Ларингіт - симптоми і лікування у дорослих: кошти від запалення горла

Патологічний процес, пов'язаний із запаленням слизової поверхні гортані, називається ларингітом (лат. Laryngitis— «гортань»). Він може проявити себе самостійним захворюванням або як один з клінічних симптомів простудних хвороб і вірусних інфекцій.

Ларингіт – симптоми

Перші ознаки ларингіту проявляють себе сухість і першіння, хворий робить часті ковтальні руху, у нього з'являється відчуття грудки в горлі. Набряклість гортані призводить до звуження голосової щілини, гіперемії слизової оболонки, голос стає грубим, хворий говорить пошепки. З'являється сухий кашель, охриплий голос, температура утримується в субфебрильних межах або зовсім не підвищується. Причини ларингіту:

  • звичка дихати ротом, куріння;
  • простудні захворювання;
  • вірусні інфекції;
  • переохолодження організму;
  • забруднене повітря;
  • гостра, пряна їжа;
  • алергічні реакції;
  • перенапруження голосових зв'язок;
  • професійна приналежність;

Гострий ларингіт

Запалення супроводжується неприємними відчуттями в області глотки: поколюванням, дряпання. До того ж, вологий кашель, утруднене дихання, носогубний трикутник набуває синюшний відтінок. Якщо гострий ларингіт виник, як симптом вірусної інфекції, температура піднімається до високих позначок, наростає слабкість, головний біль.

Набрякла оболонка гортані має розширені кровоносні судини, слизова покривається червоними крапками. Гострий перебіг хвороби триває протягом 6-7 днів, залишкові явища турбують хворого протягом тижня. Особливу увагу потрібно приділити профілактиці ускладнень: трахеїт, набряк і стеноз гортані можуть ускладнити перебіг хвороби. Лікування залежить від етіології захворювання.

Хронічний ларингіт

Своєчасно невылеченная гостра форма, часті рецидиви призводять до хронічного перебігу захворювання. Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба викликає симптоми хронічного ларингіту. Для цієї хвороби характерно закидання шлункової кислоти на висоту, достающую гортані. Захворювання щитовидної залози, пов'язані з гіпертрофією і запаленням, можуть провокувати симптоми хвороботворного процесу верхніх дихальних шляхів. Хронічна форма має кілька різновидів:

  • катаральна;
  • гіперпластичних;
  • атрофічна;

Катаральний ларингіт

Клінічна картина катарального ларингіту менш виражена, ніж при гострій формі розвитку хвороби. Вилікувати захворювання можна в домашніх умовах. Лоскотливе відчуття в горлі викликає кашльовий рефлекс, запальний процес супроводжується незначним виділенням слизу. На початку дня мова зберігає звучність, але ближче до вечора виникає захриплість. При огляді виявляється невелике почервоніння слизової оболонки і розширені судини. Такий вид захворювання розвивається за наступним причин:

  1. Наявність патогенної мікрофлори в гортані.
  2. Хронічні вогнища інфекційних процесів.
  3. Утруднене дихання через ніс.
  4. Зловживання алкоголем, курінням.
  5. Різкі перепади температур повітря.

Гіперпластичний ларингіт

З гіпертрофією голосових зв'язок і слизової часто стикаються співаки, педагоги, диктори, лектори. Стабільні навантаження на голосові зв'язки викликають їх ущільнення, потовщення, змінюється голосова тональність. Гіперпластичний ларингіт буває локалізованим або дифузним, великим. На розвиток захворювання, пов'язаного з запаленням гортані, впливають такі причини:

  1. Вікові зміни гортанних м'язів.
  2. Вроджена, набута деформація, гіпотонус голосових зв'язок.
  3. Ускладнені алергічні реакції.
  4. Травми, оперативні втручання.
  5. Зниження імунітету, порушення у системі кровообігу.

Атрофічний ларингіт

Такий вид захворювання зустрічається рідко, в більшості випадків йому передує ринофарингіт. Хворі скаржаться не пересихання слизової, ком в горлі, дисфонію, надсадний кашель з прожилками крові в слизу. Слизова має гладку, стоншену поверхню, на якій накопичується слиз, місцями утворює сухі скоринки. Вони можуть з'являтися в просвіті голосових зв'язок, викликаючи повну втрату голосу. Причини, що викликають атрофічний ларингіт:

  1. Несприятливий вплив навколишнього середовища.
  2. Шкідлива робота в гарячих, запилених цехах.
  3. Вроджені аномалії дихальних шляхів.
  4. Несвоєчасне лікування гострих форм хвороби.

Ларингіт – лікування у дорослих

Головною умовою одужання пацієнта буде дотримання лікувального режиму тиші. Розмовляти, навіть пошепки, забороняється – шепіт навантажує голосові зв'язки не менше гучної мови. Лікування буде залежати від етіології захворювання, супутніх факторів і ускладнень. Відчувши нездужання, хворий повинен звернутися за призначеннями до лікаря. Ларингіт – симптоми і лікування у дорослих цього захворювання мають багато спільного, як і схема основних рекомендацій – як лікувати ларингіт:

  1. Дотримання постільного режиму в домашніх умовах.
  2. Пити підігріті молоко, мінеральну лужну воду.
  3. Зволоження повітря в кімнаті хворого.
  4. Постановка гірчичників, спиртових компресів.
  5. Содові, трав'яні інгаляції.
  6. Застосування розчину Люголя (швидкий спосіб).
  7. Відмова від алкогольних напоїв, сигарет.
  8. Виключити з раціону гарячу, гостру їжу.

Чим лікувати ларингіт

Лікування комплексне, використовуються лікарські препарати, фізіотерапевтичні процедури, народні методи. Для зрошень використовують лікарські речовини, масляні розчини, надають протизапальну дію. Для розрідження слизу, пом'якшення кашлю, вживають рясне лужне питво, АЦЦ, муколітики. Терапія включає вітамінні комплекси, використання біостимуляторів, розсмоктування ментолосодержащих льодяників.

Чим лікувати ларингіт, викликав ускладнення, які для цього необхідні антибіотики, антибактеріальні препарати – вирішує лікар.

Таблетки від ларингіту

Медикаментозне лікування спрямоване на полегшення стану хворого. У важких випадках необхідно вжити заходів для попередження ларингоспазму при ускладненні захворювання трахеїт, стенозом. Купірувати бронхоспазм допомагає інгаляція небулайзером з розчином Беродуал, для безболісного відторгнення кірок використовують аерозоль Хімотрипсин.

При неускладнених формах широке застосування отримали антисептики Мірамістин, Діоксидин, антибактеріальний спрей Биопарокс. Ліки від ларингіту у дорослих не обмежена застосуванням препаратів, спрямованих лише на зняття симптомів. Лікування при ларингіті у дорослих з застосуванням антибіотиків поєднується з травними ферментами. В залежності від клініки захворювання застосовують:

  • бронхолітики;
  • муколітики;
  • антигістаміни;
  • протикашльові;
  • антибіотики;
  • ферменти;

Народні засоби при ларингіті у дорослих

Поєднуючи медичні призначення з народними засобами при ларингіті у дорослих, вилікувати недугу можна повністю. Трав'яні полоскання, компреси, чаї з лікарських трав полегшують стан хворого. Що приймати при ларингіті у дорослих, якщо хвороба ускладнилася ларинготрахеитом? Швидкий народний метод вилікувати полягає в овочевий сокотерапії: свіжовичавлений сік моркви, червоного буряка і картоплі підігрівають і п'ють кожні дві години по одній столовій ложці, попередньо змішавши інгредієнти. Продовжують лікування 3-5 днів, в комплексі з лікарськими приписами.

Ларингіт при вагітності

Відчувши перші ознаки захворювання, вагітна жінка зобов'язана звернутися до лікаря. Побоювання у такій ситуації викликає вірусне походження хвороби. Стан стає небезпечною для плода, організм матері стає для нього заразним. Припустимо лікувати ларингіт при вагітності в домашніх умовах, але займатися самолікуванням не можна. Порадити: що робити при ларингіті, відкоригувати призначення, повинен лікар. Якщо недуга протікає з ускладненнями, стенозом, трахеїт – лікуватися потрібно в стаціонарі.

Відео: лікування при ларингіті

Гострий ларингіт - отоларинголог Тетяна Павленко. Здоровий інтерес. Випуск 202

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!