П'ятковий бурсит - причини і діагностика, медикаментозне та хірургічне лікування

Часті травми гомілковостопного зчленування кісток або його інфекційні ураження призводять до початку гострого запального процесу в суглобовій сумці в області п'яти. Лікування такого захворювання як п'ятковий бурсит та усунення симптомів вимагають комплексного підходу: використання народних методів, фармакологічної терапії та, при складному перебігу, оперативного втручання.

Що таке п'ятковий бурсит

Інфекційне захворювання навколосуглобових сумки в області сухожилля п'яти називається бурситом. Патологія характеризується гострим перебігом запального процесу, посиленим виробленням рідини ексудативної різного характеру (в залежності від етіології), больовими симптомами. Бурсит на п'яті часто провокує розширення області поразки на тканини над ахілловим сухожиллям і може далі поширюватися на суглобові сумки м'язів гомілки.

При попаданні інфекції в порожнину гомілковостопного суглоба починається реактивне запалення синовіальних оболонок, захоплююче прилеглі тканини. Необхідна своєчасна комплексна терапія, яка призначається в залежності від форми перебігу хвороби (гострій, підгострій, хронічній чи рецидивуючій). Якщо цю патологію на п'яті вчасно не діагностувати і не призначити лікування, то запалення перейде в хронічний бурсит, коли ознаки хвороби не виражені, але тканини будуть руйнуватися, приводячи до важких ускладнень аж до втрати можливості ходити.

Причини

Бурсит п'яти провокують три основні категорії факторів:

  1. Зовнішній вплив. Провокує запалення синовіальної сумки неінфекційної природи. Незручна, не підходить за розміром взуття, туфлі на високому каблуці сприяють механічному пошкодженню синовіальної сумки, сухожилля. Причиною розвитку бурситу також можуть стати травми (вивихи, забиття, розтягнення), нераціональні фізичні навантаження, ожиріння другого і третього ступеня, порушення обміну речовин, ендокринні захворювання.
  2. Інфекційне ураження. Коли збудники захворювання потрапляють в сухожильну сумку після порушення цілісності м'яких тканин (порізи, проколи), можливий розвиток інфекційного запалення. Крім того, захворювання може виникнути внаслідок супутніх або перенесених хвороб бактеріальної природи (остеомієліту, артриту, артрозу, бешихи). У деяких випадках хронічні вогнища запалення провокують розвиток бурситу (наприклад, хронічний пієлонефрит або тонзиліт).
  3. Вроджені анатомічні аномалії будови стопи. Наприклад, при істинному гігантизм стопи, сухожилля і м'язи зазнають постійного розтягування (навіть у стані спокою), крім того, при цій аномалії людині важко знайти або зробити на замовлення зручне взуття, що призводить до постійних неінфекційних запалень.

Симптоми

Бурсит характеризується всіма класичними симптомами гострого запалення м'яких тканин. Ознаки захворювання і їх поєднання можуть змінюватися в залежності від стадії захворювання та етіології. Класична картина бурситу включає наступні симптоми:

  • місцеві больові симптоми;
  • біль під час ходьби, тривалих навантажень;
  • почервоніння області ураження;
  • порушення рухливості суглобів;
  • підвищена температура (якщо бурсит інфекційної природи);
  • свищі (при гнійних бурситах);
  • рецидивуючий вапняний бурсит характеризується утворенням горбів, п'яткових шпор.

Запалення суглобової сумки п'яти у дітей

Захворювання часто виникає у дітей, які з раннього віку займаються спортом (спортивної або художньою гімнастикою, легкою атлетикою). Бурсит п'яти – нерідке явище у дітей, які часто хворіють на респіраторні інфекції, та у разі наявності генетичної схильності до захворювань кістково-суглобової системи (артритом або артрозу).

Запалення суглобової сумки характерно для дітей від 4 до 12-13 років. Багато батьків ігнорують скарги дитини на біль і набряклість у суглобах, списуючи симптоми на часті травми на тренуваннях або при активних іграх, тому дитячий бурсит часто переходить в хронічну форму і провокує ускладнення. Діагностика запалення суглобових тканин у дитини і лікування такі ж, як і у дорослих.

Типи

Класифікують бурсит, виходячи з місця розташування запального вогнища, проте підрозділ захворювання на типи умовно, оскільки різні види, як правило, протікають спільно або нашаровуються один на інший. Теоретично виділяють наступні види запалення суглобової сумки:

  1. Подпяточный бурсит – локалізується в нижній частині п'яти.
  2. Ахиллобурсит – запальне ураження в ділянці ахіллового сухожилля.
  3. Тендобурсит – ураження навколишніх тканин сухожилля.
  4. Ретрокальканеальный бурсит – запалення м'яких тканин, без ураження кістки.

Діагностика

Для постановки діагнозу та призначення ефективного лікування необхідний ряд лабораторних та інструментальних досліджень:

  1. Аналіз серозного ексудату, синовіальної рідини із суглобових сумок для визначення наявності, виду збудника.
  2. Рентгенографія для визначення області поразки.
  3. Збір анамнезу, візуальний огляд ураженої кінцівки.
  4. Загальний аналіз крові, сечі можуть допомогти у встановленні етіології захворювання.

Лікування

Методи комплексної терапії захворювання залежать від виду, форми, стадії перебігу патологічного процесу. Лікування включає наступні заходи:

  1. Іммобілізація ураженого суглоба, повне виключення навантаження на кінцівку.
  2. Медикаментозна терапія. Використання нестероїдних протизапальних лікарських препаратів, які спрямовані на профілактику поширення запального процесу на сусідні тканини, лікування вогнища в порожнині суглоба. Крім того, при інфекційному бурсит застосовуються антибіотики в таблетках і мазях для локального лікування і знеболюючі медикаменти.
  3. Фізіотерапевтичні процедури. Для відновлення рухливості і кровопостачання суглоба використовують масаж, лікувальну фізкультуру та інші дії, які спрямовані на підвищення м'язового тонусу і регенерації тканин.
  4. Оперативне лікування. В залежності від тяжкості перебігу захворювання застосовують пункцію сумки, тотальне видалення бурси (при частих рецидивах запалення).

Медикаментозна терапія

Застосування фармакологічних препаратів – основний метод лікування запалення суглобової сумки. Необхідно одночасне використання системних і місцевих протизапальних препаратів, антибіотиків. Часто призначають хондропротектори для поліпшення відновлення тканин і полівітаміни для підвищення імунітету організму. Ось деякі лікарські препарати, які використовуються при бурситі:

  1. Ібупрофен. Нестероїдний протизапальний препарат, який ефективно бореться із запальними процесами. Крім того, володіє сильним болезаспокійливу дію. Плюсом ліки є його універсальність і низька ціна, а недолік – високий ризик розвитку побічних ефектів.
  2. Ампіцилін. Антибіотик в таблетках широкого спектру дії, який призначають для лікування запалень бактеріальної етіології, у ранній післяопераційний період для запобігання інфекційних ускладнень. Позитивною стороною ліки є універсальність застосування, а мінусом – велика кількість протипоказань для застосування.
  3. Нурофен. Лікарський засіб на основі ібупрофену у вигляді мазі або таблеток надає сильну протизапальну і болезаспокійливу дію. Перевагою препарату є ефективність при гострому болю, а недоліком – висока вартість.

Фізіотерапія

Для лікування і профілактики повторного виникнення бурситу використовують методи фізіотерапії, які спрямовані на відновлення мікроциркуляції сполучних тканин і усунення больового симптому:

  1. Електрофорез. Метод електротерапії, який полягає в комплексному впливі на область ураження гальванізації (постійного струму малої сили і напруги) і протизапальних лікарських засобів. Завдяки електрофорез розширюються кровоносні і лімфатичні судини, поліпшується місцеве кровопостачання тканин.
  2. Магнітна фізіотерапія. Впливає безпосередньо на запальний осередок, першопричину болю і на нервові закінчення, які проводять больовий сигнал. Магнітне поле чинить заспокійливу дію на центральну нервову систему, збільшується проникність стінок судин.
  3. Теплотерапия парафіном. Чинить знеболювальну дію на уражений суглоб, дозволяє швидко відновлюватися після оперативного втручання.

Правильне харчування

Для того, щоб допомогти організму впоратися із захворюванням, при бурситі необхідно вживати продукти, які багаті вітамінами A, З, Е:

  1. Тваринного походження: нежирне м'ясо курки, індички, яловичина, риба, печінка, морепродукти, сир, молоко.
  2. Рослинного походження: капуста, морква, буряк, солодкий болгарський перець, насіння гарбуза, картопля.

При хронічному, гострому бурситі слід скоротити до мінімуму вживання солі, жирних, смажених продуктів, копченостей, напівфабрикатів. Повністю виключити необхідно будь-який алкоголь, фастфуд, майонез та інші жирні соуси. Крім того, для запобігання запалення додатково необхідно вживати желатин, який містить колаген, корисний для сполучних тканин, полівітаміни.

Хірургічне втручання

При неефективності консервативної терапії пацієнту призначають оперативне лікування, яке проводиться двома способами: малоінвазивне втручання (пункція) і повноцінна операція, під час якої запалену суглобову сумку видаляють. Пункцію здійснюють при неускладненому гострому первинному захворюванні, при цьому під місцевою анестезією з порожнини суглоба видаляють ексудативну рідина, вводять протизапальний та антибактеріальний препарат. Після втручання накладають стерильну пов'язку, призначають постільний режим на 3-5 днів.

Видалення суглобової сумки проводиться при частих рецидивах захворювання. Операція виконується під загальним наркозом, при цьому повністю або частково січуть уражені тканини. Доступ до суглоба здійснюється за допомогою великого розрізу або обладнання для ендоскопії через маленькі проколи з протилежних сторін. Хірург виділяє синовіальну сумку, проводить її висічення, потім ушивает операційний доступ і закріплює дренаж. Тривалість операції складає до 40 хвилин.

Особливості післяопераційного лікування запалення сухожилля

Після проведення оперативного лікування п'яткової запалення, ногу мобілізують на 2-3 тижні за допомогою гіпсу або туго прибинтовують шину. Пацієнту необхідно приймати антибіотики широкого спектру дії для запобігання післяопераційних інфекцій рани, Гепарин протягом 2-3 днів для профілактики тромбозу глибоких вен ураженої кінцівки.

Лікування бурситу п'яти народними засобами

Для ефективного лікування бурситу необхідно застосовувати народні домашні методи лікування в поєднанні з прийомом лікарських препаратів і фізіотерапією:

  1. Домашнє прогрівання ураженої області при травматичному бурсит. Для цього використовують аптечну грілку або пластикову пляшку з теплою водою, обгорнуту в рушник. Можна прогріти на сковороді велику сіль і насипати її в мішечок з тканини. Проте заборонено гріти інфекційне запалення, оскільки це може призвести до загострення захворювання, поширення поразки в порожнину суглоба, утворення нориць і абсцесів, розплавлення кістки.
  2. Компреси з капустяного листа. Це домашнє народний засіб ефективно допомагає при запаленнях м'яких тканин. Для приготування компресу кілька великих капустяних листів трохи відбиваються, після чого уражену п'яту ними необхідно щільно обернути, добре зафіксувати бинтом або марлею, зверху надіти теплий вовняний носок. Залишити на ніч, процедуру повторювати через день.
  3. Ванночки. Активну протизапальну дію роблять ванночки з відвару листя берези з додаванням хвої сосни або їли. Рослини слід промити, очистити від сміття, після чого подрібнити. Залити водою в кількості 0,5 л, поставити на вогонь і кип'ятити протягом 5-10 хвилин, дати відвару охолонути і додати в миску з теплою водою. Використовувати ванночку кожен день, на ніч перед сном протягом 7-10 днів.

Перед тим, як почати використання народних коштів, необхідно проконсультуватися з фахівцем і точно діагностувати тип, стадію перебігу захворювання. Крім того, ванни, компреси можна застосовувати тільки при відсутності пошкоджень шкірного покриву (порізів, розчісування та ін), гнійників, висипань, підшкірних запальних процесів. Не рекомендується використовувати народні методи лікування в ранній післяопераційний період.

Профілактика

Для запобігання розвитку запалення п'яткової сумки необхідно виконувати наступні рекомендації:

  1. При травмах гомілковостопного суглоба слід приймати протизапальні препарати.
  2. При наявності зайвої ваги необхідно привести його в норму.
  3. Слід вчасно лікувати інфекційні захворювання.
  4. Після отримання травми слід фіксувати голеностоп, забезпечити повний спокій кінцівки.
  5. При інтенсивних заняттях спортом, необхідно приймати хондропротектори і препарати, що містять колаген.

Фото бурситу п'яти

Відео

Методи лікування п'яткової бурситу

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!