Токсокари у дітей: симптоми і лікування: діагностика і аналізи на токсокароз

Сьогодні існує багато видів глистових інвазій. Однією з найпоширеніших проблем вважаються токсокари у дітей: симптоми і лікування докладно описано нижче. Токсокароз – захворювання, характерне для дітей до 14 років. Є різні причини, які викликають зараження токсокаром. Небезпечну недугу травмує тканини кишечника, серця, нирок, підшлункової залози та шлунка, печінки та інших органів. Токсокароз діагностують і лікують за допомогою різноманітних ефективних методик.

Що таке токсокари у дітей

Хвороба, викликана попаданням в організм черв'яків аскарид – токсокароз. Ця недуга в більшості випадків діагностується у віці від 1 до 14 років, переважно у дітей, які проживають у сільській місцевості. Паразитарне захворювання, як правило, відрізняється тривалим перебігом з наявністю рецидивів. Токсокари у дітей – це вид великих, круглих гельмінтів, які виростають до 18 див. Вони селяться в шлунку або тонкому кишечнику кішок, собак та інших тварин, а потім передаються людині.

Токсокароз у дітей дуже рідко викликає небезпечні для здоров'я наслідки. Якщо хвороба пізно діагностована, не лікується або терапія є неефективною, то можуть виникнути наступні ускладнення:

  1. Токсокари у дитини можуть стати причиною важкої форми пневмонії з летальними наслідками.
  2. Аскариди іноді потрапляють в міокард, викликаючи серйозні порушення в роботі серця, що також загрожує смертельним результатом.
  3. Коли токсокари вражають зоровий нерв, то людина може повністю втратити зір.

Як відбувається зараження

Аскариди-токсокари мешкають в кишечнику кішок, собак, сільськогосподарських тварин. Самка гельмінта робить яєчну кладку, кожне яйце захищено щільною захисною оболонкою, тому токсокари дуже стійкі до зовнішніх факторів. Коли личинки потрапляють назовні з каловими масами, то зберігають життєвий цикл тривалий період часу, що підвищує ризик потрапляння в організм дитини.

Зараження відбувається такими шляхами:

  1. Прямий тісний контакт дитини з зараженою твариною.
  2. Діти заражаються токсокарозом, граючи на землі, піску, де є фекалії з яйцями токсокара.
  3. Вживання в їжу зараженого м'яса, яке не пройшло необхідну правильну термообробку.
  4. Вагітна або годує жінка з гельмінтозом в деяких випадках передає токсокароз дитині через плаценту або молоко.

Симптоми

Клінічні ознаки токсокарозу, як правило, залежать від імунної відповіді організму і того, які органи дитини вражені токсокарами. При важкій формі гельмінтозу є ризик появи ускладнень. Вони можуть призвести до смерті хворого, якщо глистова інвазія порушує роботу серцево-судинної і нервової системи. Ознаки токсокарозу у людини проявляються в залежності від форми патології:

1. Вісцеральна (системна) різновид характеризується такими симптомами:

  • лихоманка;
  • стійка еозинофілія (збільшення кількості еозинофілів в крові);
  • легеневий синдром, дихальні проблеми (токсокароз викликає задишку, частий сухий кашель, розвиток пневмонії);
  • збільшені лімфатичні вузли, селезінка, печінка;
  • больові відчуття в районі черевної порожнини теж симптом токсокарозу;
  • зміст гельмінтів-токсокаров в організмі дитини викликає нудоту, блювоту;
  • здуття живота, діарея.

2. Симптоми токсокарозу місцевого шкірного:

  • витончення нігтьових пластин, волосяного покриву;
  • освіта висипки, запалення шкірного покриву, свербіж теж ознаки токсокарозу;
  • прояв алергії (дерматит, кропив'янка, екзема);
  • під шкірою долонь і ступень можуть формуватися маленькі вузлики, в яких живуть личинки черв'яків-токсокаров.

3. Очної місцевий токсокароз має такі специфічні ознаки:

  • запальний процес зорового нерва;
  • хронічний ендофтальміт (гнійне ураження оболонок очного яблука);
  • увеїт (запалення судинної очної оболонки);
  • гранульома теж може свідчити про зараження токсокарозом.

4. Неврологічна форма токсокарозу проявляється так:

  • серйозні порушення мислення, пам'яті;
  • вплив токсокаров викликає ураження мозку (епілепсія, параліч, судоми);
  • може виникати порушення сну;
  • присутність токсокаров призводить до сильної дратівливості, надмірної активності, збудливості.

Діагностика

Коли у дитини з'являються перші ознаки паразитарного захворювання, викликаного токсокарами, потрібно відразу звернутися за медичною допомогою до фахівця. Малюка або підлітка мають оглянути терапевт, пульмонолог, окуліст, ендокринолог, невропатолог. Діагностика токсокарозу є непростим заходом, так як в більшості випадків у дітей відсутні характерні ознаки, а личинки паразита постійно переміщуються по різним органам. З цієї причини доктор першочергово з'ясовує, чи є фактори, що провокують зараження токсокарозом.

Для постановки діагнозу «токсокароз» використовуються такі методики:

  1. Загальний аналіз крові. Якщо у дитини токсокари в крові, підвищується рівень лейкоцитів, падають показники гемоглобіну, збільшується ШОЕ (швидкість осідання еритроцитів).
  2. Біохімічний аналіз крові. Це дослідження допомагає виявити антитіла до токсокарозу.
  3. ІФА (імунологічний аналіз крові) або серологическая діагностика. Цей спосіб дає високий шанс виявити антигенів до токсокарам. Низькі показники свідчать про ремісії хвороби, циркуляції антитіл у крові. Вважається, що при знижених результати дитина – це носій личинок токсокара. Показники більше 1:800 (норма 1:400) – сигнал про активній стадії токсокарозу (потрібне негайне лікування).
  4. Для виявлення черв'яків-токсокаров в дитячому організмі проводять інструментальні дослідження:
  • УЗД селезінки, печінки;
  • токсокароз виявляють за допомогою рентгена грудини;
  • КТ (комп'ютерна томографія) всіх внутрішніх органів.

Лікування токсокарозу

Всі медичні препарати, які виписуються для лікування токсокарозу, справляються виключно з мігруючими гельмінтами. Цей факт не може гарантувати повного одужання людини або відсутність рецидивів паразитарного захворювання. Для повноцінного позбавлення від токсокаров рекомендується продублювати курс лікування через 3 місяці. Якщо токсокароз протікає у важкій формі, то чисельність курсів складає 5-6, а процес лікування триває до 3 років.

Медикаменти для ефективного лікування дитини, хворої токсокарозом:

  1. Альбендазол. Такий препарат виписується для зцілення від очного типу токсокарозу. Лікар призначає дитині 10 мг порошку на 1 кілограм ваги. Тривалість лікування токсокарозу – від тижня до трьох.
  2. Дитразина цитрат. Таблетки для виведення токсокаров з дитячого організму приймаються від двох до чотирьох тижнів. Дозування 3-6 мг на 1 кг ваги хворого. Потрібно 3-4 курсу з перервами в 10 днів. Можуть спостерігатися побічні дії: підвищення температури тіла, лихоманка, нудота, запаморочення.
  3. Мінтезол. Медикамент проти токсокарозу потрібно приймати від 5 до 10 діб у дозі 25-50 мг на кілограм ваги дитини. Ліки може викликати такі побічні реакції: сонливість, розлади кишечнику, головний біль, нудота.

Курс лікування Вермоксом при токсокарозе

Судячи з відгуків медиків, таблетки Вермокс є найефективнішим і мінімально токсичним засобом для усунення паразитів-токсокаров. Дозування ліків розраховує лікар в індивідуальному порядку, враховуючи вагу, вік пацієнта та симптоматику токсокарозу. Початковий прийом – не більше 100 мг, а якщо потрібно, то кількість препарату поступово збільшується. Курс лікування Вермоксом при токсокарозе становить два-чотири тижні, може супроводжуватися зниженням апетиту, сильною слабкістю, нудотою, діареєю.

Лікування народними засобами

Якщо в організмі дитини оселилися гельмінти-токсокари, то рецепти «з народу» теж можна використовувати в якості додаткової терапії. Лікування токсокарозу народними засобами успішно проводиться в домашніх умовах і дає позитивні результати. Ось кілька варіантів, які можуть застосовуватися для лікування токсокарозу натуральними засобами:

  1. Перший легкий спосіб проти токсокарозу у дитини: одну головку часнику очистити, нарізати дрібними шматочками. Залити корисний продукт молоком (1 склянка), варити 10 хвилин на повільному вогні після закипання. Ліки остудити. Робити дитині клізму один раз в день.
  2. Ще один народний метод, як лікувати токсокароз – настоянка оману. Сухий корінь рослини подрібнюється. Столова ложка отриманої сировини заливається окропом (200 мл). Лікарський препарат проти токсокаров настоюється 12 годин. Настоянка проціджують через марлю. Давати хворій дитині по 1 ст. ложці ліки 4-5 разів на добу.
  3. Ще для боротьби з токсокарозом можна приготувати засіб з насіння полину (1 ст. л.) і рідкого меду (1 ч. л.). Інгредієнти добре змішуються, ліки ділиться на три однакові дози. Ліки проти паразитів-токсокаров приймається протягом дня.

Профілактика зараження токсокарами

Щоб не захворіти токсокарозом і не спровокувати рецидив хвороби рекомендується проводити профілактику зараження токсокарами. Ось декілька простих способів уникнути попадання черв'яків в організм дитини:

  1. Дорослий і дитина не повинні вживати продукти, на яких є залишки грунту з токсокарами. Обов'язково здійснювати миття і правильну обробку сирих овочів, фруктів, ягід.
  2. Фахівці радять проводити сезонну дегельмінтизацію домашніх тварин спеціальними засобами.
  3. Не допускати забруднення екскрементами тварин пісочниць, дитячих майданчиків, грунту в городі, саду.
  4. Варто організувати окремі спеціальні ділянки для вигулу тварин, які можуть бути переносниками токсокарозу.
  5. Щоб не заразитися токсокарами, треба правильно обробляти та готувати будь-яке м'ясо (свинину, яловичину, птицю).
  6. Кожні 6-12 місяців варто зустрічатися з лікарем для проведення профілактичного огляду на предмет виявлення токсокаров.

Фото токсокари

Відео: Глисти токсокари

Про токсокару і токсокароз

Відгуки

Валерія, 33 рокиМоєї десятирічної доньці поставили діагноз – токсокароз. Дитина почала скаржитися на нудоту, больові відчуття в животі, у неї пропав апетит і порушився сон. Ми пройшли кілька курсів лікування Вермоксом. Повторне обстеження показало, що аналізи нормалізувалися, хвороба відступила. Регулярно проводимо протипаразитарну профілактику.
Ігор Іванович, 54 рокиДовелося лікувати онука (4 роки) від токсокаров близько року. Приймали медикаменти, прописані лікарем. Хлопчик дуже активний і допитливий, все потрібно помацати і спробувати, тому токсокароз повертався кілька разів. Для повного одужання пройшли 4 курсу терапії. Кожні півроку здаємо аналізи на токсокароз.
Галина, 28 роківНещодавно у семирічної дочки почався кашель, з'явилися болі в животі, нудота. Діагностика виявила черв'яків-токсокаров в організмі дитини. Лікувалися Минтезолом близько трьох місяців. Захворювання вдалося усунути, прогноз сприятливий. Строго дотримуємося гігієну і більш ретельно обмежуємо контакти дитини з бездомними тваринами.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!