Аденокарцинома передміхурової залози - симптоми, діагностика, лікування та прогнози

З усіх варіантів злоякісних утворень простати аденокарцинома є найпоширенішою онкологією. Вона виявляється в 90% випадках захворювань чоловічого органу. Аденокарцинома передміхурової залози має кілька видів: мелкоацинарная, ацинарних, помірно диференційована, високодиференційована, плоскоклітинна та інші. Розвивається онкологія з доброякісної аденоми простати (гіперплазії), і якщо її не виявити вчасно, нерідко призводить до летального результату.

Що таке аденокарцинома передміхурової залози

Онкологічна патологія визначається в залежності від розповсюдження пухлинного процесу, гістологічних особливостей і первинної локалізації. Основне ураження припадає на периферійні частини простати (69%). Меншою мірою страждають перехідна частина і центральні зони органу (15%). Хвороба починається, коли клітини залозистого епітелію при аденомі перетворюються на злоякісні.

Первинна локалізація аденокарциноми припадає на передміхурову залозу, в якій виникає один або кілька невеликих вузликів, що складаються з злоякісних ракових клітин. Потім епітеліальна неоплазма або обмежується капсулою простати, або проростає на сусідні тканини і органи. Метастази, потрапляючи в лімфу, поширюються в повздошные і заочеревинні лімфовузли з подальшим розростанням у кісткові тканини.

Симптоми

Багато проблеми з несвоєчасним обстеженням пацієнта пов'язані з тим, що спочатку аденокарцинома простати ніяк себе не проявляє. Патологічний процес проходить латентно, тому людина про його розвитку дізнається більш пізньої фази хвороби, коли вже розміри пухлини збільшуються, і вона починає тиснути на уретру. Пацієнти при аденокарциномі починають скаржитися на наступні симптоми:

  • прискорене сечовипускання, відчуття неповного спорожнення сечового міхура, млявий струмінь;
  • болі в паху, внизу живота, імпотенція, гематурія, гемоспермия;
  • параліч або набряк нижніх кінцівок, больові відчуття в кістках;
  • зниження апетиту, слабкість, анемія, сонливість, стомлюваність, загальне виснаження організму.

Види

Чим більше клітина змінюється, тим вона менш впізнавана, там агресивніше ракова пухлина. За цим принципом рак простати класифікують за видами:

  1. Високодиференційована злоякісна пухлина. Має сприятливий прогноз, оскільки ацинарные клітини видозмінилися в невеликій мірі. Аденокарцинома на ранній стадії розвивається з маленькою швидкістю. Високодиференційована онкологія розділяється за типами: темноклеточная і светлоклеточная.
  2. Помірно диференційована аденокарцинома передміхурової залози. По частоті зустрічаємості знаходиться на другому місці. При своєчасної медичної допомоги теж має хороший прогноз. Зустрічається така пухлина, як правило, в задній області передміхурової залози.
  3. Мелкоацинарная аденокарцинома. Патологія з'являється відразу в декількох місцях. З часом острівці ракових клітин об'єднуються в одну велику мелкоацинарную пухлина.
  4. Клітки з низькою диференціації. Агресивна пухлина простати, має найвищий бал за Глісону (невиліковна хвороба). Ацинарные клітини зовсім втратили свої початкові ознаки і поширюються на прилеглі тканини. Аденокарцинома має шарувату будову, швидко дає метастази.

Ступеня та стадії

Ступенем раку простати називають показник клінічного типу, який визначає рівень морфологічних коливань в клітинах. Таку інформацію на будь-якій стадії захворювання дає біопсія. Що стосується стадії аденокарциноми, то цей показник визначає розмір пухлинного новоутворення і подальше його розростання. Також він показує, чи є метастази.

На першій стадії раку пухлина неможливо промацати. Всі модифікації в будові залози встановлюють тільки з допомогою мікроскопічного дослідження. На другій фазі захворювання злоякісне утворення вже можна розглянути на УЗД, а на третьої – вона поширюється за межі простати. Четверта стадія характеризується проростанням аденокарциноми в лімфовузли, печінка, кісткову і легеневу тканину.

Причини розвитку

Сучасна медицина досі не може вказати типові причини розвитку раку простати. Однак існують деякі сприятливі фактори:

  • наявність зайвої ваги;
  • середній і старечий вік;
  • спадковість;
  • нераціональне харчування;
  • зловживання курінням, алкоголем;
  • високий вміст тестостерону;
  • погана екологія;
  • порушення гормонального фону.

Чим небезпечна аденокарцинома

Онкологія передміхурової залози характеризується ураженнями сусідніх органів – кишечника і сечового міхура. Найбільша небезпека даної онкології, що рання діагностика раку простати надзвичайно складна. Це пов'язано з тим, що у неї відсутня симптоматика. Перші ознаки онкології виникають, коли пухлина має великі розміри. На останній стадії вилікувати аденокарциному не можна, тому для людини дуже важливо своєчасне звернення до лікаря.

Діагностика

В онкологічній урології постановка діагнозу «аденокарцинома простати» здійснюється за допомогою наступних досліджень:

  • збір анамнезу;
  • обстеження простати ректальним пальцевим методом;
  • клінічний аналіз сечі і крові;
  • дослідження сироватки крові на простато-специфічний антиген (ПСА);
  • екскреторна і оглядова урографія;
  • вимірювання швидкості сечовипускання (урофлоуметрія);
  • трансректальне УЗД залози;
  • МРТ;
  • УЗД черевної порожнини;
  • лапароскопічна лимфаденэктомия;
  • гістологія біоптату лімфовузлів і простати;
  • радіоізотопне дослідження структури пухлини в залозі.

Лікування аденокарциноми передміхурової залози

Повністю перемогти аденому карциному простати можна тільки на початковій стадії хвороби. Уповільнити прогресування процесу лікарі намагаються на будь-якій стадії раку передміхурової залози. Якщо дозволяє розташування пухлини, то проводяться операції з видалення простати і регіональних вузлів. Лікарі для хірургічного втручання намагаються використовувати малоінвазивні техніки, які не потребують тривалого відновлення. Лікування локалізованої аденокарциноми вимагає вичікувальної техніки, тому до неї застосовується метод постійного спостереження.

Гормональна терапія

Незалежно від використовуваного методу, гормонотерапія має одну мету – блокувати вироблення андрогену, який провокує прискорений ріст злоякісних клітин. Показаннями до лікування гормонами служить відмова пацієнта від хірургічної операції або променевої терапії. Його призначають, якщо пухлина виходить за межі залози, але метастазування відсутня. Гормональні препарати доводиться пити (колоти) до кінця життя, якщо вибрано виключно медикаментозне лікування. При хірургічному видаленні передміхурової залози (орхиэктомии) приймати гормони не потрібно.

Хірургічне видалення

Показанням для радикального методу лікування є 1-2 стадія раку простати, яка добре піддається терапії. Лікування буде успішним за умови відсутності метастазів і розповсюдження пухлини на сусідні тканини і органи. Хірургічна операція проводиться або разом з променевою та хіміотерапією, або окремо. Розмір висічення залежить від ступеня розростання ракових клітин. Хірургічне лікування проводиться двома способами:

  • висічення залози без видалення простатичної капсули і сім'яних пухирців і передміхурової залози;
  • радикальна простатектомія – повне видалення простати.

Променева терапія

Показана на будь-якій стадії раку простати, незалежно від класифікації аденокарциноми. Якщо пухлина вражає тільки передміхурову залозу, то можна обмежитися променевою терапією без видалення органу. При ранніх метастазах брахітерапія призначається разом з хімією. Опромінення на пізніх стадіях покликане поліпшити якість життя пацієнта. Променева терапія проводиться декількома способами:

  • тривимірна (з допомогою машини, яка дає дозу місце локації пухлини);
  • з модуляцією інтенсивності (покращена форма 3-D терапії, коли машина, рухаючись навколо пацієнта, сама регулює дозу);
  • стереотаксична (машина дає відразу велику дозу опромінення, скорочуючи кількість процедур);
  • протонна (замість рентгенівських променів використовуються протонні пучки).

Хіміотерапія при аденокарциномі

Призначається перед хірургічним втручанням, після неефективного гормонального лікування, після операції по усуненню метастаз. Препарати для хіміотерапії вибираються, залежно від показання. Як правило, це протипухлинні антибіотики та цитостатики, що спричинюють злоякісні клітини до загибелі. В залежності від віку пацієнта і тяжкості онкологічного процесу призначають індивідуальну схему, дозування і кількість циклів хіміотерапії. Між циклами існує перерву в 1-2 тижні, під час якого організм відновлюється.

Абляція

Рак передміхурової залози успішно лікують методом радіочастотної абляції пухлин. В його основі лежить ефект нагріву живих тканин, що виникає в результаті дії струму високої частоти. Коли радіохвилі впливають на пухлину, вона гине і розсмоктується. Щоб не ушкоджувалися здорові тканини, процес контролюється сканером комп'ютерного томографа або ультразвукового апарату. Переваги методу в тому, що руйнування пухлини проводиться малоінвазивним методом, що не вимагає загального наркозу, а відновлення організму відбувається за кілька днів.

Кріотерапія аденокарциноми

Техніка малоінвазивної терапії раку передміхурової залози, під час якої відбувається заморожування ракових клітин, називається кріотерапією (кріодеструкцією). Під час процедури льодяні кристали, які утворюються навколо пухлини, сприяють її зневоднення. В результаті заморожені клітини не отримують живильні речовини і втрачають свою життєздатність. Організм через 1-4 тижні після проведення кріотерапії звільняється від мертвих тканин. Процедура призначається на будь-якій стадії раку, особливо, якщо є протипоказання до хірургічного лікування.

Прогноз

Найоптимістичніший прогноз аденокарциноми, якщо хворий звернувся при перших симптомах появи раку. При адекватному лікуванні 1 і 2 стадії пацієнту на 90% гарантована життя протягом п'яти наступних років. Виживаність третьої фази захворювання становить не більше 50% хворих. Прогноз четвертої стадії аденокарциноми – не більш 19% пацієнтів. З цієї причини чоловікові кожен рік необхідно проходити профілактичний огляд.

Профілактика

Ризик виникнення раку простати знижується при дотриманні простих профілактичних заходів:

  1. Регулярне відвідування уролога. Вузли на простаті виявляються під час ректального обстеження.
  2. Корекція харчування. З раціону потрібно виключити жирні продукти.
  3. Прийом вітамінів, мінералів. У профілактиці простати важливу роль грають: вітамін Е, селен, цинк, каротиноїди.
  4. Відмова від шкідливих звичок. Тютюн і алкоголь знижують рівень чоловічих гормонів.

Відео

Рак передміхурової залози

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!