Як збити температуру у дорослого

Якщо температура тіла підвищилася, значить організм дав відповідну реакцію на запалення: так імунна система бореться з виниклою інфекцією. Знання, чим збити температуру у дорослого і коли це необхідно, може допомогти позбутися цього симптому. Інструкції нижче допоможуть вам визначити, при якій температурі від 37-40 градусів щось приймати, потрібно боротися з жаром негайно.

Потрібно збивати температуру дорослому

Перш ніж хапатися за ліки слід розібратися яку температуру потрібно збивати у дорослого. Є кілька порад з цього приводу:

  1. Якщо висока температура без симптомів і не перевищує відмітки в 38-38,5 градусів, то скидати її не потрібно, вона не є небезпечною. Це процес боротьби організму з мікробами, а збиваючи, ви не даєте своєму тілу шансу впоратися самостійно, а збудники все більше проникають всередину. При сильному головному болі скористайтесь холодним компресом.
  2. Якщо температура досягла 39°С і вище або 38°С, але при цьому супроводжується більш серйозними симптомами, такими як кашель, нежить, нудота, блювання, сильний головний біль, судоми – це привід приймати заходи, щоб знизити жар.
  3. Температуру до 38 градусів за Цельсієм необхідно знижувати тим, у кого спостерігаються захворювання щитовидки, кров'яні патології, проблеми з серцем.
  4. Збивати температуру повинні ті, хто погано переносить жар внаслідок індивідуальних особливостей організму.

Як збити високу температуру в домашніх умовах

Необхідно правильно використовувати все, що здатне остудити, а не нагрівати організм. Для цього скористайтесь наступними методами, ніж збити високу температуру у дорослого:

  1. Рясне питво. Випийте теплий чай, додавши смородину, малину або мед – він збільшить потовиділення, а потім буде йти і жар. Потім просто пийте багато води.
  2. Обтирання тіла горілкою, оцтом або спиртом. Позбавтеся від зайвого одягу, протріть тіло цими засобами, особливо приділяючи увагу пахв, ніг, ліктьовим і колінним згину. Полежіть без ковдри кілька хвилин, щоб з поверхні тіла випарувалася рідина і жар знизився. Якщо ви відчули сильний холод – це нормально, просто потерпіть.
  3. Охолоджувальні компреси. Візьміть таз, наповніть його водою, обов'язково прохолодною, або використовуйте відвар деревію. Намочіть в рідині бавовняну рушник, прикладайте його до зап'ясть, лобі, пахових складках, скронь. Компреси міняйте частіше.
  4. Гіпертонічний розчин. Пийте по 700-800 мл наступного кошти – на 1 ст. мало охололого окропу припадає 2 ч. л. солі. Розчин не дає всмоктуватися воді, тому вона виводиться з організму.
  5. Клізма на основі відвару ромашки. Приготуйте ромашковий настій, залити 4 ст. л. сухих квіток склянкою окропу і нагрівання розчин на водяній бані. Після охолодження процідити його, розбавте водою до отримання об'єму 200 мл Зробіть з допомогою нього клізму.

Медикаментозні препарати

Коли позитивних результатів немає, потрібно прийняти жарознижувальні засоби при високій температурі у дорослих з наступного списку:

  1. «Аспірин». Випускається у формі таблеток, порошку або блістери. Показаннями до застосування є больові синдроми, гарячкові стани. Перед прийомом таблетки необхідно прийняти їжу на голодний шлунок цього робити не можна. Рекомендується розтовкти таблетку, щоб слизова шлунка менше дратувалася. Запивати великою кількістю води. Максимум за добу – 500 мг в перший день лікування і 300 мг у наступні. Ціна від 2 р.
  2. «Парацетамол». По своїй хімічній структурі таблетки відносяться до сульфонанилидам зі слабкою протизапальною ефектом. Часто використовуються для екстреного зниження температури разом з препаратом «Но-Шпа» і анальгіном як засіб під назвою трійчатка. Лікарські форми – таблетки, суспензії, свічки, сироп. Від температури необхідно приймати 3-4 рази в день з проміжком у 4 години курсом на 5 днів. Внутрішній або ректальний одноразовий прийом не повинен перевищувати 500 мг. Ціна від 3 р.
  3. «Анальгін». Жарознижуючу, протизапальну, знеболюючу дію. Інші форми випуску – розчин для ін'єкцій або свічки. Препарат вводять внутрішньом'язово або внутрішньовенно по 250-500 мг на добу до 3 разів. Разова доза обмежується 1 г, добова – 2 р. Внутрішній або ректальний прийом повинен становити дозу 250-500 мг до 2-3 разів щодоби. Ціна таблеток від 24 р., розчину – від 100 р.
  4. «Нурофен». Таблетки від температури, покриті білою оболонкою. Показаннями до застосування є головний або зубний біль, біль у спині, невралгія, і гарячка при застуді або грипі. по 200 мг, тобто одній таблетці, до 3-4 разів щодоби після прийомів їжі. Запивати великою кількістю рідини. Максимальна щоденна доза при температурі – 1,2 м, тобто 6 таблеток. Після 3 днів без поліпшення стану рекомендується звернутися до лікаря. Ціна від 80 р.

Ефективні народні засоби від температури

Народна медицина допомагає збити температуру без ліків у вигляді таблеток, уколів або свічок. Скористайтеся одним з ефективних рецептів зменшення спека:

  1. Липовий відвар. Візьміть 2 ст. л. сухих липових квіток і склянку окропу, змішайте. Дайте відвару настоятися приблизно півгодини і процідіть його. За бажанням додайте в розчин ложечку меду. Пийте до 4 разів на добу для посилення потовиділення і зняття жару.
  2. Компреси на основі яблучного оцту і картоплі. Перетріть на тертці 2 сирих картоплини, розбавте масу 20 мл оцту. Помістивши суміш на марлю, прикладайте на лоб як мінімум на 2 години.
  3. Малиновий настій. Візьміть сухі пагони малини з листочками і ягодами, подрібніть їх до отримання 2 ст. л. Затока 1 ст. окропу, близько 15 хвилин нагрівайте на водяній бані, процідіть і відправте в термос. Пийте цілий день маленькими ковтками.
  4. Цибуля, мед і яблука. Приготуйте по 0,5 скл. меду і маси перетертих з цибулею яблук. Перемішайте, вживайте двічі за добу по 1 ст. л.
  5. Цибулевий рецепт. Візьміть одну цибулину, очистіть, надайте їй кашицеобразное стан, залийте 2 ст. окропу. Укутайте засіб теплою тканиною, залиште на ніч, а потім приймайте щогодини по 2 ч. л.

Чого не слід робити при високій температурі

Сильний жар вимагає дотримання декількох пунктів з описом того, що робити при високій температурі не рекомендують:

  1. Не знижуйте температуру, не перевищила 38-38,5 градусів за Цельсієм, таблетками та іншими способами. Дайте організму самому поборотися з інфекцією.
  2. Не починайте із вживання антибіотиків, адже вони ніяк не впливають на температуру. Знизити жар в силах тільки протизапальні та жарознижуючі медикаменти. Крім того, лікуватися антибіотиками при інфекції можна тільки після узгодження з лікарем.
  3. Не укутывайтесь при температурі в декілька ковдр, дайте поту природним шляхом випаровуватися з поверхні шкіри, щоб температура знижувалася.
  4. Не зволожуйте повітря в кімнаті, адже ви ризикуєте отримати наслідок у вигляді запалення легенів і уповільнити процес випаровування поту.
  5. Не вдавайтеся до допомоги гірчичників, грілок, гарячих ванн – вони тільки підвищать температуру.

Відео: як швидко знизити температуру 39 при грипі та застуді

Тяжкість стану, коли підвищена температура тіла, відчував на собі кожна людина. Не знаючи, який поріг градусів є причиною занепокоєння, люди часто роблять помилки, а організм з-за цього не може своїми силами усунути проблему. Якщо вам не зовсім зрозуміло, чим збити підвищену температуру у дорослого, то подивитеся корисний відеоролик з описом швидких методів зниження спека.

Висока Температура, що робити?Народні способи

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!