Квадратні мотиви гачком

Зв'язати можна багато – сукня, кофту, плед або просто килимок у вітальню. Узорів при цьому існує величезна кількість, популярні ж схеми в'язання гачком квадратних мотивів. Їх використовують в одязі, елементах декору та побутових виробах. Для тих, хто тільки починає або вже пройшов перший етап, нижче представлені майстер-класи, як в'язати мотиви гачком.

В'язання гачком з квадратних мотивів

Перевага візерунка полягає в зручності виготовлення, адже потрібно зробити велику кількість окремих деталей, які потім залишається з'єднати в щось цільне. Також для роботи підходять будь-які залишки пряжі. В'язання з мотивів примітно тим, що використовується в дуже різних областях: це можуть бути моделі одягу і аксесуарів – жакет, туніка, сумка або жилет. Особливо красиво в таких візерунках виглядає кардиган. Більш затишним стає і інтер'єр, в якому присутні в'язані квадратні фрагменти:

  • покривала;
  • пледи;
  • серветки;
  • скатертини;
  • накидки на диван або крісло;
  • абажури для світильників і багато іншого.

Мотиви гачком зі схемами та описом

Щоб зв'язати квадратні мотиви гачком, можна використовувати різні схеми, початківцям ж рукодільниця краще вивчити більш прості – так легше перейти від серветок і скатертин до створення елементів гардеробу і побуту. Основний в'язальний інструмент рекомендується взяти під номерами 3, 3,5 і 4. Вибір ниток залежить безпосередньо від майбутнього виробу. Якщо ж ви просто тренуєтеся у в'язці квадратиків, то використовуйте ті залишки, які у вас є. В інших випадках варто дотримуватися рекомендацій по типу ниток для певного виробу, будь то плед, скатертину або плаття.

Ажурні квадрати гачком

Для більшості серветок і скатертин використовуються ажурні квадратики: вони виходять більш тонкими та витонченими. Рекомендується для таких виробів використовувати пряжу з мерсеризованного бавовни. Можна взяти, наприклад, нитки «Лілія» щільністю 392 на 100 р. В'язальний інструмент ж краще підготувати під номером 2. Покроковий процес створення квадрата наступний:

  1. Наберіть 10 повітряних петель (ВП, в. п.) для початкового колечка.
  2. Підніміться на 3 в. п., потім провяжите 27 стовпчиків з накидом (набросом, ССН, с. с. н), а в кінці – 1 з'єднувальний.
  3. На наступному круговому етапі зробіть 4 циклу з 6 стовпчиків без накиду (без накиду, СБН, с. б.н.) і 4 арок з 10 в. п.
  4. Далі отримані арки обв'яжіть стовпчиками так: 2 без накиду нитки, піко з 3 в. п., а потім тричі комплекс з 2 с. с. н + піко, знову 2 с. б.н. Між елементами виконайте по 4 стовпчика без накиду.
  5. Знайдіть на схемі етап, який позначений червоним кольором, для його вив'язування робіть арочки по 7 і 8 в. п. До піко їх приєднуйте за допомогою стовпчика без накиду. Їх же вывязывайте в проміжках між елементами.
  6. Далі йде 5 коло, який є найскладнішим. Послідовність вив'язування самого квадратного елемента така:
  • Першу арку обв'яжіть так – 1 с. б.н., 1 напівстовпчик з накидом (ПСН), 6 с. с. н, піко з 3 в. п., 2 ст. н. с.
  • На другий арочке 5 разів виконайте чергування 5 с. с. н і піко, а в кінці зробіть ще 2 с. с. н.
  • Третю арку в'яжіть за принципом першої, тільки розташуйте зазначені елементи в зворотному порядку, щоб отримати дзеркальне відображення.

Це один пелюстка. Для переходу до другого зв'яжіть 1 ц. б.н, а сам елемент виготовте так:

  1. Повторіть дії пункту 1 для першого пелюстки, тільки між піко і стовпчиками вставити 4 в. п. Їх прикріпіть 1 ц. б.н. до 5 стовпцю першого пелюстки.
  2. Переверніть роботу, обв'яжіть ланцюжок повітряних петель так – 4 рази по 3 в. п. + 2 с. б.н, після чого 3 в. п. і 1 сполучна.
  3. Далі обв'яжіть другий пелюстка, як і перший, йдучи від 2 арочки.

Після цього етапу інструкція включає наступні етапи:

  1. Третій пелюстка виконайте за принципом другого, теж зробивши «місток» за попередньої інструкції.
  2. Четвертий пелюстка довяжите за технологією першого. Перед обвязыванием 3-й арочки виконайте «місток».

Квітковий квадрат гачком від центру

Початківцям майстриням під силу буде зв'язати і квіткові квадратні мотиви гачком: тут всередині присутній цілий елемент. Він представлений у формі квітки. В'язання мотивів гачком тут включає наступні етапи:

  1. Із зеленої пряжі наберіть 6 ВП, замкніть їх кільцем, всередині якого виконайте 16 ВП.
  2. Введіть рожеву нитка, провяжите під кожен стовпець V-кластер, який складається з 1 повітряної петлі між 2 стовпчиками з накидом. Завершіть сполучної петлею.
  3. Поміняйте колір нитки на червоний і всередину кожного стовпчика виконайте по 3 ВП.
  4. Використовуючи блакитну пряжу, вывяжите 4 рази наступний цикл – 1 СБН під арку між 3 стовпцями 3 ряди, 3 ВП. Далі теж в проміжок зробіть 1 СБН, 7 ВП і знову 1 СБН. Обидва комплексу проробіть тричі, щоб вийшло 4 імпровізованих куточка, як видно на фото.
  5. Далі до кінця виконуйте такий цикл -1 в. п. між 2 с. б.н., 1 в. п. між 4 с. с. н. під комплекс 3 в. п., 1 с. б.н., 6 с. с. н. під велику петлю, 2 ст. п., 6 с. с. н.
  6. Ще 1 коло провяжите повітряними петлями, закріплюючи ланцюжок за допомогою стовпчика без накидання нитки під арки між стовпчиками попереднього ряду.
  7. На останньому колі обв'яжіть краю квадратика стовпчиками, накидаючи при цьому нитка.

Великий квадратний мотив гачком

Великі деталі використовуються у створенні пледа, адже на такий виріб може знадобитися їх занадто багато. В'язання гачком з мотивів великого розміру можна виконати так:

  1. Виготовте колечко з 6 ВП, всередину якого 4 рази повторіть цикл 3 ССН + 2 ВП.
  2. Далі під кутові арки провязывайте комплекс з 3 ССН, 2 ВП і 3 ССН. На прямих ділянках між ними робіть 1 ВП.
  3. На кутах кожного ряду повторіть те ж саме. На прямолінійних ділянках виконуйте 3 ССН під 1 ВП останнього ряду і 1 ВП для відокремлення їх від наступних стовпців. Виходить, що над повітряної петлею завжди будуть 3 ССН, і навпаки.
  4. Довяжите так до 5 ряду, потім виконайте по 1 колі СБН і ССН.
  5. Далі знову 4 кругових етапу вывязывайте за принципом перших 5.
  6. Знову повторіть комплекс з 2 рядів СБН і ССН.
  7. Потім зв'яжіть коло чергуванням стовпців без набросов і повітряних петель, після чого ще раз просто стовпці, вже додатково накидаючи нитка.
  8. Знову поверніться до основного в'язання, зробивши 2 ряду.
  9. Зробіть 2 ряду стовпчиків з набросом, завершіть квадрат стандартною схемою з пункту 3.

З'єднання квадратних мотивів

Якщо ви закінчили тренуватися в'язати квадрати, то вивчіть способи, як з'єднувати мотиви гачком. Операція по створенню з окремих деталей цілісного виробу може здійснюватися за допомогою:

  • стовпчиків без накидання нитки, коли квадрати складаються лицьовою стороною всередину і обв'язуються введенням інструменту під задні стінки;
  • полустолбиков, або сполучних стовпців, коли пряжа захоплюється і протягують відразу через крізь ланцюжок і петлю на інструменті;
  • ажурних зв'язок, наприклад, піко;
  • швейної голки, що найпростіше, але це менш привабливо.

Дізнайтеся, як зв'язатипляжну туніку гачком.

Відео: в'язання квадрата гачком по спіралі

Crochet square Квадратні мотиви гачком 357

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!