Що робити, якщо у дорослого рідкий стілець тривалий час

Виникнення діареї сигналізує про будь-яких захворюваннях шлунково-кишковому тракті. Якщо хвороба має затяжний характер, то це призводить до порушення роботи всього організму. Чому рідкий стілець у дорослого тривалий час викликає занепокоєння у лікарів? У невеликому огляді ви дізнаєтеся про головні причини недуги та методи лікування в домашніх умовах.

Основні причини рідкого стільця у дорослих

Нормою для здорової людини є випорожнення один або два рази на добу при нормальному стільці. При діареї кількість позивів збільшується. Пронос водою у дорослого протягом трьох днів – це привід звернутися до лікаря. При проведенні комплексного дослідження встановлюються причини хронічного рідкого стільця:

  • інфекційні захворювання;
  • синдром роздратованого кишечника;
  • токсична діарея;
  • харчова алергія;
  • реакція на лікарські засоби (після антибіотиків, залізовмісних препаратів);
  • виразкові загострення;
  • вранці після видалення жовчного міхура;
  • онкологія.

При отруєннях отруйними речовинами (грибами, побутовою хімією) діарея, або рідкий стілець, стає першою ознакою, який сигналізує про проблеми в організмі. Якщо не дотримуватися правил гігієни, тоді можливі розлади травлення з-за погано вимитих продуктів, рук. Відвідування тропічних країн завжди небезпечно непідготовленому туристу, і навантаження на ШКТ викликає рідкий стілець. Екзотичні страви або місцева вода незвичні мандрівникові, тому можливість проносу після них збільшена.

Терапію призначають після комплексного дослідження, коли зрозуміла причина виникнення рідкого стільця. Людина соромиться звернутися до лікаря зі своєю проблемою, вважаючи її незначною. Результатом тривалого проносу стане небезпечне ускладнення – зневоднення. Воно призводить до непоправних наслідків, аж до летального результату. При перших же проявах хронічної діареї у дорослих слід звертатися до медичних працівників за допомогою.

Як зупинити пронос і супутні симптоми

Людське тіло – це цілісна система, збій одного з органів сигналізує про проблеми зі здоров'ям. Рідкий ж стілець у дорослого тривалий час змушує замислитися над усуненням неприємних симптомів. Як визначити, що необхідно лікарське втручання? Існує ряд ознак, які потребують уваги:

  • часті позиви до випорожнення;
  • нудота і блювання;
  • тяжкість, біль у животі;
  • збільшене утворення газів у кишечнику;
  • підвищена температура тіла;
  • рідкий стілець жовтого кольору;
  • поява крові або стілець чорного кольору;
  • пінистий кал зеленого кольору.

Ротавірусна інфекція у дорослих, внутрішній геморой, захисна реакція тіла на отруйні речовини супроводжуються випорожненнями з кров'ю, тому слід негайно звернутися до лікаря. Зміна калу в темний колір одночасно з рідким стільцем сигналізує про можливі пухлинах шлунку, кишечнику. Білий наліт на язиці, сильний пронос протягом довгого часу інформує про проблеми, які слід вирішити швидко.

Чим лікувати діарею у дорослих

Лікування діареї у домашніх умовах у дорослого передбачає комплекс заходів, які спрямовані на усунення симптомів і причин хвороби. Водянистий стілець ліквідується спеціальним дієтичним харчуванням і медичними препаратами. Для відновлення водного балансу застосовують крапельниці з хлоридом натрію. Потім слід опрацювати реабілітаційні дії для регенерації організму.

Рясне питво

У будь-якої хвороби бувають ускладнення, рідкий ж стілець у дорослих тривалий час стає причиною зневоднення. Тому потрібно швидко відновити водний баланс організму. Пацієнту призначають рясне пиття чистої кип'яченої рідини або спеціальні розчини з додаванням солі. Слід уважно спостерігати за станом хворого. Якщо починаються блювотні позиви, воду п'ють часто, невеликими порціями.

Щадна дієта

Щоб усунути симптоми і відновити правильне функціонування органів шлунково-кишкового тракту, слід переглянути своє харчування. Щадна дієта заснована на базових принципах:

  • збалансоване меню протягом дня для забезпечення нормального процесу життєдіяльності;
  • зменшення навантаження на травну систему;
  • поступове розширення раціону.

Дієта при хронічній діареї пред'являє особливі вимоги до технології приготування. Терапевти рекомендують їжу відварювати або обробляти на пару. Про копчених або смажених видах продуктів варто забути заради позбавлення від рідкого стільця. Межі лікувального харчування передбачають вживання блюд тільки в теплому вигляді (виключити гаряче і холодне). Обсяг порцій зменшують, щоб шлунок поступово звикав до коректній роботі.

Хронічна діарея у дорослих виникає через неправильне харчування. При плануванні раціону варто звернути увагу на терміни придатності їжі. Існує ряд продуктів, які використовують при хронічному проносі:

  • черствий хліб, сухарі;
  • бульйон (мясний, овочевий);
  • нежирні сорти м'яса, риби;
  • варені яйця;
  • сир з низьким вмістом жиру (молоко, кефір можна);
  • запечені яблука;
  • натуральний кисіль (без хімікатів і барвників);
  • неміцні чай, кава.

Після відновлення роботи шлунково-кишкового тракту слід поступово розширювати свій раціон. Включаючи новий вид продукту в своє меню, уважно стежте за реакцією організму. Якщо немає негативних результатів у вигляді відновлення рідкого стільця, то через певний проміжок часу вводите нову страву. Не забувайте про технології обробки, віддаючи перевагу паровим або відварною видів їжі.

Лікарські препарати від діареї

Не займайтеся самолікуванням – таблетки від проносу у дорослих призначить тільки лікар, тому візит в медичний заклад обов'язковий. Антидіарейні препарати при неправильній терапії викликають ураження слизової оболонки кишечника. Якщо рідкий стілець викликаний запальними процесами, то потрібен комплексний підхід. Інфекційні хвороби усуваються курсом антибіотиків.

Лікування гострого проносу, який супроводжується болем, спазмами, блювотою, здійснюється медикаментами для зниження моторики кишечника. Якщо причиною рідкого стільця стало порушення всмоктування, при терапії прописують препарати з жовчними кислотами. Кожний лікарський засіб призначається лікарем індивідуально, відповідно до поставленого діагнозу. Самостійне використання коштів від рідкого стільця спровокує ускладнення.

Одним з наслідків проносу є дисбактеріоз. Завдання терапевта – відновити мікрофлору органів травлення. Для цього після лікування рідкого стільця використовує препарати з корисними бактеріями. Додатково призначають курс вітамінів (в таблетках, ін'єкціях), щоб уникнути авітамінозу. Втрата рідини при рідкому стільці потім компенсується за рахунок крапельниць з глюкозою, хлоридом натрію. Препарати швидко відновлюють водний баланс, мають дезінтоксикаційну дію.

Народні засоби для лікування в домашніх умовах

Проблеми з розладом стільця – поширене явище, рецептів, які допоможуть позбутися від недуги, чимало. Народні засоби від проносу у дорослих застосовуються тільки при легкому стані або за призначенням терапевта. Одним з найбільш дієвих інструментів у боротьбі з рідким стільцем є дубовий відвар:

  • щіпку кори дерева залити склянкою окропу;
  • на водяній бані пропарити 10 хвилин;
  • приймати по 18 г тричі на день.

Ефективне лікування проносу у дорослих передбачає використання засобів, які мають кріплять властивостями. Настоянки і відвари з перегородок волоського горіха або кірок граната містять дубильні речовини. Їх застосовують при рідкому стільці, проблеми з шлунково-кишковим трактом. Якщо після трьох прийомів діарея не припиниться, тоді слід звернутися за допомогою до лікаря.

Більш м'яким засобом, що допомагає вилікувати рідкий стілець, є несолоний відвар рису. Вода, в якій варилася крупа, випивається тричі на день по півсклянки. Міцний несолодкий чай з сухарями – перевірений спосіб при частих позивах. Рекомендується приймати кілька разів в день замість їжі: токсини виходять завдяки сухому хлібові, а кофеїн тонізує.

Відео про причини і лікування діареї у дорослої людини

Діарея – це неприємна хвороба, яка порушує звичний ритм життя, завдає постійний дискомфорт. Хронічний рідкий стілець потребує спеціального лікування. Неправильна терапія призведе до непоправних наслідків і ускладнень. У невеликому ролику ви дізнаєтеся про першої медичної допомоги при проносі: що робити і як швидко позбавитися від нав'язливого недуги.

Пронос

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!