Заклало вуха: причини і що робити

З неприємним відчуттям закладеності у вухах зустрічався практично кожна людина. Це могло бути пов'язане з хворобою або з попаданням у вушний канал води. У ситуації, коли заклало вуха, необхідно звертатися до лікаря і не намагатися лікуватися в домашніх умовах. Усвідомлений підхід до вирішення проблеми закладеності вушного каналу допоможе зберегти ваше здоров'я і гостроту слуху.

Що таке закладеність вуха

Поняття закладеності вуха описується як відчуття, при якому погіршується слух, з'являється посилене сприйняття власного голосу другим вухом. Такий стан може супроводжуватися:

  • болем;
  • виділеннями з вуха;
  • сверблячкою;
  • відчуттям переливання рідини всередині вуха;
  • може дзвеніти або шуміти у вухах.

Чому закладає вуха

Найшкідливіша причина, за якої може з'явитися вушна закладеність – потрапляння в слуховий канал води після купання. Така закладеність не вимагає медичного втручання, оскільки вода з часом виходить природним шляхом. Ще одна причина закладеності, лікування якої не потребує медикаментозного втручання, – сірчана пробка. Лікар отоларинголог витягує пробку з вуха за допомогою спеціальних інструментів, і з часом гострота слуху у людини відновлюється. Всі інші причини відчуття закладеності у вухах вимагають грамотного лікування. Це можуть бути:

  • отити різної етіології;
  • нейросенсорна приглухуватість;
  • попадання чужорідних тел.

Без болю

Причина виникнення закладеності, при якій не відчувається біль, може бути більш серйозною, ніж сірчана пробка. Закладеність вуха без болю може з'явитися при ексудативному середньому отиті, який лікується важко і довго. Причини закладеності вуха без болю, які пов'язані з появою ексудативного отиту, можуть бути самі різні:

  • дисфункція слухової труби;
  • зміна слизової з-за хронічних запальних процесів носа, носоглотки;
  • неефективне лікування гострого середнього отиту;
  • анатомічні особливості слухової труби.

Запалення євстахієвої труби також може стати причини закладеності, при якій не відчувається біль. Дане запалення у хворого з'являється через порушення аерації євстахієвої труби. Це відбувається при частих простудних захворюваннях, запаленнях носоглотки і серйозних патологій – хронічних синуситах, ангінах. У хворого з'являється небезпечний для слуху набряк, погіршує прохідність слухових проходів, з-за цього відбувається зниження слуху.

Постійно закладає вуха

Якщо закладеність вуха відчувається постійно і без видимих причин, необхідно провести ретельне дослідження вуха у отоларинголога. Причиною такого стану може бути нейросенсорна приглухуватість, при якій порушується сприйняття сенсорно-епітеліальних клітин кортиева органу внутрішнього вуха. Такі патологічні зміни можуть з'явитися через перенесених вушних інфекцій, запальних захворювань носоглотки, травм голови, дії токсичних ліків, захворювань бактеріальної етіології або генетично дефектних клітин кортиева органу.

Вухо болить, закладено і погано чує

Якщо вухо заклало і болить, швидше за все, ви зіткнулися з отитом. Частіше він виникає через попадання бактерій через канали носоглотки внаслідок затяжних простудних захворюваннях, нежиті, ангіни та інших запальних і бактеріальних захворювань носоглотки. Отити підрозділяються на зовнішні і середні, гострі гнійні, катаральні, хронічні. Отити частіше пов'язані з серйозними запальними захворюваннями горла і носа і можу протікати з пошкодженням барабанних перетинок. Лікувати отит в залежності від його природи потрібно по-різному:

  • лікування зовнішніх отитів– в слуховий прохід вводять тампони, змочені 70% спиртом, призначається фізіотерапія, при підвищеній температурі і вираженому запаленні призначають антибактеріальну терапію;
  • середній отит, гострий отит – антибактеріальна терапія, медикаментозне знеболювання і видалення гною з вуха, можливо хірургічні втручання.

Заклав одне вухо

Якщо ви відчули закладеність в одному вусі, а больових симптомів немає, це могло статися через потрапляння чужорідних предметів, наприклад при неправильній чистці вушних раковин, коли вата залишається в слуховому проході. Після використання ватних паличок можуть утворитися сірчані пробки, наявність яких теж викликає погіршення слуху і закладеність. Погано впливають на вушний прохід захворювання носоглотки. Закладеність одного вуха під час хвороби – частий супутник простудних захворювань, нежитю.

Періодично закладає вухо

Відчуття закладеності у вухах, яке не пов'язане з перерахованими вище причинами, що можуть викликати перепади тиску в зовнішньому слуховому проході. Наявність неприємних симптомів закладеності під час перельоту на літаку, особливо при зльоті та посадці, – нормальне явище.

Уникнути почуття закладеності при порушенні внутрішньовушного тиску можна, якщо допомагати собі простими вправами. Отоларингологи радять спробувати широко відкривати рот: в такому положенні ваша барабанна перетинка буде безпеки при різких перепадах тиску. Якщо стрибків тиску немає, а вухо періодично закладає, – зверніться до лікаря.

Закладає вуха без нежиті

У більшості випадків при закладеності вуха спостерігається нежить. Якщо при нежиті заклав вушний прохід, це нормальне явище. Поганий знак, якщо видимих причин появи неприємних симптомів у вусі немає, але при цьому закладеність починає супроводжуватися болем. У людей, які мають такі захворювання як остеохондроз, ВСД, мігрені, проблеми з судинами головного мозку, вертиго або пухлинне ураження головного мозку, періодично спостерігається погіршення слуху і відчуття закладеності. Воно може супроводжуватися запамороченнями, головним болем, потемнінням в очах.

При вагітності

Причиною, по якій у вагітних пацієнтів закладає вуха, є перепади тиску, частіше – зниження тиску. Скачки тиску є поширеним симптомом у вагітних, і пов'язано це з фізичними змінами в тілі жінки. Це не небезпечно. Проте якщо у вас заклало вуха, і цей стан супроводжується головними болями, з'являються запаморочення, то потрібно негайно звернутися до лікаря. Такі симптоми можуть бути пов'язані із запаленням зовнішнього та середнього вуха, бути ознаками інших хвороб.

Діагностика

Кожен отоларинголог знає, що робити при закладеності вуха і як виявити причину проблеми. Стандартно при патологіях вуха проводять наступні дослідження:

  • відеоендоскопія вуха і відеоендоскопія носової порожнини –дослідження вушного проходу, барабанної перетинки або носової порожнини, з допомогою спеціального приладу з можливістю запису відео дослідження;
  • тимпанометрія – дослідження функцій вуха шляхом створення різного тиску в слуховому каналі;
  • аудіометрія - дослідження гостроти слуху з допомогою звуків різного рівня гучності.

При необхідності додатково проводять:

  • комп'ютерна томографія;
  • посів з слухового проходу, порожнини носа;
  • загальний аналіз крові та ін.

Методи лікування

Якщо причина недуги вже відома, зрозуміти, як лікувати закладеність вуха в домашніх умовах, не так вже складно. Самостійно усунути закладеність ви не зможете, адже існує ризик ускладнень. Якщо виявлені проблеми з середнім вухом, отити різної етіології, то лікування призначає і контролює ЛОР. При попаданні сторонніх предметів теж потрібно звертатися до лікаря. Позбутися від води, яка потрапила в вухо, можна самостійно – вона легко евакуюється, якщо нахилити голову, створюючи умови для її витікання.

Медикаментозна терапія

Список спеціальних препаратів для лікування захворювання видає тільки лікар. Лікування на перший погляд однакових отитів може відрізнятися хоча б з причини наявності або відсутності перфорації барабанної перетинки. Загальне для всіх випадків – призначення судинозвужувальних крапель в ніс. Вони допомагають зняти набряк в євстахієвої труби. До судинозвужувальних крапель відносяться:

  • Нафтизин;
  • Назол;
  • Галазолін;
  • Санорин.

Для лікування отитів часто застосовують наступні ліки:

  1. Вушні краплі з антибіотиками – Ципрофарм, Нормакс, Отофа.
  2. Краплі комбіновані – Софрадекс (антибіотик і кортикостероїди знеболюють), Кандибиотик (антибіотик, протигрибковий компонент і лідокаїн знеболюють, лікують грибок).
  3. Антисептик – Мірамістин.
  4. Мазі проти грибка – Клотримазол, Пімафуцин.

Антибіотики в таблетках або ін'єкціях лікарі призначають у важких випадках, наприклад, коли отит з'являється на тлі ангіни. Призначають паралельно з медикаментозним лікуванням фізіотерапію, продування по Політцеру, пневмомасаж барабанної перетинки. У важких випадках – шунтування барабанної перетинки або парацентез, катетеризацію слухових труб.

Видалення пробок

З'являються сірчані пробки частіше у дітей, оскільки вушний прохід у дитини ще не до кінця розвинений. Він більш вузький, ніж у дорослих, тому ризик скупчення вушної сірки, яка створює пробку, значно вище. Діагностувати пробку у вусі просто: з'являється дискомфорт і свербіж у вусі, знижується гострота слуху, хворий відчуває закладеність. Існує кілька способів, як позбутися від вушної пробки:

  • промивання (робить лікар);
  • продування;
  • видалення розчином перекису водню;
  • лікування спеціальними препаратами (краплями) або фитосвечами.

Самостійно робити процедуру промивання і продування не можна, правильно видалять пробку тільки лікарі. Намагатися вичистити пробку самостійно, продуваючи вухо, може бути небезпечно. Якщо пошкодити барабанну перетинку, можна оглухнути. В домашніх умовах безпечно видалити пробку можна наступними способами:

  1. Краплі типу А-Церумен або Ремо-Вакс потрібно капати кілька днів, згідно інструкції. Вони розчиняють вушну сірку, тому сприяють легкому видаленню пробки. Перед застосуванням потрібна консультація лікаря, оскільки компоненти можуть викликати індивідуальну непереносимість.
  2. Перекис водню. Застосовують перекис як крапель кілька днів до повного розчинення пробки і вимивання її частинок з вушного каналу. Краплю перекису потрібно тримати в вушному проході до 10 хвилин. Шипіння від перекису може викликати дискомфорт, але він незначний.
  3. Вушні свічки. Свічки, виготовлені з використанням натурального воску та прополісу, допомагають витягати вушну сірку, прогрівають вуха. Їх можна використовувати, навіть якщо сильно болять вуха. Біль починає проходити вже після першої процедури. Свічка може замінити теплий компрес, якщо вухо продуло.

Відео

Заклало вухо | Як швидко і легко позбавитися від вушної пробки | Лайфхак

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!