Вихід із запою в домашніх умовах самостійно за допомогою медикаментозних і народних засобів

Для того, щоб вихід із запою в домашніх умовах самостійно пройшов без ускладнень, слід використовувати тільки перевірені засоби і способи, які допоможуть алкоголіку подолати тривалий абстинентний синдром. Вживання спиртних напоїв протягом декількох днів, тижнів або місяців може призвести до серйозних проблем зі здоров'ям, а виводити з стану сп'яніння при істинному запої необхідно правильно, щоб ще більше не погіршити ситуацію.

Що таке запій

Безперервне вживання алкоголю протягом тривалого часу призводить до сильної інтоксикації організму. Запій – це стан, при якому питуща людина не може подолати хворобливу тягу до спиртного і самостійно повернутися до тверезого способу життя. Синдром похмілля, який буває на ранок після непомірного вживання алкогольних напоїв, хоч і викликає неприємні відчуття, але легко переборний здоровою людиною. При тривалих запоях похмілля стає постійним супутником алкоголіка і вимагає прийняття чергової дози спиртного.

Самостійно вийти із запою стає все важче в міру збільшення тривалості періоду зловживання алкоголем. Чим довше людина п'є, тим більше ймовірність, що йому знадобиться стороння допомога для подолання синдрому залежності. Найважча стадія запійного синдрому передбачає проходження повного курсу лікування від алкоголізму.

Як вивести

Для того, щоб допомогти людині подолати важкий період похмільного синдрому, слід враховувати його стан і тривалість запою. Початкову стадію запійного алкоголізму можна подолати самостійно в домашніх умовах, але якщо зловживання спиртним триває кілька тижнів, потрібна допомога нарколога. Основними способами подолання абстинентного синдрому є:

  1. Детоксикація. Може проводитися як за допомогою домашніх засобів, так і за допомогою лікарських препаратів.
  2. Фізичний вплив. Прогулянки на свіжому повітрі і помірна фізична активність сприяють прискоренню обмінних процесів.
  3. Психологічна допомога. Слід відвернути людину від думок про спиртне, допомогти подолати емоційну залежність.
  4. Професійна медична допомога. Для очищення організму від токсинів використовуються крапельниці, для поліпшення кровопостачання мозку – лікарські препарати, антидепресанти.

Як правильно вийти

Вихід з важкого запою в домашніх умовах самостійно повинен бути свідомим і добровільним рішенням. Лікарі рекомендують поступовий вихід із стану тривалого алкогольного сп'яніння шляхом зменшення дози спиртного. Різке припинення надходження етанолу в організм може призвести до серйозних ускладнень, аж до летального результату. Для того, щоб самому вийти із запою вдома, необхідно дотримуватися наступних правил:

  • очистити шлунок від залишків алкоголю шляхом промивання, клизмирования, штучного виклику блювоти;
  • забезпечити рясне пиття і повноцінний сон;
  • дотримуватися спеціальної дієти, вживати продукти, багаті вітаміном С;
  • вживання алкоголю допустимо тільки перші 3 дні.

Детоксикація

Виведення із запою в домашніх умовах передбачає застосування таких методів та засобів для усунення алкогольної інтоксикації:

  • вживання рідини у великій кількості (сприяє прискореному виведенню токсинів з організму);
  • прийом активованого вугілля (для оптимального ефекту необхідно одноразово прийняти 8-10 таблеток вугілля);
  • вживання води з лимоном, кисломолочних продуктів, бульйонів;
  • прийом сечогінних засобів (Фуросемід, відвар шипшини).

Як боротися з безсонням

Тривалий запій часто супроводжується порушенням сну через підвищення психоактивной діяльності мозку внаслідок токсичного отруєння етанолом. Кисневе голодування, що виникає на тлі недостатнього харчування нейронів, що призводить до відмирання нервових клітин, що є причиною психозів у алкоголіків. Для нормалізації сну після припинення вживання алкоголю використовуються наступні засоби:

  • седативні препарати;
  • відвари і настої з лікарських трав;
  • тепле молоко з медом.

Як відновити нервову систему

Висновок із запою в домашніх умовах самостійно передбачає добровільну основу, але питуща людина все одно відчуває стрес, відмовляючись від звичної дози спиртного. Для того, щоб допомогти алкоголіку подолати психологічну залежність і відновити порушену нервову систему, слід застосовувати такі методи:

  • терапія із застосуванням ноотропних і судинних засобів;
  • прийом амінокислотних комплексів на основі гліцину і глутамінової кислоти;
  • практика йоги, медитації, релаксації;
  • аутогенні тренінги.

Що не можна робити

Для того, щоб безпечно вийти з запою самостійно, слід знати, які методи, відповідні для поліпшення самопочуття після зловживання спиртним у здорової людини не підходять для алкозалежних людей:

  1. Не можна приймати контрастний душ. Різке звуження і розширення судин може спровокувати інфаркт або інсульт.
  2. Слід уникати високих фізичних навантажень. При кисневій недостатності посилення кровотоку становить небезпеку для серця.
  3. Заборонено приймати снодійні та психотропні препарати без призначення лікаря. Лікарські засоби можуть викликати залежність.

Чим вивести в домашніх умовах

Допомогти алкоголіку подолати тягу до спиртного під час виходу з запою можна з застосуванням медичних препаратів або засобів, приготованих за народними рецептами в домашніх умовах. Метою терапії є нормалізація роботи всіх систем та органів, які постраждали від згубного впливу алкоголю. Звільнення організму від токсинів допоможе відновити кровопостачання головного мозку і залежність поступово відступить.

Народні засоби

Для того, щоб полегшити стан відразу після пробудження, необхідно випити 1,5 л рідини. Це може бути лужна мінеральна вода, розсіл, курячий бульйон. Після того, як самопочуття покращилося, слід починати детоксикацію організму. Найдієвішими народними засобами від інтоксикації є:

  1. Алое. З листя рослини зняти шкірку і пропустити їх через м'ясорубку. На 300 г отриманої м'якоті алое додати 200 г меду. Засіб слід залишити настоюватися протягом 3-5 днів, після чого приймати по 1 ст. л. кожні 2 ч.
  2. Овес. Залити 500 г зерен вівса водою з розрахунку 1:2. Варити 30 хв. на повільному вогні, після чого відвар процідити і перелити в термос, додавши 100 г квіток календули. Після того, як засіб настоїться 12 год., його слід приймати по 1 ст. перед прийомом їжі.
  3. Оксамитка. В 1 л киплячої води додати 18 г сухих квіток бархотки і варити ще 3 хв. Наполягати відвар слід 3-4 ч., приймати по 5 ст. на день.

Таблетки

Лікарські препарати під час подолання алкогольної залежності показані при наявності виражених больових відчуттів:

Симптоми

Група ліків

Назва препаратів

Головний біль, нудота, нездужання

Анальгетики

Анальгін

Аспірин

Парацетамол

Спазмолітики

Но-шпа

Дротаверин

Вітаміни

Нейромультивит

Депресія, агресія, безсоння

Седативні

Седуксен

Валокордин

Корвалол

Серцеві болі, тахікардія, аритмія

Глікозиди

Дигоксин

Ураження печінки

Гепатопротектори

Урсосан

Гептор

Гептрал

Як допомогти

Щоб впоратися з хворобливою тягою до спиртного, людина потребує моральної підтримки близьких людей. Надаючи залежному допомогу, ви сприяєте більш швидкому і продуктивному лікування від залежності. Основною умовою виведення алкоголіка є з одного боку співпереживання йому, з іншого – постійний контроль.

Як вийти із запою пивного

Для того, щоб вихід з пивного запою в домашніх умовах самостійно пройшов без ускладнень і не привів до рецидивів, слід дотримуватися наступних правил:

  • поступово знижувати кількість споживаних пивних напоїв, при цьому розбавляти водою не можна;
  • збільшувати інтервали між вживанням пива;
  • остаточно припинити прийом пива слід не пізніше, ніж на 4 день після початку терапії.

Як вивести жінку з запою

Природа жіночого алкоголізму відрізняється від чоловічого, і це слід враховувати, надаючи допомогу в позбавленні від залежності. У цьому допоможе жінці психологічна підтримка з боку близьких людей. Доза алкоголю повинна знижуватися поступово, дотримуючись алгоритму:

  1. 1 день – 0,5 від звичайної добової дози під час запою (не більше 20 г за один прийом).
  2. 2 день – 0,5 від дози 1-го дня.
  3. 3 день – від 0,25 до 0 (залежно від самопочуття) від дози другого дня.

Як швидко вийти

Мінімальний термін, за який можна подолати синдром відміни самостійно, не може бути менше, ніж добу. Часто потрібен тиждень для того, щоб самопочуття залежної людини нормалізувався, і відпала необхідність у прийомі чергової дози спиртного. Не слід вживати кардинальних заходів в домашніх умовах без медичного контролю – це може обернутися негативними наслідками.

Що робити після

Досягнувши мети і подолавши запійний синдром, слід сконцентрувати зусилля для того, щоб не допустити рецидиву. Для цього необхідно виключити всі провокуючі фактори, такі як спілкування з питущими товаришами, наявність вдома алкоголю. Також слід урізноманітнити своє дозвілля, додавши в життя яскравих емоцій, або повністю зосередитися на роботі.

Відео

Як простіше вийти із запою вдома самому?

Як вийти із запою самостійно. Як вивести із запою в домашніх умовах

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!