Рак простати - симптоми і стадії розвитку

Ознаки раку передміхурової залози у чоловіків розрізняються в залежності від стадії патологічного процесу, ступеня ураження сусідніх внутрішніх органів, активності метастазування початкової пухлини. Поступове наростання характерної симптоматики може тривати роками або бути проявом іншого захворювання (наприклад, аденоми).

Перші ознаки раку простати у чоловіків

Симптоми раку на стадії виникнення пухлини практично не виявляються. Першими характерними ознаками стають порушення сечовипускання, наявність крові в сечі або спермі. Симптоматика з'являється при досягненні злоякісним новоутворенням значних розмірів, викликається її тиском на сечовий міхур та інші органи.

Порушення їх роботи є основою клінічної картини, може проявлятися наступним чином:

ОрганПричини виникнення симптомуПрояв симптомів
Передміхурова залоза (простата)Збільшення розмірів, тиск на стінки сечового міхура, стискання сечівникаЧасті позиви до сечовипускання (2-3 рази вночі, 15-20 вдень), нетримання сечі, болі або відчуття печіння при сечовипусканні, біль в промежині і лобку, відчуття повноти сечового міхура по закінченні процесу сечовипускання (при передавливании сечоводу)
Сечовий міхурЗниження тонусу з-за тиску пухлиниРізні утруднення при сечовипусканні, аж до втрати здатності мочиться, болі в попереку і камені в нирках при перекритті виходу і рух сечі у зворотному напрямку
УретраПошкодження судинПоява крові в сечі або спермі
КишечникПри поширенні метастаз на пряму кишкуЗапори, труднощі з процесом спорожнення кишечника
ПечінкаВторинна пухлинаЖовтяниця, тяжкість у правому підребер'ї
Статеві органиМетастазування пахових лімфатичних вузлів, пошкодження нервівВтрата здатності до ерекції, набрякання мошонки, набряк пеніса, ніг

Діагностика раку простати

Симптоми раку передміхурової залози у чоловіків потрібно діагностично підтвердити. З цією метою використовуються такі обстеження:

  • ректальна пальцева діагностика (через задній прохід);
  • визначення рівня специфічних антиген (ПСА аналіз крові);
  • УЗД через пряму кишку;
  • біопсія (при підвищеному ПСА);
  • МРТ (магнітно-резонансна томографія) і КТ (комп'ютерна томографія) (при підтвердженому діагнозі, для визначення розмірів пухлини, пошуку метастаз).

Стадії

Залежно від ступеня поширення та тяжкості захворювання, розвиток злоякісного новоутворення простати умовно поділяють на чотири ступені. На різних стадіях раку передміхурової залози застосовуються такі діагностичні методи:

СтадіяДіагностика
ПершаПальцева діагностика і виявлення специфічних антиген у крові для підтвердження наявності пухлини
ДругаРектальне УЗД, пальцева діагностика. Визначення місця розташування і розмірів вузлів
ТретяМРТ, КТ, біопсія. Дозволяють визначити ступінь ураження сусідніх органів
ЧетвертаМРТ, КТ, біопсія. Визначення ступеня метастазування віддалених органів
 

Відео

Рак простати - симптоми і причини

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!