Печінкова двуустка - життєвий цикл паразита, шляхи зараження людини та діагностика фасциолеза

Цей паразит, инвазируя тіло людини, вражає печінку і жовчовидільну систему інфікованого, провокуючи при цьому розвиток фасциолеза – захворювання, що викликається печінкової двуусткой. Дізнайтеся, як проявляється і лікується ця недуга.

Що таке печінковий сосальщик

Двуустка відноситься до класу плоских черв'яків (трематод). Fasciola hepatica або печінковий сосальщик – це гельмінт, який, вражаючи гепатобіліарну систему організму, викликає безліч негативних станів. Черв'як довгий час здатний залишатися у воді, відкладаючи яйця і чекаючи чергового господаря. Молоді особини двуустки інфікують рослини (здебільшого крес), які згодом поїдають риби і пасуться в цій місцевості домашні тварини (корови, вівці).

Цикл розвитку печінкового сосальщика

Фасциола гепатика, як правило, вражає велику рогату худобу в південній частині Африки. Між тим, печінковий сосальщик у людини теж цілком здатний прижитися. Як правило, зараження відбувається при вживанні немитих овочів, фруктів, зелені (водяний крес), інфікованої прісноводної риби. Крім того, фасціольоз можна підхопити, заглотив сиру воду з відкритого водоймища. З цієї причини вкрай важливо уникати вживання живлющої вологи з підозрілих джерел.

Складний цикл розвитку печінкового сосальщика починається з того, що, инвазируя кишечник людини, адолескария скидає захисну оболонку. Звільнившись від зайвого вантажу, личинка двуустки за допомогою протеолітичних ферментів розчиняє стінку органа і проникає в кров, разом з якої заноситься прямо в печінку, де деякий час проживає і живиться гепатоцитами. Набравшись сил, паразит переміщається в жовчні протоки. В останніх відбувається подальше дозрівання личинки до статевозрілої особини.

Доросла печінкова двуустка розмножується безстатевим шляхом. Гельмінт здатен щодня відкладати до 25000 яєць. Вироблене двуусткой потомство виходить назовні під час акту дефекації. Разом зі стічними водами яйця гельмінта виявляються на поверхні водойми, де перетворюються в спороцисты. Останні заковтуються проміжним господарем (брюхоногим молюском) або уражають рослини.

Спороцисты, перебуваючи в тілі тварини, набувають властивості личинок другого порядку – редий, які згодом дають початок церкариям. Кінець тіла останніх оснащений довгим хвостом (жгутиком). На даному етапі печінкова двуустка покидає тіло молюска. У воді личинки інцистуються і переходять в інвазивну форму – адолескарии. Остаточним хазяїном паразита виступає людина або пасеться на заливних луках худобу.

Форма тіла печінкового сосальщика

Статевозріла особина двуустки (маріта) може досягати 3-5 см, в рідкісних випадках довжина гігантської фасціоли доходить до 7 див. Форма тіла печінкового сосальщика листоподібна сплощена. Зазначені особливості будови двуустки сприяють її безперешкодному просуванню по жовчних протоках жертви. Зовнішня оболонка паразита захищає його від впливу ферментів і жовчі господаря, дозволяючи личинкам дозріти до статевозрілої особини. Головна частина паразита має конусоподібну форму.

Поражаемые печінковим сисун органи людини

Як правило, двуустка инвазирует гепатобіліарну систему людини, яка включає печінку, жовчний міхур, жовчні протоки. Серед інших розбито печінковим сисун органів людини можна особливо виділити гортань, кишечник. Крім того, під впливом вироблюваних двуусткой протеолітичних ферментів нерідко пошкоджується стінка вісцеральної очеревини.

Симптоми печінкового сосальщика у людини

Здебільшого фасціольоз людини проявляється ознаками порушення виділення жовчі, при цьому у пацієнта спостерігається жовтяничність слизових оболонок і шкірних покривів. Крім того, основні клінічні ознаки печінкового сосальщика зводяться до симптомів ураження клітин найбільшою залози в організмі. Так, у хворого виявляється хворобливість і збільшення даного органу при пальпації. В залежності від стадії патології характерними симптомами печінкового сосальщика у людини є такі негативні стани:

1. Гостра – проявляється ознаками загальної інтоксикації організму, алергічними реакціями та іншими синдромами, серед яких можна виділити:

  • підвищення температури;
  • болі в черевній порожнині;
  • підвищення артеріального тиску;
  • ураження клітин нервової системи внаслідок токсичного впливу паразита:
  • тахікардію;
  • болі за грудиною (розвиток алергічного міокардиту);
  • кропивницю, набряк Квінке;
  • блювоту.

Дізнайтеся, що таке набряк Квінке - симптоми і лікування захворювання.

2. Хронічна – через кілька місяців після зараження маніфестує з симптомів ураження печінки і жовчовивідних шляхів, які виражаються в наступних станах:

  • частих нападах болю в правому підребер'ї;
  • розвиток жовтушності;
  • порушення травлення.

Діагностика фасциолеза

Наявність у калі хворого личинок двуустки, як правило, не викликає сумнівів щодо природи патології. Проте, остаточний діагноз ставиться після проведення додаткових лабораторних досліджень. Так, про інфекції може свідчити зміна біохімії крові пацієнта на користь збільшення еозинофілів, лужної фосфатази, рівня ферментів печінки і загального білірубіну. Крім того, діагностика фасциолеза може бути проведена за допомогою серологічних методів дослідження крові пацієнта (ІФА, РЗК, РІФ).

Лікування від печінкової двуустки

Терапію патології починають з препаратів, що володіють гепатопротекторною, заспокійливу та жовчогінну дію. Виникнення алергічного міокардиту вимагає призначення глюкокортикостероїдів. Лікування від печінкової двуустки противогельминтными засобами проводиться після зменшення вираженості клінічних проявів зараження, при цьому окрема увага приділяється підвищенню неспецифічної імунної захисту організму. Відповідаючи, як позбавитися від печінкового сосальщика, фахівці називають наступні препарати:

  • Триклабендазол;
  • Більтріцід (в дозі 60 мг на кожний кг маси хворого);
  • Хлоксил.

Профілактика ураження печінкової двуусткой

Специфічних засобів попередження розповсюдження даного виду інфекції не існує. Профілактика ураження печінкової двуусткой зводиться до дотримання гігієни. Фахівці рекомендують витримувати вживаються в їжу водяні рослини в розчині перманганату калію або оцтової кислоти. Крім того, з метою попередження поширення інфекції в місці її безпосередній локалізації ветеринарами ведеться постійний моніторинг стану домашніх тварин. Важливо відзначити, що імунопрофілактика фасциолеза на даний момент не розроблена.

Фото печінкового сосальщика

Відео: печінкові сосальщики

Печінковий сосальщик. Уроки Біології Онлайн.

.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!