Як в'язати на спицях п'яту носка

З приходом осінніх і зимових холодів все частіше виникають думки про теплих в'язаних шкарпетках. Купити такий виріб в магазині просто, але привабливу зробити все своїми руками. Навіть освоївши основний принцип в'язання, часто стикаються з питанням, як в'язати на спицях п'яту носка. Ми готові запропонувати вам кілька найпоширеніших варіантів. Застосувавши на практиці досвід з в'язання інших майстринь, ви зможете у вільний час спробувати всі види в'язання такої частини, як п'ята, тим самим зігріти взимку всіх членів сім'ї затишними вовняними виробами.

Покрокові інструкції зі схемами та описом роботи

П'ятка в носку – місце, яке найбільше схильна до зносу. Щоб підвищити міцність, підготовленої до вовняної або напіввовняної пряжі додайте тонку еластичну нитка акрилу або бавовняну для шиття №30 або №40 (можете іншого кольору, що тільки прикрасить виріб). Збільште зносостійкість п'яточки – і шкарпетки набагато довше будуть радувати своїм теплом. Паголенок в'яжуть гумкою, щоб він щільно облягав ногу.

Іноді гумку роблять невисоким, тільки на манжеті, а сам паголенок прикрашають візерунком у вигляді кіс або джгутів. Такий фасон добре підійде представницям жіночої статі будь-якого віку. Красиво виглядає на ногах яскравий мікс різних кольорів, який ви легко можете створити із залишків пряжі, що скупчилися від попередніх робіт. Це стане не тільки економією бюджету, але і задоволенням, адже такі веселі обновки з радістю буде готовий надіти будь-який член сім'ї.

Майстер-клас з в'язання шкарпеток з прямою п'ятою

Для вив'язування прямий класичної п'яти знадобиться 5 панчішних спиць, чотири з яких утворюють квадрат, а п'ята – робоча, на яку відбувається набір петель. Зв'язавши паголенок з манжетою необхідної довжини, приступайте до найскладнішого етапу. Оволодівши навичками з в'язання по прямій, вам буде простіше навчитися працювати за іншими схемами.

  • Щоб вив'язати стінку п'яти, з допомогою спиць №1 і №4 потрібно провязать полотно – необхідна кількість рядів гладдю лицьовими петлями. Їх повинно бути на два менше, ніж набраних петель (сума на двох спицях 28, рядів має бути 26).
  • Для того, щоб правильно пов'язати нижню частину, потрібно порахувати кількість петель, розділити кратно трьом. Якщо число н ділене, то середня частина буде більше (11+12+11).
  • Середню частину провязывают гладдю: лицьовий бік – лицьовими, виворітну – виворітними. Бічні з кожним рядом повинні зменшуватися, так як крайні петлі провязываются разом.
  • Виконання нижній частині відбувається так: 1-й – в'яжеться лицьовими, в середній частині останню петлю провязывают разом зі скрещивающейся лицьовий, розгортають роботу; 2-й виворітний починають з того, що крайню петлю знімають як виворітну, середину провязывают виворітними, крайню з наступною теж виворітного, перевернути; 3-й – в'яжеться за схемою, як і 1-й. Далі схема повторюється, поки не залишиться тільки середня частина після складання.

Метод в'язання шкарпеток на спицях з п'ятою «Бумеранг»

Вывязав по колу на чотирьох спицях гомілку, можете приступити до п'яті по типу «Бумеранг». Вона трохи коротше, ніж традиційна. Для п'яти знадобиться ще одна додаткова спиця. Подвійні петлі не провязываются.

  • За схемою «Бумеранг» п'ятка вывязывается тільки лицьовими. Якщо гомілка в'яжеться гумкою, то перед початком заокруглення потрібно перейти на гладь, роблячи зменшення по всьому ряду на 2 петлі.
  • Розділити загальна кількість петель на три рівні частини, або додавши в центральну частину 1-2 зайві, які опинилися в залишку після розподілу.
  • 1-й в'яжеться всіма особовими.
  • 2-й – перевернувши в'язання, виконайте подвійну петлю один раз. Важливо, щоб і петля, і нитка були туго затягнуті, тоді не будуть утворюватися великі отвори. Для цього спицю ввести в петлю і захопити нитку, розташовану перед нею. Зняти разом, туго потягнувши при цьому нитка тому. В'язати виворітними. Завершивши ряд, потрібно перевернути роботу.
  • 3-й – протягнути подвійну петлю. Далі все – лицьовими. Подвійна петля. Перевернути.
  • 4-й – повторюємо як і 2-й. Далі за схемою, поки петлі залишаться тільки на середній частині.

Спосіб в'язання п'яти ступінчастою біля носка

Ступеневу п'яту в'яжуть так само, як у попередніх випадках, з допомогою першої і четвертої спиці, тимчасово залишивши в стороні другу і третю.

  • Для задньої стінки петлі з першої і четвертої спиці перекинути на одну і пров'язати лицьовій гладдю.
  • Укріпленої в'язкої починаємо створювати ступеневу п'яту в кілька етапів.
  • 1-й – лицьовими. Одну як виворітну петлю знімаємо, нитка відводимо назад, пров'язати лицьову петлю. Перевернути.
  • 2-й – виворітними. Перевернути.
  • 3-й – чергування однієї лицьової петлі, одну знімати виворітного.
  • 4-й – виворітними. Далі повтор з першого по четвертий ряд.
  • Друга щабель в'яжеться наступним чином: остання набрана петля кромки і перша відкладена провязываются разом лицьовій протяжкою. Перевернувши спиці з ниткою, першу петлю зняти як виворітну, далі в'язати виворітними. Продовжувати за такою схемою, поки всі петлі першої та другої щаблі не з'єднаються по шву.

В'язання п'яти подвійною в'язкою

Підвищити зносостійкість в'язаних шкарпеток ви зможете, не тільки додавши додаткову нитку, але застосувавши на практиці спеціальний спосіб вив'язування подвійний п'яти, збільшивши її товщину.

  • Як у всіх випадках, вывязывайте гладдю зворотними та прямими рядами задню стінку. Створивши потрібну висоту, зупиніться на особовому ряду, почніть формувати чашечку.
  • Розділіть всі петельки на три частини порівну або більше на центральній.
  • На виворітній стороні: ліва петля, середина, остання з центру провязываются виворітними разом з першою петлею з правого боку. Перевернути.
  • Лицьовий ряд: середня, кромочная і остання петлі провязываются разом з бічної, що знаходиться поруч. Після кожного ряду роботу потрібно перевернути.
  • Провязав всі бічні петлі, ви сомкнете сформовану чашечку. Далі можете приступати до вив'язування підйому клина і стопи.

Дізнайтеся, як зв'язатичепчик спицями для новонароджених - схеми і опис додаються.

Відеоуроки для початківців з в'язання п'яти носка спицями

Непросто робити перші кроки у в'язанні. Маючи детальні інструкції під рукою, не завжди все легко зрозуміти, не виходить з першого разу зв'язати красиву річ, з рівними рядками петель. Трохи набивши руку на більш простих речах, які в'яжуться прямим рівним полотном, пробуйте приступати до ускладненою програмою. Дізнайтеся з відео, як в'язати на спицях різну п'яту носка. Нехай наступним кроком стануть теплі шкарпетки для самого маленького члена сім'ї. Ви зв'яжете їх швидко, завдяки розміру, придбаєте навички, а, найголовніше, підтримайте тепло ніжок дитини.

Початковий курс відеоуроків, які пропонують майстрині зі стажем у в'язальному справі від першої петлі до останнього вузлика, суттєво допоможуть тим, хто лише нещодавно познайомився зі спицями. Неквапливі руху, доступне, докладне пояснення розставить всі крапки над «I» з питаннями, якщо до цього якийсь момент вив'язування п'яти був не зрозумілий. Робота над носочками з вовни або іншою м'якою теплою пряжі для малюка принесе лише задоволення і користь, а на наступному етапі пробуйте в'язати шкарпетки різними методами, про які дізналися з корисного відео.

Як правильно сформувати п'яту при в'язанні шкарпеток спицями

як сформувати п'яту.mp4

Як зв'язати п'яту на носках для дітей

Як в'язати п'яту носка спицями?

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!