Як часто потрібно мити голову шампунем

Красиві і здорові волосся, зібрані у вишукану зачіску, сплетені в косу або просто спадаючі плавною хвилею по плечах – прекрасна прикраса для будь-якої представниці прекрасної статі. Причому, немає ніякої різниці, пофарбовані пасма хною або натуральні, накручені з допомогою завивки або, навпаки, розправлені праскою. Важливо, щоб вони залишалися чистими і добре виглядали. За цим потрібно стежити і своєчасно очищати. Але можна часто мити голову?

Чи шкідливо кожен день мити голову і чому

Наша шкіра постійно виробляє так званий підшкірний жир, що захищає волосся від ушкоджень або, наприклад, швидкого пересушування при тривалому впливі сонячних променів. Завдяки цьому секрету пасма стають еластичними і приємними на дотик. Якщо голову не очищати кілька днів – жиру стає занадто багато, і зачіска виглядає менш охайною. Але фахівці рекомендують не зловживати миттям і виконувати його не частіше разу в 2-3 дні. Думка про те, що якщо часто очищати пасма,вони ростуть швидше, помилково.

Що ж відбувається при частому митті волосся? Природна захист змивається хімічними засобами. Не має великого значення, яким шампунем ви користуєтеся – навіть найбільш «щадні» з них чудово справляються з цим завданням. А інгредієнти, що містяться в них, роблять шкіру занадто сухий. Залозам доводиться знову виробляти секрет – більш інтенсивно, ніж завжди. Але ви знову його змиваєте. А далі все йде по колу. Якщо мити волосся часто, з часом ви прийдете до необхідності робити це щодня (а то і по 2 рази в день), адже до вечора жирний блиск вже знову буде давати про себе знати.

Як часто потрібно мити голову дівчатам і хлопцям

Власницям довгих локонів доводиться мити їх частіше, ніж дівчат з короткими стрижками – їх волосся швидше починають виглядати несвіжими. Але часте очищення не кращим чином позначиться на ослаблених великою довжиною пасмах. Оптимальним варіантом вважається миття через день. Волосся невеликої довжини, а також кучеряве і жорсткі довше зберігають привабливий зовнішній вигляд. Їх мийте кожні 3 дні. Це зручно, в тому числі і тим, що відпадає необхідність кожний день заново укладати зачіску.

У чоловіків шевелюра від природи схильна до підвищеної жирності. Вона мають велику жорсткість. Але чоловіки, що стежать за собою, щодня укладають зачіску. Це не дуже добре: з одного боку, ходити з брудною головою не хочеться, з іншого – часте миття має більше негативних сторін, аніж позитивних. Шампуні для чоловіків нерідко є ще і гелем для душу. Такий «коктейль» хімічних інгредієнтів не піде на користь здоров'ю. Що ж робити в такій ситуації?

  • Стригтися коротко, хоча б в жарку пору року. Тоді забруднення буде відбуватися повільніше, а мити їх доведеться рідше.
  • Якщо волосся швидко жирніє, вживайте менше жирної їжі. Наприклад, ковбасу або свинину замініть вареним курячим філе або свинячими відбивними, приготованими на грилі.
  • Мийте голову для початку раз в 2 дні, через півтора-два місяці – раз на 3 дні. У проміжках укладайте їх.
  • Для чоловіків часте очищення голови не є настільки серйозною проблемою, як для дівчат. Їх шкіра голови більш стійка до зовнішніх факторів. Важливо користуватися професійним шампунем і не купувати засоби типу «3 в 1».

Сухого типу

Сухі волосся вимагають дбайливого догляду і регулярного використання натуральних ополіскувачів, трав'яних відварів, зволожуючих шампунів, масок і бальзамів. Будь-які водні процедури треба суворо дозувати. Мити сухе волосся потрібно раз на тиждень, причому – дуже гарячою водою. Що буде якщо часто мити голову, коли волосся занадто сухі? Так ви можете втратити половину з них.

Жирного типу

Людям, чия шевелюра вже на наступний день після душу злипається і виглядає, як брудні бурульки, необхідно дотримуватися іншого режиму. Якщо голова жирна, мийте її 4 рази в тиждень. При лупи (ця проблема знайома багатьом дівчатам з підвищеною жирністю волосся) використовуйте спеціальні шампуні. Важливо використовувати гарячу воду, провокує збільшення інтенсивності виділення підшкірного жиру. Її температура не повинна перевищувати нормальну температуру тіла, тобто, + 37°С.

Фахівці рекомендують регулярно використовувати в якості спеціальних масок натуральні трав'яні настоянки спиртові. Ефективними вважаються настоянки календули, червоного перцю. Вони прискорюють ріст волосся. Після миття голови бажано прополіскувати її трав'яними відварами. І забудьте про використання фена, розпечене повітря перегріває шкіру, викликаючи виділення жиру, і дспособствует ламкості.

При себорейному дерматиті

Хронічний себорейний дерматит, що локалізується на волосистій частині голови, не може бути вилікуваний миттєво. Необхідно тривалий час проходити терапію і використовувати спеціальні шампуні двічі на тиждень, поки прояви хвороби не будуть усунені. Мінімальний термін – 1 місяць. Після лікування продовжуйте періодично користуватися ними для профілактики (раз в 1,5-2 тижні). Для запобігання звикання до засобу, бажано чергувати миття лікувальним шампунем (наприклад, низоралом) і звичайним зволожуючим.

Як часто рекомендується мити голову дитині

У дітей волосся дуже тонкі, а шкіра має підвищену чутливість. Виробники випускають для них спеціальні шампуні, які не дуже добре підходять підліткам і дорослим. Якщо ж пасма зовсім тоненькі і їх мало, процедуру допустимо замінити масажем мокрою щіткою з м'якою щетиною. Так ви поліпшите кровообіг і привчіть шкіру розчісування. У малюків виділення шкірою жиру проходить менш інтенсивно, тому голова довше залишається чистою. Очищати її потрібно обов'язково, але наскільки часто?

  • Немовля – 1-2 рази щотижня.
  • Дитині старше 1 року очищати потрібно двічі в тиждень. Обов'язково використовуйте шампуні, не викликають сльозовиділення. Так у нього не буде виникати страх перед процедурою купання.
  • Дівчаткам старше 2,5 років з довгими і густими кучерями очищати голову необхідно, слідуючи тим же правилам, що і для дорослих дівчат. Єдина відмінність – треба обов'язково користуватися дитячими шампунями і спеціальними засобами, що полегшують процес розчісування.

Можна часто мити волосся народними засобами

Хоч на вітчизняному ринку представлена величезна кількість косметичних засобів, велика кількість людей вважають за краще використовувати народні рецепти, в тому числі – і для миття голови. Деякі (наприклад, мило) застосовуються в якості альтернативи шампуням, інші (кропива) – служать матеріалом для готування відварів. Наскільки часто потрібно вдаватися до подібних процедур, щоб не завдати шкоди волоссю?

Дігтярним або господарським милом

Необхідно знати декілька важливих моментів, пов'язаних з миттям голови милом:

  • Необов'язково терти волосся самим бруском, краще намильте його в руках і нанесіть на вологу шевелюру тільки піну.
  • Неприємний запах зникає після ополіскування водою з соком лимона. Після такого мила пасма стануть більш гладкими.
  • Не потрібно боятися, якщо волосся після початку використання мила стали неслухняними і огидно розчісується – їм потрібен деякий час на «звикання».
  • Користуйтеся милом двічі в тиждень.

Дізнайтеся, чим ще корисно господарське мило для волосся.

З застосуванням соди

Замість шампунів тисячі жінок використовують соду, але при частому застосуванні вона підсушує шкіру. Часте користування содою протипоказано. Для дівчат, пасма яких схильні до жирності, цей продукт стане найкращим помічником. Відмінний ефект дає використання соди жорсткої водопровідної води, а це зустрічається у багатьох міських будинках.

Один з найпоширеніших народних методів – промивання локонів содовим розчином. Щоб його приготувати, змішайте половину столової ложки соди з 250 мл теплої води до повного розчинення. Поки рідина не охолола, нанесіть розчин на волосся і легенько потріть. Після змивання можете обполоснути пасма підігрітою водою з невеликою кількістю соку свіжого лимона або яблучного оцту (з розрахунку чайна ложка на 2 склянки води). Обов'язково робити це дівчатам з тонкими волоссям. Після ополіскування пасма будуть легше розчісується. Рекомендована частота – до 2 разів на тиждень.

Відваром кропиви

Реклама шампунів не така вже й безглузда. Завдяки їй ми довідалися, що волоссю необхідні вітамін К, каротин та деякі кислоти. Кошти з такими інгредієнтами коштують недешево. Однак у складі звичайного кропив'яного соку вони містяться у не меншій кількості. Кропива прискорить ріст волосся, зміцнить і оздоровить їх, допоможе забути про лупи. Просто обполіскуйте відваром голову після миття двічі на тиждень.

Яєчним жовтком

Деякі способи догляду за волоссям за допомогою яєчних жовтків передаються з покоління в покоління протягом століть. Найпростіший рецепт – нанесення на зволожені пасма жовтка (якщо волосся довге – відразу двох), попередньо відокремленого від білка і захисної плівки, яка погано змивається. Якщо часу вистачає, засіб допускається протримати на голові до години під шапочкою, після чого змити. Користуватися яйцем для миття голови потрібно 1-2 рази в тиждень.

Відео:

Довгі, пишні, здорові, блискуче волосся – універсальне прикраса жінки незалежно від її зачіски або, наприклад, улюбленого стилю одягу. Але, щоб пасма виробляли розкішне враження на оточуючих, необхідно приділяти їм чималу кількість часу і сил. Шампуні, маски, бальзами, кондиціонери – кожен засіб внесе свій внесок у формування волосся дивовижної краси, предмета заздрості і захоплення. Подивіться корисний відеоролик, де розкриваються всі секрети правильного догляду за довгими пасмами.

Довгі і густі волосся. Як правильно і часто мити голову? | YourBestBlog

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!