Замісна гормональна терапія

Увійшовши в сорокалітній вік, багато жінок помічають зміни в зовнішності, стан здоров'я. Відбувається це тому, що цей період небезпечний зниженням рівня жіночих статевих гормонів, а це відображається на загальному самопочутті. Гормонозаместітельная терапія вирішує багато проблем – від усунення депресії до продовження молодості на багато років. Оволодівши потрібною інформацією, жінки без загрози для здоров'я зможуть легко пережити клімакс з його неприємними симптомами.

Переваги гормонозаместительной терапії

Багато жінок відчувають необхідність додаткового прийому гормонів, але не всі вдаються до їхньої допомоги, побоюючись побічних ефектів. Гінекологи стверджують, що сучасні гормональні препарати для жінок не несуть загрози, а страхи навіяні міфами про шкоду гзт. Лікарі відзначають безліч переваг терапії з допомогою ліків, що містять гормони. Шляхом експериментів доведено, що випадки серцево-судинних захворювань зустрічаються рідше у жінок, що приймають сучасні гормональні препарати, ніж у тих, хто таке лікування не сприймає.

При клімаксі

Під час менопаузи у жінок рівень естрогенів довгий час залишається вкрай низьким, що несе наслідки, які погіршують якість життя:

  1. Депресія стає частим гостем в період менопаузи.
  2. Головні болі нерідко відвідують жінок після 45 років.
  3. Жінки скаржаться на ослаблення пам'яті з приходом клімаксу.
  4. Погіршується стан шкіри: вона стає менш пружною, з'являються небажані зморшки.
  5. З'являється підвищена пітливість, відчуття жару в самий невідповідний момент.

При гормонозаместительной терапії спостерігається таке позитивний вплив:

  1. Знижується ризик виникнення судинних захворювань, які можуть виникати у жінок після сорока років. Естроген захищає судини від холестеринових бляшок, коли його рівень знижується – починаються проблеми з серцево-судинною системою.
  2. Знижується ризик виникнення тромбозів.
  3. Організм отримує захист від остеопорозу, адже підвищується мінеральна щільність кісткової тканини.
  4. Сучасна гормонотерапія здатна стабілізувати вагу, надлишок якого страждають жінки при клімаксі.

При раку молочної залози

При такому страшному захворюванні прийом гормонів є обов'язковою умовою для якнайшвидшого одужання і підтримки здоров'я жінки в цей непростий період. Таке лікування актуально лише після хірургічного втручання, при ампутації молочної залози. ГЗТ має такий вплив:

  1. Зменшення ризику розвитку метастаз, як в прилеглі органи і тканини, так і віддалені.
  2. Полегшення стану при клімаксі: повне або часткове зняття симптомів.
  3. Продовження терміну життя на десятки років.

Після видалення матки і яєчників

Апоплексия (розрив кісти яєчника), міома, злоякісні утворення матки і придатків можуть стати причиною для дуже відповідального кроку – видалення цих органів. Після операції навіть у молодих жінок спостерігаються всі неприємні симптоми клімаксу:

  • дратівливість;
  • депресія;
  • часті головні болі;
  • відсутність лібідо;
  • сухість піхви;
  • припливи, відчуття жару, почервоніння обличчя і рук.

Щоб продовжити жінці молодість і поліпшити якість життя, призначається терапія статевими гормонами, які після видалення матки і яєчників виділяються наднирниками, але в недостатній кількості. Деякі пацієнтки відмовляються від такого лікування, приймаючи клімакс як належне. Роблячи вибір на користь правильного харчування, спорту та позитивних думок, дівчина зможе прожити довге і щасливе життя!

Які обстеження потрібно пройти перед призначенням гормонів

Підбір гормональної терапії має індивідуальний характер і не може призначатися самостійно. Для виключення протипоказань перед прийомом гормонів необхідно провести ряд обстежень. Отже, потрібно записати в свій план:

  1. Відвідати гінеколога, який проведе візуальне і пальпационное обстеження на медичному кріслі.
  2. Зробити мазок з шийки матки для обстеження флори і виключення онкомаркерів.
  3. Обстеження крові в розгорнутому вигляді.
  4. Аналіз крові на гормони (пакети статевих, щитовидних, так званих цукрових).
  5. Проби, що демонструють стан печінки.
  6. Ультразвукове обстеження органів малого тазу для виключення пухлин.
  7. Відвідування мамолога для діагностики молочних залоз.
  8. Обстеження щитовидної залози.

Форми гормональних препаратів

Сучасні препарати при менопаузі випускаються в різних формах:

  1. Оральні таблетки – найпопулярніша і часто використовувана серед такого виду ліків. В своєму складі містить не тільки естрогени, але і гестагени.
  2. Зовнішня форма: гель або пластир з вмістом естрогену призначається жінкам, які перенесли операцію з видалення яєчників та матки, тобто до. їм дозволено приймати цей гормон в чистому вигляді.
  3. Форма для місцевого застосування у вигляді кремів або свічок. Це ліки при клімаксі використовується, якщо у жінки є гіпертрофія слизової сечостатевої системи.
  4. Гормональний імплантат призначається жінкам, яким протипоказаний естроген. Встановлюється шляхом нескладного хірургічного втручання під шкіру на 3 роки, але при бажанні його легко вилучити. Цей вид ліків містить прогестерон, здатний уберегти від небажаної вагітності при клімаксі.

Препарати гормонозаместительной терапії після 40 років

Сучасна фармакологія пропонує великий вибір ліків, що містять гормони для жінок після сорока років. Найпопулярніші препарати при клімаксі, які мають тільки добрі відгуки у пацієнтів:

  1. «Климонорм» випускається у вигляді таблеток, що містять естрадіол (один з видів жіночого гормону естрогену), призначається при видаленні внутрішніх статевих органів: яєчників і матки, для полегшення симптомів під час клімаксу. Протипоказаний при цукровому діабеті, жовтяниці та виразкової хвороби шлунка. Застосовується один раз за добу, 21 день. Потім робиться семиденний перерву і починається нова упаковка. Таблетки розраховані на довгостроковий термін: від 5 до 10 років. Цей препарат не оберігає від вагітності.
  2. «Трисеквенс» – таблетки, які складаються з естрогену і прогестерону. Призначається гінекологами для зняття хворобливих симптомів при настанні клімактеричного періоду у жінок після сорока років. Протипоказаний при внутрішніх кровотечах і злоякісних пухлинах. Прийом ліків становить 1 раз на 12 годин протягом 28 днів, потім починається нова упаковка. Іноді трапляються побічні ефекти у вигляді свербіння у піхві, частих головних болів, набряків ніг. За таких випадках необхідно відмовитися від прийому препарату.
  3. «Клиогест» – препарат для профілактики остеопорозу, припливів, підвищеного тиску у жінок після сорока. Дозволено приймати тривалий час, якщо відсутні побічні ефекти: мігрень, печінкові коліки, внутрішні кровотечі.
  4. «Естрофем». Естроген в цьому препараті представлений естрадіол рослинного походження. Призначається для полегшення кліматичних симптомів та профілактики серцево-судинних захворювань у жінок. Протипоказаний при порушенні роботи нирок, виразковій хворобі.
  5. «Прогінова» призначається в якості заповнення необхідних жіночих гормонів. Міститься в таблетках естроген повністю компенсує недолік цього компонента після видалення придатків у жінок. Можуть виникати побічні ефекти: шкірна алергія, свербіж по всьому тілу. При таких проявах слід замінити цей препарат на більш підходящий.
  6. «Ливиал» – жіночі гормони у таблетках, які призначаються для профілактики остеопорозу, підвищеного тиску. Ліки знімає неприємні симптоми під час менопаузи. Лікарі рекомендують приймати препарат не довше п'яти років, після чого робиться піврічну перерву. Протипоказаний при вагітності.
  7. «Фемостон» випускається у формі таблеток, що містять гормон естрадіол. Призначається для підвищення щільності кісткової тканини при настанні менопаузи у жінки. Цей препарат використовується для лікування простати у чоловіків. Знижує ризик виникнення інфаркту у жінок при клімактеричному періоді. Тривалий прийом таких гормонів небезпечний небажаними відчуттями з боку ШКТ. Виявивши побічні ефекти, жінка повинна проконсультуватися у лікаря.

Протипоказання до застосування

Не всім жінкам гормонозаместітельная терапія принесе користь, існують протипоказання до застосування:

  • злоякісні пухлини молочної залози;
  • маткові кровотечі;
  • цукровий діабет 2 типу;
  • жовтяниця.

Відео про замісної гормональної терапії при менопаузі

Для наочності і кращого розуміння процесів, які відбуваються в жіночому організмі, подивіться відеоролик. Практикуючий акушер-гінеколог з багаторічним досвідом роботи у відомій клініці розповість про роль естрогенів для жіночої краси, про причини виникнення та ознаки дефіциту статевих гормонів в крові. Кожній жінці буде корисний перегляд цього відео: лікар пояснить, ефективна гомеопатія при клімаксі, які дослідження і аналізи варто зробити, щоб призначення було вірним і принесло користь.

Менопауза і замісна гормональна терапія

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!