Діагностика плоскоклітинного раку шкіри і органів - причини, стадії, види, профілактика і лікування

Якщо на шкірі з'явилася пухлина, не варто виключати розвиток онкології, як варіант – це може бути плоскоклітинний рак. Таке злоякісне новоутворення при відсутності хірургічного втручання може стати причиною летального результату пацієнта в будь-якому віці. Плоскоклітинний зроговілої рак шкіри на початковій стадії пацієнти часто плутають з іншими дерматологічними захворюваннями, а до лікаря звертаються лише при гострому больовому синдромі визуалізованого вогнища патології.

Що таке плоскоклітинний рак

По суті, це злоякісна пухлина з агресивним розвитком в організмі, де в патологічний процес залучені клітини епітелію, а згодом лімфатичні вузли. Характерний недуга частіше розвивається в дорослому віці, більше переважає у чоловіків передпенсійного віку. З кожним роком такий діагноз тільки молодшає, а передують патологічного процесу ряд патогенних факторів, і умови життя людини (соціум) в тому числі.

Симптоми

Патологічний процес розвивається швидкими темпами, може призвести до летального результату. Пояснюється це прихованим перебігом захворювання, його маскується під інші, менш небезпечні діагнози. Щоб вчасно визначити рак плоскоклітинний, необхідний збір даних анамнезу, вивчення скарг клінічного хворого. Обов'язкова диференціальна діагностика, щоб уточнити клінічну картину. Нижче представлені симптоми, характерні для плоскоклітинного раку різної локалізації. Отже:

Назву симптому

Рак шкіри

Рак порожнини рота і губ

Рак стравоходу

Рак гортані

Рак трахеї і бронхів

Рак шийки матки

Рак легені

Рак шлунка

Рак лімфовузлів

Зовнішній вид і локалізація вогнища патології

бляшки. Верхній шар епідермісу, частіше чутлива шкіра

виразки.

Слизова оболонка ротової порожнини, обідок губ

кільцеподібне розростання, частково оперізувальну стравохід

вузол.

Надгортанник, шлуночки гортані, нерідко голосові зв'язки

вузол із залозистого або циліндричного епітелію легенів, рже - альвеолярного легеневого епітелію

пухлина порожнини шийки матки, непрохідність маткових труб

вузли у відгалуженнях легенів і бронхів

виразки слизової оболонки органів ШЛУНКОВО-кишкового тракту

пухлини області пахових, шийний і пахвових ділянок

Виявлення

візуалізація вогнища патології

промацування виразки, болючість при пальпації

УЗД

УЗД

УЗД

УЗД

УЗД, рентгені

УЗД

метод пальпації, на УЗД

Внутрішні відчуття

болючість при пальпації

біль при порушеному слюноотделении, почервоніння і набряк ясен, ускладнена мова

відсутність апетиту, печія, ознаки диспепсії,відрижка твердою їжею, болі в грудях, порушений стілець з домішками крові

болючість при прийомі їжі, відсутність апетиту, відчуття спраги,

сухий кашель, домішки крові при отхаркивании, порушення дихальної функції

порушений менструальний цикл, сильні болі, передменструальний синдром, кровотеча

порушення дихальної функції, кашель з кров, хрипкий голос

відсутність апетиту, проблеми травлення, хронічні запори, діарея

сильні приступи болю в залежності від вогнища патології

Причини

Визначити високодиференційований рак зроговілої рак або іншу форму онкології можна шляхом виконання біопсії на предмет виявлення ракових клітин епітелію. Однак важливо з'ясувати причину виникнення характерного недуги, щоб у майбутньому помітно знизити статистику смертності населення від прогресуючої онкології. Провокують захворювання фактори представлені нижче:

  • генетична схильність (спадковий фактор);
  • хронічні хвороби шкіри;
  • наявність шкідливих звичок;
  • тривале зниження загального імунітету;
  • ультрафіолетове випромінювання підвищеної дози;
  • отруєння металами, парами отруйних речовин;
  • присутність у повсякденному харчуванні канцерогенів, хімікатів;
  • соціальні умови;
  • хронічна нікотинова і алкогольна інтоксикація організму;
  • екологічний фактор;
  • вікові зміни організму, статева приналежність;
  • тривалий прийом токсичних медикаментів.

Класифікація плоскоклітинного раку

В залежності від форми і вогнища патології виділяють наступні різновиди плоскоклітинного раку з характерними ознаками:

  1. Бляшкової форма. Може характеризуватися появою горбків на шкірі насичено червоного кольору, які при пальпації часто кровоточать.
  2. Вузлова форма. Новоутворення локалізується біля поверхні дерми, зовні нагадує капсулу, щільна при пальпації.
  3. Виразкова форма. Це так звані «кратери» з піднятими краями, які мають пухку структуру, схильні до кровотечі.

За перебігом патологічного процесу плоскоклітинний рак буває:

  1. Зроговілої. Зустрічається частіше. Після мутації клітини епітелію відмирають, а на шкірі є характерні кірки жовтого або коричневого кольору.
  2. Неороговевающий. Характеризується швидким ростом, мутацією клітин шипуватого шару, вражений епітелій не відмирає.

Стадії

Рак плоскоклітинний має п'ять стадій розвитку, які в однаковому співвідношенні зустрічаються у великій медичній практиці. Чим раніше провести лабораторне дослідження передбачуваної патології, тим більше шансів на сприятливий клінічний результат. Отже, лікарі виділяють наступні стадії цього онкологічного захворювання з характерними ознаками:

  1. Нульова стадія. Пухлина дрібна, локалізується на слизовій або у верхньому шарі епідермісу. Метастазів не дає.
  2. Перша стадія. Розвиток пухлини досягає до 2 см в діаметрі, при цьому метастазування не спостерігається.
  3. Друга стадія. Пухлина перевищує розміри 2 см, проростає в сусідні структури, але поки ще без метастазів.
  4. Третя стадія. Злоякісна пухлина може масштабно вразити стінки органів, м'язи і судини, дає метастази в локальні лімфатичні вузли.
  5. Четверта стадія. Остання, критична. В такій клінічній картині вражені всі внутрішні органи, порушені системи, велика кількість метастаз, високий ризик летального результату.

Діагностика

Чим раніше визначити плоскоклітинний неороговевающий рак шийки матки або іншого органу, тим більше шансів провести успішне комплексне лікування. Хвороба полягає в стрімкому поділ ракових клітин і зараження великих областей дерми, її глибинних шарів. Діагностика полягає в лабораторному дослідженні багатошарових ділянок, клінічному обстеженні організму для виявлення супутніх захворювань, метастазів. Основні напрями такі:

  • методи ендоскопії;
  • комп'ютерна томографія;
  • рентгенологічні методи;
  • магнітно-резонансна томографія;
  • лабораторні дослідження біологічних рідин;
  • позитронно-емісійна томографія;
  • конфокальна лазерна скануюча мікроскопія.

Антиген плоскоклітинного раку

Це маркер, глікопротеїн з молекулярною масою 48°кДа, виявлений з печінкових метастазів при діагностиці захворювання плоскоклітинна карцинома шийки матки. Це інгібітор сироваткових протеаз, який в нормальному стані експресується у плоскому епітелії, переважно в епідермісі. Його головні джерела – багатошаровий плоский епітелій бронхів, анального каналу, стравоходу, шийки матки, шкіра. Період напіввиведення антигену плоскоклітинного раку становить не менше 24 годин.

Лікування

Кожен клінічний випадок індивідуальний, тому пацієнту потрібна комплексна діагностика, щоб зрозуміти, що відбувається в організмі. За результатами якісного обстеження лікар призначає лікування, яке поєднує хірургічні та консервативні методи. У першому випадку мова йде про знищення патогенної структури і висічення наближених тканин, залучених в патологію. У другому – про період реабілітації вже фізіотерапевтичними та консервативними методами. Фото, до чого може призводити рак плоскоклітинний, шокують, тому лікуватися потрібно вчасно.

Променева терапія

Вплив рентгенівського випромінювання доречно при невеликих розмірах пухлини, як самостійний метод інтенсивної терапії плоскоклітинного раку. У запущених клінічних картинах променева терапія необхідна з метою передопераційної підготовки та післяопераційного відновлення пацієнта. Крім того, таким прогресивним методом можна видалити метастази, покращити клінічний результат. Променеву терапію показано проходити курсами, оскільки злоякісне новоутворення дерми або глибинних шарів шкіри може знову прогресувати.

Хірургічне лікування

При реалізації такого радикального методу лікування рак плоскоклітинний проводиться видалення первинного вогнища і лімфатичних вузлів, уражених метастазами. Лікарі використовують спеціальний матеріал, а сам метод відрізняється високою ефективністю в комплексі з променевою терапією для видалення метастазів, рогового шару клітин. Якщо пухлина велика, перед хірургічним втручанням необхідно опромінення уражених тканин для звуження вогнища патології.

При реалізації хірургічних методів для видалення плоскоклітинного раку доречні наступні напрямки строго за медичними показаннями: конізація з вишкрібанням, видалення лімфовузлів, екстирпація, ад'ювантна хіміотерапія і розширена модифікована екстирпація матки. Остаточний вибір за спеціалістом, але після операції пацієнтові призначають консервативні методи інтенсивної терапії для підтримки загального стану здоров'я на задовільному рівні.

Медикаментозне лікування

Консервативне лікування плоскоклітинного раку більше доречно після висічення уражених тканин, місцеві і пероральні призначення. Основна мета – запобігти ускладнення хіміо - і променевої терапії, придушити побічні явища післяопераційного періоду. Медикаменти призначаються індивідуально, оскільки в складі сильнодіючих ліків присутні токсичні компоненти. При порушенні добових дозувань підвищується ризик інтоксикації ураженого організму.

Симптоматичне лікування

Такий вид інтенсивної терапії не здатний подавити першопричину недуги, а його основне завдання – знизити інтенсивність виражених симптомів онкології, як варіант – прибрати больовий синдром. Спеціально для цих цілей лікарі-онкологи рекомендують прийом знеболюючі засоби аж до наркотичних анальгетиків, відпускаються в аптеці строго за рецептом. Додатково призначають кровоспинні препарати, парентральное або ентеральне харчування. Лікуються Консервативно і всі супутні патології, які отримали свій розвиток на фоні онкологічного захворювання.

Прогноз

Клінічний результат захворювання залежить від стадії патологічного процесу і заходів своєчасного реагування. Якщо рак плоскоклітинний має діаметр до 2 см, при цьому відсутнє механічне пошкодження дерми, і своєчасно призначено адекватне лікування, прогнози сприятливі. П'ятирічне виживання спостерігається у 90% усіх клінічних картин.

Діагностика інфільтрації характерного новоутворення в глибинні шари шкіри знижує відсоток в плані виживання пацієнта на найближчі п'ять років. Зазначений показник становить менше 50% для всіх клінічних картин, а при наявності механічних пошкоджень, великих осередків формування метастазів – орієнтовно 6-7%. Клінічний результат несприятливий. При четвертій стадії пухлини пацієнт не може прожити і місяця, а призначають йому тільки наркотичні анальгетики для знеболювання.

Профілактика

Щоб уникнути розвитку плоскоклітинного раку, лікарі повідомляють про заходи ефективної профілактики, особливо це стосується пацієнтів з групи ризику по лінії спадкоємства онкології. Рекомендується систематично проводити комплексну діагностику організму на предмет виявлення небезпечних новоутворень, вчасно реагувати на зміни структури дерми. Додаткові профілактичні заходи для всіх верств населення докладно представлені нижче:

  • повна відмова від усіх шкідливих звичок, ретельний контроль живлення і звичного способу життя;
  • уникати тривалого перебування під сонцем, дозувати надходження ультрафіолетових променів на верхній шар – епідерміс;
  • своєчасне лікувати дерматити всіх видів і екзему, оскільки такі захворювання супроводжуються передраковим станом шкіри.

Відео

Плоскоклітинний рак шийки матки. Вилікувалася Лариса

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!