Сир моцарелла - рецепти страв з фото. Виробництво сиру mozzarella в домашніх умовах

Найніжніші італійські страви не були б такими смачними, якщо б не моцарелла. Цей чудовий молочний продукт ідеально доповнює класичну кухню. Однак його привабливість не тільки в унікальних смакових якостях, але в багатому складі та дієтичних якостях. М'який сир – бажаний гість на будь-якому столі. Якщо магазинні варіанти вас чимось не влаштовують, продукт легко приготувати самостійно. Так ласощі стане ще корисніше.

Що таке сир моцарелла

Улюблена гурманами моцарелла – італійський м'який несолоний молочний продукт, який найкраще вживати молодим. Розквіт смаку припадає на перші 12 годин. Спочатку він готувався з буйволячого молока. Це класика, яка зараз стала ексклюзивом. З часом почали використовувати коров'яче молоко. Продукт виходить не менш смачним, але справжні знавці радять хоч раз спробувати справжній сир за старовинними рецептами.

М'яка структура дозволяє надавати моцареллі різну форму. Виділяють основні види продукту:

  • боккончини – сир у формі великих кульок;
  • чильеджини – моцарелла у вигляді невеликих круглих куль, розміром з невелику аличу;
  • перлини – дрібні кульки сиру, нагадують горошинки;
  • трэчча – моцарелла, сплетена у смачну косичку. Зустрічається прокопчений варіант.

Склад, калорійність і корисні властивості продукту

Смачними м'якими сирними кульками ви можете ласувати навіть при дотриманні дієтичного раціону. Харчова цінність сиру становить 240 кКал при повній відсутності вуглеводів. Питома вага жиру не перевищує 20-25%. Білкова частина займає 18-20%. З таким складом моцарелла витончено доповнює повсякденне меню в якості десертів, закусок, складових інгредієнтів основних страв.

Сир відрізняється рядом корисних властивостей:

  • покращує роботу серця завдяки калію;
  • зміцнює кістки і нігтьові пластини завдяки кальцію;
  • підтримує водний баланс з допомогою вмісту натрію;
  • зберігає зір і покращує шкіру завдяки вітаміну А;
  • сприяє регенерації кісток і м'язів за допомогою фосфору;
  • нормалізує рівень холестерину, т. к. містить холін.

Як зробити сир моцарелла в домашніх умовах

Оскільки моцарелу рекомендують вживати молодий, корисно освоїти навик її самостійного готування. Вдома це робиться без особливих пристосувань, процес не викличе труднощів навіть у початківців корольов кухні. Зате страви будуть прикрашені елегантним смаком м'якого сиру, свіжого і максимально корисного. Чим менше моцарелла перебувала в холодильнику, тим більшою кількістю поживних речовин вона насичена.

Рецепт приготування

Для приготування сиру моцарелла знадобиться:

  • 1,5 л молока середньої жирності. Якщо є можливість дістати буйволіноє – беріть не роздумуючи.
  • 250 мл води дистильованої. Категорично не можна брати прямо з-під крана.
  • 2 уп. сичужного ферменту. Підійде пепсин, ацидин-пепсин. Використовується для згортання молока. Без такого ферменту виробництво сиру неможливо.
  • 1/3 ч. л. лимонної кислоти.
  • 1 ч. л. кухонної солі.

Покроковий рецепт приготування сиру моцарелла в домашніх умовах:

  • Залийте молоко в каструлю, дозвольте нагрітися до 25-28 градусів.
  • Розчиніть в половині чашки води лимонну кислоту і повільно введіть рідина в молоко. Не забувайте про постійному помішуванні суміші. Доведіть її до 30-35 градусів.
  • Розведіть в половині чашки води сичужний фермент, влийте в каструлю з підготовкою сиром. Доведіть суміш до 40 градусів, накрийте кришкою і зніміть з плити.
  • Залиште каструлю з молочною сумішшю на 15-20 хвилин, щоб фермент дозволив молока згорнутися.
  • Після закінчення потрібного часу продукт розділиться. Вийде щільна сирна маса і прозора сироватка з жовтуватим відтінком. Перемішайте майбутню моцарелу, щоб вона розбилася на дрібні шматочки.

  • Отриману масу зачерпывайте ложкою і викладайте на дрібне сито. Добре притисніть, щоб вся сироватка вийшла.

  • Дотримуйтесь акуратність, щоб сир не просочувався. Підсумок – щільна сирна маса, не розвалюється.

  • Перекладіть сир в термостійку посуд і поставте в мікрохвильовку на 1 хвилину. Стежте, щоб майбутня моцарелла не скипіла. Через півхвилини переверніть її.

  • Після мікрохвильової печі отримаєте тягучий сир, як на фото. Добре пам'ятаєте продукт, подібно пластиліну. Видаліть виходить сироватку.

  • Посоліть моцарелу і знову добре розімніть. При бажанні додайте базилік. Допускається додаткове нагрівання і розтягування. Так сир придбає фірмову структуру. Якщо хочеться більш ніжний і м'який продукт, виключіть етап повторних нагрівань.

  • Надайте приготовленої моцареллі бажану форму. Зберігайте сир в холодильнику в герметичному лоточку.

Що можна приготувати з печених

Ніжні сирні кульки з легкістю вписуються в будь-які страви. Їх використовують для салатів, закусок, піци, пасти, запечених теплих страв. Принадність моцарелли в її щільної консистенції - вона плавиться, але не розтікається. Виходять відмінні гарячі страви з тягучим сиром. Такі бутерброди дуже люблять діти, яким потрібен ігровий елемент для поглинання їжі.

Пропонуємо кілька легких і смачних рецептів:

  • Салат Капрезе - класика жанру. Виглядає вишукано, готується легко, миттєво поглинається. Наріжте товстими кружечками помідори і моцарелу, викладіть їх по черзі. Зверху присипте базиліком і полийте оливковою олією.

  • Салат з моцарелою і креветками. Розкладіть на тарілці половинки томатів, кубики сиру, нарізану зелену цибулю. Заправте за бажанням базиліком, сіллю, оливковою олією. Зверху викладіть відварені креветки.
  • Піца Маргарита - готується без м'яса. На тісто викладіть часниково-томатний соус, кілька листочків базиліка, посипте орегано. Після 5-7 хвилин запікання присипте зверху дрібно порізаним сиром. Поверніть в піч ще на пару хвилин, щоб моцарелла розплавилася.
  • Смажений сир в паніровці - смачна гаряча закуска. Наріжте моцарелу шматочками завтовшки 1,5 див. Вмочіть в яйце і обваляйте в паніровці. Обсмажуйте на гарячій сковороді з двох сторін по кілька хвилин, щоб сир встиг розтанути.

Яким сиром можна замінити моцарелу?

М'яку італійську моцарелу дістати не завжди легко. Однак у деяких рецептах її заміняють іншими сирами, які дозволять розкрити смак страви і додадуть йому нові нотки. Якщо на прилавку не виявилося потрібної упаковки, пошукайте поруч адигейський сир або сулугуні. Деякі господині рекомендують використовувати бринзу або домашній сир «Здоров'я», але вони мають більш сирну структуру, тому не завжди підходять. Якщо потрібно запекти – беріть сулугуні некопченый. Він чудово плавиться і тягнеться. Класичний твердий сир також підійде.

Відео: як зробити сир моцарелла в домашніх умовах?

Приготувати моцарелу на кухні легко. Головне – дістати сичужний фермент і взяти молоко, яке згортається. Перший раз краще робити по чіткої інструкції, щоб не втратити самого головного. Дотримуйтеся всіх вказівок і порад, тоді моцарелла буде не гірше магазинного. Суворо дотримуйтеся всі технологічно нюанси. Особливо це стосується температури, від неї залежить майбутня структура і смакові нотки сиру.

Відео-інструкція нижче про приготуванні моцарели будинку має текстові підказки. Так легше сприймається. Радимо перший раз використовувати меншу кількість продуктів, щоб освоїти всі тонкощі. Приготуйте заздалегідь всю посуд та необхідні інгредієнти. Не забудьте про кухонному термометрі, оскільки виробництво грунтується на точно витриману технології. Подивіться відео до початку готування. Так ви будете мати уявлення про послідовність дій. Можете зробити собі невеликі замітки, щоб не довелося відмотувати відео назад.

Як приготувати сир Моцарелла: відео-рецепт

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!