Кухні в стилі прованс в сучасному інтер'єрі

У дизайні приміщень люди, як правило, особливу увагу приділяють тій кімнаті, в якій планують готувати і приймати їжу. В даний час одним з найбільш популярних рішень є стиль прованс на кухні. Його характерні риси – світлі кольори, натуральні матеріали, відкриті фасади, велика кількість аксесуарів і текстилю. У сукупності все це допомагає зробити кухню дуже затишній, по-домашньому теплою.

Що таке стиль прованс

Це напрямок в оформленні інтер'єрів ще називають французьким кантрі. Стиль створювали, надихаючись свіжістю сільського життя, місцевим колоритом, мальовничими ландшафтами. Для нього характерні, природність, затишок, вишуканість в простоті. Особливості стилю прованської села:

  • оформлення пастельними приглушеними кольорами;
  • стіни беленные або фарбовані, декоровані квітами, картинами;
  • використання тканин з квітковим орнаментом у великих кількостях;
  • присутність тонких витончених кованих елементів;
  • багато світла в приміщенні від природних і штучних джерел.

Дизайн кухні в стилі прованс

За традиціями заміських будинків у французьких селах на Середземноморському узбережжі, горах і передгір'ях Люберона, приміщення для приготування і прийому їжі повинно займати більшу площу. Тут повинні вільно розміщуватися вогнище, простора робоча зона, посудні шафи, буфети, обідня група. Місцеві жителі гостинні і привітні, тому стиль інтер'єру перейняв ці риси. Як правило, центральне місце кухні в стилі прованс відводиться обідній зоні. Начиння для приготування їжі, прийому гостей і навіть деякі продукти виставлені на огляд.

З-за того, що зараз з'являється багато нових стилів інтер'єру і деякі з них перегукуються між собою, деколи буває складно відрізнити один від іншого. Характерні особливості провансу:

  1. Підлога, стеля, стіни, меблі оформлені яскравими світлими відтінками. Так роблять, тому що в місцевості, де зародився стиль, багато сонячних днів, з-за чого вигорають фарби. Допускається темне оформлення, але тільки для дуже великих за площею приміщень.
  2. У приміщенні хороший природний і штучне світло. Якщо в кімнаті мало вікон, то потрібно додати більше ламп. Використовуються різні світильники.
  3. Перевага віддається меблів з натурального дерева світлих відтінків. Вона буває пофарбована, місцями выщерблена, потерта. Фурнітура не блищить, стилізована під старовину.
  4. Вітається наявність кованих елементів на світильниках, канделябрах, аксесуарах.
  5. Кімната прикрашається живими і засушеними квітами, які розташовані повсюдно. Вони можуть стояти в вазах, збиратися в настінні композиції.
  6. Посуд, ємності зі спеціями і приправами стоять на видних місцях, відкритих полицях. це символізує гостинність господарів будинку.

Кольорове оформлення

При першому погляді створюється відчуття, що в кімнаті все вибілене, але використовується палітра фарб дуже різноманітна. В оформленні можуть бути задіяні синій, бежевий, оливковий, пісочний, бузковий, блакитний, зелений та інші світлі, приглушені, пастельні відтінки. Кухня у стилі прованс повинна виглядати вигорілій на сонці. Як правило, при обробці вибирають основний колір, доповнюючи його акцентними деталями. Найбільш вдалі колірні поєднання:

  1. Синій з пісочним. В основі закладена морська тематика. Комбінація кольорів нагадує воду і піщаний берег. При такому оформленні підлогу зі стелею можуть бути коричневими. Аксесуари краще вибрати білі для створення контрасту. При цьому стіни – пісочний, а меблі холодних синіх відтінків.
  2. Білий із блакитним. Традиційне прованське поєднання. Акценти можуть бути як яскравих кольорів, та і приглушених, у синій гамі.
  3. Білий з фісташковим. Поєднання, що допомагає візуально розширити простір. Стіни і стелю оздоблюють білим. Кімнату обставляти меблями світло-зеленого кольору. Це робить її свіже. Можна зробити підлогове покриття темним матеріалом, наприклад, деревом, ламінатом, лінолеумом.
  4. Білий з бежевим і коричневим. Це поєднання робить приміщення візуально просторіше. Можна зробити білі стіни, пісочні фасади меблів, а стільницю і підлогу темно-коричневими.
  5. Оливковий з бежевим і червоне дерево. Природна комбінація, що виглядає дуже по-домашньому тепло і просто. Оливковий застосовують для обробки стін. Підбираються елементи текстилю, глиняний посуд у бежевій і коричневій гамі. Меблі бажано замовити з червоного дерева. Підійде для просторих кімнат з хорошим освітленням.
  6. Чисто білий. Дуже поширений варіант оформлення, класика. Для обробки застосовуються різні матеріали і фактури білого кольору. Підлогу можна зробити з дерева світлого відтінку. Щоб приміщення не виглядало нудним, його наповнюють кольоровими аксесуарами. Хороший варіант, якщо у вас маленька кухня з браком сонячного освітлення.

Обробка стелі

В інтер'єрі приватного будинку дуже цікаво може виглядати незачинене горищний простір з колоди. У більшості випадків реалізувати цю задумку не представляється можливим. Для сучасного житла в прованському стилі характерно інше рішення – оформлення стелі дерев'яними балками або панелями. Якщо приміщення невисока, то цей варіант не підійде, буде перевантажувати обстановку. Оптимальним рішенням буде обштукатурити і пофарбувати стелю. Неприпустимо використання вінілових і пластикових панелей. Глянсовий натяжна стеля теж не підійде.

Освітлення

До вибору джерел підходять з особливою ретельністю. Світильників повинно бути багато, щоб на очах залишався кожен куточок кімнати. Елементи освітлення застосовуватися різні, не поєднуються між собою. Вітаються ковані люстри з кольорового металу на довгих підвісах. Особливості:

  1. Штучне освітлення – рівномірне, м'яке. Можна використовувати стельову люстру і кілька різних додаткових приладів: бра, настільних ламп, торшерів.
  2. Світильники можуть бути виготовлені з металу, текстилю, плетеного матеріалу, дерева. Красиво виглядають варіанти з фарфоровими та скляними плафонами, тканими абажурами з бахромою.
  3. Краще повісити Люстру не в центрі кімнати, а над обіднім столом. Це візуально розділити приміщення на зони. Якщо стелі високі, то її краще прикріпити на підвіси.

Оздоблення стін

В оформленні поверхонь бажано застосовувати тільки природні матеріали природного кольору, фактури. Підійдуть цегляна кладка, дерев'яні панелі, фарбування, побілка. Вибору матеріалу залежить від типу об'єкта:

  1. Кухня в міській квартирі. Краще робити стіни гладкими. Можна використовувати побілку, фарбування, деякі типи шпалер.
  2. У приватному будинку. Допускається використання матеріалів з грубою фактурою.

Якщо ви хочете оформити кухню в стилі прованс, то повинні приділити пильну увагу обробці стін. Запам'ятайте кілька важливих рекомендацій:

  1. Шпалери не застосовуються. Інтер'єри з таким матеріалом зустрічаються дуже рідко. Шпалери в стилі прованс для кухні виглядають ненатурально, позбавляють приміщення гармонії.
  2. Підійде фактурна або звичайна штукатурка. Її прийнято білити або покривати водоемульсійною фарбою. Для приватних будинків більше підійде груба фактура, а для квартир – гладке фарбування.
  3. Для стін використовуються пастельні, бляклі тони.
  4. У ряді випадків виконують облицювання старими дошками, цеглою, каменем. Ці елементи застосовуються для кухонь в приватних будинках.

Меблі для кухні

До вибору кухонного гарнітура і обідньої групи потрібно підійти дуже відповідально. Меблі в значній мірі відображає характер провансу. Її основні особливості:

  1. Виготовляється з натурального дерева. Цей матеріал дуже дорогий, тому його допустимо замінити на якісний МДФ.
  2. Має ознаки штучного зістарювання: патину, потертості, тріщини, облупившуюся фарбу.
  3. Світлий колір меблів. Бажано, щоб вона була пофарбована в пісочний, блакитний, бежевий, світло-зелений, бузковий. Можна залишити натуральну дерев'яну поверхню, покривши її морилкою або воском.
  4. Однотонні гарнітури зустрічаються частіше, але дуже мило виглядають варіанти, прикрашені маленькими тваринами і рослинними орнаментами (гілочки лаванди або оливи, курчата і т. д.).
  5. Фасади повинні бути прикрашені фільонками, скляними вставками, різьбленням.
  6. Шафи, буфети з численними відкритими полицями, вітринами. Використання таких елементів підкреслює атмосферу гостинності.
  7. Біля столу велика стільниця. Наявність прихованих розкладних механізмів допускається, тільки якщо кухня в прованському стилі дуже маленька.
  8. Потрібно придбати техніку в відповідному стилі або заховати сучасні моделі за фасадами.

Відмінним варіантом буде ретро меблі, яку зараз неважко придбати на спеціалізованих сайтах в інтернеті. Вітаються вироби з наявністю кованих деталей. Важливо відзначити, що в стилі прованс величезна увага приділяється кухонних стільців. Їх характерні особливості:

  • стільці нагадують барні, з високими ніжками, вузьким круглим сидінням;
  • виготовляються зі старого дерев'яного масиву;
  • підійдуть плетені крісла з лози;
  • висока зручна спинка;
  • можуть бути присутніми ковані елементи;
  • бувають пофарбовані недбало, зі слідами руху кисті;
  • можуть мати м'яку оббивку.

Кухонний гарнітур

Майже у кожного виробника в каталозі є меблі в прованському стилі. Кілька оригінальних прикладів:

  1. Альдас, гарнітур «Амулет». З масиву дерева з патиною, бежевий колір фасадів. Шафи прямі, острів в комплекті. Фасади: глухі, прямі, рамкові зі вставками з матового скла, радісний. Меблі прикрашена різьбленими фігурними ніжками, карнизами.
  2. Міф, гарнітур «Міла 2». Пряма, складається з декількох навісних шаф, столів: простого, з шухлядами, під мийку. Довжина гарнітура – 2 м. фасади з МДФ, корпус – ЛДСП. Колір оливковий. Фасади декоровані рослинним орнаментом.
  3. Меблі.ру, кухонний гарнітур в стилі прованс «Ніцца». Світло-блакитний колір, компонування та комплектація підбирається за індивідуальним замовленням. Стільниця на вибір: пластикова вологостійка або з штучного каменю.

Кухонний куточок

Подібні варіанти меблів дуже зручні, практичні, є відмінною альтернативою обіднім групам. Приклади куточків:

  1. Джакарта 00016354. Фіолетовий м'який диван без підлокітників з декоративними подушками, прикрашені квітковим малюнком. Може використовуватися, як спальне місце.
  2. Лідер 4. Куток зі столом, двома-чотирма табуретами, фісташкового кольору з бежевими вставками. З ЛДСП, оббивка – екокожа. Колір корпусу – молочний дуб.
  3. Hoff, куток зі столом Омега. ЛДСП, штучна шкіра. В комплекті кутова лава, стіл, 2 табуретки. Колір каркасу – дуб белфорт, оббивка коричнева.

Полиці

Відкрите зберігання посуду та приладдя – один з найважливіших відмітних ознак прованського стилю. Для його реалізації підійдуть такі варіанти полиць:

  1. Полиця з розписом – 100 (кури, півні). З масиву сосни. Світла, не пофарбована, штучно зістарена воском. Довжина – 1 м.
  2. Полиця для посуду «Чаювання» настінна. З масиву. В бірюзовому кольорі з бежевими декоративними елементами. Ширина 51 см, висота 66 див. 2 полиці, гачки.
  3. Поличка бірюзова зістарена. 44х33 см, з дерева. Одна полиця, гачки. З квітковим малюнком.

Барна стійка

Цей предмет меблів дуже стильно виглядає в інтер'єрі, надає йому особливий шарм. Якщо у вас сучасна кухня у стилі прованс, дуже добре підійдуть такі барні стійки:

  1. Carpenter 230. Біла, з масиву берези, натурального шпону дуба. Розміри 123х50х115 див.
  2. МІК, Florence, MK 5047. 123х43х207 див. З масиву дерева, МДФ. Колір молочний. Стійка скомбінована з буфетом для зберігання напоїв і барних аксесуарів.
  3. Bolton. Дерев'яна, обтягнута постареним текстилем бірюзового кольору. Стільниця з щільного чорного скла. Всередині полки і металеві опори.104х120х48 див.

Декор кухні в стилі прованс

Французький кантрі не обходиться без величезної кількості елементів прикраси. Це той стиль, коли переборщити з декораціями навряд чи вийде. Важливо підібрати текстильні елементи, посуд і дрібні аксесуари у вигляді статуеток, картин, квіткових композицій і інших милих дрібничок. Відмітна особливість стилю в тому, що не обов'язково, щоб предмети були зібрані комплектами або підбиралися за якоюсь спільною ознакою.

Аксесуари

Декоративних елементів у кухні повинно бути багато, вони роблять її дуже затишною і домашньої. Розташовувати їх потрібно так, щоб усе було на виду і під рукою. Варіанти аксесуарів, які можна використовувати для прикраси кімнати:

  • статуетки курочок, півників;
  • засушені або живі квіти у вазах;
  • маленькі картинки з тематичними пейзажами;
  • квіткові глиняні горщики;
  • підвішені під стелею і на стінах зв'язки цибулі, часнику, пряних трав;
  • старовинні глиняні фігурки;
  • дерев'яні та плетені кошики;
  • тримачі для чашок і тарілок, підсвічники з металу або кераміки;
  • розшиті мішечки з ароматними травами;
  • дрібні декоративні подушки;
  • баночки і пляшечки зі спеціями, кошики для круп, приправ, чаю.

Фартух для кухні

Для практичності стіну між плитою, робочою поверхнею та витяжкою доцільно обробити керамічною плиткою. Використовується однотонний або візерунчастий кахель. Плитка повинна бути неблестящей, матовою. Допускається оформлення кухонного фартуха натуральним каменем. Економічний варіант – замовити стилізовану під прованс панель імітацію, яка приклеюється до стіни. Фартух краще робити світлим. Підійде відтінок в тон стін або меблів. Якщо вибираєте візерунчасту плитку, розгляньте варіанти з ненав'язливими рослинними орнаментами, натюрмортами.

Посуд

Ємності і прилади грають одночасно практичну і декоративну роль. Посуд потрібно красиво розставляти на відкритих полицях в шафах і на столі, розвішувати над плитою і робітниками поверхнями на спеціальні рейлінги. Елементи посуду можуть бути абсолютно не пов'язані між собою ні кольором, ні формою, ні малюнком. Рідко інтер'єр прикрашають сервізами, що складаються з десяти і більше схожих предметів.

Вітається керамічна, металева, фарфоровий, скляний посуд, вироби з необпаленої глини. Прилади з латуні, міді та бронзи начищають до дзеркального блиску і розвішують. Чашки, статуетки і тарілки з порцеляни слід розмістити на одній полиці. Глечики і бідони використовують за призначенням, а якщо на них утворюються тріщини і відколи, то в якості ваз.

Текстиль

В інтер'єрі повинно бути багато елементів їх візерункової тканини. Вітаються фіранки з рюшами, підхоплення, драпірування. Орнамент повинен перегукуватися. Скатертина підбирають в тон фіранкам. Нею застеляють весь обідній стіл або перекидають через середину. Може бути бахрома по периметру або ручна вишивка по кутах. В одній гамі з іншим текстилем підбирається і оббивка стільців (бажано на зав'язках). Кілька вітрин або відкритих полиць прикрашають візерунками, але не всі, щоб посуд залишалася на увазі. Загальні характерні риси прованського текстилю:

  • натуральні тканини: льон, ситець, бавовна;
  • багато маленьких рушників, прихваток, серветок та інших виробів ручної роботи;
  • серветки, покривала, абажури і інший текстильний декор оздоблюється вишивкою, рюшами, мереживом;
  • елементи однотонні, в клітку або з дрібним рослинним візерунком;
  • забарвлення в пастельних тонах (приглушені фіолетовий, помаранчевий, рожевий, блакитний).

Стиль прованс в інтер'єрі кухні – фото

Відео

Сучасна КУХНЯ у стилі ПРОВАНС

Кухня в стилі Прованс. Детальний РУМ-ТУР від Kateryna Butterfly

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!