Набір для глінтвейну - як вибрати подарунок або новорічний за складом спецій, сорту вина, бренду і ціною

Традиція приготування палючого напою на основі червоного або білого вина зі спеціями прийшла до нас з Північної Європи. Глінтвейн – справжній символ Різдва, здатний зупинити захворювання дихальних шляхів, зміцнити імунітет, поліпшити роботу органів травлення, розвіяти нудьгу і поганий настрій. Поєднувати ароматні приправи, здатні розкритися, надавши напою благородний аромат, тонкий вишуканий смак – справжнє мистецтво. Готові набори спецій прийдуть на допомогу тим, хто любить глінтвейн і хоче приготувати його самостійно.

Що входить в набір для глінтвейну

Рецептів зігріваючого ароматного напою, що допомагає позбавитися від депресії, симптомів застуди, порушення апетиту, дуже багато. В залежності від складу готових сумішей, результат і спосіб приготування будуть відрізнятися. Компоненти, що входять у набір для приготування глінтвейну:

  • Вино – обов'язковий компонент (якщо це не безалкогольний глінтвейн). Можна використовувати червоне, біле, рожеве, бордо, суміш вин і навіть портвейн, але тільки високої якості.
  • Мед краще використовувати натуральний, хоча деякі виробники кладуть набори замість нього цукор або джем. Попередньо розтоплений на водяній бані або підігрітий в мікрохвильовці мед додають в холодне вино, щоб він не втратив свою лікарську цінність.
  • Кориця, надає напою пряний смак і характерний аромат, вважається невід'ємним інгредієнтом. Вона підвищує імунітет і життєвий тонус організму, багата корисними вітамінами та мікроелементами. Рекомендується використовувати не мелену корицю, а палички: так ця пряність збереже цілющі властивості, ароматичні характеристики.
  • Цитрусові (лимон, грейпфрут, лайм, апельсин), багаті вітаміном С, насичують напій тонким ароматом. Їх додають у вино з м'якоттю, соком, цедрою.
  • Яблуко, чудово поєднуючись з корицею, наповнює глінтвейн приємною смакової фруктової ноткою.
  • Бадьян, сушені плоди якого нагадують зірочки і дуже цікаво виглядають в келиху, надає смаку напою східні нотки. Має протизапальну, сечогінну, антимікробним ефектом, допомагає впоратися з кашлем, захворюваннями дихальних шляхів, покращує процес травлення. Його лакричний аромат розкривається повністю, якщо додати приправу до початку приготування глінтвейну.
  • Аніс має терпким лакричным смаком, тонким східним ароматом. Наділений жарознижуючі, знеболюючі властивості.
  • Кардамон, додає смаку напою благородний лимонний відтінок, використовують для зимових (зігрівальних) та літніх (освіжаючих) глінтвейнів. Активізує роботу органів травлення, підсилює обмін речовин, стимулює мозкову діяльність, благотворно впливає на нервову систему, володіючи антисептичним ефектом, допомагає впоратися із захворюваннями верхніх дихальних шляхів, легенів, освіжає подих.
  • Гвоздику (краще використовувати нерозпущеною засушені бутони), що володіє міцним, гоструватим, нав'язливим присмаком, рекомендується додавати в кінці приготування глінтвейну, так її аромат вийде тонша, ніжніша. Гвоздика має антисептичні, протимікробні властивості, усуває симптоми застуди, покращує травлення.
  • Імбир знаком терпким ароматом і пекучим присмаком, який не здатні заглушити запашні приправи і спеції глінтвейну. Його слід додавати трохи (мелений – якщо хочеться отримати ніжний смак, корінь, порізаний шматочками, – якщо хочеться посилити гостроту). Імбир сприяє схудненню, посилення мозкового кровообігу, благотворно впливає на органи травлення, зміцнює імунну систему, надає зігріваючу дію на організм при переохолодженні, застудах.
  • Перець будь-якого виду (ямайський, запашний, червоний, чорний, чилійський) підходить для напою, головне – не додавати багато, це може зіпсувати смак, зробити глінтвейн пекучим. Перець допомагає впоратися з ангіною, бронхітом, відмінно прогріває горло, дихальні шляхи, допомагає вивести токсини з організму, благотворно впливає на роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту. Рекомендується додавати спецію горошком, мелений перець навіть після проціджування часто залишається в напої.
  • Мускатний горіх надає сильний терпкий, пряний смак, тому його кладуть трохи, на самому початку приготування. Мускатний горіх зміцнює імунітет, благотворно впливає на серцево-судинну систему, знижуючи артеріальний тиск, посилює апетит, поліпшує травлення, допомагає позбавитися від депресії, осінньої хандри, покращує мозкову діяльність, посилює потенцію.
  • Барбарис надає невелику кислинку.
  • Коріандр посилює апетит, сприяє поліпшенню травлення, чудово насичує організм вітамінами, мікро - і макроелементами (залізом, натрієм, кальцієм, йодом, магнієм, калієм, фосфором).
  • Шафран, володіє стійким смаком, додають рідко, оскільки при поєднанні з іншими добавками може вийти важкий перенасичений смак. Заспокоює нервову систему, зміцнює серцевий м'яз, володіє болезаспокійливими, тонізуючими властивостями.
  • Сухофрукти (курага, інжир, ізюм, чорнослив, фініки) надають оригінальне післясмак.
  • Ягоди (полуниця, суниця, малина) насичують напій солодкуватим оригінальним присмаком.
  • Лавровий лист, володіє пряним ароматом, вважається природним антибіотиком, покращує обмінні процеси організму. Його частіше додають в глінтвейн на основі білого вина в кінці приготування.
  • Алкоголь (ром, коньяк або джин) – додається для посилення п'янких властивостей, додання глінтвейну глибокого аромату.
  • М'яту, поліпшує настрій і мелісу, має жарознижувальну і протизапальну ефектами, можна додавати в літні глінтвейни на основі білого вина.

Набір спецій для глінтвейну

Буває складно зорієнтуватися в розмаїтті приправ і спецій для приготування глінтвейну: у недосвідченого кулінара може не вийти з першого разу підібрати оптимальне співвідношення інгредієнтів. На допомогу прийдуть готові набори спецій. Компоненти в них гармонійно поєднуються, напій виходить ароматним, насиченим, наділена цілющими властивостями.

ГлинтМейстер

Суміші російського виробника «ГлинтМейстер» користуються популярністю, завдяки великому асортименту, доступною ціною, можливості замовити через інтернет-магазини, які здійснюють доставку кур'єром або поштою. Якщо складно визначитися з вибором, можна придбати набір асорті за привабливою ціною (до 500 р.). В нього входять п'ять варіантів сумішей, одна з яких – збір «Альпійський»:

  • Ціна: 32 грн.
  • Склад: кориця, імбир, кардамон, перець запашний (ямайська), родзинки, гвоздика.
  • Енергетична цінність: 291 ккал/100 р.
  • Рецепт:
  1. Вилити 0,75 л білого сухого вина в каструлю.
  2. Додати суміш, порізане невеликими шматочками яблуко з серцевиною, цукор за смаком.
  3. Довести на невеликому вогні до 80 градусів (до появи бульбашок на поверхні), періодично помішуючи.
  4. Вимкнувши плиту, дати напою настоятися.
  5. Приблизно через годину підігріти, процідити через ситечко в келихи товстого скла.
  6. Подавати гарячим, прикрасивши часточкою апельсина або яблука.

Тим, хто віддає перевагу глінтвейн на основі рому, радимо звернути увагу на суміш «Англійська грог», що володіє м'яким збалансованим ароматом:

  • Ціна: 30 грн.
  • Склад: кориця, імбир, кардамон, перець запашний (ямайська), родзинки, аніс, гвоздика.
  • Енергетична цінність: 293 ккал/100 р.
  • Рецепт:
  1. Додати в 0,5 л 2-3 ст. л. цукру, суміш.
  2. Як тільки склад закипить, вимкнути, дати настоятися під кришкою.
  3. Через півгодини додати 4 ст. л. заварки, довести до кипіння, вимкнути, дати настоятися хвилин 7, процідити.
  4. Додати в напій 0,2 л сухого червоного вина, 0,2 л рому, 0,2 л яблучного соку, порізаний на 4 частини апельсин або лимон, нагріти до 80 градусів на середньому вогні, помішуючи.
  5. Дати настоятися 10 хвилин.
  6. Подавати гарячим в склянках з товстого скла.

Смак свята допоможе створити набір «Різдвяний», завдяки запашним ноток гвоздики, тонкому аромату шипшини і каркаде:

  • Ціна: 35 грн.
  • Склад: мускатний горіх, імбир, родзинки, гвоздика, гібіскус, кора кориці, шипшина.
  • Енергетична цінність: 300 ккал/100 р.
  • Рецепт:
  1. Вилити 0,75 л червоного сухого вина, 0,5 л освітленого виноградного або яблучного соку в каструлю.
  2. Додати суміш, цукор за смаком, розрізаний на 2 частини лимон.
  3. Не вичавлюючи, довести на невеликому вогні до 80 градусів (до появи бульбашок на поверхні), періодично помішуючи.
  4. Вимкнувши плиту, дати напою настоятися.
  5. Приблизно через 45-50 хвилин, додати 3 ст. л. коньяку або горілки, підігріти, процідити через ситечко в келихи з товстого скла.
  6. Подавати гарячим, прикрасивши часточкою апельсина.

Суміш «Скандинавський глегг» з додаванням мигдалю і смаковими акцентом на бадьяне, популярна в Скандинавських країнах (Норвегії, Данії, Фінляндії, Швеції):

  • Ціна: 39 грн.
  • Склад: кориця, імбир, мигдаль, родзинки, аніс, гвоздика.
  • Енергетична цінність: 370 ккал/100 р.
  • Рецепт:
  1. Вилити 0,75 л червоного сухого вина в каструлю.
  2. Додати суміш, цукор за смаком, вичавити в вино, сік з порізані на 4 частини апельсин, скоринки додати туди ж.
  3. Довести на невеликому вогні до 80 градусів (до появи бульбашок на поверхні), періодично помішуючи.
  4. Вимкнувши плиту, дати напою настоятися.
  5. Приблизно через 45-50 хвилин, додати 3 ст. л. коньяку або горілки, підігріти, процідити через ситечко в келихи товстого скла.
  6. Подавати гарячим, прикрасивши часточкою апельсина.

Зігріваюча суміш «Червона спека» порадує любителів класичного смакового поєднання ароматних спецій:

  • Ціна: 32 грн.
  • Склад: кориця, мускатний горіх, імбир, кардамон, перець запашний (ямайська), родзинки, аніс, гвоздика.
  • Енергетична цінність: 310 ккал/100 р.
  • Рецепт:
  1. Вилити 0,75 л червоного сухого вина в каструлю, додати суміш, цукор за смаком.
  2. Вичавити в вино, сік з порізані на 4 частини апельсин, скоринки додати туди ж, довести на невеликому вогні до 80 градусів (до появи бульбашок на поверхні), періодично помішуючи.
  3. Вимкнувши плиту, дати напою настоятися.
  4. Приблизно через 45-50 хвилин підігріти, процідити через ситечко в келихи товстого скла.
  5. Подавати гарячим, прикрасивши часточкою апельсина.

Боффо Гурме

Невеликий інтернет-бутік у Москві пропонує цікаві товари вітчизняних і зарубіжних виробників. Серед товарів – оригінальні поєднання спецій для приготування глінтвейну в домашніх умовах. Любителям гарячих тонізуючих напоїв на білому вині підійде суміш «Біла хуртовина»:

  • Ціна: 133 грн.
  • Склад: мускатний горіх, кориця, кардамон, імбир, гвоздика, апельсинова цедра, колотий ванільний цукор.
  • Енергетична цінність: 254 ккал/100 р.
  • Рецепт:
  1. Трохи нагрів на повільному вогні 0,5 л яблучного соку, додати до нього спеції, 750 мл білого сухого вина, порізані тонкими кільцями половину апельсина і половину лимона.
  2. Підігріти складу до 80 градусів, дати настоятися півгодини.
  3. Процідивши, перелити в келихи товстого скла, подавати з паличкою кориці і скибочкою яблука.

Склад спецій «Бременські музиканти» навіває думки про бродячих артистів на вулицях старовинного німецького містечка:

  • Ціна: 133 грн.
  • Склад: мускатний горіх, аніс, гвоздика, кардамон, апельсинова цедра, коріандр, кориця, коричневий цукор.
  • Енергетична цінність: 219 ккал/100 р.
  • Рецепт:
  1. Трохи нагрів на повільному вогні 0,5 л соку (підійде виноградний, яблучний або апельсиновий), додати до нього спеції, 750 мл червоного сухого вина, чверть пляшки портвейну, порізані тонкими кільцями половину апельсина і половину лимона.
  2. Підігріти складу до 80 градусів, дати настоятися півгодини. Процідивши, перелити в келихи товстого скла, подавати з печеними яблуками.

Благородний складу суміші «Французький шик» підкорить вишукані серця найніжнішим ароматом квіток лаванди:

  • Ціна: 133 грн.
  • Склад: мускатний горіх, аніс, гвоздика, кардамон, апельсинова цедра, імбир, кориця, квітки лаванди, колотий ванільний цукор.
  • Енергетична цінність: 265 ккал/100 р.
  • Рецепт:
  1. Трохи нагрів на повільному вогні 0,5 л соку (підійде виноградний або яблучний), додати до нього спеції, 750 мл червоного сухого вина, порізані часточками яблука (0,5 кг), порізані тонкими кільцями половину апельсина і половину лимона.
  2. Підігріти складу до 80 градусів, дати настоятися півгодини.
  3. Процідивши, перелити в келихи товстого скла, на дно яких попередньо перекласти апельсинові часточки з напою.

Рожевий перець, сушений імбир в складі суміші «Гостра штучка» підбадьорить, зігріє холодним ввечері:

  • Ціна: 81 грн.
  • Склад: аніс, гвоздика, кардамон, апельсинова цедра, імбир, кориця (паличка), рожевий перець (горошок), перець духмяний (горошок), родзинки.
  • Енергетична цінність: 191 ккал/100 р.
  • Рецепт:
  1. Трохи нагрів на повільному вогні 0,5 л соку (підійде виноградний, апельсиновий або яблучний), додати до нього спеції, 750 мл червоного сухого вина, порізані тонкими кільцями середнього розміру апельсин і половину лимона.
  2. Підігріти складу до 80 градусів, дати настоятися півгодини.
  3. Процідивши, перелити в келихи товстого скла. Подавати гарячим.

Дари Кавказу

Вітчизняний виробник з Краснодарського краю пропонує для продажу готові набори за демократичною вартістю. Зверніть увагу на склад «по-краснополянски»:

  • Ціна: 56 грн.
  • Склад: краснополянские трави, аніс, мускатний горіх, імбир, кардамон, родзинки, кориця, цедра апельсинова, перець духмяний (горошок), коріандр.
  • Енергетична цінність: 234 ккал/100 р.
  • Рецепт:
  1. Нагріти 0,75 л червоного сухого вина з сумішшю і 2-3 ложками меду на невеликому вогні до 80 градусів (до появи бульбашок на поверхні), періодично помішуючи.
  2. Вимкнувши плиту, дати напою настоятися.
  3. Через годину підігріти, процідити через ситечко, перелити в келихи товстого скла.
  4. Подавати, прикрасивши скибочкою яблука.

Використовуючи набір «по-сочински», можна приготувати дуже смачний гарячий глінтвейн з тонким медовим присмаком:

  • Ціна: 56 грн.
  • Склад: бадьян, кориця, мускатний горіх, імбир, кардамон, цедра апельсинова, перець духмяний (горошок), коріандр.
  • Енергетична цінність: 227 ккал/100 р.
  • Рецепт:
  1. Нагріти 0,75 л білого сухого вина з сумішшю, 2-3 ложками меду, порізаним невеликими скибочками яблуком на невеликому вогні до 80 градусів (до появи бульбашок на поверхні), періодично помішуючи.
  2. Вимкнувши плиту, дати напою настоятися хвилин 40-50.
  3. Процідити через ситечко в келихи товстого скла.
  4. Подавати, прикрасивши часточкою апельсина.

Подарунковий набір для глінтвейну

Вибір і покупка дорогого подарунка для людини, керівника, друга – процес тривалий і відповідальний. Такий набір не залишить байдужим навіть найвибагливішого іменинника. Один з таких наборів називається просто «Глінтвейн»:

  • Упаковка: покритий прозорою слюдяної плівкою білий дерев'яний подарунковий ящик невеликого розміру, перев'язаний декоративним бантом, продукти покладені на декоративну соломку.
  • Ціна: 815 грн.
  • Склад: готова суміш для глінтвейну – 300 г, паличка кориці – 5 г, лимон – 130 г, апельсини – 150 г, яблука зелені – 130 г, башкирський квітковий мед – 250 р.
  • Призначення: на день народження, новорічні свята, подарунок керівнику.

Подарунковий набір з назвою «Глінтвейн 28х28х15» доповнено алкоголем і келихи для вина:

  • Упаковка: загорнута в крафтовую папір з сургучною печаткою декоративна дерев'яна коробка ручної роботи.
  • Ціна: 1478 грн.
  • Склад: червоне сухе вино, набір готових спецій та прянощів, мандарини, келихи з товстого скла – 2 шт.
  • Призначення: на день народження, новорічні свята, подарунок керівнику.

Як вибрати набір для глінтвейну

Існує кілька критеріїв вибору готових складів для глінтвейну, щоб результат не розчарував несподіваним ефектом або смаковими якостями. Рекомендації по вибору наборів:

  1. Бажано вибирати набори з цільними, а не меленими спеціями. Напій залишиться ясним, його буде простіше процідити, приправи не залишать неприємне відчуття «хрустіння на зубах».
  2. Намагайтеся не купувати набори з великим асортиментом приправ, смак напою може вийти перенасиченим, неприємним, гіркуватим. Оптимальним варіантом є набори, що складаються з 3-6 спецій.
  3. Алергікам або людям, що страждають нервовими розладами, слід зупинити вибір на наборах без бадьяна; страждаючим гастритами, виразковою хворобою – без кардамону.
  4. При тривалому зберіганні суміші втрачають свої смакові та ароматичні властивості, тому слід вибирати склади, розраховані на одне застосування.
  5. Якщо немає часу або бажання проціджувати мутний складу після приготування, можна купувати прянощі в пакетах з перфорацією, які опускають прямо в вино. Приправи не зможуть повністю розкритися і віддати свої аромат, тому такий напій за смаковими якостями буде менш насиченим.
  6. Орієнтуйтеся на кінцевий результат і властивості входять до складу компонентів: якщо хочеться позбутися від симптомів застуди, підійде набір з корицею, перцем, імбиром; якщо хочеться пригостити гостей, слід купувати складу з гвоздикою, корицею, сухофруктами.

Відео

Подарунковий набір "Глінтвейн"

Відгуки

Вероніка, 24 рокиПодруга порадила пити при застуді гаряче вино зі спеціями, пару раз я не змогла підібрати інгредієнти (перцю то багато насыплю, то цвяшки – смак виходив такий, що пити не могла). Випадково побачила в супермаркеті біля будинку готовий набір сумішей, взяла. Це чарівництво! Не тільки для себе готую, але і пригощаю друзів, навіть келихи спеціальні купила.
Алевтина, 58 роківАромат кориці асоціюється у мене зі святом, сімейним затишком. Раніше постійно пекла пиріжки з корицею для сімейних чаювань, а дочка сіла на дієту. Я придумала, що буду створювати затишок за допомогою глінтвейну, варю його на домашньому вини. Зараз багато готових сумішей прянощів, часу на приготування майже не витрачаю. І доньці такий варіант подобається.
Микола, 46 роківУ нас в Санкт-Петербурзі кожен другий – людина, настрій якого залежить від погоди. Восени або взимку, коли холодно, довго немає сонця, я починаю нудьгувати, працездатність падає. Дружина десь прочитала, що глінтвейн піднімає настрій, дає життєві сили. Купила спеціальну суміш, зварила. Навіть жити ніби стало веселіше.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!