Пульс для спалювання жиру - розрахунок за формулою при кардіотренуваня за

При схудненні важливо пам'ятати про роль, яку відіграє пульс для спалювання жиру, вміти розрахувати його оптимальний показник, і знати, яке навантаження принесе результат. Уміння точно розрахувати зони пульсу для тренувань, які відповідають вашому віку і стану організму, визначає їх успіх і веде до бажаного зниження ваги. Якщо ви займаєтеся з низькою або занадто інтенсивним навантаженням, бажаного результату в боротьбі із зайвою вагою досягти не вийде.

Зони пульсу

Щоб вирахувати частоту серцевих скорочень, при якій витрата калорій буде максимально високим, спочатку потрібно визначити всі ваші пульсові зони. Це частота серцевих скорочень у спокої, максимальний пульс при фізичних навантаженнях, зони розминки, активності, витривалість, аеробна зона.

Швидкість серцебиття у спокої найкраще вираховувати вранці, перед підйомом з постелі. Вважається, що у жінок цей показник повинен бути в межах 70-80 уд./хв., у чоловіків – 60-70. З віком ЧСС (частота серцевих скорочень) підвищується, оптимальним середнім показником ЧСС у стані спокою вважається серцебиття 72-75 уд./хв.

Зони пульсу під час фізичних навантажень вимірюються як відсоток від максимальної частоти пульсу. Він розраховується наступним методом – треба відняти свій вік з 220. Для тридцятип'ятирічного чоловіка МПП буде дорівнює 220-35=185. Зверніть увагу – чим старше ви стаєте, тим нижче цей показник.

Знаючи свою максимальну частоту серцебиття, ви можете вирахувати інші межі значень пульсу для фізичних навантажень і спалювання жиру:

  • «розминки» – 45-60% від МПП;
  • «активна» – 65-70%;
  • «аеробна» – 70-80%;
  • «зона витривалості» – 80-90%;
  • «червона зона» – 95-99%.

При якому пульсі відбувається спалювання жирів

Ви зробили розрахунок своїх пульсових зон, вирахували швидкість серцебиття у спокої і його максимальну частоту. Необхідно вибрати оптимальний вид фізичного навантаження і зрозуміти, при якому пульсі спалюється жир. Подивіться на наведену нижче таблицю. Вона містить витрата кількість спалених калорій і жирів залежно від ЧСС, виду і сили навантаження.

Вид навантаженняХодьбаБіг підтюпцемБіг
Швидкість, км57.510
Інтенсивність навантаженняНизькаСередняВисока
Інтенсивність (% від ЧСС)607590
ЧСС (уд/хв)110145170
Витрачені калорії175410170
Спалені жири, г81510
Спалені жири, %453319

Як бачите, процес активного жіросжіганія починається з показника в районі 140 ударів в хвилину. Тобто активна зона при фізичних навантаженнях з ЧСС у 65-75% від МПП – це і є пульсова зона для спалювання жиру, її нижня межа. Вона відмінно підходить новачкам, тим, хто знаходиться не в кращій фізичній формі і тільки починає регулярні спортивні тренування. Подивіться – відносна інтенсивність витрати калорій серйозно знижується у зв'язку зі збільшенням навантаження, при занятті бігом.

Як розрахувати пульс для жіросжіганія

Розрахунок пульсу для спалювання жиру потрібно зробити виходячи з показника вашого максимальної ЧСС. Визначте три кардиозоны ваших серцевих скорочень – 60-70%, 70-80% і 80-90% від МПП. На рівні цих кордонів серцевий м'яз забезпечує різний доступ кисню до тканинам, і від цього безпосередньо залежить, відбувається жиросжигание під час заняття чи ні. Що відбувається в межі кожної з цих зон?

  • 60-70% (120-140 уд/хв) – під час тренування перші півгодини активно переробляються вуглеводи, потім починається процес ліполізу. Мінімальна тривалість тренування для жіросжіганія в такому режимі – 45-60 хвилин.
  • 70-80% (145-165) – аеробне тренування, підходить більш досвідченим спортсменам, необхідно поєднання силовий і кардіо складових.
  • 80-90% (від 165) – серйозна кардіонавантаження; жиросжигание в цих межах частоти серцебиття припиняється, оскільки припиняється надходження кисню до тканин.

Формула Карвонена

Мартті Карвонен – фінський фізіолог, розробив спосіб вирахувати межі частоти серцевих скорочень у спортсменів. За допомогою нього можна обчислити потрібні значення швидкості серцебиття для оптимально ефективних тренувань по спалюванню жиру. Метод Карвонена дозволив визначити, що таке значення знаходиться приблизно посередині, між показниками серцебиття у спокійному стані і його максимальної частоти, і залежить від стану організму і підлоги спортсмена.

Формула Карвонена для жінок

Розроблена Карвоненом формула "220 – вік людини – це самий загальний метод вимірювання максимальної частоти серцебиття. Для жінок вона виглядає наступним чином:(220-вік-ЧСС спокою)*коефіцієнт інтенсивності + ЧСС спокою. Серцебиття у спокої розраховуйте ранком, до підйому, а коефіцієнт інтенсивності – це 70% від МПП.

Для тридцятирічної жінки з пульсом у стані спокою в 70 ударів в хвилину формула, яка покаже, при якому пульсі спалюється жир у жінок, буде виглядати наступним чином: (220-30-70)*0,3+70=121 уд/хв. Тільки пам'ятайте, що формула розраховувалася для професійних спортсменів, крок з множенням на коефіцієнт інтенсивності можна спочатку пропустити. Для цієї жінки правильний пульс для спалювання жиру знаходиться в межах від 120 уд/хв.

Формула Карвонена для чоловіків

При якому пульсі спалюється жир у чоловіків? До розрахунку обов'язково використовуються мінімальний і максимальний коефіцієнти інтенсивності, від 0,5 до 0,8. Формула використовується така ж. Початківець тренуватися чоловік сорока років з ЧСС спокою 65 буде розраховувати оптимальну частоту серцебиття як (220-40-65)*05+65. По мірі сумарної тривалості занять він буде поступово збільшувати коефіцієнт інтенсивності, поки не досягне найвищого – 0.8. Тобто в межах від 125 до 159 уд/хв.

Розрахунок пульсу для кардіотренувань

Ви можете використовувати спеціальні онлайн-калькулятори, які врахують всі ваші індивідуальні настройки - вік, зріст, вага, плановану навантаження, вид вправ і т. д. Пульс при кардіотренуваня за для спалювання жиру розраховується виходячи з наступних важливих моментів:

  • Він не повинен перевищувати 70% від граничного показника, оскільки вище цього значення припиняється надходження кисню до тканин, і процес жиросжигания припиняється.
  • Розрахунки робляться з урахуванням навантаження майбутніх занять, тривалість одного заняття.
  • Оптимальна швидкість серцебиття для ефективних вправ з аеробним ухилом знаходиться в межах 110-130 уд/хв або 50-60% від МПП.
  • При розрахунку можна використовувати формулу Карвонена з коефіцієнтом інтенсивності 0,6 - для жінок, 0,75 - для чоловіків.

Пульс під час бігу

Біг відноситься до динамічного типу тренувань, тому позначити собі зони пульсу для бігу, якщо ви бігаєте з метою схуднути, особливо важливо. Адже правило виходу за анаеробну кордон, коли спалювання жиру припиняється, працює для бігу, як і для інших тренувань. Початківці бігати повинні чергувати трусцу з кроком, як тільки частота серцебиття досягне 140 уд/хв.

Зоною спалювання калорій і жиру для середньостатистичного бігуна вважається серцебиття 110-130 уд/хв. Використовуйте пульсові вимірники, тоді вам не доведеться зупинятися, щоб виміряти частоту серцевих скорочень. Після того як пульс досягне 140 ударів – переходьте на крок і відновлюйте його до 120 ударів. Перший час тривалість періодів відновлення дихання і серцебиття буде сильно перевищувати час бігу. Не впадайте у відчай, продовжуйте тренування, з часом відрізки бігу повністю витіснять ходьбу.

Відео: частота пульсу для спалювання жиру

Частота пульсу для спалювання жиру

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!