Мартіні б'янко: з чим пити

Знамениті вермути Bianco і Rosso у багатьох країнах виступають символом богемного життя і фешенебельних вечірок. Вперше напій був представлений світу в 1863 році торговцем Алессандро Мартіні і травником Луїджі Россі. Заповзятливий дует випустив у світ спочатку червоний вермут Rosso. Тільки через 50 років з'явився багатьма улюблений вермут Martini Bianco, який виготовлявся на основі білого вина. Мартіні відразу полюбився багатьом своїм ледве вловимим ароматом прянощів і полину, а також солодкуватим присмаком з нотками різнотрав'я, фруктів, ягід.

Що таке Мартіні Б'янко

Вермут Martini Bianco являє собою напій, отриманий на основі білого виноградного вина з додаванням цукру, який ароматизований різноманітними прянощами і травами. Алкогольний напій світло-солом'яного кольору відноситься до класичних аперитиву. Свою назву отримав завдяки винокуренному заводу, розташованого в Турині.

Найбільшою популярністю користується вермут Мартіні Б'янко, виділяється насиченим букетом різнотрав'я і пряних добавок. Від інших різновидів напоїв цієї фірми Bianco відрізняє сорт винограду, з якого виготовлено вино для основи аперитиву, процентний вміст цукру і перелік прянощів, трав, фруктів, ягід. Компанія, що випускає вишуканий напій, займається виробництвом понад 5 видів вермутів, не рахуючи ігристих вин.

Різновиди MARTINI:

  1. Rosso – це напій, виготовлений на основі натурального червоного вина, має насичений янтарно-коричневий колір. У смаку відчуваються нотки карамелі, імбиру, м'яти та інших місцевих рослин. Його п'ють нерозбавленим або у складі коктейлів. З Мартіні Россо чудово поєднується апельсиновий або лимонний сік.
  2. Rosato – вермут, що вперше побачила світ на початку 1980 року, об'єднав у своєму складі червоне і біле виноградне вино. Напій рожевого кольору з ніжним ароматом трав має смаку нотки мускатного горіха, кориці, гвоздики, лимона, екстрактів кори хвойного дерева, полину гіркого Артемізії та інших рослин.
  3. Riserva Ambrato – вермут золотисто-бурштинового кольору на основі білого виноградного вина Моськатов. Він має насичений букет, солодкий смак і м'яку гірчинку, характерну для полину.
  4. Riserva Rubino – напій примітний соковитим рубіновим забарвленням і неповторним ароматом, насичене пахощами італійських трав та ягід. Смак вермуту складний з ягідними нотками, в яких вгадується смак малини, чорної смородини, суниці.
  5. Extra Dry – сухий вермут солом'яного кольору з яскравим ароматом ірису, малини і лимона, представлений широким масам на початку 1900 року. Напій відрізняється низьким вмістом цукру і високим відсотком алкоголю. Часто використовується у складі коктейлів, але може вживатися самостійно з льодом і маслинами.
  6. Fiero – відрізняється яскравим кольором і ароматом червоних апельсинів. Був проведений у 1998 році спеціально для громадян країн Бенілюксу.
  7. D'oro – вермут з золотисто-карамельним відтінком був виготовлений персонально для жителів Данії, Німеччині, Швейцарії в тому ж році, що і Fiero. Насичений цитрусовий аромат переплітається з нотками ванілі, мускатного горіха, меду, коріандру.

З чого роблять

Для отримання легендарного вермуту Martini Bianco в якості вихідної сировини виробники використовують виноград білого сорту Біанка, вирощений на просторах провінції П'ємонт в Італії. Сухе вино, виготовлене класичним методом, яке в подальшому стане основою для білого вермуту, попередньо витримують від 7 місяців до 1 року в дубових бочках.

Технологія виробництва вермуту Б'янко:

  1. Отримання винної основи алкогольного напою.
  2. Підбір компонентів в залежності від рецептури. Склад може налічувати до 40 інгредієнтів, серед яких не тільки екстракти трав і спецій, але і фрукти, ягоди, спеції. Перелік усіх компонентів виробники тримають у найсуворішому секреті, на етикетці відображаються близько 10 основних інгредієнтів.
  3. Подрібнення всіх складових в порошок і змішування зі спиртом, розведеним водою, який по своїй суті є горілкою. Процес настоювання триває 15-20 днів при температурі від 16 до 22 градусів за Цельсієм.
  4. Безперервне перемішування досягається при автоматизованому виробництві вермуту. На цьому етапі в спиртовій частині утворюються екстракти трав, а вода насичується цукрами і солями. За період настоювання рідина набуває дуже насичений аромат, напівпрозорий бурштиновий колір і гіркуватий пряний смак.
  5. Фільтрування проводять за допомогою пропускання вина крізь багатошарові паперові фільтри, щоб добитися ідеальної прозорості напою.
  6. Ретельне змішування всіх інгредієнтів вермуту здійснюють у великих герметичних ємностях з точним дотриманням послідовності. Спочатку додають цукор дрібнокристалічної форми, який перемішують до повного розчинення. Потім тонкою цівкою вливають спирт багаторазової ступеня очищення в пропорціях, щоб вийшов напій потрібної фортеці 16-18 градусів. Після чого до розчину за допомогою спеціальної помпи додають екстракти трав і все змішують до однорідної консистенції.
  7. Процес стабілізації вермуту об'єднує 4 етапи: заморожування до − 9 градусів на строк 10 діб; холодна фільтрація через целюлозу; тепле очищення крізь мембранні фільтри; «відпочинок» готового напою приблизно 7 днів.
  8. Розлив Martini Bianco по пляшках.

Склад

Точний склад Мартіні Б'янко знають лише виробники і члени сімей творців напою. Достеменно відомо, що головує в списку трав альпійська полин, її частка може сягати 50%. Вона надає аперитиву знамениту ледве вловиму гірчинку у післясмаку і тонізуючий ефект. Запашна пряно-трав'яна основа Martini Bianco об'єднує кілька десятків компонентів, складових розкішний букет вермуту:

  • м'ята;
  • звіробій;
  • ромашка;
  • дягель;
  • кориця;
  • ваніль;
  • оман;
  • імбир;
  • гвоздика;
  • коріандр;
  • безсмертник;
  • деревій;
  • ялівець;
  • меліса лимонна;
  • апельсинова цедра;
  • мускатний горіх та інші складові.

Як правильно пити Мартіні Б'янко

Бажаючим дотримати традиції, пов'язані з цим напоєм, необхідно враховувати, що за правилами етикету Martini Bianco слід подавати в класичних келихах з товстим дном Old Fashioned або Rocks. Вони призначені ще під ром або віскі, відрізняються один від одного формою. У першому випадку келих має прямі стінки, в другому – конусоподібні. Широка форма склянки сприяє розкриттю багатого букета трав і прянощів.

Ті, кого цікавить, як пити Мартіні Б'янко правильно, щоб в повній мірі насолодитися чудовим злегка терпким смаком напою, повинні знати, що благородний вермут п'ють повільно, смакуючи кожен ковток. З причини того, що Martini Bianco відноситься до аперитиву, він ідеально підходить для коктейльних вечірок та фуршетів, які не передбачають пишних застіль. Такі заходи влаштовують у другій половині дня, ближче до вечора, тому мартіні є частим атрибутом романтичних побачень.

Подається вермут Martini Bianco охолодженим, але його можна охолодити і безпосередньо у келиху, додавши кілька кубиків льоду, заморожені фрукти або ягоди. Сама прийнятна температура вживання цього алкогольного напою варіюється в межах від 10 до 15 градусів. При такому температурному режимі максимально розкривається вишуканий смак і насичений пряно-трав'яний аромат аперитиву.

З чим п'ють Мартіні Б'янко

Білий вермут п'ють чистим, розведеним або у складі коктейлів. Любителі вермуту перевірили часом з яким соком п'ють Мартіні Б'янко, щоб доповнити його багатогранний смак, – це апельсиновий, грейпфрутовий, ананасовий, вишневий, гранатовий нектар. Краще якщо соки будуть вичавленими безпосередньо перед вживанням алкогольного напою, так користь вермуту багаторазово збільшиться.

Чим розбавити

Щоб знизити градуси алкоголю можна розбавити Мартіні Б'янко натуральними або промисловими соками, тоніком, лимонадом, содовою чи холодною питною водою з додаванням скибочки лимона або апельсина. В якості альтернативи натуральним сокам іноді виступають ягідні морси або розсіл від оливок, який може додаватися в коктейлі на основі Martini Bianco.

Коктейль «Лагуна»

Змішати всі складові в шейкері з подрібненим льодом, процідити через стрейнер, прикрасити вишенькою і декоративної соломинкою.

Склад:

  • Martini Bianco – 60 мл;
  • горілка – 10 мл;
  • коньяк – 10 мл;
  • бітер Кампарі – 5 мл.

Коктейль Genie Martini

Інгредієнти ретельно перемішати в шейкері з льодом, розлити по коктейльним келихах і прикрасити оливками.

Склад:

  • Martini Bianco – 50 мл;
  • джин Біфітер – 50 мл

Чим закушувати

Вермут легко п'ється навіть в чистому вигляді, тому закушувати Мартіні Б'янко необов'язково. Але нерідко до нього подають солоний крекер, мигдаль, пряні сири, вишню, полуницю, ківі, ананас, оливки, маслини. Закуски пропонуються до аперитиву нарізаними часточками і красиво укладеними на стравах. Традиційно прийнято додавати в трикутний фужер, званий «мартинкой», оливку, нанизану на шпажку і трубочку для зручного пиття.

Ціна на Мартіні Б'янко

Літрова пляшка чудового напою обійдеться його поціновувачам в роздрібних точках продажу від 800 до 1000 рублів. Перед святами на вермут часто влаштовують акції, це дозволяє придбати приємний алкогольний аперитив заздалегідь, значно заощадивши фінанси. У ресторанах Москви порція 50 мл елітного білого вермуту коштуватиме від 120 до 240 р., тоді як в барах середньої цінової категорії таку ж кількість Martini Bianco реально придбати за 60-70 рублів.

Відео

Як і з чим пити мартіні бьянко - правила подачі та закуска

Відгуки

Анатолій, 35 роківПерепробували багато видів вермутів MARTINI: Extra Dry, Rosso, Rosato. Але нам з дружиною дуже подобається Bianco, тому вдома він завжди присутній. Про його закупівлю дбаю заздалегідь, купую частіше великими партіями. З цієї причини стежу за святковими розпродажами, щоб було вигідніше купувати улюблений аперитив.
Олена, 32 рокиMartini Bianco є одним з улюблених напоїв, Россо теж приємний, але білий вермут більш пікантний. Купівлею смачних алкогольних напоїв займаємося разом з чоловіком, у нас постійно укомплектований власний бар. В основному купуємо спиртне невеликими партіями зі знижками в дні акцій, щоб запастися улюбленим вермутом і заощадити бюджет.
Альона, 42 рікСеред вермутів найбільше подобається Б'янко, як і багатьом представницям жіночої статі. У чистому вигляді він дуже насичений, тому п'ю його з льодом або ананасовим соком. Купую білий мартіні в літрових пляшках для посиденьок з приятельками, а в тарі поменше, щоб завжди стояла пляшка улюбленого напою на полиці холодильника.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!