Годівниця для птахів своїми руками - оригінальні ідеї. Як зробити годівницю для птахів з підручних матеріалів

Всім, хто влітку насолоджується пташиним співом, з приходом зимових холодів треба подумати про те, як захистити синиць та горобців у морози. Розгляньте цікаві ідеї, як в домашніх умовах з самого різного матеріалу можна виготовити функціональні і красиві годівниці для дрібних пташин. Ці пристосування дуже полегшать життя пернатих узимку.

Як зробити годівницю для птахів своїми руками

Щоб змайструвати таку конструкцію, перше, що знадобиться – це добре серце. Якщо подумати, як туго доводиться маленьким пташкам в холодні сніжні дні, то вся невпевненість у своїх вміннях навіть у тих, хто хоче змайструвати годівницю вперше, повинна відступити. До цього заняття обов'язково залучіть своєї дитини. Якщо маленький майстер буде допомагати вам у виготовленні вироби, ці моменти обов'язково збережуться на довгі роки в дитячих спогадах.

Зараз в інтернеті можна знайти багато майстер-класів, з яких випливає, що годівниця своїми руками – це нескладне виріб, який може бути виготовлений з різних матеріалів. Перш ніж ознайомитися з конкретними схемами роботи і почати виготовлення такої корисної речі, перевірте, чи відповідає задумане вами пристосування для корму птахів наступним важливим критеріям:

  • Пернатим повинно бути зручно і безпечно виймати з конструкції заготовлену їм їжу. З цієї причини подбайте про відсутність тут гострих країв і кутів.
  • Виріб не повинно бути дуже велике, щоб більш великі види птахів не могли відбирати корм у дрібних пташок.
  • Краще, коли годівниця для птахів своїми руками виготовлена з вологостійкого матеріалу. Бажано робити її у вигляді коробка з бортиками і дахом. Так корм буде захищений від опадів, слідчо, не зіпсується і довгий час буде залишатися їстівним.
  • Закріплюючи конструкцію на гілці дерева, біля вікна або на стіні, підніміть її на відстань не менше 1,5 м від землі – так до неї і кішки не доберуться, і поповнювати запаси корму буде зручно.

З чого зробити годівницю для птахів

Необов'язково для виготовлення такої конструкції шукати фанеру або дошки. Щоб зробити годівницю для птахів своїми руками, підійдуть підручні засоби: пластикова каністра з-під рідини або звичайна пластикова пляшка. Бувають навіть вироби з картону і паперу, правда, в цьому випадку мова йде про застосування матеріалу зі спеціальним вологостійким покриттям (типу упаковки тетрапак). Як годівницю можна використовувати і старий сервіз: приклеїти чашку до блюдця бічною стінкою так, щоб за ручку можна було підвісити цю конструкцію і потім підсипати в тарілочку корм.

Годівниця з пластикової пляшки

Ця саморобка – найпростіший варіант, як допомогти пернатим. Годівниця для птахів з пляшки може бути різної величини: для даної мети використовують і невеликі ємкості об'ємом 1,5-2 л, і бутлі 3-5 л. Ось найпростіша інструкція, як виготовити таке потрібне пристосування:

  1. Попередньо розмітьте пляшку маркером, а потім виріжте з двох сторін симетричні отвори будь-якої форми: круглі або прямокутні.
  2. Можна зробити розріз у вигляді переверненої літери П і відігнути пластик вгору. Тоді вийде козирок, який буде перешкоджати опадів потрапляти всередину годівниці. Врахуйте, що з такої споруди без проблем будуть харчуватися синиці, а от горобці злякаються рухомого перешкоди.
  3. Внизу зріз заклейте ізолентою або пластиром, щоб пташки не поранилися гострими краями.
  4. Конструкцію можна вже в такому вигляді підвішувати на дерево або додатково трохи нижче зрізу зробити маленькі отвори, в які вставити жердинку.

Годівниця для птахів своїми руками з дерева

Красиве декоративне виріб із цього природного матеріалу можна зробити і без складного креслення. Хоч саморобна дерев'яна годівниця для птахів трохи трудомістка у виготовленні, але вона довговічна і буде виручати пташок взимку не один рік. Інструкція:

  1. Для вироби знадобляться: шматки дощок для днища коробки (розмір 25*30 см) і фронтонів скатної даху, гілки дерева різного діаметру (добре підійде матеріал з берези), клей, саморізи.
  2. Дно годівниці та підставу її даху з'єднайте стійками і балками, зробленими з гілок діаметром близько 3 див.
  3. Бортики днища спорудити з гілок діаметром близько 5 см, розпиляних вздовж – плоскими краями всередину.
  4. Дах такого пташиного будиночка теж зробіть із розпиляних вздовж гілок.

Годівниця для птахів з коробки

Цю конструкцію просто виготовити, наприклад, з картонної упаковки з-під взуття. Потрібно на нижньої частини коробки зробити креслення отворів для птахів, вирізати їх, а потім закріпити верхню кришку. Підвішувати таку конструкцію краще під навісом, щоб опади не привели її швидко в непридатність. Більш довговічною буде годівниця з коробки типу тетрапак – вона не боїться вологи. Спосіб її виготовлення дуже схожа на схему, по якій роблять виріб з пластикової пляшки:

  1. На порожній коробці (пакет) з-під соку або молока намалюйте розмітку і виріжте по ній отвори для птахів.
  2. Не забудьте наклеїти на нижній край зрізу пластир.
  3. Підвісьте виріб на гілку.

Годівниця для птахів з фанери

Приділіть кілька годин, щоб побудувати це пристосування. Якщо годівниця з фанери зроблена правильно, ви будете багато років милуватися результатами своєї роботи. Інструкція:

  1. Знадобляться: листи фанери, дерев'яний брус 20*20 мм, цвяхи, клей.
  2. Попередньо зробіть детальний креслення конструкції. Врахуйте, що розміри прорізів вироби не повинні бути великими. Так сюди не будуть залітати великі птахи.
  3. Випиляйте лобзиком днище коробка (розміри 25*25 см) і листи на дах (її розмір повинен бути більше дна коробки, щоб волога не потрапляла всередину на корм).
  4. З бруса зробіть 4 стійки (по 20-30 см) і прикріпіть їх до дна, потім обклейте днище бортиками.
  5. Закріпіть листи даху.
  6. Підвісьте конструкцію у вікна балкона.

Годівниця з гарбуза

Ця оригінальна, незвичайна конструкція з бахчевого плоду дуже органічно виглядати в саду. Годівниця для птахів з гарбуза робиться дуже просто:

  1. Проріжте в невеликому плоді наскрізний отвір.
  2. За допомогою ложки виберіть насіння і м'якоть (насіння можна висушити і використовувати як корм птахам).
  3. Просуньте через отвори мотузку і з її допомогою підвісьте гарбуз.

Як прикрасити годівницю для птахів

Красиве, креативне оформлення такого виробу – це великий плюс, адже як приємно буде милуватися результатами своєї роботи в снігові дні взимку! Ідеї, як прикрасити годівницю для птахів, можна почерпнути з численних фото таких конструкцій. Ось деякі приклади:

  • Хороший варіант – зробити на виробі з фанери оригінальний малюнок, наприклад, різьблений орнамент або пейзаж. Для цього потрібно попередньо зробити ескіз олівцем, який потім розфарбувати водостійкими фарбами. Не вибирайте для цього занадто яскраві кольори, які можуть відлякати птахів.
  • Можна прикрасити годівницю своїми руками за допомогою природних матеріалів – обклеїти її шишками, гілочками, корою дерева.

Відео: годівниця з пластикової пляшки 5 літрів

Допоможемо пернатим перезимувати! Годівниця для птахів з пластикової п'ятилітрової пляшки.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!