Салат з чорної редьки - рецепти з фото. Як смачно приготувати салати з чорної редьки

За смаковими якостями чорну редьку не можна внести в список лідерів серед різновидів цього овоча, кількість вітамінів коренеплоду теж не зводить його на лідируючі позиції. Але корисна чорна редька зовсім не кількістю назв у складі, а ідеальним балансом вітамінів, які містяться в ній.

Корисні властивості та протипоказання чорної редьки

Як відомо, багато овочі вживають переважно в лікувальних цілях. Корисними для організму є плоди, листя редьки, сік. Мікроелементи, що містяться у такому вигляді плоду, складають список найбільш потрібних для організму. Серед них виділяються залізо, магній, калій, фосфор, кальцій і багато інших. Вітамінний склад хоч кількісно поступається деяким овочів, теж містить важливі елементи, такі як вітамін К, каротин і ретинол. Серед корисних якостей плода більш важливими є:

  1. Здатність розчиняти шлаки, що утворилися в жовчному міхурі та протоках. Шлаки, а також велика кількість мінералів, можуть ускладнювати прохід жовчі, викликаючи неприємні відчуття в печінці. Допомогти впоратися з проблемою може сік рослини, який видобувають, натерши плід, а потім вичавіть отриману м'якоть. Сік потрібно вживати курсом, дотримуючись дієти.
  2. Тим, хто хоче схуднути або привести своє травлення до нормального стану, коренеплід теж зробить добру послугу. Важливою властивістю можна вважати поліпшення обміну речовин, травлення.
  3. Зайву рідину, яка накопичується в організмі, теж можна вивести за допомогою вживання гіркого плоду. Крім того, вживаючи овоч, ви позбудетеся від необхідності використовувати деякі таблетки, адже такий вид – природний антибіотик.
  4. Широке поширення серед народних засобів плід чорного кольору отримав як прекрасне ліки від кашлю. Чорна редька з медом – знайома всім з дитинства засіб. Для його приготування використовується крупний коренеплід середніх розмірів, від якого потрібно відрізати верхню частину, а потім зробити поглиблення. Отриману ємність потрібно ретельно промити проточною водою, після, просушивши трохи, заповнити поглиблення столовою ложкою меду. Прикритий кришкою, коренеплід повинен настоятися 12 годин. Вживається ліки до прийому їжі, тричі на добу.

Як у будь-яких лікарських засобів природного походження, у чорної редьки є протипоказання, небезпечні властивості:

  • По-перше, не рекомендується додавати до їжі овоч при вагітності. Сік може призводити матку в тонус, що є великою загрозою для виношування дитини.
  • По-друге, коренеплід шкідливий при перманентних серцевих хворобах, захворюваннях нирок і шлунка.

Рецепти приготування смачних салатів з чорною редькою

Коренеплід з незвичайним смаком часто додають у різноманітні салати, вдало поєднуючи його гіркуватий присмак з іншими інгредієнтами. У салат з чорної гіркої редьки часто додають моркву і яблуко, або змішують гострий плід з м'ясом і куркою. Солодка морква або яблучна кислота нейтралізують гіркоту, розкриваючи, пом'якшуючи смак. Додавання ж гострого коренеплоду до м'ясних страв додає м'ясу пікантність.

З морквою

Серед пісних салатів з редькою лідирують ті, до складу яких входять солодкі компоненти. Морквяна солодкість, наприклад, підкреслить, розбавить гіркоту плода. Салат з чорної редьки з тертою морквою, як правило, заправляється майонезом або сметаною, але можна застосовувати і рослинне масло.

  • редька – 3 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • курячі яйця – 2 шт.;
  • цибуля-ріпка – 0,5 шт.;
  • цукор – 0,5 ч. л.;
  • сіль – 0,5 ч. л.;
  • майонез – 100 р.

Салат готується за наступним алгоритмом:

  1. Готуючи всі складові, вимийте коренеплід, морква і цибуля. Почистіть овочі та яйця.
  2. Натріть редьку і моркву в різні ємності, вони повинні настоятися протягом півгодини. Злийте гіркий сік. Перемішайте натерті овочі і посоліть їх.
  3. Очищені яйця і цибулю наріжте кубиками і змішайте з уже підготовленими інгредієнтами. Додайте половину чайної ложки цукру.
  4. Заправте перемішані складові страви майонезом. Перш ніж подати до столу, дайте йому просочитися протягом чверті години.

З м'ясом

Страви з чорної редьки зовсім не зобов'язані бути пісними і містити тільки овочі. Поширені м'ясні салати з додаванням гострого коренеплоду. Зручно те, що для таких страв можна використовувати більш улюблене м'ясо, будь то свинина, яловичина або курка.

  • редька – 1 шт.;
  • ріпчаста цибуля – 1 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • м'ясо – 150 г;
  • сіль – 0,5 ч. л.
  • сметана – 100 р.

Готується салат так:

  1. Помийте овочі і очистіть їх.
  2. Зваріть до повної готовності м'ясо в підсоленій воді. Зачекайте, поки м'ясо остигне, розділіть на волокна.
  3. Натирати коренеплід потрібно на дрібній тертці. Позбавитися від зайвої гіркоти допоможе вимочування у холодній воді протягом 20 хвилин.
  4. Наріжте цибулю і обсмажте до прозорості.
  5. Моркву натріть на середній тертці і злегка обсмажте.
  6. Змішайте всі компоненти салату в загальній ємності, посоліть і заправте сметаною.

З яблуком

Рецепти з чорною редькою увазі додавання до складу інгредієнтів з протилежним смаком. Яблуко – той елемент, смак якого залежить від сорту. Можна додати в салат простий чорною редькою ароматне зелене яблуко, а можна вибрати солодке червоне або інші сорти.

  • редька – 1 шт.;
  • яблуко – 1 шт.;
  • сметана – 100 г;
  • зелень.

Для приготування виконайте наступні дії:

  1. Вимийте овоч і фрукт. Очищаючи їх від шкірки, вийміть кісточки.
  2. Натріть два компоненти страви на крупній тертці в дві різні ємності. Відіжміть гіркий сік, злийте його і змішайте інгредієнти.
  3. Приправити салат сметаною і прикрасьте зеленню.

Відео: як приготувати салат з редьки з яйцем

Салат з чорної редьки,як літній з редису

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!