad'oil. Американський препарат на 95% складається з натуральних компонентів, таких як масло бергамота, лимона, лаванди, ванілі, авокадо. Решта 5% займає вітамін Е, що захищає шкіру від передчасного старіння. Відсутність барвників зберігає у косметичного засобу природний насичено-жовтий колір. Середня ціна – 190 рублів за 3,75 мл
  • Розумна Емаль «Скраб для кутикули». Підходить для нігтів, що шаруються, схильних до сухості нігтів. Препарат наноситься щодня протягом місяця, після чого робиться перерва. Ціна – 170 р. за 15 мл.
  • Essie Apricot cuticle oil. Косметичний засіб європейського виробництва використовують при проблемній кутикули. До складу входять мінеральні компоненти, апельсинове масло, вітамін Е і А. Ціна – 413 р. за 13,5 мл
  • Aravia Professional Cuticle Oil. Вітамінний комплекс моментальної дії. Здійснює живлення на глибинних шарах. Ціна – 650 грн. за 100 мл
  • Масло Belweder для догляду за кутикулою має виражений апельсиновий запах. Підходить для щоденного застосування. Ціна – 175 р. за 8 мл.
  • Essence Nails Studio Repairing Nail забезпечує м'який догляд. Завдяки входять до складу жирів надає загоює на колонігтьову шкіру, захищаючи її від тріщин і пересихання. Ціна – 260 р. за 3,5 мл
  • Віск «Лимон» OrganicZone утворює захисну плівку. При постійному використанні зменшує сухість, ламкість нігтів, пом'якшує кутикулу. Ціна – 145 р. за 5 мл.

Скрабування шкіри рук подовжує ефект від використання ремувера. Для кутикули на нігтях підходять засоби з абразивними частинками препарати на основі кислот. Для підтримки предногтевого валика в хорошому стані дотримуйтеся наступних порад:

  • У спекотний період змащуйте руки сонцезахисним кремом.
  • При виконанні європейського манікюру вибирайте склади з фруктовими кислотами. Це дозволить уникнути пересушування околоногтевой шкіри.
  • При класичному манікюрі використовуйте якісні щипчики ручного заточення, виготовлені з медичної нержавіючої сталі. На обладнанні не варто економити.
  • При щоденному нанесенні крему масажуйте кожен пальчик хоча б 1 хвилину.
  • Вибирайте засоби, що містять вітамін Е.

Народні засоби

Серед народних засобів для догляду за кутикулою виділяють лимонний сік, надає дезинфікуючу дію і додає блиск нігтям. Для проведення процедури слід віджати сік з половинки лимона і нанести його на кутикулу. Інший варіант – касторове масло, яке потрібно капнути на підставу нігтьової пластини і втирати в шкіру масажними рухами.

Відмінний засіб для догляду за кутикулою нігтя – неконцентрированное масло лаванди. Для обробки потрібно втерти в шкіру кілька крапель. Препарат допомагає пом'якшити шкіру, зняти запалення, дезінфікувати, а також вилікувати задирки при їх наявності. Використовувати масло слід щодня. Результат не змусить себе довго чекати: околоногтевая шкіра стане еластичною, буде щільно прилягати до нігтя, прискориться зростання пластини, а її поверхня вирівняється. Серед інших масел для догляду виділяють:

  • абрикосове;
  • апельсинове;
  • аргонове;
  • жожоба;
  • мигдальне;
  • персикове;
  • реп'яхова.

Відео

Як прибрати волосся в домашніх умовах

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!