Чи можна завагітніти після місячних

Тема зачаття – важлива для дівчат і жінок, які планують завести дитину, і поки уникають вагітності. Актуальне питання: яка вірогідність завагітніти після закінчення менструацій? Щоб отримати відповідь на нього і дізнатися,в які дні можна завагітніти після місячних,вивчивши інформацію про жіночому організмі та процеси зачаття і вагітності.

Зачаття після місячних

Перед тим як з'ясувати, чи можна завагітніти після місячних, варто дізнатися про тривалість менструального циклу. У більшої частини статевозрілих жінок тривалість менструального циклу 28 днів. Весь період поділяється на фази:

  1. Фолікулярна. Зародження і ріст фолікула, переродження в зрілу яйцеклітину. Фаза включає дні самих менструацій - 4-5 днів, і перші 9-10 днів після закінчення кровотеч.
  2. Овуляція –стадія високу ймовірність вагітності. Яйцеклітина знаходиться в повній готовності до запліднення. Тривалість фази від 12 до 48 годин, починається на 14-15 день циклу.
  3. Лютеїнова. Починається на 15-17 добу циклу. Тривалість 14 днів. Цей етап необхідний для підготовки матки до прийому яйцеклітини. При заплідненні яйцеклітина закріплюється, або відривається, і цикл починається заново.

Ризик завагітніти є, якщо не використовуються методи контрацепції: презервативи, таблетки та ін Ймовірність зачаття припадає на другу стадію, тобто період овуляції, менше шансів у лютеїнову фазу. Думка жінок, що дні кровотечі і кілька діб після безпечні, помилкове. Відповідь на питання, чи можна завагітніти після місячних, позитивний.

Чи можна завагітніти в перший день після місячних

У цілому поняття «зачаття в перший день після закінчення менструації» у медицині вважається міфом, але ймовірність існує. Чи можливо завагітніти відразу після місячних? Відповідь «так». Ось в яких випадках це може статися:

  1. Життєздатність сперматозоїдів продовжується більше 7 днів і може становити навіть 11 діб. Тут не треба користуватися калькулятором, щоб розрахувати терміни. Якщо інтимна близькість трапилася у перший після менструацій день, до настання овуляції залишається 14 – (5-6) = 8-9 діб. Враховуючи життєздатність «пуголовків», виходить, що вони можуть залишитися в жіночих статевих органах, з-за чого і підвищується ймовірність запліднення.
  2. При збої циклу і ранньому початку овуляції ризик зачаття вище. Визначити цей період можливо тестом на овуляцію, який продається в аптеці. Він визначає час, коли настає овуляторная стадія.
  3. Занадто тривалі критичні дні, тобто більше тижня. Дозрівання нової яйцеклітини відбувається в останні добу менструального кровотечі.
  4. Менструальний цикл, тривалістю більше 21 дня. Так всі стадії значно стискуються, тому і запліднення відбувається у найближчий після кінця місячних день.
  5. Дозрівання відразу 2 яйцеклітин в одному циклі. Таке трапляється рідко, але вірогідність все ж є.

Для визначення овуляційного періоду і користуються методом, де вимірюється базальна температура. Почати це робити потрібно як тільки настали критичні дні, причому ставлять градусник з ранку. Показання записують щодоби в таблицю або ж зазначають на графіку. Коли температура знаходиться між значеннями 36,6-36,9, йде перша половина циклу. При підвищенні значення до 37 відбувається овуляція, тобто небезпечний або, навпаки, бажаний період. Подальше зниження говорить вже про настання наступної фази.

Чи можна завагітніти через тиждень після місячних

Враховуючи інформацію з попереднього пункту про життєздатність сперматозоїдів, можна сказати, що вагітність після закінчення 7 днів цілком можлива. Зміна строків овуляторної стадії теж часто призводить до запліднення вже дозрілої яйцеклітини. При статевому акті через 7 днів після менструального кровотечі ризик завагітніти вище, ніж у випадку, коли близькість була через добу.

На який день після місячних можна завагітніти

Через скільки днів після місячних можна завагітніти? У будь-який час, змінюється лише ймовірність зачаття. При стандартному циклі вона поступово збільшується від першого дня до овуляції. З цієї причини, не варто гадати, адже відповідь теж буде позитивним. Висновок – жінка має шанс стати мамою в будь-який з днів свого циклу.

В якому випадку зростає ймовірність завагітніти після місячних

Вище вже були коротко перераховані випадки, коли шансів зачати нове життя після закінчення менструацій значно більше. Все залежить від здоров'я жінки і стану її організму. Ось ці випадки:

  • короткий або, навпаки, тривалий цикл;
  • нерегулярність овуляції;
  • збій менструального циклу.

Короткий менструальний цикл

Якщо стандартний менструальний цикл триває 28 днів, то у деяких жінок він коротший. Таким його можна вважати, якщо кровотечі відбуваються з періодичністю менше 21 доби. При такому розкладі овуляторная стадія припадає на найближчий до кінця менструацій день. Враховуючи при цьому життєздатність «пуголовків» і можливі відхилення в жіночому організмі, ризик вагітності високий.

Тривалість менструації більше 7 днів

Якщо ви помітили, що менструальна кровотеча у вас затягнувся і триває більше тижня, то будьте напоготові, адже яйцеклітина може дозріти, навіть поки воно не закінчилося. При таких умовах краще все ж оберігатися, інакше існує ймовірність зачати дитину, купити тест на визначення настання овуляції.

Коли можна завагітніти після місячних при спонтанної овуляції

Медицина наводить статистику, яка описує випадки спонтанної овуляції. Що означає це поняття? Воно є ознакою дозрівання 2 яйцеклітин за умови перебігу лише одного менструального циклу. Процес відбувається з перервою не більше 3 днів. Особливість в тому, що перша яйцеклітина відторгається і виходить з організму з кровотечею. Жінка при цьому спокійна, адже місячні настали, значить і підстав хвилюватися немає. З-за цього не виникають підозри, що вже готова друга яйцеклітина, яка і може оплодотвориться навіть через тиждень після статевого акту.

Ризик завагітніти після місячних, якщо менструальний цикл нерегулярний

Складно визначити момент овуляції при нерегулярному циклі менструацій. Збої в жіночому організмі провокують стресові ситуації, прийом контрацептивів, харчування, рання овуляція, яка трапляється у 2% жінок. Тут календар для контрацепції вже не застосувати. Близькість після менструацій у такому разі часто призводить до вагітності.

Відео: чи може бути вагітність після місячних

Чи можна завагітніти після місячних?

Відгуки

Наталя, 29 роківЗавжди сподівалася, що після менструацій запліднення ніяк не може трапитися. Користувалися цим методом кілька років, поки не народила дитини, який за термінами був зачатий на другу добу після закінчення критичних днів. У нас з хлопцем все склалося добре, малюк вже ходить в дитячий сад. Раджу не покладатися на календар, якщо ви не впевнені у партнері.
Надія, 23 рокиЗ чоловіком рік намагалися завести малюка. В які дні не пробували, все постійно вираховували, але все не виходило. Потім трохи відійшли від цієї теми і через десь місяць я завагітніла. За підрахунками виходить, що зачаття відбулося прямо на наступну добу після менструацій. Лікар сказала, що й таке трапляється і причиною стала рання овуляція.
Тетяна, 21 рікМій хлопець дуже хотів дитину, а я була поки не готова. Він вирішив піти на обман, запевнивши мене, що відразу після «гостей» про зачаття навіть думати не варто. В силу своєї недосвідченості через місяць я виходжу заміж, адже перебуваю вже на 3 тижні вагітності. Анітрохи не шкодую, але раджу дівчатам бути більш уважними до себе.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!