Ознаки геморою у чоловіків

Багато хто задається питанням: що таке геморой? Це запальний процес, що вражає гемороїдальні вузли. Таке серйозне захворювання є дуже поширеним, тому симптоми геморою у чоловіків – часте явище. Необхідно уважно стежити за сигналами організму і своєчасно звертатися за допомогою до проктолога, який призначить правильне лікування. Причини геморою у чоловіків можуть бути різноманітними: зайва вага, схильність до хвороби, інфекція, постійні проблеми зі стільцем (запори), неправильне харчування, запалення кишечника і так далі.

Перші ознаки геморою у чоловіків

До перших симптомів геморою у чоловіків відносять наступні:

  • відчуття того, що в прямій кишці є стороннє тіло (при розвитку внутрішнього типу хвороби);
  • болі, дискомфорт під час/після випорожнення;
  • біля анального проходу формуються щільні утворення, зовнішні вузли;
  • виділення з домішкою крові з ануса;
  • свербіж, печіння навколо заднього проходу і в прямій кишці.

Стадії розвитку захворювання

Виділяють чотири стадії розвитку геморою:

  1. Перший етап проходить практично безсимптомно. Гемороїдальні вузли збільшуються зовсім небагато, больових відчуттів не спостерігається. Іноді з'являється свербіння в задньому проході, незначні виділення з кров'ю. На такій стадії можна лікуватися вдома за допомогою спеціальних мазей, свічок.
  2. Наступна ступінь запального недуги більш серйозна. Вона характеризується значним збільшенням розмірів зовнішніх утворень, які періодично випадають назовні при дефекації або сильному фізичному навантаженні. Інші ознаки чоловічого геморою ідентичні першій стадії, крім частих кровотеч.
  3. Третій етап передбачає розширення вузлів до дуже великих розмірів і їх випадання, навіть без впливу зовнішніх факторів. Вправити вузли своїми зусиллями не вийде, хоча на попередній стадії геморою це ще можливо. До вищеописаної симптоматиці перших двох ступенів розвитку додаються значні больові відчуття біля анального отвору.
  4. Остання стадія – це постійне випадання гемороїдальних утворень з частинами слизу з кишечника, періодичне мимовільне виділення калу. На цьому етапі часто розвиваються ускладнення: тромбоз, анальні тріщини, парапроктит.

Види і їх симптоми геморою

Запалення гемороїдальних вузлів підрозділяють на кілька різновидів. Розрізняють вроджену і придбану (за типом походження) хвороби, первинну і вторинну форми (самостійний недуга і його «фонове» прояв). По ділянці розташування захворювання класифікують на зовнішній (підшкірний), внутрішній (підслизовий) і комбінований геморой.

Внутрішній

Запальний процес внутрішнього характеру полягає в наступному: гемороїдальні вузли розташовані під слизовою оболонкою прямої кишки, на місці венозного внутрішнього переплетення. Симптоми внутрішнього геморою у чоловіків:

  • значний дискомфорт при дефекації;
  • коли кишечник повністю очищається, то створюється враження, ніби там є сторонній предмет;
  • сильна, несподівана біль у черевній порожнині;
  • виділення крові із заднього проходу;
  • печіння, розпирання прямої кишки і ануса.

Перший час можна спостерігати кілька крапель крові на білизні або туалетному папері. Якщо захворювання не зупинити вчасно, то кров почне виділятися частіше і цілими пасмами. Коли внутрішній вид запалення прогресує, то вузли вивалюються з сфінктера, що явно свідчить про початок розвитку іншого типу хвороби – зовнішнього або підшкірного чоловічого геморою.

Зовнішній

Геморой, який називають зовнішнім (зовнішнім) легко розпізнати. Цей тип захворювання відрізняється тим, що вузли знаходяться в кишці дуже низько, тому часто випадають назовні. Ознаками зовнішнього запального процесу є:

  • печіння, свербіж, дискомфорт в задньому проході, які викликані слизом, що виділяється з прямої кишки;
  • відчуття тяжкості, знаходження стороннього предмета в анальному отворі;
  • постійна кровоточивість після випорожнення, що виникає внаслідок травмування судинних венозних стінок масами калу;
  • випадання гемороїдальних запалених вузлів;
  • больові відчуття в прямій кишці, анусі, сила яких змінюється залежно від етапу запального захворювання.

Комбінований

Змішаний вид запалення визначається за основним ознакою: вузли розташовуються з зовнішньої сторони і всередині анального отвору одночасно. На першому етапі такий тип хвороби рідко виявляється. В цьому випадку відбувається загострення і регрес зовнішньої і внутрішньої форм геморою. Ознаки комбінованого запалення вузлів:

  • тривалий дискомфорт, який супроводжується абсолютно всіма перерахованими вище симптомами;
  • формуються вузлові тромби, запалення має сильний характер;
  • значно посилюється стан організму в цілому.

Як проводиться діагностика

Щоб виявити наявність захворювання у чоловіка і виключити всі інші патологічні порушення прямої кишки, які мають схожі ознаки з гемороєм, лікарі-проктологи проводять спеціальні дослідження. Отже, діагностика запального процесу полягає в наступних заходах:

  1. Пальпація. Доктор вручну промацує задній прохід на предмет виявлення недуги. Якщо діагноз підтверджується, то призначається медикаментозне лікування, якщо з'являються сумніви в діагнозі, то пацієнт відправляється на інші обстеження.
  2. Дослідження за допомогою ректоскопа (ректоскопія). В задній прохід вводиться трубка з системою оптики і елементами освітлення. Найсучасніші інструменти такого плану мають мініатюрну відеокамеру, яка відправляє зображення на екран. Ректоскопом вивчають не тільки пряму кишку (до 35 см), але і відділи кишечника.
  3. Іригоскопія – рентген, для ефективності якого товстий кишечник заповнюють контрастним барієвим речовиною.
  4. Вивчення калу і крові в лабораторних умовах. ДНК-діагностика для виявлення можливої спадкової схильності до розвитку онкології.

Чим небезпечне захворювання

Запущені форми геморою у представників чоловічої статі можуть загрожувати появою ускладнень. Нерідко з'являються такі проблеми зі здоров'ям:

  • тріщини в анальному отворі, результатом якої стає гнійне запалення;
  • анемія (як наслідок втрати крові протягом тривалого періоду часу);
  • ослаблення сфінктера, що призводить до нетримання газів і калу;
  • парапроктит – запальний процес тканин прямої кишки;
  • пошкодження тканин заднього проходу, яке значно посилює ризик появи пухлин;
  • розвиток тромбозу гемороїдальних вузлів, що виливається в некроз – омертвіння тканин.

Відео: як виявляється гострий і хронічний геморой у чоловіків

Запалення гемороїдальних вузлів може виникати у різному віці, тому дуже важливо володіти інформацією про всі прояви геморою у чоловіків заздалегідь. З відео ви дізнаєтеся про основні симптоми гострого і хронічного типів захворювання, а також про те, до якого лікаря звертатися в такій ситуації. Якщо навчитися розпізнавати провісники хвороби, то можна уникнути появи ускладнень у майбутньому.

Лікування гострого геморою

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!