Як відіпрати фарбу з одягу

Багато жінок, побачивши, що тканина забруднений барвником, відразу починають панікувати. Однак річ не обов'язково відразу відправляти в сміттєпровід. Існує маса способів, як очистити одяг від фарби – в залежності від складу речовини. Будь-яка пляма ви можете спробувати самостійно видалити, якщо будете знати деякі секрети процедури.

Як вивести фарбу з тканини

Насамперед потрібно визначити тип забруднення. Усі барвники умовно поділяють на групи:

  • водорозчинні (акварель, водоемульсійні розчини, гуаш, темпера);
  • інші барвники, розчиняються в різних речовинах (масляні, акрилові, латексні, емалеві).

Свіжі плями від акварельних фарб на одязі дітей можна відмити холодною водою. Старі сліди фарбників рекомендується попередньо замочити на 15-30 хвилин. Гуаш містить клейову і масляну основу, тому відпирається довше акварелі. Як відіпрати фарбу з одягу із щільної тканини? Це неважко, причому підручні засоби знайдуться в кожному будинку. Наприклад:

  1. можна приготувати розчин щавлевої кислоти і нашатирного спирту;
  2. не менш ефективною є суміш гліцерину, технічного спирту і нашатирю.

Темпера за складом відноситься до проміжних складів між водними і олійними фарбами. У зв'язку з цим видалення повинно проводитися так само, як позбавлення від жирових плям. Водоемульсійні будівельні розчини легко прибрати з робочих штанів мильною водою. Як відіпрати фарбу від одягу з делікатної тканини: краще скористатися спеціальними плямовивідниками, наприклад «Бос» або Vanish.

Акриловий або латексний барвники відноситься до водорозчинних, проте з часом пляма неможливо буде видалити після одного прання. Свіже забруднення потрібно обережно промокнути поглинаючим матеріалом, щоб склад не вбрався в тканину. Як відіпрати акрилову фарбу з одягу? Застаріле пляма рекомендується потерти під проточною водою і завантажити річ в машинку. Прати при температурі не вище 30 градусів.

Масляні і емалеві фарби – це найскладніші забруднення для тканини. Перш ніж визначитися, як відіпрати фарбу з одягу, потрібно переконатися, що матеріал не постраждає. Серйозні розчинники можуть зіпсувати тканину, тому тестуйте їх перед використанням. Як видалити олійну фарбу з одягу? Скористайтеся розчинниками (наприклад, 646 або 647). Якщо випадок дуже складний і запущений, спробуйте ацетон. Щоб звести забруднення бензином, беріть складу з господарського магазину, а не той, яким заправляються автомобілі.

Кілька способів, як змити фарбу з одягу:

  1. Склади для миття посуду допоможуть вам, якщо ви тільки що забруднили одяг. Пляму потрібно просто потерти губкою і змити водою.
  2. Чистячий порошок з вершковим маслом теж допомагає вирішити проблеми з такими плямами. Змішайте речовини в пропорції 1/1, потріть забруднення протягом якогось часу, обполосніть водою. Після цього виперіть річ.
  3. Олія рослинна підійде, щоб почистити речі з синтетики, кашеміру або шкіри. Його наносять на ватний диск, труть місце забруднення до зникнення фарби. Коли процедура закінчиться, потрібно буде видалити пляму від масла (для цього на нього насипають сіль і промивають).
  4. Уайт-спірит підійде для боротьби з різними типами плям, але краще вибирати для видалення емалі. Потрібно намочити тампон цією речовиною і потерти тканину.
  5. Бензин використовується в крайніх випадках. Їм заливають забруднення на деякий час. Недолік способу в тому, що на тканини сліди від бензину можуть залишитися.

Як прибрати фарбу з одягу розчинниками

Якщо ви забруднилися, то не поспішайте викидати одяг. Спробуйте відіпрати забруднення. Ацетон, входить до складу багатьох розчинників, чудово справляється зі слідами барвників. Для видалення потрібно капнути трохи засобу на забруднення, а через 10 хвилин сполоснути. Перш ніж застосовувати цей спосіб, пам'ятайте, що на кольоровому матеріалі ацетон може залишити сліди, а волокна шовку це агресивна речовина розчинить.

Як відтерти фарбу з одягу спиртом

У будівельній індустрії все частіше застосовуються водоемульсійні розчини або латексна фарба. Якщо при фарбуванні стелі ви забруднили штани, куртку, джинси або хустку, то спробуйте відіпрати пляму спиртом. Для цього тканина трохи натягують, змочують цим розчином, протирають ганчірочкою. Деякі господині позбавляються від плям, натерши тканина милом і змочити спиртом. Через 10 хвилин потрібно все відіпрати традиційним методом. Цей метод допомагає позбутися ще й від пігменту штемпельного типу.

Як відмити фарбу з одягу оцтом і аміаком

Акрилові або латексні барвники легко відчистити за допомогою нашатирю і оцту. Цей метод допоможе врятувати нові джинси від небажаного забруднення:

  1. Змішайте аміак і оцет із сіллю (по 2 ложки).
  2. Нанесіть склад на заюшену область джинсів.
  3. Коли склад вбереться, витріть його зубною щіткою.

Як видалити фарбу з одягу із щільної тканини

Як відпирати речі, якщо тканина дуже щільна:

  1. Забруднення гуашшю або аквареллю, навіть якщо вони встигли засохнути, добре відходять після прання.
  2. Пляму масляного барвника спробуйте звести ацетоном. Просочіть ватний тампон речовиною і протріть забруднення.
  3. Очищений бензин теж добре видаляє старі плями, але сильно в'їдається у волокна тканини. Від цього матеріал втрачає колір.

Як позбутися від фарби на одязі з легкої тканини

Зняти забруднення з делікатної тканини важко. Рекомендується скористатися послугами хімчистки. Перш ніж спробувати народні кошти, переконайтеся, що не зіпсуєте свою річ. Що можна використовувати:

  1. Змочений спиртом ватний тампон – хороший спосіб видалити свіжі і старі плями з тонкого матеріалу. Потріть забруднення від країв до центру.
  2. Зовсім свіже забруднення спробуйте відіпрати з допомогою господарського мила.
  3. Капрон або нейлон можна спробувати відіпрати з допомогою спирту і солі. Забруднення чистять спиртом, потім змивають все сольовим розчином.

Як відіпрати фарбу для волосся з одягу

Вирішити завдання з плямою від фарби для волосся на одязі можна шляхом звичайного прання. Крім того, господинь завжди виручає лак для укладання, якщо забруднення не встигла засохнути. Білу сорочку можна запрати в розчині перекису водню. Синтетичні і вовняні вироби ефективно очищає розчин оцтової кислоти. Хну виводять розчином нашатирю (1 ст. води, 40 мл спирту).

Як відіпрати засохлу фарбу з одягу

Найскладніше відіпрати барвник, який встиг засохнути і в'ївся у волокна тканини. Як позбутися від плям:

  1. Акрилові барвники відпираються господарським милом.
  2. Плями гуаші і акварелі відходять після прання, навіть якщо встигли засохнути.
  3. Висохлий шар масляного барвника потрібно зішкребти ножем, потім залити рослинним маслом або бензином.

Відео: як вивести пляму від фарби з одягу

Як позбутися від фарби на одязі, вивести пляму, очистити одяг від фарби, прибрати фарбу з одягу

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!