Світшот - що це таке і з чим носити чоловікам або жінкам, правила вибору за матеріалом, кольором і бренду

Багато термінів сучасної моди, визначають предмети одягу, залишаються незрозумілими, тому що походять від іноземних слів. Люди плутаються у назвах, неправильно їх вживають. Наприклад, світшот – що це таке? Варто розібратися у всіх тонкощах цього предмета гардероба: як виглядає, чим відрізняється від інших речей, з чим носять, наскільки широкий його асортимент.

Що таке світшот

У дослівному перекладі з англійської мови термін означає «светр-сорочка» (sweater – светр, shirt – сорочка), хоча по суті це виріб не зовсім відповідає даному назвою. Світшот – це предмет одягу довжиною до пояса, без коміра, тому є чимось середнім між кофтою і джемпером. За кроєм і матеріалу ця річ наближена до толстовці. Частіше використовується як елемент міського стилю.

Як виглядає

Світшот привабливіше інших кофт, тому що більш різноманітний у пропонованих нинішньою модою фасонах: вільних і злегка облягаючих, з вирізами «під горло» і більш відкритого типу, з класичним рукавом і регланом. Ця річ буде доречна для образу в стилі «диско» та «спорт-шик». Жіночі моделі роблять їх власниць чарівними завдяки:

  • вставки з мережива;
  • комбінованим тканин різної фактури;
  • яскравим забарвленням;
  • незвичної тематики принтам;
  • стразів;
  • пайеткам та ін.

Навіть враховуючи нескладний покрій в основі, ця річ здатна освіжити гардероб найдосвідченіших модниць. Варто взяти за основу головне правило відомих будинків моди – чим простіше фасон, тим дорожче повинен бути матеріал, з якого виготовлено виріб. Так можна підібрати варіант, який продемонструє статус і прекрасний смак. Вільний крій – не обов'язково вайлуватий. Ця одяг підкреслює фігуру, адже її довжина в середньому 60-65 див. Магазини пропонують жіночі і чоловічі моделі.

Чим приваблива кофта-світшот? Цей виріб може ставитися і до святкової, і до повсякденного одягу. Завдяки великому вибору конкретний варіант здатний розбавити непомітний вид яскравими деталями або доповнити стриманий образ спокійними тонами. Прикрашені незвичайними принтами, модні свитшоты виглядають ефектно лише ретельно підібраному ансамблі. Будучи за кроєм речами стилю унісекс, чоловічі моделі здатні підкреслити силу і відмінну фізичну форму, а жіночі – витонченість, грайливість і кокетство.

Чим відрізняється від толстовки

Світшот, на відміну від толстовок, додасть образу креативності. Універсальність – особливість, яка відокремлює предмет гардероба від речей вільного крою. У поєднанні з брюками, джинсами і спідницями світшот виглядає однаково добре, чого не можна сказати про толстовці. Ще одна відмінна риса – матеріал, з якого пошита кофта: м'які бавовняні і трикотажні тканини, в поєднанні з синтетичними нитками або вставками. Моделі не декоруються капюшонами, застібками і кишенями. Вони вписується в будь-який стиль, а толстовки – тільки в спортивний і тинейджерський.

Відмінності від лонгслива

Яким би простим по дизайну не був потрібний вам варіант, він не схожий на футболку з довгими рукавами. Лонгслив ж виглядає так завжди. Він відрізняється від свитшота:

  • Матеріалом. Виріб шиють тільки з тонкої бавовняної і еластичної тканини.
  • Довжиною. Має подовжений силует, може повністю покривати сідниці.
  • Його можна надіти з сорочкою – це натільний річ.
  • Стилем. Відноситься до спортивного одягу.
  • Покриємо. Частіше буває облягаючим.

Чим відрізняється від худі

Відмінною рисою худі є капюшон (вільний або з шнурком-утяжкой), великі накладні кишені (частіше спереду по центру – «кенгуру»), застібка-блискавка. Світшот апріорі не має цих елементів. Худі шиють об'ємними, з утепленого матеріалу: флісу, щільного трикотажу, суміші вовни і синтетики. Худі – це легка спортивна куртка подовженого силуету (довжина може досягати середини стегна), яку носять в прохолодну погоду. Іноді моделі утеплені підкладкою із штучного хутра.

Як з'явився

З'явившись майже 100 років тому, світшот має чудову історію. Творцем цієї моделі є Бенджамін Рассел, американський власник фабрики по виробництву бавовняного спідньої білизни. Натхненником створення нової моделі став Рассел молодший – син Бена. Він займався спортом (грав у місцевій команді з американського футболу) і поскаржився якось батькові, що на тренуваннях відчуває великі незручності. Для утеплення доводилося вдягати вовняний светр, який сприяв потовиділення, але не вбирав вологу.

Облягаючий светр не давав дихати тілу, подразнення шкіри було звичайною справою. Після прання вовняна річ довго сохла і швидко зношувалися. Бенджамін розробив чоловічу модель з щільного бавовни на основі жіночого натільної білизни. Вона виявилася настільки популярною, що скоро Рассел зміг запустити нову лінію спортивного одягу Russel Athletic. Випускаються моделі були легкими, але утепленими, м'якими, але щільними, тому відразу стали популярними.

У 1936 році американські веслярі з'явилися на відкритті Олімпійських ігор в Німеччині в моделях з написом "USA". Це було відзначено у пресі. Knickerbocker Knitting Company була піонером в області декорування свитшотов написами і принтами. Поступово такі речі перекочували зі спортивних шафок у роздягальні учнів коледжів. У другій половині ХХ століття у них стали з'являтися актори (Стів Маккуїн, Джон Белуші) на екранах кіно. Модні свитшоты асоціювалися з мужніми образами героїв картин, тому їх зростала популярність. Пізніше випустили жіночі та дитячі моделі.

Кому підійде

Перші моделі були з характерною вставкою – перевернутим трикутником під горловиною. Внутрішня сторона трикутника мала підкладку з рифленого матеріалу для затримки стікає з шиї поту. Час змінило зовнішній вигляд тих моделей. Незмінними залишилися зручність і популярність. Стильні свитшоты є повсякденним одягом людей будь-якого віку та сфери діяльності: від студентів до бізнесменів і політиків. Їх носять прихильники активного способу життя, представники музичних субкультур. Вони прикрашають зірок кіноекранів, колекції відомих будинків мод.

Моделі жіночих свитшотов

Універсальна жіноча модель є обов'язковою деталлю гардероба тих представниць прекрасної статі, хто бажає виглядати стильно, не втрачаючи при цьому свободу рухів. Унікальність цього виду одягу полягає в тому, що вона здатна, завдяки своєму покрою, приховати недоліки фігури і підкреслити її гідності. Як розібратися у великому розмаїтті моделей? Всі моделі можна умовно розділити на групи за призначенням.

Класичний светр-світшот буває однотонним: білим, сірим, чорним з відсутністю декору. Особливості:

  • Внутрішня сторона – петельчатый ворс або фліс, а зовнішня – гладка тканина (частіше поліестер).
  • Нижній край манжети рукавів оброблені гумкою з трикотажу.
  • Модель щільно облягає фігуру, але зберігає тепло. Зручна для тренувань і прогулянок в прохолодний сезон.
  • Використовується для створення іменних видів одягу (нанесення під замовлення написів на передній або задній стороні).

Молодіжні моделі з принтом у цьому році на піку популярності. Цей модний аксесуар одягу не може залишити байдужою прекрасну половину. Тематика малюнків неймовірно різноманітна: від милих образів тварин і мультяшних персонажів до неординарних космічних і в стилі «техно». Сучасні технології дозволяють друкувати на кофті власне зображення і зображення в 3D форматі. Сезон 2019-2020 залишає актуальними яскраві тропічні і кислотні кольори.

Зі вставками. Шкіряні, з вишивкою, з гіпюру, оксамиту, мережива – ось далеко не повний перелік можливих варіантів декору. Такі прикраси можуть лягти в основу підбору свитшота при купівлі або використовуватися при його пошитті. Дизайнерський хід допоможе приховати недоліки і підкреслити достоїнства фігури власниць за рахунок аксесуарів.

Вечірні. Дорогий матеріал і виразний декор – основа святкового свитшота. Варіанти:

  • Шовкове виріб з яскравими кольоровими мотивами довжиною до талії може стати основою вечірнього вбрання.
  • Ефектно виглядають моделі, прикрашені намистинами, пір'ям, камінням, стразами.
  • Вставки з прозорих тканин, оголюючи руки або за спину, додадуть образу елегантності.
  • Чорний колір завжди в пошані у вечірніх туалетах. Короткий (до талії) чорний світшот з легкого котону на флісі, з рукавами з подвійного шару фатину і котонові манжетами ідеально підійде для святкового вбрання.

Об'єднані. Наприклад, світшот з футера з рукавами з велюру. Корпус виробу виконується з одного, а рукави з іншого матеріалу:

  1. шкіри;
  2. віскози;
  3. шифону;
  4. пов'язаний з пряжі.

До недоліків одягу можна віднести спеціальний догляд. Деякі моделі вимагають делікатного поводження: ручного прання і обережною прасування. Це відноситься до виробів з крихким декором і принтами. Краще гладити їх паровим праскою або теплою праскою з вивороту. Висока ціна – ще один явний недолік. Потрібно розуміти, що ефектна, високої якості річ дорого коштує. Вибирайте, мати пару посередніх повсякденних дрібниць або купити одну, яка стане універсальною деталлю гардероба.

З чим носити

У чоловіка просто зобов'язаний бути класичний світшот сірого кольору. Ця річ допоможе презентабельно виглядати в рамках ділової зустрічі і при неформальному спілкуванні. Її можна носити з джинсами, вельветовими брюками, кросівками, кедами, туристичними черевиками. А ось ділова взуття – не для свитшота. Якщо додати в гардероб модель синього кольору, тоді можна не напружуватися в підборі одягу, легко поєднувати в комплекті зручність і стильний вигляд.

Що надіти під світшот? Варіантів не багато, але вони цілком комфортні: футболки з круглою горловиною і оксфордські повсякденні сорочки з м'яким коміром і двома гудзиками, пристегивающими його куточки. Поверх улюбленої кофти можна надіти неформальний піджак або легку куртку. Чоловікам середнього віку не слід вибирати моделі з написами. Нехай їх носять тинеджеры. Єдино доречний випадок одягти кофтину з символікою – на матч улюбленої команди.

Для жінок, що враховують вимоги моди і часу, світшот – просто необхідна річ. Він здатний виконати кілька функцій одночасно:

  • створити стильний образ;
  • порадувати теплом і комфортом;
  • привернути погляди на ефектні частини тіла;
  • відволікти увагу декором від недостатньо привабливих деталей зовнішності;
  • візуально збільшити або зменшити пропорції тіла;
  • створити ефект стрункої фігури або підкреслити її досконалість.

Вирушаючи на навчання, слід вибирати однотонні моделі. Затишний об'ємний шарф, годинник, містка сумка відмінно впишуться в діловий стиль. Для офісу можна надіти світшот з сорочкою. Куточки жорсткого комірця її повинні бути заховані під горловиною. Ансамбль гармонійно буде виглядати в комплекті з брюками або зі строгою спідницею. Такий варіант робить фігуру стрункою. Цей одяг збереже тепло і врятує в прохолодну погоду.

Варіанти поєднань дуже різноманітні і демократичні. Наприклад:

  1. Короткий варіант підкреслює витончену фігуру. Спідниця плісе відмінно поєднується з короткою кофтою і створює надзвичайно жіночний образ.
  2. Фасон трохи нижче талії приховає повноту за умови, що брюки та спідниця ідеально сидять на стегнах.
  3. Взуття можна використовувати будь-яку: на високому каблуці і зручні лаковані «човники». Виключення – пафосна (гламурна) або занадто сувора взуття.
  4. Кофти з яскравим принтом однаково добре виглядають з взуттям на товстій підошві, кедами, сандалями, босоніжками.
  5. Для низу підійдуть джинси різних фасонів, джеггінси, шорти, спідниці «максі» та «міні». Якщо любите довжину побільше, важливо, щоб довга спідниця була легкою і струмує.

Як вибрати

Правильно підібрана річ буде довго служити і дарувати гарний настрій. У виборі свитшота необхідно керуватися правилами, заснованими на будову жіночої фігури:

  • Тип «Про». Щоб приховати живіт і широкі стегна, потрібно вибирати подовжені моделі, не занадто обтягуючі. Слід уникати надто вільних кофт, щоб не було візуального збільшення об'єму тіла. Оптимальна довжина виробу – до самого широкого місця стегон.
  • Тип «Трикутник». В цьому випадку потрібно постаратися візуально зробити ширше верхню честь тіла. Для цього можна вибрати моделі довжиною до талії з рукавом-реглан або більш вільної форми. Горизонтально виконаний малюнок буде сприяти необхідного ефекту. А подовжені кофти носити не варто. Вони роблять верхню частину тіла ще вже.
  • Тип «Т». Рекомендується виконувати поради, протилежні попереднім пунктом. Моделі кофт повинні бути:
    1. подовженого облягаючого силуету;
    2. з класичним втачним рукавом;
    3. без горизонтальних малюнків і написів;
    4. зі вставками з боків (бажано).
  • Тип «Х». Потрібно вибирати укорочені моделі, але не дуже об'ємні. На такій фігурі краще виглядають кофти з легких тканин. Щільні матеріали повнять. Варто уникати моделей із великими малюнками квіткових і геометричних тематик.
  • Тип «Н». Власницям цього типу фігури пощастило – підійде будь-який вид і декор цієї одягу, головне, щоб вони відповідали обраному стилю.

Ще один критерій вибору свитшота – вік. Безглуздо виглядають жінки старше 30 років в кофтах з принтами, що зображують мультяшних героїв і тинейджерські написами. Краще підібрати універсальну модель в стриманих тонах для поєднання з декількома видами одягу. Потрібно розуміти, що кофти з яскравими принтами недоречні в діловій обстановці. Моделі, прикрашені камінням, мають деталі із прозорих матеріалів підходять для свят і вечірніх нарядів.

Свитшоты в колекціях відомих брендів

Відомі будинки мод не обійшли своєю увагою свитшоты. Великою популярністю сьогодні користуються якісні моделі для спорту, створені такими брендами, як Nike, Adidas, Reebok, Harm's, Champion, Russell Athletic. Свитшоты, декоровані бісером, представила H&M. Zara презентувала в 2019 році модель з широкими хутряними нашивками-«лампасами» на рукавах. Великий вибір свитшотов пропонує Mango. І нехай ім'я марки не так голосно звучить, як Dolche&Gabbana або Armani, але ціна виробів, що випускаються набагато доступніше.

Ціна

Інтернет-магазини повні пропозиціями про продаж свитшотов. Вони проводять акції, знижки та розпродажі, тому іноді можна дешево придбати якісну річ. Є можливість замовити через інтернет вподобану модель з доставкою до дверей або отримати поштою. На сторінках віртуальних магазинів надана інформація з сіткою розмірів, яка допомагає підібрати кофту в розмір. В таблиці вказані ціни на свитшоты, які можна купити у Москві (вартість в рублях):

Назва моделі

Склад

Ціна

Де купити

З металізованим жакардовим малюнком

80% бавовни, 20% поліестеру

2204,30

La Redoute

«Фыр фыр» принт 3D з зображенням лисеняти

80% бавовни, 20% поліестеру

2390

VseMaiki

Oodji

100% бавовна

399

WILDBEERIES

Яскраво-синій (чоловічий)

100% бавовна

1199

Magazin Tolstovok

Санта Хіпстера (чоловічий)

40% бавовна

60% мікрофібра

2510

Котболки

Помаранчевий

100% бавовна

1200

BITSHOP

Softi

100% бавовна

1510

Lamoda

М'ятний

80% бавовни, 20% поліестеру

1795

ENILAND

Aniston

100 % бавовна

2199

OTTO

Фото свитшотов

Відео

Енциклопедія GQ: Світшот

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!