Симптоми раку мозку - ранні стадії прояви. Лікування пухлини головного мозку.

Пухлиною називається патологія, при якій відбувається безконтрольне поділ клітин мозку, в результаті чого утворюється маса тканини. Прогресування хвороби супроводжується посиленням кровотоку в органі, підвищенням внутрішньочерепного тиску та проявом перших симптомів онкології.

Види пухлини

Рак головного мозку називають злоякісне новоутворення, яке виникає в тканині органа. Не всі пухлини є онкологією, а лише ті, які розвиваються з епітеліальної тканини. Більшість утворень мають іншу основу, проте в побуті їх часто також називають раком. Відсоток діагностики онкології мозку дорівнює лише 5% усіх випадків злоякісних новоутворень.

Ступінь поширеності захворювання, як правило, описують за допомогою стадій. Однак для раку головного мозку немає стандартної системи класифікації за періодами розвитку. Початкові новоутворення можуть проявлятися в ЦНС (спиною і головний мозок), але на інші частини тіла вони поширюються вкрай рідко. Щоб вибрати правильний метод терапії, пухлини мозку класифікують за типом клітин, на яких виникло ракове новоутворення, їх локалізації і ступеня злоякісності.

Доброякісні

Цим видом раку характерна пасивність після закінчення періоду росту. Доброякісні пухлини, на відміну від злоякісних, не проростає в сусідні тканини. Новоутворення мають чіткі межі зростання, які визначаються за допомогою МРТ або КТ. Вкрай рідко такий метастазує рак мозку або переходить в злоякісний вигляд. Як правило, доброякісні утворення лікуються без операції і не рецидивують в майбутньому.

Причини, чому може виникати доброякісна пухлина, невідомі. Проте лікарі припускають, що існують сприятливі фактори:

  • шкідливий вплив на людину радіації;
  • спадковість;
  • наявність синдромів Турко або Горліна;
  • тривалий контакт людини з хімічними речовинами (формальдегідом, хлоридом вінілу, ін).

Доброякісного новоутворення типу можуть проявлятися такими ж симптомами, як злоякісні. Це пояснюється стисненням тканин і структур мозку під час розвитку пухлин. Тому не так важливий вид раку, як локалізація утворень. Навіть при повільному темпі зростання доброякісної пухлини відсутність лікування може стати причиною виникнення гострої осередкової симптоматики.

Злоякісні

Це патологічне утворення, яке з'являється в нервової тканини мозку. Злоякісні пухлини можуть швидко рости і часто переходять на сусідні тканини, стимулюючи їх трансформацію. Такий тип утворень, як правило, складається з незрілих клітин нервової тканини або з клітин, принесених в орган кров'ю з інших частин тіла. Злоякісні пухлини діляться на первинні і вторинні. Перші утворюються з нервових клітин (гліома головного мозку).

Найчастіше рак мозку починає розвиватися внаслідок метастазуючих клітин злоякісних утворень, що локалізуються в інших тканинах людини. Такі пухлини вважаються вторинними. Патогенні речовини потрапляють у кров і розносяться нею по всьому організму, включаючи головний мозок. Іноді метастази з'являються відразу в декількох областях органу і починають рости, утворюючи пухлини.

Стадії хвороби та їх симптоми

Ступінь раку мозку – це те, від чого залежить тривалість життя хворого. Особливістю захворювання є те, що трансформації тканин здійснюються найчастіше в центральній нервовій системі. Встановити стадію раку мозку можна за допомогою додаткових методів діагностики. Отримана інформація служить орієнтиром при призначенні лікування лікарем. Існує всього 4 стадії розвитку раку, кожній з яких характерні певні симптоми:

  1. Перша стадія (початковий етап). При виявленні раку мозку на цьому етапі розвитку прогноз сприятливий: лікування в більшості випадків закінчується повним одужанням. Перші симптоми раку мозку, як правило, або не виражені зовсім, або слабо помітні. Це обумовлено повільним зростанням пухлини.
  2. Друга стадія. Новоутворення зростає і зачіпає певні структури мозку. Якщо не виявити захворювання на цьому етапі, то життя людини піддається серйозній небезпеці. Симптоми 2 стадії – це нудота, підвищене ПЕКЛО, головні болі, часті запаморочення, провали в пам'яті, перепади настрою, складність концентрації уваги.
  3. Третя стадія. Починається активний ріст пухлини, яка ще глибше проникає в тканини і структури мозку. Це зумовлює серйозне порушення функціонування нервової системи. Симптомами третьої стадії є: стрімке схуднення, недокрів'я, висока стомлюваність, блювота, пригнічений імунітет, судоми, оніміння кінцівок, проблеми зі слухом, зором, пам'яттю, мовою, порушення координації.
  4. Четверта стадія (остання). Рак на цьому етапі невиліковний, а пухлина неоперабельна. Супроводжується захворювання незворотними змінами не тільки ЦНС, а також органів, що входять в область, яку контролює уражена пухлинами частина мозку. Крім перерахованих вище симптомів, у хворого може розвиватися параліч/парез, спостерігатися зміна особистості (при ураженні лобової частки), порушення нюху, ін.

Як розпізнати рак головного мозку на ранній стадії

Ознаки онкології на перших порах найчастіше практично непомітні, тому діагностувати рак 1 стадії вдається рідко. Спочатку захворювання протікає без характерних симптомів, приховано. Первинні ознаки раку головного мозку бувають помітні після безпосереднього ураження пухлиною центральної нервової системи або нервових структур мозкових тканин. Іноді симптоми стають відчутними, коли новоутворення зросла до такого розміру, щоб здавлювати мозкові тканини.

У дорослих

Швидкість розвитку симптомів залежить від місця розташування новоутворень і специфічних особливостей її зростання. Виявляється рак мозку, коли пухлина починає тиснути на певні зони органу. Перші симптоми захворювання у жінок і чоловіків – це:

  • часті запаморочення;
  • постійні головні болі, що посилюються вранці або при прийнятті людиною деяких поз;
  • сонливість, слабкість, апатія.

У дітей та підлітків

Симптоми дитячого раку мозку стають очевидними пізніше, ніж при захворюванні у дорослої людини. Нерідко первинні ознаки можна виявити після перенесеної дитиною інфекції або травми. Найпоширенішими формами онкології у дітей є медулобластома і гліоми. Перше захворювання є вродженою пухлиною, яка розташовується в мозочку. Глиоме характерно розвиток новоутворень в стовбурі мозку і гліальних клітинах мозочка. Рак проявляється у дітей вогнищевих і загальномозкових симптомів:

  • втрата апетиту, схуднення;
  • порушення роботи вестибулярного апарату;
  • блювота/нудота;
  • систематичні головні болі (проте найчастіше цей симптом проявляються у дітей на пізній стадії);
  • галюцинації, непритомність;
  • висока стомлюваність, слабкість, сонливість;
  • судоми;
  • порушення мови, двоїння в очах (при ураженні мозкової кори).

Ознаки раку головного мозку

  1. Швидка стомлюваність, часта сонливість, втрата інтересу до подій.
  2. Різке погіршення слуху, зору.
  3. Дзвін (шум) у вухах.
  4. Погіршення пам'яті, погана концентрація уваги.
  5. Розлади усного/письмового мовлення.
  6. Переродження (різка зміна звичного поведінки людини).

Методи діагностики

Якщо ви виявили у себе хоча б кілька симптомів раку мозку, то слід звернутися до лікаря. Спеціаліст направить на аналізи та обстеження, які допоможуть визначити наявність або відсутність онкології. Для виявлення пухлин застосовують такі методи дослідження:

  1. КТ (комп'ютерна томографія). Ця процедура дозволяє отримати ряд чітких знімків заданої області організму, зроблених під різним кутом. Зображення отримують за допомогою комп'ютера, підключеного до рентгенівського апарату. Деяким пацієнтам вводять у кров спеціальний барвник для поліпшення видимості внутрішніх органів і тканин.
  2. МРТ. Під час процедури лікар отримує кілька чітких зображень спинного і головного мозку за допомогою радіохвиль, магнітного поля і комп'ютера. Перед МРТ пацієнту вводять гадоліній – речовина, яка після потрапляння в організм оточує ракові клітини, завдяки чому їх легко виявити.
  3. Біопсія. Це розтин черепної коробки і паркан допомогою голки тканини органу. Патолог пізніше вивчає отриманий зразок під мікроскопом. Якщо ракові клітини будуть виявлені – проводять операцію з видалення пухлини.

Прогноз і наслідки хвороби

Шанс повністю вилікувати онкологічне захворювання є, але ймовірність успіху залежить від своєчасності діагностики і початку лікування. Повноцінна терапія, розпочата на ранній стадії, забезпечує п'ятирічну виживаність 60-80% хворих. Більш пізнє звернення до лікаря та неможливість проведення операції погіршує показник виживаності, знижуючи його до 30-40%. При глиоме це значення не перевищує 14-15%. Однак, незважаючи на статистику, тривалість життя кожного хворого індивідуальна і залежить від безлічі факторів.

У людей з онкологічним захворюванням мозку можуть бути втрачені повністю або частково такі здібності та навички:

  • мова;
  • мислення;
  • пам'ять;
  • розпізнавання осіб;
  • лист;
  • читання.

Деякі види ракових патологій здатні призвести до паралічу тіла/кінцівок, судоми, розвитку епілепсії. Іноді у людини розвиваються емоційні розлади: він стає апатичною або, навпаки, збуджений і агресивним. При виникненні злоякісних утворень у чутливих областях органу втрачається слух, зір, здатність до дотику.

Дізнайтеся, що такедонорство кісткового мозку.

Відео про причини, симптоми і лікування пухлини головного мозку

Пухлина мозку. Що робити, коли голова пухне від болю

Дізнайтеся, як діагностуєтьсярак прямої кишки - перші симптоми захворювання.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!