Що таке Klebsiella pneumoniae - симптоми, діагностика та лікування у дітей та дорослих

Запальні процеси дихальної, травної та сечостатевої системи можуть бути викликані підвищеною активністю бактерії klebsiella pneumonia, яка швидко розмножується в організмі і призводить до хронічних запалень. Якщо є підозра, що активізувався патогенний мікроб, потрібно діагностика і лікування.

Що таке пневмонія клебсієла

У сучасній медицині ця грамнегативна бактерія добре відома, як паличка Фрідлендера, відрізняється низькою фізичною активністю, зустрічається в одиничному кількості або поширюється групами, колоніями. Розмножується клебсієла в місцях з обмеженим доступом кисню, а в його присутності втрачає частину своїх природних властивостей.

Проникаючи в органічний ресурс, паличка Фрідлендера викликає гострий запальний процес в легенях, який додатково вражає органи ШКТ, сечостатеву систему. Клебсієла пневмонія характеризується підвищеною стійкістю у зовнішньому середовищі, терпимістю до підвищених температур. Не всі ліки підходять для лікування, тому процес одужання може дещо затягнутися. Визначальним фактором інтенсивної терапії є стан імунітет і грамотний вибір медикаментів.

Клебсієла пневмонія – симптоми

Знаючи збудника хвороби, після виконання ряду аналізів фахівець може поставити остаточний діагноз, розпочати інтенсивну терапію. Характерні симптоми клебсієли проявляються не відразу, а інкубаційний період цієї грамнегативної бактерії триває від декількох днів до декількох місяців. Прояв недуги повністю залежить від стану імунної системи. Клебсієла буде діяти, як токсин, причому має три періоди життєдіяльності з характерною симптоматикою. Це:

  • мембранотоксин, долає системний кровотік і вражає здорові клітини;
  • ендотоксин, утворений при розкладанні мікроба;
  • термостабільний ентеротоксин, що вражає стінки кишечника, слизову оболонку.

Симптоми клебсієли також залежать від системи, яка була вражена конкретної бактерією. Наприклад, при запаленні легень відбуваються такі зміни у загальному самопочутті:

  • ознаки інтоксикації;
  • підвищення температури, озноб, гарячка;
  • підвищена пітливість;
  • неприємний запах з рота;
  • кашель з відділенням мокротиння з домішками крові.

Якщо в патологічний процес втягнута сечовидільна система, пневмонія клебсієла проявляє себе таким способом в організмі жінки і чоловіки:

  • болючість при сечовипусканні;
  • гострі болі нирок, тяжкість в боці;
  • стрибок температури;
  • відчуття спраги;
  • загальна слабкість, млявість.

Зараження органів ШКТ відбувається стрімко, виникає рецидив з вираженою симптоматикою, а при відсутності своєчасного лікування швидкими темпами розвиваються серйозні ускладнення зі здоров'ям. Звернути увагу рекомендується на такі ознаки інфекційного процесу з участю клебсієли:

  • нудота, печія;
  • повна відсутність апетиту;
  • біль живота;
  • сутички, спазми кишечника;
  • рідкий стілець з домішками крові, слизу.

Якщо характерна інфекція проникла в дихальні шляхи, пацієнт стикається з такими симптомами прогресуючої клебсієли:

  • закладеність пазух носа;
  • виділення слизу з носових проходів з неприємним запахом;
  • атрофія слизової трахеї і носа;
  • висока температура;
  • формування великої кількості кірок " на слизовій носа.

Чим небезпечна клебсієла пневмонія

При наявності клебсиеллезной палички антибактеріальне лікування повинно бути розпочато своєчасно. В іншому випадку, симптоматика недуги тільки посилюється, а в патологічний процес втягуються колись здорові органи і системи. Не виключено загострення фридлендеровской пневмонії, набряку легень йди мозку, інфекційно-токсичного шоку і геморагічного синдрому, менінгіту, абсцесів, енцефаліту, ендокардиту. Лікарі не виключають летальний результат пацієнта, формування нестійкого імунітету з ризиком повторного рецидиву.

Клебсієла пневмонія - діагностика

Для виявлення патогенної мікрофлори необхідно пройти комплексне обстеження, виконати ряд лабораторних досліджень. Оскільки специфічні симптоми відсутні, визначити наявність клебсиеллеза і умовно-патогенної флори вельми проблематично шляхом збору даних анамнезу. Фахівцеві для постановки остаточного діагнозу належить досліджувати такі біологічні рідини, як мокрота, секційний матеріал, сеча, жовч, кров і навіть спинномозкова рідина.

Основою є бактеріологічна, бактеріоскопічного, мікробіологічна діагностика клебсієли для висівання живильного середовища. Метод інформативний, мікроорганізми можна виявити під мікроскопом. У разі мікробіологічного дослідження в лабораторії проводиться высевание грамнегативних бактерій за допомогою мазків з носоглотки або піхви. Не виключені посіви мокротиння, калу, сечі, зіву. Ймовірність отримання достовірних результатів висока.

Klebsiella pneumoniae в сечі

Якщо патогенні мікроорганізми виявлені в сечі, інфекція прогресують у сечовивідних шляхах та статевій системі. При організмі розвиваються такі захворювання як пієлонефрит, цистит, запалення передміхурової залози. Клебсиелла пневмонії у сечі визначається бактеріологічним методом дослідження, робить біологічну рідину каламутною, можливі домішки крові в складі. Інфекція проявляється печінням при сечовиділенні, сверблячкою зовнішніх статевих органів, внутрішнім дискомфортом.

Klebsiella pneumoniae в калі у грудничка

Якщо клебсієла пневмонія виявлена у фекаліях при лабораторному дослідженні, осередком патології є органи ШКТ. Джерелом інфекції стають заражені продукти харчування, недотримання правил особистої гігієни, контакт з інфікованою людиною. Частіше виявляється клебсієла в калі у немовляти, яка супроводжується гострими симптомами дисбактеріозу, харчового отруєння. Доктор Комаровський стверджує, що характерне захворювання загострюється на тлі тривалої антибактеріальної терапії, проблем травлення та схильності до алергічних реакцій.

Klebsiella pneumoniae у мазку з цервікального каналу

Характерний аналіз виконують при необхідності оцінити реальний стан матки та інших елементів репродуктивної системи. Клебсиелла пневмонії в мазку може бути виявлена випадково при відсутності симптомів, наприклад, при плануванні вагітності та прогресуючої вагітності. Перш ніж зачати дитину, показано очистити мікрофлору консервативними методами, уникати повторного інфікування і ускладнень при виношуванні плоду.

Клебсиелла пневмонії в зіві

Якщо виникає різкий біль у горлі, кашель з мокротою, закладеність носа і висока температура, не виключено – прогресує клебсієла пневмонія нижніх дихальних шляхів. Шкідливий мікроорганізм проникає у здорові тканини, що призводить до їх руйнування, атрофії. Klebsiella pneumoniae в горлі – небезпечний стан, що вимагає своєчасного та ефективного лікування. Дослідження біологічної рідини (мазок із зіва) підтверджує діагноз, а основою є бактеріологічний метод діагностики, рентгенографія.

Клебсієла пневмонія - норма

Ця грамнегативна бактерія населяє товстий кишечник, що є нормою мікрофлори органів ШКТ. При підвищенні концентрації патогенної флори має місце патологія, яку потрібно лікувати антибіотиками. Допустимі межі норми в організмі клебсієли пневмонії визначаються віковою категорією пацієнта, локалізацією вогнища патології.

Клебсієла у грудничка в кале

Визначити характерний показник в організмі можна при лабораторному дослідженні фекалій. Допустима стандартами ВООЗ норма клебсієли в калі у немовляти становить порядку 10 п'ятого ступеня на 1 г калових мас, але не більше. При завищенні зазначеного показника насамперед необхідно визначити причини прогресуючого патологічного процесу.

Норма клебсієли у дорослих

У старшого покоління зазначений межа норми дещо відрізняється, ніж у маленьких пацієнтів. Допустима норма клебсієли у дорослих досягає 10 шостого ступеня на 1 г фекалій. Якщо реальне значення більше, лікарі не виключають серйозні проблеми зі здоров'ям, проводять комплексну діагностику, призначають консервативну терапію з участю антибіотиків, чи інших лікарських засобів.

Чим лікувати пневмонію клебсиеллу

Фото пацієнтів мало чим відрізняються від знімків здорових людей, однак це позірне враження, оскільки присутній внутрішній дискомфорт і інші симптоми прогресуючого захворювання. Ефективне лікування клебсієли пневмонії вимагає комплексного підходу, може виявитися тривалим, характеризується формуванням нестійкого імунітету. Вибирати медичні препарати від клебсієли важливо не по інструкції, а за наполяганням лікаря. На практиці це такі фармакологічні напрямки:

  • антибіотики;
  • бактеріофаги;
  • пробіотики;
  • народні засоби в якості допоміжного лікування.

Антибіотики для лікування

Визначити антибіотичні кошти шляхом поверхневого самолікування категорично протипоказано, інакше можна тільки погіршити свій стан. Призначення робить виключно лікуючим лікарем. Пероральні антибіотики для лікування клебсієли пневмонії підбираються індивідуально, все залежить від чутливості ураженого організму до синтетичних компонентів. Якщо після початку інтенсивного курсу позитивна динаміка відсутня, необхідно відразу змінити лікуючу засіб. При такій клінічній картині беруть участь антибіотики наступних напрямків:

  1. Тетрацикліни: Вібраміцин, Тетрациклін, Клиномицин, Рондомицин, Сигмамицин.
  2. Цефалоспорини старших поколінь: Цефтріаксон, Супракс, Цефалексин, Цефодокс, Цефосин.
  3. Аміноглікозиди третього покоління: Гентаміцин, Анамицин, Стрептоміцин, Зінацеф, Тобраміцин.
  4. Напівсинтетичні пеніциліни: Ампіцилін, Флемоксин Солютаб, Оксацилін, Метицилін.

Лікування бактеріофагами

Клебсиелла пневмонії може бути винищена бактеріофагами. Це живі бактерії, які теж населяють кишечник, при цьому перешкоджають стрімкому розмноженню і поширенню патогенної флори. Лікування бактеріофагами клебсієли пневмонії помітно прискорює процес одужання організму, зміцнює імунну відповідь організму. Такі лікарські препарати доповнюють антибіотики, роблять їх дію в організмі щадним, безпечним для здорових внутрішніх органів, систем. Частіше це лікувальні розчини для прийому всередину. Особливо затребувані такі медикаменти:

  • Пиополифаг;
  • Секстафаг;
  • Пиобактериофаг.

Пробіотики при клебсієл

Якщо в органах ШКТ розвивається клебсієла пневмонія, вона поступово руйнує здорову мікрофлору, порушує системне травлення. Хвороба може стати хронічною, розвиває серйозні ускладнення. Тому застосування пробіотиків при клебсієл обов'язково, головне – підібрати ефективний медичний препарат. Представників зазначеної фармакологічної групи безліч, але найбільш популярними є такі лікарські засоби:

  • Экофлор;
  • Біфідумбактерин;
  • Ентерол;
  • Лінекс;
  • Біфідум;
  • Хілак Форте;
  • Трилакт.

Проведення оральної регідратації

Оскільки пневмонія клебсієла проявляється гострим харчовим отруєнням, потрібно своєчасно відновити водний запас організму. При інших обставинах йому загрожує зневоднення з характерною симптоматикою, різке погіршення загального самопочуття. Лікар наказує медичні препарати для оральної регідратації, які в найкоротші терміни відновлюють водний баланс. Від пневмонії клебсієли це:

  • Ораліт;
  • Регідрон;
  • Гидровит;
  • Гидровит Форте.

Якщо пневмонія клебсієла розвивається, оральна регідратація проводиться в два етапи. Перший – відновлення водно-сольового балансу організму при підвищеної активності патогенної флори, другий – підтримуюча терапія щоб уникнути повторних рецидивів. Коли виявлена пневмонія клебсієла, таке лікування є лише допоміжним, без призначення антибіотиків не обійтися.

Відео: Бактерія клебсієла пневмонія

Klebsiella pneumoniae

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!