Грибок у роті - причини появи на слизовій, симптоми, діагностика і лікування

Штами родини Candida мешкають на слизових оболонках і поверхні шкірних покривів. У невеликих кількостях ці дріжджові організми не завдають шкоди людині, але коли падає імунітет будь-якої причини, вони активізуються, викликаючи шкірні патології. Особливо неприємний грибок в роті і на мові, оскільки симптоми захворювання викликають дуже сильний дискомфорт і у дорослого, і у дитини. Лікують патології ротової порожнини за різними схемами і різними методиками, залежно від тяжкості хвороби.

Що таке грибок у роті

У дорослих людей рідко спостерігається активність дріжджових мікроорганізмів у ротовій порожнині. Найчастіше грибок (кандидоз, молочниця) вражає грудних дітей. Статистика стверджує, що від цієї патології страждає від 10% дорослого населення особливо після 60 років. У групі ризику люди, що користуються зубними протезами, курці, довгостроково приймають ліки, які порушують баланс мікрофлори в організмі. Поки людина здорова і його імунна система працює нормально, гриби роду Candida albicans знаходяться в сплячому стані, ніяк не виявляють себе.

Симптоми

Кандидоз у роті не можна не помітити. Грибки створюють людині масу незручностей: сохнуть слизові оболонки ротової порожнини, з'являється набряклість, виразки, набухає мову. Внаслідок порушення мікрофлори грибок Candida проявляє себе наступними симптомами:

  • підвищення температури;
  • почервоніння слизової;
  • болючість, чутливість;
  • печіння і свербіж при ковтанні;
  • відчуття комку в горлі;
  • сирнистий наліт;
  • наявність білих точок.

У жінок

Симптоми прояви молочниці у жінок різноманітні. Клінічна картина залежить від віку, наявності супутніх захворювань, стану імунітету. Найчастіше грибок порожнини рота виникає у жінки при вагітності, під час годування дитини грудьми. Спровокувати хворобу можуть і інші фізіологічні зміни жіночого організму: гормональний дисбаланс, підвищена емоційність, порушення роботи шлунково-кишкового тракту, інші інфекційні захворювання. Крім творожистых утворень у роті, існують і інші симптоми грибка:

  • відчуття гіркого смаку;
  • неприємний запах з рота;
  • біль під час прийому їжі.

Ознаки

Як тільки грибки активізуються, вони, проникаючи в здорові клітини, починають розмножуватися. Під час цього процесу утворюються слабосвязанних клітинні сполуки, які називаються псевдомицелии. Вони подразнюють слизову оболонку, руйнують прилеглі тканини. Кандидоз ротової порожнини починається із запалення ясен, появи виразок у ротовій порожнині і куточках губ. Інші ознаки хвороби:

  • виникають білуваті бляшки, які вражають щоки, мигдалини, ясна;
  • ротова порожнина покривається молочної плівкою;
  • пластівці і лусочки білого кольору вражають губи;
  • при отруєнні організму токсинами грибів спостерігаються алергічні прояви.

Причини кандидозу

Грибкові захворювання порожнини рота проявляються на тлі ослаблення імунної системи. Розвитку хвороби сприяють і важкі патології: ВІЛ-інфекція, злоякісні новоутворення, туберкульоз, цукровий діабет, гіперфункція надниркових залоз та інші. Часто зумовлюють розвиток грибів Candida захворювання шлунково-кишкового тракту, особливо, якщо знижена кислотність шлунка.

Нерідко хвороба розвивається після тривалого прийому антибіотиків або лікування цитостатиками, кортикостероїдними препаратами, що пригнічують імунну систему. Грибок рота часто з'являється внаслідок прийому оральних контрацептивів, наркотиків, алкоголю, променевих впливів. Джерелом зараження може стати хвора людина, а інфікування нерідко відбувається через статевий контакт, поцілунок, новонародженого при проходженні через родові шляхи (від матері).

Чим небезпечний кандидоз порожнини рота при ВІЛ

Молочниця ротової порожнини – це найпоширеніша грибкова інфекція серед хворих на ВІЛ. Слідом за нею вже розвиваються інші захворювання, викликані умовно-патогенною мікрофлорою. Якщо у пацієнта знижується в крові кількість імунних клітин, то у нього розвивається кандидоз стравоходу. Молочниця у роті у таких хворих є своєрідним маркером, що вказує на зниження імунітету і на високий ризик розвитку більш важких патологій. Кандидоз рота хворіє 75% ВІЛ-інфікованих людей.

Діагностика захворювання

Лікар на підставі первинного огляду зможе визначити у роті грибок. Діагностика не становить труднощів, адже білий наліт на мові, яснах та на небі видно неозброєним оком. У важких випадках слиз в ротовій порожнині набуває темний відтінок. При спробі зняти наліт виявляється під ним почервоніла слизова, яка іноді кровоточить. Підтвердити діагноз допоможе бактеріологічне дослідження мазка. Якщо є підозра на кандидоз стравоходу або на ускладнений грибок рота, то фахівець може призначити додатково ендоскопію і рентген з контрастним речовиною.

Аналіз на кандидоз порожнини рота

Для проведення мікроскопії мазка з ротової порожнини лікар під час огляду бере зішкріб і наносить його на предметне скло для вивчення під мікроскопом. Якщо кандидоз у роті присутній, то дослідник побачить клітини грибів Candida albicans. Аналіз на молочниці ротової порожнини роблять натщесерце, зуби не чистять, горло не полощуть. За результатами дослідження фахівець вирішує, до якого лікаря необхідно направити хворого.

Лікування кандидозу порожнини рота

Оскільки грибкова інфекція знаходиться на слизових ротової порожнини, то при її наявності можна звертатися до стоматолога. Проблемою кандидозу у роті займаються й інші фахівці: інфекціоніст, терапевт, ортопед. Сучасні методи терапії включають комплекс заходів, які розпочинаються з корекції харчування і гігієни порожнини рота, а закінчуються прийомом системних антимікотиків. Обсяги лікування підбираються лікарем в індивідуальному порядку. В середньому для повного лікування від молочниці потрібно від 2 до 2,5 тижнів.

Таблетки

При розмноженні грибків у ротовій порожнині більшість пацієнтів одужують при використанні місцевих препаратів. Однак бувають випадки, що такої терапії недостатньо, і тоді лікар призначає прийом медикаментів системного впливу. Загальна терапія включає в себе використання декількох груп лікарських засобів: протигрибкові препарати, імуномодулятори, пребіотики. Найпопулярніші серед лікарів лікарські засоби для лікування кандидозу у роті:

  1. Дифлюкан. Протигрибковий засіб широкого спектру дії. Порушує клітинну мембрану грибка, що призводить до його загибелі. Добова доза починається з 0,4 г/день з подальшим переходом на підтримуючу дозу до 0,2 г/день. Тривалість терапії – не менше 2 тижнів. При некоректному застосуванні можуть виникнути побічні ефекти з боку нервової системи, шкірних покривів, шлунково-кишкового тракту.
  2. Імудон. Імуномодулятор, підвищує опір організму до інфекційних захворювань. При гострому кандидозі для підтримки імунітету призначають по 8 таблеток/день з інтервалом 2-3 години. Курс лікування – 10 днів. Для профілактики застосовується протягом 20 днів. Єдиним протипоказанням до прийому Імудона є гіперчутливість до компонентів, що входять до його складу.
  3. Бифиструм. Біологічно активна добавка, що містить інулін. Зміцнює імунітет, нормалізує мікрофлору кишечника, не дозволяючи активуватися умовно-патогенних і патогенних бактерій. Приймати по 1 таблетці/день протягом місяця. Протипоказання – підвищена чутливість до будь-якого компонента препарату.

Ністатин при кандидозі порожнини рота

Ліки вважається кращим при лікуванні у роті грибка, оскільки під його впливом припиняється ріст і подальший розвиток грибкових спор. Загибель патогенної флори настає швидко внаслідок впливу на клітинну мембрану. Під час курсової терапії Ністатином не тільки вдається позбавитися від молочниці у роті, але і запобігти поширення кандидозу по всьому організму. Таблетки п'ють незалежно від прийому їжі по 500 000 ОД/добу. Тривалість курсу – 14 днів. До мінусів застосування Ністатину відносять безліч побічних ефектів:

  • алергія;
  • нудота;
  • болі в епігастральній області;
  • порушення травлення.

Місцеве лікування

В основному лікують грибок протигрибковими мазями місцевого використання:

  1. Клотримазол. Активні речовини препарату проникають всередину клітини грибка, гальмують розвиток та розмноження. Мазь наноситься за допомогою ватної палички на місце локалізації ранок 3-4 рази/добу. Курс лікування – 30 днів і більше. Іноді застосування Клотримазолу може спровокувати побічні ефекти у вигляді свербежу слизової.
  2. Декаминовая мазь. Антибактеріальний препарат ефективний від дріжджових грибків, має протизапальну дію. Можна наносити на слизову до 3 разів/день, також мазь використовується для компресів і аплікацій (по рекомендації лікаря). Грибок ротової порожнини лікувати потрібно протягом 1-3 тижнів. Не можна використовувати мазь при схильності до алергічних реакцій.

Дієта

Суворо дотримуваний раціон харчування при молочниці ротової – це 50% успіху лікування. Дієта потрібна протягом усього терапевтичного курсу. Під час лікування дозволяється їсти: овочі, крупи, кисломолочні продукти, рослинні олії, печінка, пісне м'ясо, нежирні сорти риби. Можна їсти несолодкі фрукти, випічка без дріжджів, ягоди, горіхи, насіння. Додатково лікарі завжди призначають вітаміни. Не можна вживати під час дієти:

  • цукор, солодкі газовані напої;
  • чай, кава, алкоголь;
  • спеції, майонез, кетчуп;
  • жирне м'ясо, рибу;
  • копченості, консерви;
  • дріжджову випічку, кондитерські вироби.

Лікування грибка в роті у дитини

Не потрібно лікувати молочницю в роті у дитини самостійно. Некоректна терапія може призвести до ускладнень і переходу кандидозу на інші органи і тканини. Медикаменти для лікування повинен вибирати тільки лікар. Вилікувати грибок у малюка можна наступними засобами:

  1. Кандид. Протигрибковий розчин місцевої дії, який у складі має клотримазол і гліцерин. На ватяну паличку слід нанести 15 крапель засобу і обробляти слизову дитини по 3-4 рази/день. Лікар може призначити полоскання розчином. Курс лікування 2 тижні. У поодиноких випадках застосування препарату викликає місцеве подразнення, яке швидко проходить.
  2. Розчин обліпихи. Олійна форма препарату використовується для обробки порожнини рота. Наносять на ранки по 2-3 рази на день після їжі до повного позбавлення від проблеми. Рекомендується при комплексному лікуванні грибка. Процедуру можна робити дітям з самого народження, але спочатку необхідно провести алергологічну пробу.

Народні засоби

Якщо грибок проявляється сухістю в роті, хворобливістю і посиленням чутливістю, то полегшити стан допоможуть деякі народні рецепти.

  1. Вичавити сік з журавлини і максимально довго тримати його в роті. Вітаміни, які містить ягода, є природними антибіотиками, вбивають бактерії.
  2. Лужні полоскання содою швидко прибирають симптоми молочниці. Для цього потрібно розмішати 1 ч. л. соди 250 мл гарячої води. Полоскати 2-3 рази на день після досягнення суміші нормальної температури.

Профілактика

Оскільки гриби роду Кандида передаються при контакті з хворою людиною, то найкраща профілактика – це обмежити спілкування з зараженими людьми. Інші профілактичні заходи:

  • повна санація порожнини рота, тобто, своєчасне попередження стоматологічних захворювань;
  • активний спосіб життя;
  • правильне харчування;
  • регулярні прогулянки на свіжому повітрі для зміцнення імунітету.

Фото грибка мови

Відео

Грибок в роті у дорослих і дитини: медикаментозне лікування

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!