Мазь від нейродерміту - лікування захворювання на руках, ногах і тілі гормональними і негормональними препаратами

Алергічні захворювання все частіше проявляються у людей різного віку. Виною всьому погана екологія, стреси, неправильний спосіб життя і генетична схильність. Коли з'являється нейродерміт, що проявляється постійно зудять висипаннями, недуга не дозволяє людині вести звичайне життя. Тому питання про підбір гормональної мазі від нейродерміту для лікування шкіри є актуальним.

Що таке нейродерміт

Аутоімунні хвороби є бичем нашого часу. Люди народжуються з алергією на шерсть тварин, пил і навіть на людську лупа. Нейродерміт – це хронічна запальна хвороба шкіри алергічної природи. У медичній практиці ця недуга часто називають атопічним дерматитом. Ці два поняття не є синонімами. Нейродерматит являє собою другу стадію захворювання, що розвивається у дорослих. Перша стадія хвороби, що проявляється у дітей, носить назву діатез.

Чим лікувати нейродерміт

Захворювання досить специфічне, тому підібрати засоби для його усунення самостійно не вийде. Лікуючий лікар повинен вирішувати, чим лікувати нейродерміт у конкретного пацієнта. Терапія є комплексною. Дорослим людям, зайнятим на роботі, рекомендується уникати стресових ситуацій. Якщо захворювання в стадії загострення, то пацієнтам призначають:

  • антигістамінні препарати;
  • препарати, що сприяють відновленню функцій нервової системи;
  • вітаміни А, Е, Р, В;
  • мазі від нейродерміту і спеціальні креми;
  • препарати, що містять травні ферменти;
  • фізіотерапію;
  • дієтичне харчування.

Слід позбутися синтетичного одягу. Вона не пропускає вологу, що сприяє виділенню поту і формування подразнень на запалених місцях. Локалізація висипу відіграє важливу роль для вибору способу лікування. Якщо папули знаходяться в області промежини, то лікарі віддають перевагу місцевим кортикостероидным препаратів. Використовувати календулу та інші трави в цілях протимікробної обробки не рекомендується, оскільки вони можуть викликати подразнення та травмувати слизові оболонки геніталій.

На руках

Кінцівки частіше інших частин тіла схильні до появи шкірної висипки. Пов'язано це з тим, що кисті і стопи постійно контактують з різними подразниками. Все починається з виникнення маленьких цяток, а закінчується повноцінної епідермальної інфекцією. Тому, перш ніж лікувати нейродерміт на руках, необхідно виключити всі контакти з алергенами. Якщо ви не знаєте, чому у вас з'являється висипання на кистях і пальцях, то зверніться до лікаря. Самолікування при даному захворюванні небезпечно.

Добре допомагає цинкова мазь при нейродерміті на руках. Вона має протисвербіжну ефектом. Якщо уражені алергією місця нетерпимо сверблять, то необхідно придбати антисептичний крем. Він відновить клітинний обмін, прискорить процес загоєння та запобігти інфікуванню ранок. Кальциневрин є гарною заміною гормональних препаратів. Його можна застосовувати для лікування дерматитів у дорослих і дітей.

На тілі

При легкому ступені захворювання запалення сконцентровані в певній галузі. Вони не розповзаються за її межі, що значно полегшує підбір засобів для їх ліквідації. Але мало хто з алергетиків знає, чим лікувати нейродерміт на тілі. Необхідно використовувати протигрибкові препарати. В цілях профілактики заражень потрібно приймати ванни з квітами ромашки або календули. Якщо ви помітили у себе висип на тілі, ви повинні:

  • виділити собі окремий рушник, шампунь і мило, оскільки підвищується ймовірність підхопити грибок та інші шкірні інфекції;
  • сходити на прийом до дерматолога.

Мазь від нейродерміту на тілі допоможе, якщо не почалися гіпертрофічні процеси. Можна використовувати Акридерм, Гідрокортизон або Бутират. Якщо розвивається атрофія шкірних покривів, необхідно прийняти вітаміни і препарати, коригуючі реакцію імунітету на алергени. Призначенням мазей проти нейродерміту і перерахованих вище ліків займається лікар. Обов'язково дотримуйтеся дієтичного харчування. Легкий дерматит пройде після нанесення Эплана або Гликолана.

На обличчі

Фізіотерапія добре впливає на висип, що знаходиться біля волосистої частини голови та на підборідді. Перш ніж лікувати нейродерміт на обличчі за допомогою всіляких кремів, приберіть зі свого раціону жирні та солодкі страви. Якщо висип локалізується в області очей, мазі використовувати не можна. Залишається тільки частіше вмиватися, використовуючи м'які антибактеріальні засоби. Мазі при нейродерміті у дорослих, такі як Декспантенол і Ланолін зменшать запалення.

Мазі при нейродерміті

Лікарські засоби при шкірних захворюваннях алергічної природи можуть бути з гормонами і без них. Мазь при нейродерміті на основі кортикостероїдів допоможе швидко прибрати запалення, свербіж і будь-які візуальні прояви недуги. Але застосовувати їх тривалий час не можна, оскільки вони знижують імунні функції організму. Негормональні засоби виробляють з вазеліну, гліцерину і вітамінів. Такі препарати прискорюють природний процес регенерації клітин, відновлюють захисні функції шкіри.

Негормональная

Основними діючими речовинами Бетновейта, Пальмітату та Пропіонату є вітаміни. Вони прискорюють процес загоєння ранок, не впливаючи на гормональний фон пацієнта. Дані препарати можна вважати універсальними, оскільки вони підходять дітям і дорослим. Тому мазь від нейродерміту негормональную можна підбирати собі самостійно, якщо виникне така необхідність. Вона непогано допомагає при початкових стадіях хвороби, але прибрати сильний алергічний свербіж не зможе.

Гормональна

Дексаметазон і інші похідні кортикостероїдів добре справляються при сильній реакції імунітету на алергени. Мазь від нейродерміту гормональна показана пацієнтам, якщо захворювання протікає важко. У таких ситуаціях препарати цього типу допомагають запобігти інфекції, відшарування шкірних покривів. Призначати гормональні ліки у формі мазей повинен лікар після здачі аналізу крові.

Ціна на мазь від нейродерміту

Середня вартість Акридерма становить 250 рублів. Гліцерин можна придбати за 60 рублів. Ціна на мазь від нейродерміту визначається її складом. Чим більше в ній глюкокортикостероїдів, тим дорожче вона буде. Але не тільки гормональні мазі відрізняються дорожнечею. Бетулін, що складається на 85% з натуральних компонентів, коштує 2000 рублів. Середня вартість Клобетазола в аптеках складає 400 рублів. Мазь Бетновейт можна купити за 300 рублів.

Назва мазі

Середня ціна

Белодерм

224 рубля

Берестин

290 рублів

Эплан

153 рубля

Ланолін

580 рублів

Квотлан

300 рублів

Бепантен

608 рублів

Солипсор

760 рублів

Як вибрати мазь від нейродерміту

Щоб вибрати засіб для лікування захворювання, зверніться до лікаря. Вибрати мазь від нейродерміту без професійної допомоги важко. Якщо зважилися купити мазь по відгукам, уважно ознайомтеся з інструкцією щодо застосування кожного препарату. Деякі гормональні мазі можуть викликати залежність. Нормалізувати обмін речовин допоможуть крему з пантотенової кислотою і ретинолом, ці сполуки беруть участь в регенерації клітин.

Відео: ліки від нейродерміту

Акрустал крем допоможе при псоріазі, екземі, нейродерміті

Відгуки

Олександра, 43 рокиСтраждала від нейродерміту з 24 років. Будь-яке хвилювання викликало сильну висип на тілі. Доктор порекомендував використовувати протопик, т. к. у мене розвинувся дерматит середнього ступеня тяжкості. У складі препарату не було гормонів, що мене порадувало. Мазь допомогла позбутися від сверблячки і гіперпігментації на ліктях, але хронічна форма дерматиту не зникла.
Олег, 37 роківОстаннє загострення нейродерміту далося мені важко. На гомілках і на кистях залишилися незагоєні скоринки. Звернувся в аптеку за маззю і там мені порадили Бепантен, сказавши, що він надає протизапальний ефект і пом'якшує пошкоджені місця. Скоринки після його застосування стали м'якшими, але зате повернувся сильний свербіж.
Наталя, 28 роківМені порадила подруга використовувати крем при нейродерміті на основі кортикостероїдів. Я зупинила свій вибір на Белодерме. Перші 2 тижні все було відмінно. Висипка пройшла, свербіж теж, а потім на місці, де були запалення, з'явився лишай. Пішла до лікаря, а він сказав, що гормональні препарати послаблюють місцевий імунітет. Так що будьте обережніше.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!